Zobacz pełną wersję : Monitor do 7 stówek
Drodzy koledzy i drogie koleżanki,
Zwracam się z uprzejmą prośbą( mam nadzieję że to jest dobry dział),
Czy doradzilibyście mi dobry monitor do obróbki zdjęć do 6-7 stówek. Monitor niekoniecznie musi być nowy.
Czy lepiej kupić używanego EIZO, NECa.
Czy lepiej całkiem coś innego, proszę o pomoc.
Pozdrawiam serdecznie
Cichuu
Czy doradzilibyście mi dobry monitor do obróbki zdjęć do 6-7 stówek.
Antyteza w najczystszym wydaniu. :D
Na dodatek nie ten dział -- przenoszę.
Jest cały wątek o monitorach, poświeć troche czasu i przeczytaj.
Da sie na tym obrabiac i nic tanszego nie znajdziesz;) Swoja droga kurcze jak one stanialy...IPS za 600stow:D:D
http://allegro.pl/listing.php/search?string=u2311h&category=4371&order=bd&change_view=1
dzięki za info :)
zastanawiam się nad
http://allegro.pl/hit-dell-u2311h-u2311-1920x1080-ips-36mc-2209wa-i1657115784.html
może jakaś opinia ? :)
Pozdrawiam :)
Quakerek
20-06-2011, 20:33
Da sie na tym obrabiac i nic tanszego nie znajdziesz;) Swoja droga kurcze jak one stanialy...IPS za 600stow:D:D
http://allegro.pl/listing.php/search?string=u2311h&category=4371&order=bd&change_view=1
W tamtym roku tego DELLa za 1 tyś kupiłem ;/ ceny ładnie poszły na dół, ale sam monitor jest bardzo fajny i bardzo ładnie oddaje kolory, polecam
no to dell kupiony jednak :) teraz czas wybrać komputer :)
Czy można mieć pewność, że te U2311H z aukcji, sprzedawane za około 700 zł to są takie same monitory jak na stronie DELL, gdzie kosztują 1210,32 zł http://accessories.euro.dell.com/sna/productdetail.aspx?c=pl&l=pl&s=dhs&cs=pldhs1&sku=421259&~ck=dellSearch&baynote_bnrank=0&baynote_irrank=10
Ciekawe z czego ta różnica w cenie?
Jeszcze coś - porównywał ktoś DELL U2311H z Eizo FS2331? Gdybym miał za DELLa zapłacić 1200 zł, to bym się bardzo nie zastanawiał, tylko dołożył i kupił EIZO. Jednak przy obecnych cenach, to można mieć dwa monitory w cenie jednego.
Jak myślicie - warto dopłacać i brać Eizo FS2331 czy DELL będzie wyświetlał podobny obraz?
ja sie dowiem za pare dni, jak już bede miał złozony komputer z tym monitorem:)
monitor doszedł, jest jeszcze przed kalibracją itp itd. po podączeniu do starego 5 letniego laptopa działa bez zarzutów. jeszcze nic w nim nie ustawiałem. parametry takie jakie fabryka w ustawieniach dala. póki co jestem zadowolony. jest mega róźnica( od 5 lat na 15.6" laptopie HP) czekam teraz na komputer który będzie możliwe we wtorek i wtedy będę sie bawił w ustawienia.
Mam pytanko czy ktoś dysponuje kalibratorem i jest z Gdańsku i mógłby mi ewentulanie skalibrować monitor za kilka dobrych piwek :)
To ja się podepnę. Czy ten dellowy IPS daje radę ?
tak :) umnie daje rade, mimo ze działam jeszcze na starym laptopie, test nastąpi za pare dni, gdy zaczne obrabiać zdjęcia z wesela i zobaczymy jak sie wszystko będzie sprawowało.
...test nastąpi za pare dni, gdy zaczne obrabiać zdjęcia z wesela i zobaczymy jak sie wszystko będzie sprawowało.
I jak? Nadal jesteś zadowolony z zakupu?
Pytam, bo w następnym tygodniu muszę zamówić coś dla siebie i albo kupię DELLa U2311H ( http://allegro.pl/hit-dell-u2311h-u2311-1920x1080-ips-36mc-2209wa-i1701440928.html )
albo Samsunga F2380M z matrycą PVA ( http://allegro.pl/samsung-f2380m-23-hd-hdmi-dvi-pva-glosniki-i1714758421.html ).
Zna ktoś tego Samsunga? Warto dopłacić?
Ostatnio miałem u siebie na warsztacie HP ZR22w i zamiast wypalających gałki DELL'i polecam właśnie ten. Ew drobiazgowy test tego monitora będzie w następnym numerze Digital Vision.
