PDA

Zobacz pełną wersję : Kij bilardowy dla amatora/początkującego - jaki?

daromax
04-05-2011, 15:40
Witam,

Często grywam w różnych klubach w bilarda pool i różne jego odmiany. Doszedłem już troszeczkę do poziomu ponad typowo amatorskiego i rekreacyjnego żeby powbijać parę bil towarzysko z kumplem. Tzn jakieś rotacje, trochę taktyki, pozycjonowanie. Jak każdy wtajemniczony wie jakoś kijów klubowych jest straszna i mi też to zaczęło strasznie przeszkadzać, więc zdecydowałem się na zakup własnego. Ludzie często śmieją się, że "a ten gość udaje pro, bo ma kija własnego a średnio mu idzie", a ja myślę że to nic takiego nie znaczy, to że nie robię czegoś zawodowo nie znaczy że nie mogę tego robić dobrym sprzętem. Dlatego mam takie pytanie jaki kij byłby odpowiedni do ok 200 lub 250zł,

Wiem że najlepiej żeby był z drzewa klonowego, tip najlepiej wielowarstwowy, ale na co jeszcze zwracać uwagi aby kij nie sprawiał niespodzianek, był dobrze wyważony oraz prosty na długi czas.

Moje typy to póki co CUETEC COBRA C1 lub McDermott CRUSADER Lucky 27

Co wy polecacie? Wiadomo - Cena/Jakoś jak najlepsza, może być nawet kij za 160zł jeśli będzie wystarczający

marekb
04-05-2011, 15:46
miałem cobre i jest w okolicach 200-250 - znośna. Gdy kupiłem Beara, twardsza szczytówka i życie stało się piękniejsze, zacząłem w końcu zajmować miejsca w turniejach. Od kilku lat nie gram- brak czasu. Na Beara też zarobiłem billardem. Ceny od - z tego co pamiętam 800-2000zł wpywają na jakość, później to już raczej zdobienie inkrustowanie itp.

poszukaj w środowisku czegoś używanego, za 1/3 ceny kupisz coś fajnego

daromax
04-05-2011, 15:59
Myślałem o jakimś Buffalo jeszcze używce w tej cenie, bo 800zł czy nawet 500 to za dużo na razie na to hobby ;)

Sendilkelm
04-05-2011, 16:08
Ja mam kij firmy Lucasi, ale z tego co widzę to ceny nie schodzą poniżej 500 zł więc nowego raczej nie znajdziesz. Świetnie mi się nim gra. Co do konkretów to nie powiem więcej, bo też gram amatorsko, a ostatnio mało. Jedyne co to możesz się zdać na moją subiektywną ocenę. :)

Mam tez Fury, ale grałem nim tylko kilka razy, bo używała go dziweczyna - cena do 250 zł i jak na początki z własnym kijem to też niczego sobie. Jednak ja widzę dużą różnicę w graniu swoim kijem Lucasi a tym Fury, ale różnica w cenie też jest 400 zł.

Często w klubach bilardowych są kije do kupienia (kilka sztuk) możesz poprosić aby sobie je "przymierzyć", może coś Ci to pomoże. Możesz też poszukać kogoś nawet tu na forum, aby wyjść na partyjkę i czyimś kijem spróbować.

daromax
04-05-2011, 16:22
Najbardziej kusi mnie ten McDermott gdyż ich kije są bardzo profesjonalne, kosztuje nawet po parę tysięcy i są jedna z lepszych firm tylko boję się czy te tańsze modele są równie solidnie na rzecz jasna dany poziom zrobione czy olewają niższe serie.

egoiste
04-05-2011, 16:42
ja mam JOSS-a wyrwalem z allegro uzywany za 300 zl ... mysle , ze jak poszukasz da sie kupic niezla uzywke w dobrej cenie

velaskez
04-05-2011, 21:44
Dla mnie musi swoje ważyć, nie może mieć lakieru na sobie, i być prosty. Więcej niż 250-300zł bym nie dał, bo tym nie zarabiam, a i nie gram aż tak często, żeby mi się chciało to ze sobą nosić.

daromax
05-05-2011, 00:32
no właśnie, podzielam zdanie velaskeza i czegoś takiego szukam.

daromax
05-05-2011, 01:34
A co sądzicie jeszcze o tym sprzęcie? Mógłbym pomacać i uderzyć parę razy gdyż to moje okolice. Tournament CHampion Amarant (http://allegro.pl/kij-2cz-classic-tournament-champion-amarant-ss-i1587661468.html)

daromax
07-05-2011, 13:39
No i wybór padł na Playersa G-2222 ;) super kij, pełen wypas jak za cene 280zł ;) Serdecznie polecam ;)

akteb12
04-06-2012, 15:20
zgadzam sie z poprzednikami, że najlepiej kupować przez internet, jesli nie chcesz uzywek, to można znaleźć nówki w dobrych cenach. kije bilardowe dla początkującego moga byc klonowe, ważne żeby szczytówka była mocna i twarda :)

marekb
04-06-2012, 15:58
ważne żeby szczytówka była mocna i twarda :)szczytówka musi mieć odpowiednią twardość a nie być twarda, odpowiednia twardość dla zawodnika.

MARTINK
04-06-2012, 22:52
szczytówka musi mieć odpowiednią twardość a nie być twarda, odpowiednia twardość dla zawodnika.

sprawdzilem ale jednak jestem na dobrym forum... :D

akteb12
18-06-2012, 15:12
grac potrafię, ale w doradzaniu muszę się podszkolić :D