PDA

Zobacz pełną wersję : D90 wchodzi w tryb podglądu zdjęć przy kręceniu pokrętłem

pet3r
04-05-2011, 22:06
witam,

problem mam jak w temacie, często przy szybkim ruszeniu głównym pokrętłem D90 wchodzi sam z siebie w podgląd zdjęć i już tam zostaje - dalsze kręcenie to przerzucanie zdjęć. dopiero wciśnięcie spustu sprawia, że wraca. jest to trochę uciążliwe jak robi się zdjęcia w budynku a za kilka sekund na zewnątrz - ustawienie czasu trwa dużo dłużej... czy ktoś spotkał się z czymś podobnym??

krzall
04-05-2011, 22:09
witam,

problem mam jak w temacie, często przy szybkim ruszeniu głównym pokrętłem D90 wchodzi sam z siebie w podgląd zdjęć i już tam zostaje - dalsze kręcenie to przerzucanie zdjęć. dopiero wciśnięcie spustu sprawia, że wraca. jest to trochę uciążliwe jak robi się zdjęcia w budynku a za kilka sekund na zewnątrz - ustawienie czasu trwa dużo dłużej... czy ktoś spotkał się z czymś podobnym??

Witam
tak mam tak jeśli po wykonaniu zdjęcia nie odczekam na wygaszenie wyświetlania zdjęcia na LV, Ale pamiętam że ten czas można poprzestawiać a nawet wyłączyć "pokazywactwo" zdjęć po ich zrobieniu. ;) Kwestia przyzwyczajenia - zapamiętania że czekamy a jak nam się śpieszy to delikatnie spust migawki i można kręcić :)
Pozdrawiam

pet3r
06-05-2011, 12:29
dzieje się to nie tylko po zrobieniu zdjęcia i wyświetlaniu go na LCD. przed chwilą wziąłem aparat do ręki, uruchomiłem, nacisnąłem spust, AF złapał, ale musiałem przestawić czas - ruszyłem pokrętłem i psikus - podgląd zdjęć.

Seeker
06-05-2011, 13:31
Moze cos w menu poprzestawiales, albo puche trzeba zresetowac?

bobek77
06-05-2011, 14:02
Po zrobieniu zdjęcia to potwierdzam, że tak się robi. Standardowo zdjęcie się wyświetla chyba 4s i przez te 4 s ruszenie pokrętłem nie zmienia parametrów ekspozycji tylko np. przybliża zdjęcie na ekranie. Można ten czas jak pisano już wcześniej zmniejszyć lub wyłączyć podgląd, jak ja zrobiłem bo mnie denerwowało. W innych przypadkach mi się nie zdarzyło.

Hosaka
06-05-2011, 23:39
Standardowo zdjęcie się wyświetla chyba 4s i przez te 4 s ruszenie pokrętłem nie zmienia parametrów ekspozycji tylko np. przybliża zdjęcie na ekranie.
Przepraszam że tak się wtrącam z partyzanta ale pokrętłem w D90 nie przybliża się zdjęcia tylko przeskakuje do następnego/poprzedniego zdjęcia. Chyba że chodzi Ci o "przybliżanie" między trybem kalendarza, stykówki i normalnego widoku zdjęcia.
Do powiększania lub zmniejszania służą przyciski po lewej stronie u dołu wyświetlacza.

Jeśli rzeczywiście tak masz w swoim D90 to wydaje mi się że powinieneś skontaktować się z serwisem, bo wygląda mi to na poważniejsze problemy z softem.

Hosaka
08-05-2011, 10:47
....albo po prostu wciskasz nochalem przycisk podglądu zdjęć w momencie kadrowania przez wizjer :)
Spotkałem się już z takim przypadkiem ;)

pet3r
08-05-2011, 13:12
....albo po prostu wciskasz nochalem przycisk podglądu zdjęć w momencie kadrowania przez wizjer :)
Spotkałem się już z takim przypadkiem ;)

powiem Ci, że to może być to :D nos mam sporawy, przed sekundą sprawdziłem czy to możliwe i możesz mieć rację :p

Juramis
01-06-2011, 00:07
Po zrobieniu zdjęcia to potwierdzam, że tak się robi. Standardowo zdjęcie się wyświetla chyba 4s i przez te 4 s ruszenie pokrętłem nie zmienia parametrów ekspozycji tylko np. przybliża zdjęcie na ekranie. Można ten czas jak pisano już wcześniej zmniejszyć lub wyłączyć podgląd, jak ja zrobiłem bo mnie denerwowało. W innych przypadkach mi się nie zdarzyło.

A jak można wyłączyć całkowicie automatyczny podgląd w D90, bo ja nie znajduję takiej możliwości, cyba że coś przeoczyłem?

Hosaka
01-06-2011, 21:07
Instrukcja się kłania. Nawet bez niej to znajdziesz, musiałeś przeoczyć w menu.