Zobacz pełną wersję : PenDrive - XP widzi ale nie czyta (HELP)
mam Sandisc Cruzer micro 8GB - wczoraj było wszystko ok
dziś system XP widzi PendDrive ale nie można na niego wejść
w windowsie jest komunikat "włóż dysk" a Total Com. "nie znaleziono napędu"
help co robić????
Rafał_Sz
05-05-2011, 10:18
Podłączałeś go do sprawdzenia na innym kompie?
Mam to samo. No to czekam w napięciu, czy jest wyjście z tej sytuacji.
Sprawdź w Zarządzanie komputerem (p.klik na mój komputer, zarządzaj) , zarządzanie dyskami czy wszystko ok, ewentualnie spróbuj zmienić literę dysku.
Sprawdź też w innym komputerze czy coś na nim widać.
Podłączałeś go do sprawdzenia na innym kompie?
Wlasnie, sprawdz na innym kompie......
na innym kompie tak samo, na trzecim z Win7 też, widzi dysk ale nie można na niego wejść
w zarządzaniu komputerem jest oznaczony jako "zdrowy"
potraktowany przez RescurePro - nic nie odzyskuje:(
Zdechł po prostu. Mam w szufladzie dwa z takimi objawami.
nie zdechł! - sformatowałem go w Zarzadzaniu dyskami i jest teraz PUSTY i działa
RescurePro niestety nadal nic na nim nie widzi .... są tam (były?) ważne dane ....
nie zdechł! - sformatowałem go w Zarzadzaniu dyskami i jest teraz PUSTY i działa
RescurePro niestety nadal nic na nim nie widzi .... są tam (były?) ważne dane ....
Rescue, nie "Rescure".
Jeśli możesz - przyślij go do mnie. Zobaczymy, co się da zrobić.
Sformatowanie nie było dobrym posunięciem...
Pendrive zostal nieprawidlowo odlaczony od komputera, windows xp tak ma, ze teoretycznie (i jak widac praktycznie) powinno sie za kazdym razem uzyc softowego odlaczania urzadzenia USB, Vista i W7 juz rozwiazuja ten problem;)
Rafał_Sz
05-05-2011, 12:29
Pendrive zostal nieprawidlowo odlaczony od komputera, windows xp tak ma, ze teoretycznie (i jak widac praktycznie) powinno sie za kazdym razem uzyc softowego odlaczania urzadzenia USB, Vista i W7 juz rozwiazuja ten problem;)
Z milion razy odłączałem i podłączałem przeróżne urządzenia pod USB i nigdy nie było problemu. Może się kiedyś zdziwię, ale statystycznie XP + USB = zero problemów.
Polecam użyć softu do przywrócenia stanu fabrycznego. Prawdopodobnie jest problem ze scalakiem, który odpowiada za komunikację PenDrive - komputer.
Zrób tak:
Wejdź do managera urządzeń i odczytaj mi PID i VID urządzenia. Po tym podam Ci link do softu producenckiego dla tego pendrive'a.
Wejdź do managera urządzeń i odczytaj mi PID i VID urządzenia..
poddaje się, gdzie konkretnie to znajdę bo ... szukam i nic
USBSTOR\DISK&VEN_SANDISK&PROD_CRUZER&REV_7.01\1100801B7180D247&0
chyba o to chodziło?
programikiem odczytałem:
PnP Device ID: VID = 0781 PID = 5151
Serial Number: 1100801B7180D247
Revision: 7.01
Temat był już omawiany, penów nie formatuje się poleceniem format, tylko stosuje się do tego celu specjalne oprogramowanie, najczęściej dedykowane przez producenta pamięci.
Podepne sie pod temat.....czy jest mozliwosc zformatowania (czy jest sens?) pendrivea w systemie NTFS? Mam kilka gwizdkow i uzywam je glownie do przenoszenia filmow z kompa na kompa i na TV, zauwazylem, ze pendrive po sformatowaniu w NTFS dziwnie si ezachowuje a wszystko wraca do normy po sformatowaniu go na FAT32. Cos robie zle, czy tego sie poprotu nie robi?
Temat był już omawiany, penów nie formatuje się poleceniem format, tylko stosuje się do tego celu specjalne oprogramowanie, najczęściej dedykowane przez producenta pamięci.
A tam, gadanie. Zwykły quick format spokojnie daje radę, nic się penowi od tego nie stanie. Niezalecany jest tylko pełen format, bo niepotrzebnie zużywa komórki pamięci.
Z milion razy odłączałem i podłączałem przeróżne urządzenia pod USB i nigdy nie było problemu. Może się kiedyś zdziwię, ale statystycznie XP + USB = zero problemów.