Czy jedyną przewagą tego HP jest jasność na poziomie 250 cd/m2 zamiast 300 cd/m2?
Ta różnica jest aż tak widoczna?
Czy jedyną przewagą tego HP jest jasność na poziomie 250 cd/m2 zamiast 300 cd/m2?
Ta różnica jest aż tak widoczna?
To jasność maksymalna, która po grzyba jest potrzebna. Istotna jest minimalna, która w DELLach oscyluje 140-160 nitów a w tym HPku 50-60 nitów. Różnica jest ogromna. Poza tym liniowość jest dużo lepsza, ekran nie ma tendencji do migotania, nie tnie matrycą przy regulacji. Oczywiście ma też szereg wad wynikających z przynależności do swojej klasy ale w konfrontacji z 2209/2311 i tak wygrywa.
Dziękuję za wyjaśnienia.
Gdyby tak jeszcze miał 23 cale zamiast 22 to już bym brał.
Dziękuję za wyjaśnienia.
Gdyby tak jeszcze miał 23 cale zamiast 22 to już bym brał.
Ciut droższy ale deklasujący HP i oba DELL'e: EIZO Foris FS2331. Ew jeszcze ciut droższy i jeszcze lepszy NEC P221W. I tak dalej... ;)
PS. nawiasem mówiąc 23" jest niższy, a więc wizualnie mniejszy niż 22":
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2007/07/ekrany-1.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/images/ekrany.jpg)
Witam,
kwestia monitora DELL, nic nie zauważyłem niepokojącego, monitor sprawuje się perfekcyjnie, bardzo dobrze odzwierciedla kolory. 23 cale robia mege różnice po przesiadzce z 15.6 z laptopa. Jedyny minus tego monitora, ale nie wiem czy to jest wina mojej karty czy co. Monitor, zwyczajnie podczas pracy gasnie na chwile zaraz się sam włącza. to jest chyba jedyna wada jaką zauwazyłem po 3 tyg użytkowania.
bardzo dobrze odzwierciedla kolory
Nie jest to prawda. Błędy U2311 są jak koń, choć w porównaniu do laptopa może sprawiać wrażenie dużo lepszego.
Monitor, zwyczajnie podczas pracy gasnie na chwile zaraz się sam włącza
Uszkodzenie inwertera. Częsty przypadek tanich monitorów. Jeśli jest na gwarancji proponuję zwrócić się do serwisu. Ew do sprzedawcy o wymianę.
PS. nawiasem mówiąc 23" jest niższy, a więc wizualnie mniejszy niż 22":
Gdyby ten HP ZR22w miał format 16:10 to bym brał w ciemno. Niestety z tego co widzę w opisach, jest to 16:9 z rozdzielczością 1920 x 1080 (opisywany jako 21,5 ") co sprawia, że nie da się go odnieść do Pańskiego rysunku przedstawiającego porównanie matryc.
Ciekawy (ale też znacznie droższy) mógłby być HP ZR24w ( http://www.vobis.pl/oferta/monitory_i_tv/monitory/graficzne/zaawansowana_edycja_foto_wideo/898702_monitor_24_hp_zr24w.aspx ) bo ma format 16:10 co dla pracy w LR przy zdjęciach zarówno poziomych jak i pionowych ma dla mnie znaczenie. Jeśli ma możliwość obniżenia jasności do poziomu takiego jak w ZR22w, to może być świetną propozycją.
@Cichuu - też bym się zastanowił nad wymianą.
jest to 16:9 z rozdzielczością 1920 x 1080 (opisywany jako 21,5 ")
Prawda. Też nie lubię 16x9, ale z dwojga złego lepszy mniejszy a sensowny niż większy gorszy.
PS. Na rysunku nie da się przedstawić wszystkich możliwych wariantów rozmiarów i proporcji bo przestanie być czytelny. Są najbardziej obecnie popularne.
Ciekawy (ale też znacznie droższy) mógłby być HP ZR24w
Za cenę ZR24w lepiej kupić jakieś amatorskie EIZO lub NEC'a. Znacznie lepszy wybór.
Chyba mnie Pan namówił na ZR22w :)
Proszę mi jeszcze napisać, bo kompletnie się na tym nie znam czy czy możliwe jest, że HP ma wyższy ekran niż DELL (298 mm w HP w porównaniu do 287 mm w DELL).
