PDA

Zobacz pełną wersję : Usuwanie kleju - potrzebna szybka pomoc

ropusz
04-05-2011, 22:16
Odkleiła mi się częściowo naklejka z nr seryjnym na moim kompakcie. Użyłem Pattex Power żel aby ją przykleić ale troszkę wyszło poza naklejkę. Chciałem usunąć nadmiar ręcznikiem papierowym ale tylko się rozmazało. Próbowałem wyczyścić to spirytusem ale nie pomogło. Czy można to jakoś usunąć?

malyandrzejek
04-05-2011, 22:19
izopropanol, mała ilość wystarczy

ropusz
05-05-2011, 17:15
Ale klej to cyjanoakryl. Czy izopropanol wystarczy?

freefly
05-05-2011, 17:35
Ale klej to cyjanoakryl. Czy izopropanol wystarczy?

Nie wystarczy. W sumie niewiele masz możliwości. Są do tego specjalne rozpuszczalniki np.RC Cyano Cleaner, ale są bardzo agresywne, bo na bazie acetonu.

ropusz
05-05-2011, 17:43
Znalazłem informacje o preparacie Debonder bez acetonu (na forach modelarskich) ale obecnie nie można tego znaleźć w sklepach internetowych. Może ktoś wie, gdzie w Warszawie coś takiego można dostać?

freefly
05-05-2011, 18:08
Znalazłem informacje o preparacie Debonder bez acetonu (na forach modelarskich) ale obecnie nie można tego znaleźć w sklepach internetowych. Może ktoś wie, gdzie w Warszawie coś takiego można dostać?

Debonder nie zmywa takiego kleju, a powoduje jedynie, że łatwo go zeskrobać np. skalpelem.

Boryszuk
05-05-2011, 18:13

Jeśli nie znajdziesz to spróbuj na eBayu (http://shop.ebay.co.uk/i.html?_from=R40&_trksid=p5197.m570.l1313&_nkw=debonder&_sacat=See-All-Categories)

ropusz
05-05-2011, 21:30
Dzięki za pomoc. W desperacji wziąłem małżonki zmywacze do paznokci (bezacetonowe). Trochę musiałem potrzeć ale ładnie się klej złuszczył i odszedł.