PDA

Zobacz pełną wersję : PenDrive - XP widzi ale nie czyta (HELP)

vuki
05-05-2011, 09:18
mam Sandisc Cruzer micro 8GB - wczoraj było wszystko ok
dziś system XP widzi PendDrive ale nie można na niego wejść
w windowsie jest komunikat "włóż dysk" a Total Com. "nie znaleziono napędu"
help co robić????

Rafał_Sz
05-05-2011, 10:18
Podłączałeś go do sprawdzenia na innym kompie?

Rafał63
05-05-2011, 10:59
Mam to samo. No to czekam w napięciu, czy jest wyjście z tej sytuacji.

arttie
05-05-2011, 11:05
Sprawdź w Zarządzanie komputerem (p.klik na mój komputer, zarządzaj) , zarządzanie dyskami czy wszystko ok, ewentualnie spróbuj zmienić literę dysku.
Sprawdź też w innym komputerze czy coś na nim widać.

Greg77
05-05-2011, 11:50
Podłączałeś go do sprawdzenia na innym kompie?

Wlasnie, sprawdz na innym kompie......

vuki
05-05-2011, 12:07
na innym kompie tak samo, na trzecim z Win7 też, widzi dysk ale nie można na niego wejść
w zarządzaniu komputerem jest oznaczony jako "zdrowy"
potraktowany przez RescurePro - nic nie odzyskuje:(

freefly
05-05-2011, 12:11
Zdechł po prostu. Mam w szufladzie dwa z takimi objawami.

vuki
05-05-2011, 12:14
nie zdechł! - sformatowałem go w Zarzadzaniu dyskami i jest teraz PUSTY i działa
RescurePro niestety nadal nic na nim nie widzi .... są tam (były?) ważne dane ....

ekonet
05-05-2011, 12:19
nie zdechł! - sformatowałem go w Zarzadzaniu dyskami i jest teraz PUSTY i działa
RescurePro niestety nadal nic na nim nie widzi .... są tam (były?) ważne dane ....
Rescue, nie "Rescure".
Jeśli możesz - przyślij go do mnie. Zobaczymy, co się da zrobić.
Sformatowanie nie było dobrym posunięciem...

Grzybu
05-05-2011, 12:20
do usunięcia

Greg77
05-05-2011, 12:25
Pendrive zostal nieprawidlowo odlaczony od komputera, windows xp tak ma, ze teoretycznie (i jak widac praktycznie) powinno sie za kazdym razem uzyc softowego odlaczania urzadzenia USB, Vista i W7 juz rozwiazuja ten problem;)

Rafał_Sz
05-05-2011, 12:29
Pendrive zostal nieprawidlowo odlaczony od komputera, windows xp tak ma, ze teoretycznie (i jak widac praktycznie) powinno sie za kazdym razem uzyc softowego odlaczania urzadzenia USB, Vista i W7 juz rozwiazuja ten problem;)
Z milion razy odłączałem i podłączałem przeróżne urządzenia pod USB i nigdy nie było problemu. Może się kiedyś zdziwię, ale statystycznie XP + USB = zero problemów.

ruffio
05-05-2011, 13:37
Polecam użyć softu do przywrócenia stanu fabrycznego. Prawdopodobnie jest problem ze scalakiem, który odpowiada za komunikację PenDrive - komputer.

Zrób tak:
Wejdź do managera urządzeń i odczytaj mi PID i VID urządzenia. Po tym podam Ci link do softu producenckiego dla tego pendrive'a.

vuki
05-05-2011, 14:12
Wejdź do managera urządzeń i odczytaj mi PID i VID urządzenia..

poddaje się, gdzie konkretnie to znajdę bo ... szukam i nic

vuki
05-05-2011, 14:40
USBSTOR\DISK&VEN_SANDISK&PROD_CRUZER&REV_7.01\1100801B7180D247&0
chyba o to chodziło?

programikiem odczytałem:
PnP Device ID: VID = 0781 PID = 5151
Serial Number: 1100801B7180D247
Revision: 7.01

Johanan
05-05-2011, 16:52
Temat był już omawiany, penów nie formatuje się poleceniem format, tylko stosuje się do tego celu specjalne oprogramowanie, najczęściej dedykowane przez producenta pamięci.

Greg77
07-05-2011, 17:15
Podepne sie pod temat.....czy jest mozliwosc zformatowania (czy jest sens?) pendrivea w systemie NTFS? Mam kilka gwizdkow i uzywam je glownie do przenoszenia filmow z kompa na kompa i na TV, zauwazylem, ze pendrive po sformatowaniu w NTFS dziwnie si ezachowuje a wszystko wraca do normy po sformatowaniu go na FAT32. Cos robie zle, czy tego sie poprotu nie robi?

costi
07-05-2011, 20:04
Temat był już omawiany, penów nie formatuje się poleceniem format, tylko stosuje się do tego celu specjalne oprogramowanie, najczęściej dedykowane przez producenta pamięci.

A tam, gadanie. Zwykły quick format spokojnie daje radę, nic się penowi od tego nie stanie. Niezalecany jest tylko pełen format, bo niepotrzebnie zużywa komórki pamięci.