Znalazłem informację, że HP ma ekran o wielkości 475,5 x 298 mm ( http://www.bino.pl/product,119172,,,,,,hp,,hp_zr22w_215_lcd_wide_uhip s_169_8ms_10001_dvid_display_port_hub_usb,vm626a4a bb_vm626a4.html ) a DELL 509 x 287 mm ( http://www.bino.pl/product,128168,komputery,obraz_i_grafika,monitory, panele_lcd,23_cale,dell,monitor_lcd,dell_u2311h_23 _lcd_169_ips_1920x1080_dvi_hdcp_dp_4xusb_3yppg,u23 11h.html ).
czy możliwe jest, że HP ma wyższy ekran niż DELL
Nie mam pojęcia, nie mierzyłem. Jeśli dane na stronach producentów (nie serwisów informacyjnych lub sklepów) się potwierdzają to pewnie tak jest.
Tu (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=164999&page=7) ten Hpek jest krytykowany, że wypala bardziej gały. Sam się zastanawiam nad kupnem któregoś z tych modeli, dell u2211 lub Hp ZR22w. Ktoś coś doradzi ;-)?
Faktycznie hehe http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2170330&postcount=63
ten Hpek jest krytykowany, że wypala bardziej gały. Sam się zastanawiam nad kupnem któregoś z tych modeli, dell u2211 lub Hp ZR22w. Ktoś coś doradzi ;-)?
Może jakaś inna seria czy coś, bo kilka dni temu miałem ten monitor na warsztacie i w stosunku do DELL'i ustawiony na minimum świeci 3x (!) słabiej.
Szperajac po necie trafilem jeszcze na wynalazek zwany BenQ VW2420H. Ciekawy jestem jak ten wynalazek się ma do omawianych monitorow.
Przejrzalem też testy wspominanego wczesniej Samsunga F2380 i sa bardzo pozytywne jedak katy widzenia gorsze niż iPS i jeszcze ktorys z istotnych parametrow zdaje się też wypada slabiej.
Szperajac po necie trafilem jeszcze na wynalazek zwany BenQ VW2420H. Ciekawy jestem jak ten wynalazek się ma do omawianych monitorow.
Przejrzalem też testy wspominanego wczesniej Samsunga F2380 i sa bardzo pozytywne jedak katy widzenia gorsze niż iPS i jeszcze ktorys z istotnych parametrow zdaje się też wypada slabiej.
Posiadam EIZO FS2331.
Ostatnio w pracy stały obok niego trzy różne modele Samsunga 22-24 cali matryce TN.
Wszystkie zakupione w ciągu ok. roku i wszystkie na ustawieniach fabrycznych.
Jeden był o wiele cieplejszy jak EIZO i miał bardzo nasycone kolory w szczególności czerwień.
Drugi miał średniej wielkości zielony zafarb.
Trzeci to był B2430 i ten o dziwo kolorystykę miał bardzo zbliżoną do EIZO.
Pomijam kąty widzenia itp.
W sumie jak nie masz dostępu do dobrej jakości sprzętu do kalibracji to zakup jest moim zdaniem ryzykowny.
Nawet nie spodziewałem się, że Samsung może dawać tak różne kolory w poszczególnych modelach.
Przypuszczam, że producent kierował się tym aby obraz był ładny a niekoniecznie wierny rzeczywistości.
Przypuszczam, że producent kierował się tym aby obraz był ładny a niekoniecznie wierny rzeczywistości.
To nawet nie tak. Panelem z reguły steruje układ typu wszystko-w-jednym, który nie ma żadnych możliwości korekty różnic w panelach LCD. Stąd różne matryce i różne efekty. Coś odwrotnego niż w lepszych monitorach, gdzie ciężko niekiedy wykryć że dwa sąsiednie modele mają całkiem inny typ wyświetlacza.
Chyba mnie Pan namówił na ZR22w :)
No i jak, kupiłeś ten monitor?
No i jak, kupiłeś ten monitor?
Nie kupiłem.
Nie mają go nigdzie w mojej okolicy, a postanowiłem kupić monitor w "stacjonarnym" sklepie, aby mieć możliwość zobaczenia go przed zakupem.
Żaden ze sklepów w moim mieście nie ma na stanie (ani nie sprowadzi) Della ani HP. W jednym sklepie mają za to Samsungi F2380M i we wtorek jadę z przykładowymi zdjęciami aby sprawdzić ten monitor. Jeśli mi się spodoba, to wezmę.
Wiesz aTomek, tak sobie myślę, że byłbym w stanie się przemóc i przejechać się na Twoim miejscu z Tarnowa do Krakowa po monitor, tym bardziej, że to nie jest jakoś upiornie daleko.
Koniec OT.
tomwidlak
24-07-2011, 21:55
Nie kupiłem.
