PDA

Zobacz pełną wersję : Mazury, Pisz, Mrągowo, Mikołajki, Orzysz - co warto zobaczyć fotograficznie

albertnowicki
04-05-2011, 13:57
Witam,

Wybieram się na kilka dni w okolice Pisza, nie będzie to plener foto, ale aparat jedzie ze mną. Pomyślałem, żeby podpytać na forum gdzie i co warto zobaczyć fotograficznie. Będe mobily swoim autem, więc nie ma problemu żeby dojechac w jakieś odludne miejsca.

Piszcie prosze w tym wątku co warto zobaczyć i gdzie.

pawelsz
04-05-2011, 15:01
Jakieś miesiąc temu byłem w tamtych okolicach, przejeżdzając trasę Mikołajki - Mrągowo zauroczyły mnie różnokolorowe pola i łąki na pofałdowanym terenie. Były wtedy takie piękne cumulusy, żałuję ale nie mogłem wtedy zrobić zdjęć. Nie wiem czy lubisz takie klimaty ale pamiętaj o Wilczym Szańcu

krunz
05-05-2011, 15:58
Polecam makowe pola przed Tałtami po prawej stronie jadąc od Mikołajek (oczywiście jeśli będziesz w porze ich kwitnienia). Bardzo malownicza jest też droga z Mikołajek do Rynu.
Ponadto park dzikich zwierząt w Kadzidłowie - fajny bo chodzi się swobodnie wśród zwierząt (wilki są za ogrodzeniem).
Oprócz wspomnianego Wilczego Szańca w Gierłoży są dobrze zachowane bunkry w Mamerkach.
Pomiędzy Śniardwami a jez. Łuknajno jest wieża widokowa (tuż przy brzegu jez.Śniardwy). Polecam udać się tam o świcie.
Byłem w Mikołajkach w zeszłym roku i strasznie mnie te tereny zauroczyły.

Pozdrawiam:
Piotr

tomisiek
05-05-2011, 17:05
Jak już będziesz w okolicach Pisza, polecam:
- Twierdza Boyen - Giżycko - ciekawa fotograficznie i historycznie,
- Mikołajki same w sobie nie są jakieę mega fotograficzne, ale jak nie będzie za dużo turystów można trochę obfotografować
- Jak już będziesz w Gierłoży, jesteś rzut beretem od Świętej Lipki a stamtąd (20 km) masz ciekawy zameczek Kapituły warmińskiej w Reszlu,
- Jakbyś miał czas i ochotę - ciekawa jest trasa z Giżycka do Gołdapi (przez Węgorzewo). W Gołdapi masz Piękną Górę, Wieżę Ciśnień i piękne tereny :) Pod Piękną Górą jest hotel z restauracją (hotel to za dużo powiedziane) - gdzie mają niezłe kartacze :)
- z Gołdapi z kolei jesteś 32 km od Żytkiejm (jedziesz znów "górą mapy") i Wiadukty w Stańczykach i Suwalszczyzna. A tam Wiżajny, Smolniki, Rutka Tartak.... co tylko sobie życzysz :) ale to już jesteś na Suwalszczyźnie.
- jeżeli z Gołdapi nie chcesz opuszczać Mazur, to jedziesz w dół przez Olecko, do Ełku. W Ełku generalnie nie ma nic ciekawego :) oczywiście zależy co Cię interesuje :) jest trochę starej zabudowy, fajny deptak nad jeziorem, Przy dworcu fajne nieczynne parowozy. Ale generalnie - zależy co Cię interesuje. Wokół Ełku (zresztą podobnie jak wokół Pisza, Olecka, Gołdapi) masz miljard jezior i super ciekawych krajobrazowo miejsc. Jak masz czas i nawigację polecam poruszać się drogami poza głównymi "nurtami komunikacyjnymi" - boczne, piaszczyste drogi mogą pokazać Ci takie mazury, jaki nie spotkasz w żadnym przewodniku. I cięzko jest nawet podać jakieś konkretne kierunki, bo co krok są miejsca tak piękne, że dech zapiera.

Jak będziesz miał jakieś pytania konkretniejsze - daj znać na PW.

Pozdrawiam
tomek

Me_how
05-05-2011, 17:21
A jak już będziesz w Mamerkach, to niedaleko można pooglądać pozostałości po niedokończonym Kanale Mazurskim. Warte znalezienia i obejrzenia są znajdujące się w okolicy 4 śluzy w różnych stanach zaawansowania budowy.

pawulon
05-05-2011, 17:45
Wilczy Szaniec - Kwatera Hitlera
Dość daleko, bo jakieś 150km na Suwałki jest taki wielki podwójny most kolejowy: http://www.mazury.info.pl/stanczyki/