Z milion razy odłączałem i podłączałem przeróżne urządzenia pod USB i nigdy nie było problemu. Może się kiedyś zdziwię, ale statystycznie XP + USB = zero problemów.
Wystarczy, że masz w kompie włączone buforowanie zapisu i spójność danych idzie w diabły. O ile penów to nie boli, bo w nich się tego nie stosuje, to w dyskach talerzowych już się można zdziwić... kumpel tak 2 WD Passporty załatwił, zaczęły badami sypać.

Johanan
07-05-2011, 21:36
costi, nie wiesz nawet jaką "dumą" napawa mnie, gdy ktoś tak jak Ty, znając się na rzeczy, pisze takie ... zupełnie nie z tej ziemi opinie.

Procedura "formatowania" pamięci jest zupełnie inna, niż dysków talerzowych i nie wprowadzaj zamieszania.

Po przeprowadzeniu procedury zwykłego formatowania, poleceniem "format" sporo pamięci zmniejsza i to w sposób dramatyczny szybkość zapisu, choć pozornie pracuje nadal bez zarzutu.

Cóż jednak za pożytek z pamięci, która przed tą czynnością zapisywała np. z prędkością 15MB/s, kiedy po zwalnia już do 7MB/s?

Dziwne?

Nie, to raczej dość charakterystyczne, szczególnie dla pamięci np. Patriota, ale i inne wykazują podobne cechy.

costi
07-05-2011, 22:06
Ale quick format przecież nie ingeruje w zawartość dysku, obojętnie, czy flash czy talerzowego, tylko zakłada tablicę partycji. To jak ma niby uszkodzić komórki?

Ale załóżmy, na potrzeby eksperymentu, że masz rację i należy używać dedykowanych narzędzi od producenta pena. Wejdź, proszę, na stronę Sandiska i znajdź takie narzędzie. Miłego szukania. ;)
Ułatwię Ci życie - oto, co Sandisk pisze nt. formatowania pena do NTFS, żeby móc wrzucać pliki >4 GB:

STEP 2 - Format the flash drive
1. Double-click My Computer.
2. Right-click on the flash drive, then select Format.
3. In the File system list, click NTFS.
4. Click Start.
5. Click OK to start formatting.
http://kb.sandisk.com/app/answers/detail/a_id/289/
I jeszcze na dokładkę: http://kb.sandisk.com/app/answers/detail/a_id/312/

To tyle w temacie "dedykowanych narzędzi producenta" ;)

Johanan
07-05-2011, 23:11
A ja zamiast niczego, podam Ci konkretne przykłady.

I tak np. 8GB pen Kingston DataTraveler 100, który zapisywał fabrycznie do 7MB/s, zyskał po zastosowaniu odpowiedniego oprogramowania (SDFormatter), dokładnie jeszcze raz tyle, czyli 7MB/s i stał sie przez to użyteczny i do innych celów, niż tylko noszenie głupot z punktu A do punktu B.
W końcu 14MB/s (w porywach prawie 15), to już szczyty szczytów dla Kingstona.

Z kolei odwrotnie miałem z 16GB penem PATRIOT XT, gdzie po formacie systemowym pamięć, która zapisywała z prędkością ponad 15MB/s zdegradowała się do trochę ponad 7MB/s i dopiero użycie oprogramowania fabrycznego przywróciło deklarowaną przez producenta prędkość zapisu.

Jeśli zatem powiadasz, że Sandisk nie udostępnia oprogramowania, to można z powodzeniem skorzystać z oprogramowania np. Panasonica i tez będzie dobrze.

ruffio
09-05-2011, 22:48
USBSTOR\DISK&VEN_SANDISK&PROD_CRUZER&REV_7.01\1100801B7180D247&0
chyba o to chodziło?

programikiem odczytałem:
PnP Device ID: VID = 0781 PID = 5151
Serial Number: 1100801B7180D247
Revision: 7.01

Ogólnie z tym sandiskiem jest lipa - do wszystkich innych penów całego świata jest soft a do tego pena brak . Natomiast istnieje możliwość sformatowania go: HPUSBFW_Special -HP USB Disk Storage Format Tool. (http://www.programosy.pl/program,hp-usb-disk-storage-format-tool.html)

Johanan
09-05-2011, 23:07
No jest wszak takie coś: http://www.sandisk.pl/assets/file/downloads/oem/usb-test-tool.exe

Greg77
10-05-2011, 08:35
Mam 4 peny Sandiska, jeden HPka i jeden DELLa.....kazdy z nich formatowany spod windy, zadnych problemow.....ale pen trzeba sformatowac w formacie FAT32 bo pod NTFS zachwuje sie dziwnie, tzn kopiowanie odbywa sie w takim samym czasie jak FAT32, ale pasek stanu dochodzi do 99% w 2sek. a czekac trzeba chwile zanim dokonczy kopiowanie.

Johanan
10-05-2011, 10:49
Greg77, nikt nie mówi przecież, że nie będą działać, ale bardzo często po takim formacie w systemie, prędkość zapisu spada, czasem wręcz dramatycznie.

Zink
13-05-2011, 15:50
A ja próbowałem sformatować CF Sandiska SD-Formatterem i po tej operacji Windows pokazywał, że dysk nie jest sformatowany. Skończyło się na formacie spod systemu :).

NTFS używa zapisu z dziennikiem (journal), może to właśnie sprawia problemy (no i troszkę bardziej zużywa komórki).