Nie mają go nigdzie w mojej okolicy, a postanowiłem kupić monitor w "stacjonarnym" sklepie, aby mieć możliwość zobaczenia go przed zakupem.
Żaden ze sklepów w moim mieście nie ma na stanie (ani nie sprowadzi) Della ani HP. W jednym sklepie mają za to Samsungi F2380M i we wtorek jadę z przykładowymi zdjęciami aby sprawdzić ten monitor. Jeśli mi się spodoba, to wezmę.
Zakup przez net daje Ci mozliwsc 10ciu dni na zwrot, mozesz se pomacac w domu, i poogladac :-) Z internetowych polecam http://www.x-kom.pl/ :-)
I co, i będzie uprawiał na swój koszt ping-ponga monitorami z internetowymi sklepami, zanim trafi na właściwą sztukę?
Tym razem to już naprawdę koniec tego OT. :)
Wiesz aTomek, tak sobie myślę, że byłbym w stanie się przemóc i przejechać się na Twoim miejscu z Tarnowa do Krakowa po monitor, tym bardziej, że to nie jest jakoś upiornie daleko.
Koniec OT.
Jeśli Samsung mi się nie spodoba, to jestem skłonny wybrać się na taką wyprawę :mrgreen:
tomwidlak
24-07-2011, 22:13
I co, i będzie uprawiał na swój koszt ping-ponga monitorami z internetowymi sklepami, zanim trafi na właściwą sztukę?
Tym razem to już naprawdę koniec tego OT. :)
Koszt wysylki to 20zl, bezyna zapewne i czas beda go kosztowac podobnie, a chyba raczej w sklepie nie dadza mu wyjac monitora z pudelka, podlaczyc do wlasnej maszyny, wykalibrowac, poogladac nieco i sie zdecydowac :-)
Wracając do tematu, co powiecie o nowym LG IPS236V ? W nowym "FOTO" jest wzmianka o nim. Dostał nagrodę TIPA za najlepszy monitor fotograficzny Entry Level. Czy można go porównać do wymienianych już tutaj HP ZR22w czy Dell U2211H? Też się przymierzam do wymiany monitora pod kątem domowej obróbki zdjęć w CNX2 i kwota najlepiej by nie przekraczała 1000PLN.
cheyenne
08-08-2011, 16:24
Mam ten monitor jako drugi prócz skalibrowanego neca p221w.
Do wyciągania świateł i cieni ma za mało bitów ale do amatorskiej obróbki spokojnie wystarczy.
Na ustawieniach auto uzyskuję kolorystykę bliską odbitkom z labu.
Do przeglądania zdjęć jako pierwszy monitor,za te pieniądze śmiało polecam.
Z LG jest ten problem że nie ma regulowanej wysokości. Dla mnie skreśla ten monitor. Obecnie mam monitor z tym samym mankamentem i mam półkę na klawiaturę i myszkę. Po przeprowadzce biurko nie posida półki więc będę się musiał przenieść te 10-15 cm wyżej. I bez regulacji wysokości jak dla mnie zaczyna się robić kicha bo wzrok mam powyżej górnej krawędzi monitora....
lukpiecz
26-08-2011, 15:38
a jaka matryca będzie lepsza do obróbki zdjęć? IPS czy PVA?
bo w sumie do 1000 zł to całkiem spory wybór jest monitorów z takimi matrycami...
a jaka matryca będzie lepsza do obróbki zdjęć? IPS czy PVA?Przy porównaniu monitorów tej samej klasy? IPS - nie ma przesunięcia gammy widocznego w cieniach pod kątem.
lukpiecz
26-08-2011, 16:51
Przy porównaniu monitorów tej samej klasy? IPS - nie ma przesunięcia gammy widocznego w cieniach pod kątem.
tak przy porównaniu monitorów do załóżmy 1000 pln
w tej cenie to chyba ciężko o coś lepszego nie dell u23iih
a jaka matryca będzie lepsza do obróbki zdjęć?
Matryca nie czyni monitora! Równie dobrze można znaleźć dobre monitory z PVA, padło z IPS i odwrotnie.
lukpiecz
26-08-2011, 19:40
Matryca nie czyni monitora! Równie dobrze można znaleźć dobre monitory z PVA, padło z IPS i odwrotnie.
tego to sie domyślam...
ale wyżej wymieniony Dell chyba jest jedną z bardziej rozsądnych propozycji (przy założeniu budżetu do kwoty 1000 zł i min 23 cale)
Jak to chyba Marcin kiedyś gdzieś napisał - najlepszy z najgorszych :) czy jakoś tak :)