PDA

Zobacz pełną wersję : D3s + autofokus punktowy

Mario7337
05-05-2011, 13:10
Witam
Szanowni Państwo mam takie pytanie w moim pięknym D3s, kiedy ustawię fokus punktowy i kiedy porusza się powoli obiekt jest problem ze zrobieniem fotki..Nie łapie punktu i naprawdę ciężko zrobić zdjęcie.........W D700 tego problemu nie było nigdy.....I rzadko używałem trybu ciągłego zwykle zawsze na punktowym
Czy to normalny objaw? Chyba, że coś poprzestawiałem....
Szklanki, jakie podpinam to N 14-24, 24-70, 70-200 VRII zaczyna mnie to dobijać, bo w ciągłym AF owszem zrobię fotę, ale nie zawsze ostre tak jak bym tego chciał.
Jakaś porada lekarska?

qooba
05-05-2011, 13:14
AF-S używa się przecież w celach statycznych, nie widzę problemu... Jeśli cel się porusza należy używać AF-C, to chyba logiczne?

Mario7337
05-05-2011, 13:28
Oczywiście, że logiczne.....Tylko zastanawiałem się, dlaczego w D700 takiego problemu nie było......Zawsze, kiedy wcisnąłem spust mogłem wykonać fote niezależnie czy obiekt był statyczny czy poruszał się nie znacznie.....Stąd moje pytanie czy tak działa D3s po prostu trudniej złapać? A może ma to związek z brakiem ustawienia obiektywu w puszce jaki podpinam......proszę wybaczyć mi moją nie wiedzę .....dlatego pytam

ryszkut
05-05-2011, 13:52
możę ci idzie o to żę nie możesz zorbić zdjęcia w af-s gdy aparat nie złapie jeszcze ostrości? to do ustawienia w menu jest.

Uysy.
05-05-2011, 13:52
Zapinasz szkła, które mają silniki co najmniej cholernie szybkie. Może więc w D700 miałeś ustawiony priorytet ostrości, a w D3s masz priorytet spustu migawki?

Mario7337
05-05-2011, 14:01
Zapinasz szkła, które mają silniki co najmniej cholernie szybkie. Może więc w D700 miałeś ustawiony priorytet ostrości, a w D3s masz priorytet spustu migawki?

A to racja, faktycznie o tym nie pomyślałem.....pokręcę po przestawiam i dam znać by można było zamknąć wątek
Wstępnie dziękuję za pomoc.

BorysR
05-05-2011, 18:45
Jak juz rozmawiamy o AF w d3s mam male pytanie. W opcji rola przycisku fn mozna ustawic ze po przytrzymaniu masz wybor pola ostrosci. Jak ustawiam klikam itd to mi sie nic nie dzieje. Jest opcja dzieki temu ustawiac af jak w canonie pokretlem?

dobra. juz wiem ze nie. :/

Mario7337
09-05-2011, 11:22

Bardzo dziękuję za podpowiedź problem rozwiązany....trafiony w punkt o wiele lepiej się poczułem po przełączeniu. Teraz jestem zadowolony:grin: