Zobacz pełną wersję : D7000 grip - problem
Hej,
Mam d7000 do ktorego dokupilem oryginalny grip. Nigdy wczesniej nie mialem aparatu z gripem i stad moje pytanie, czy to normalne, ze odczuwam delikatne ruszanie sie baterii (mocowana jest na jeden "zabek" po jednej stronie, co jest zbyt solidnym patentem). Druga rzecz to montowanie samego gripa, pomimo porzadnego przykrecenia on tez minimalnie sie rusza. Troche mnie to drazni i stad pytanie.
Ppzdr,
M.
DominikGSI
05-05-2011, 13:57
Hej,
Mam d7000 do ktorego dokupilem oryginalny grip. Nigdy wczesniej nie mialem aparatu z gripem i stad moje pytanie, czy to normalne, ze odczuwam delikatne ruszanie sie baterii (mocowana jest na jeden "zabek" po jednej stronie, co jest zbyt solidnym patentem). Druga rzecz to montowanie samego gripa, pomimo porzadnego przykrecenia on tez minimalnie sie rusza. Troche mnie to drazni i stad pytanie.
Co do baterii to normalne, ale po chwili przyzwyczaisz się i nie będziesz wyczuwał.
Co do montowania samego gripa to nie powinien się ruszać. U mnie siedzi pewnie. Dużo pewniej niż MB-D80 w połączeniu z D80/D90. Może spróbuj jeszcze raz go zdjąć i dokręcić, powinien sztywno siedzieć.
ewentualnie możesz pomiędzy gripem a korpusem aparatu włożyć kawałek cienkiej gumy (np. z jakiejś starej dętki) później mocno dokręcić i problem ruszania się wyeliminuje:)
gadzeciarz
07-05-2011, 18:13
ewentualnie możesz pomiędzy gripem a korpusem aparatu włożyć kawałek cienkiej gumy (np. z jakiejś starej dętki) później mocno dokręcić i problem ruszania się wyeliminuje:)
Jest to jakiś sposób ale ..
grip powinien być sztywny po przymocowaniu do korpusu.
Również mam oryginalny grip zamontowany do swojego korpusu i to już czwarty miesiąc chyba i żadnych luzów.
Raz dokręcony i tyle,
Do dam tylko ze żadnego trzeszczenia korpusu czy gripa. Wszystko pewne i solidne .
MietStet
07-05-2011, 19:42
Hnmmmm - skorzystam i zapytam - gdzie kupiliście grip do D7000?
Ja szukałem ale w sklepie internetowym "produkt niedostępny"....
DominikGSI
07-05-2011, 23:25
Ja jeszcze w zeszłym roku w e-cyfrowe, wtedy jeszcze było ciężko, ale potem dostępny był w wielu sklepach
MietStet
08-05-2011, 10:22
Dzięki za info.
Ja jeszcze w zeszłym roku w e-cyfrowe, wtedy jeszcze było ciężko, ale potem dostępny był w wielu sklepach
Hnmmmm - skorzystam i zapytam - gdzie kupiliście grip do D7000?
Ja szukałem ale w sklepie internetowym "produkt niedostępny"....
ebay.co.uk
oryginal - £199 (http://cgi.ebay.co.uk/Genuine-Nikon-MB-D11-Battery-Grip-D7000-EN-EL15-/260767433339?pt=UK_Camera_Battery_Grips&hash=item3cb6f3427b)
nie oryginal - £42.99 (http://cgi.ebay.co.uk/Vertical-Battery-Hand-Grip-Nikon-D7000-MB-D11-B2H-/310317087010?pt=UK_Camera_Battery_Grips&hash=item484056f922)