Wystarczy, że masz w kompie włączone buforowanie zapisu i spójność danych idzie w diabły. O ile penów to nie boli, bo w nich się tego nie stosuje, to w dyskach talerzowych już się można zdziwić... kumpel tak 2 WD Passporty załatwił, zaczęły badami sypać.
costi, nie wiesz nawet jaką "dumą" napawa mnie, gdy ktoś tak jak Ty, znając się na rzeczy, pisze takie ... zupełnie nie z tej ziemi opinie.
Procedura "formatowania" pamięci jest zupełnie inna, niż dysków talerzowych i nie wprowadzaj zamieszania.
Po przeprowadzeniu procedury zwykłego formatowania, poleceniem "format" sporo pamięci zmniejsza i to w sposób dramatyczny szybkość zapisu, choć pozornie pracuje nadal bez zarzutu.
Cóż jednak za pożytek z pamięci, która przed tą czynnością zapisywała np. z prędkością 15MB/s, kiedy po zwalnia już do 7MB/s?
Dziwne?
Nie, to raczej dość charakterystyczne, szczególnie dla pamięci np. Patriota, ale i inne wykazują podobne cechy.
Ale quick format przecież nie ingeruje w zawartość dysku, obojętnie, czy flash czy talerzowego, tylko zakłada tablicę partycji. To jak ma niby uszkodzić komórki?
Ale załóżmy, na potrzeby eksperymentu, że masz rację i należy używać dedykowanych narzędzi od producenta pena. Wejdź, proszę, na stronę Sandiska i znajdź takie narzędzie. Miłego szukania. ;)
Ułatwię Ci życie - oto, co Sandisk pisze nt. formatowania pena do NTFS, żeby móc wrzucać pliki >4 GB:
STEP 2 - Format the flash drive
1. Double-click My Computer.
2. Right-click on the flash drive, then select Format.
3. In the File system list, click NTFS.
4. Click Start.
5. Click OK to start formatting.
http://kb.sandisk.com/app/answers/detail/a_id/289/
I jeszcze na dokładkę: http://kb.sandisk.com/app/answers/detail/a_id/312/
To tyle w temacie "dedykowanych narzędzi producenta" ;)
A ja zamiast niczego, podam Ci konkretne przykłady.
I tak np. 8GB pen Kingston DataTraveler 100, który zapisywał fabrycznie do 7MB/s, zyskał po zastosowaniu odpowiedniego oprogramowania (SDFormatter), dokładnie jeszcze raz tyle, czyli 7MB/s i stał sie przez to użyteczny i do innych celów, niż tylko noszenie głupot z punktu A do punktu B.
W końcu 14MB/s (w porywach prawie 15), to już szczyty szczytów dla Kingstona.
Z kolei odwrotnie miałem z 16GB penem PATRIOT XT, gdzie po formacie systemowym pamięć, która zapisywała z prędkością ponad 15MB/s zdegradowała się do trochę ponad 7MB/s i dopiero użycie oprogramowania fabrycznego przywróciło deklarowaną przez producenta prędkość zapisu.
Jeśli zatem powiadasz, że Sandisk nie udostępnia oprogramowania, to można z powodzeniem skorzystać z oprogramowania np. Panasonica i tez będzie dobrze.
USBSTOR\DISK&VEN_SANDISK&PROD_CRUZER&REV_7.01\1100801B7180D247&0
chyba o to chodziło?
programikiem odczytałem:
PnP Device ID: VID = 0781 PID = 5151
Serial Number: 1100801B7180D247
Revision: 7.01
Ogólnie z tym sandiskiem jest lipa - do wszystkich innych penów całego świata jest soft a do tego pena brak . Natomiast istnieje możliwość sformatowania go: HPUSBFW_Special -HP USB Disk Storage Format Tool. (http://www.programosy.pl/program,hp-usb-disk-storage-format-tool.html)
No jest wszak takie coś: http://www.sandisk.pl/assets/file/downloads/oem/usb-test-tool.exe
Mam 4 peny Sandiska, jeden HPka i jeden DELLa.....kazdy z nich formatowany spod windy, zadnych problemow.....ale pen trzeba sformatowac w formacie FAT32 bo pod NTFS zachwuje sie dziwnie, tzn kopiowanie odbywa sie w takim samym czasie jak FAT32, ale pasek stanu dochodzi do 99% w 2sek. a czekac trzeba chwile zanim dokonczy kopiowanie.
Greg77, nikt nie mówi przecież, że nie będą działać, ale bardzo często po takim formacie w systemie, prędkość zapisu spada, czasem wręcz dramatycznie.
A ja próbowałem sformatować CF Sandiska SD-Formatterem i po tej operacji Windows pokazywał, że dysk nie jest sformatowany. Skończyło się na formacie spod systemu :).
NTFS używa zapisu z dziennikiem (journal), może to właśnie sprawia problemy (no i troszkę bardziej zużywa komórki).