Zobacz pełną wersję : Szkło bardzo uniwersalne do D60
zielonek430
04-05-2011, 21:02
Witam
Kiedyś pisałem tutaj temat o dodatkowym obiektywie do kita do mojego D60, lecz zmieniłem zdanie. Postanowiłem, że chciałbym kupić uniwersalne szkło o szerokim zakresie ogniskowych. Fotografuję raczej amatorsko, jakieś krajobrazy, portrety, ogólnie rzecz biorąc ma być to obiektyw "do wszystkiego". Budżet jest raczej ograniczony do 2000 złotych, choć mogę nieco to ograniczenie przekroczyć.
Myślałem nad Nikkorem 18-200 VR II (czytałem jakieś niepochlebne opinie na jego temat, lecz nie doczytałem, o co dokładnie chodziło), nowym Tamronem 18-270 (z tym nowym silnikiem AF).
Chyba, że lepiej byłoby zostawić kita (18-55 VR) i dokupić jakiś inny obiektyw do niego, tylko trochę obawiam się zmieniania obiektywu w plenerze, żeby nie ufajdrać matrycy - z drugiej strony żal odstawiać sprawny obiektyw do szafy lub sprzedawać za ~200 zł.
darkmajin
04-05-2011, 21:12
do tego co mówisz wg mnie brakuje Ci stałki i tutaj ja bym stawiał na n50 1.4g chyba że to dla Ciebie "dziwna ogniskowa" jak dla niektórych to 35 1.8g
nie pytam skąd wziąłeś mity o brudzeniu matrycy wszyscy zmieniają i żyją raz na 0,5 roku wyczyścisz i koniec...
zielonek430
04-05-2011, 21:19
A mógłbyś mi wyjaśnić dlaczego? Jak mówiłem jestem raczej amatorem i nie do końca rozumiem do czego miałby mi służyć stałoogniskowy obiektyw (jakby nie patrzeć nigdy nie miałem z takim do czynienia).
Chciałbym obiektyw tele (dlatego takie zasugerowałem na początku), gdyż z kitem doskwiera mi dość mała maksymalna ogniskowa.
Ja bym Ci proponował zostawić 18-55VR i dokupić Nikkora 55-300VR.
Dodaj do tego jakąś stałkę, typu N35/1.8, N50/1.4G czy np. Tamrona 90/2.8 jeżeli lubisz makro i będziesz miał super zestaw.
Upaćkania matrycy się nie bój - taka już natura lustrzanek, że trzeba jej matrycę czasami przedmuchać/przeczyścić.
zielonek430
05-05-2011, 15:25
Dobrze, czyli jest jakaś alternatywa.
A teraz: jaka jest różnica między kombinacją 18-55 i 55-300 a 18-200 poza oczywiście mniejszym powiększeniem? Muszę zdawać sobie sprawę z tego, że czasem nie będę miał czasu na zmianę obiektywu.
zestaw nr 1. Lepsza jakość, zwłaszcza powyżej 100mm. Trochę lepsze światło w zakresie 55-100, ważne przy portretach.
18-200VR większa wygoda.
Musisz się zastanowić do czego bardziej potrzebujesz obiektywu, zazwyczaj jak coś jest uniwersalne to jest do d..., no dobra, powiedzmy, że nie jest najlepsze. Na twoim miejscu pomyślałbym o dwóch obiektywach 55-300VR (to jest szkło nowe, do nie pełno-martycowych aparatów czyli d60 się łapie ale jak w przyszłości zmienisz aparat na pełną klatkę to już nie będzie dobrze - winieta) lub ten drugi obiektyw, nadający się również do pełnej klatki - 70-300VR - bardzo dobry obiektyw za rozsądne pieniądze, wręcz idealny do portretów - wiem bo mam i używam:)
P.S. zapomniałem dopisać o brudnej matrycy - przez 3 lata nie czyściłem matrycy (przebieg około 44 tyś - czyli nie oszczędzałem aparaciku), a obiektywy zmieniałem nawet kilkanaście razy podczas sesji i matryca nie była aż tak bardzo brudna żeby konieczny był serwis (co prawda nikon na tegorocznych targach foto w Łodzi mi wyczyścił za free i teraz jest jak złoto ale i tak nie było tak źle), najważniejsze jest to żeby obiektyw zmieniać w miarę szybko i nie zostawiać puszki otwartej to i syfów Ci nie wleci... zbyt dużo ;P.
moja sugestja to N17-55 albo tanio 18-105
lub 80-200. Moze w cenie sie uda wyrobic...
70-210 stary i tani nie jest gorszy od 70-300, mialem oba zapiete i sprawdzalem.
:)
nokinnikon
07-05-2011, 07:13
Polecam Nikkora 18-200 VR. Kupujesz i robisz co chcesz, następnie zdobywając doświadczenie kupujesz inne szkła wg. potrzeb. Ja osobiście pracując na DX 18-200 się nie pozbywam i zapewniam Cię, że w wielu przypadkach jest niezastąpiony z racji swojej uniwersalności niezależnie co by o nim złego nie mówiono.
Polecam Nikkora 18-200 VR. Kupujesz i robisz co chcesz, następnie zdobywając doświadczenie kupujesz inne szkła wg. potrzeb. Ja osobiście pracując na DX 18-200 się nie pozbywam i zapewniam Cię, że w wielu przypadkach jest niezastąpiony z racji swojej uniwersalności niezależnie co by o nim złego nie mówiono.
Tylko musisz gumką zawiązać żeby się sam nie wysuwał po skierowaniu go w dół
nokinnikon
07-05-2011, 16:32
O gumce i wysumaniu było na forum.Ci co mają jakoś im to nie przeszkadza, zresztą wysuwa się tylko jak się go nie "skręci" do ogniskowej 18 mm. Powtórzę Polecam niezależnie co by o nim złego nie mówiono.
Władca Pixeli
07-05-2011, 16:37
Podchodzi idealnie. :mrgreen:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img21.imageshack.us/img21/3524/f51o.jpg)
zielonek430
08-05-2011, 12:55
Ale o co chodzi z wysuwaniem samoczynnym? Czy to dotyczy każdego 18-200?
Dobra, a jak wygląda porównanie jakości 18-200 z 18-105 i z zestawem 18-55 i 55-300? Przeczytałem, że 18-55 najlepszej jakości szkłem też nie jest i że w tym zakresie 18-200 jest lepszy (szczególnie pod względem winietowania).
bednario
08-05-2011, 13:13
Poszukaj używany N18-200 (używane są w dobrych cenach, natomiast ceny nowych są kosmiczne moim zdaniem). Obiektywem pokryjesz praktycznie cały zakres - od szerokiego kąta do niezłego tele. Do tego dokup N35/1.8 i będziesz miał super uniwersalny zestaw.
18-200 daje niesamowitą wygodę przy zachowaniu niezłej jakości. Ja do dziś posiadam swój egzemplarz - jako jedyny i uniwersalny zoom (reszta to stałki). 35/1.8 zrobisz zdjęcie tam gdzie nie będziesz mógł używać 18-200 ze względu na światło. Za taki zestaw zapłacisz ok 2000zł ... nie wiem czy uda Ci się złożyć w tej cenie lepszą uniwersalną szklarnię.