Zobacz pełną wersję : Tamron Super II Macro 28-200 mm
http://www.allegro.pl/item159070043_tamron_super_ii_macro_28_200_mm_niko n_af_d_hoyauv.html - czy warto?
ew czy warto kupować Sigme 28-200 f.3.8-5.6 D UC Aspherical? puszka - nikon d50
Mialem kiedys dokladnie taki obiektyw. Na samym poczatku z D70. To najgorsze co mozesz kupic. Gdybym wtedy nie potrzebowal po prostu na gwalt taniego hyper-zooma, nigdy w zyciu bym go nie kupil. To pomylka, a nie obiektyw.
Jesli faktycznie potrzebujesz szklo o takim zakresie ogniskowych, to w kwestii jakosci optyki pozostaje Ci tylko Nikkor 18-200 DX VR. Problem w tym, ze kosztuje 10x tyle, ile aktualna cena w licytacji za tego Tamrona.
Nie napisales, do czego Ci taki obiektyw, wiec nic wiecej nie moge poradzic. Wiem tylko jedno. Naprawde wolalbym w ogole nie robic zdjec, niz sie meczyc z tym Tamronem.
street photography / troche reporterka. A ta sigma?
A po co Ci 200mm na drugim koncu do takich zastosowan? :)
Poza tym troche ciemne to szklo jak do reporterki...
Niestety -- na w miare sensowny obiektyw musisz przeznaczyc znacznie wiecej pieniedzy niz na takie kiepskie hyper-zoomy. Na Twoim miejscu zainteresowalbym sie raczej Nikkorem 18-70. Ma chyba najlepszy stosunek ceny do jakosci w tej klasie zoomow. Wiele osob tutaj go uzywa lub uzywalo. Sam go posiadalem i bardzo dlugo nie moglem znalezc lepszego nastepcy dla niego. Nawet czesto polecany Tamron 28-75 ze swiatlem 2.8 mnie nie satysfakcjonowal, bo nie ma wbudowanego silnika, a do tego to loteria, zeby trafic idealnie ostrzacy egzemplarz.
Generalnie odpusc sobie pomysl o tanim hyper-zoomie. To nigdy sie nie sprawdza, kiedy taki obiektyw kupujesz jako pierwszy (a takie mam wrazenie). Jako dodatkowy (pozniej, kiedy juz cos sensownego bedziesz mial w swojej szklarni) jak najbardziej, ale tez nie taki stary klamot.
no nie ttaki pierwszy...myśle tylko o wymianie kitowego 18-55 bo on bywa za krótki..
no nie ttaki pierwszy...myśle tylko o wymianie kitowego 18-55 bo on bywa za krótki..
No to wymien go na wspomnianego 18-70, dzieki czemu uzyskasz lepsza jakosc i dluzsza ogniskowa. Jesli 70mm jest nadal za krotkie, to po prostu do 18-55 kup jeszcze Nikkora 70-300. Zastepowanie kilku szkiel jednym hyper-zoomem, nie jest dobrym rozwiazaniem. Obawiam sie, ze chyba najgorszym co mozesz zrobic. No chyba, ze takiego 18-55 zamienilbys wspomnianym przeze mnie wczesniej Nikkorem 18-200 DX VR. I jesli nadal sie upierasz przy szkle o duzym zakresie ogniskowych (pamietaj ze to zawsze idzie w parze z gorsza jakoscia zdjec), to bedzie to dla Ciebie najlepsze rozwiazanie. Tylko ta cena...
mam tamrona 28-300, ale niezbyt go sobie chwale...cholernie ciemny;/ dzięki za odp:)
mam tamrona 28-300, ale niezbyt go sobie chwale...cholernie ciemny;/
No to podobnie bedzie z 28-200. :) Nie dosc, ze ciemne, to jeszcze rysuja chyba gorzej niz szkla w kompaktach.
no to pomęcze CIę jeszcze jednym pytaniem:) co sądzisz o tym? dość jasny, ale cena...coś tanio jak na dobre szkło
no to pomęcze CIę jeszcze jednym pytaniem:) co sądzisz o tym? dość jasny, ale cena...coś tanio jak na dobre szkło
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=159457428
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=159457428
Przykro mi, ale nie znam tego szkla, ani nic o nim nie slyszalem.
Odpowiedz mi na pytanie -- dlaczego gmerasz w takich dziwnych obiektywach? Naprawde w cenie do 250 zl nie dostaniesz zadnego nawet znosnego obiektywu zoom. To wszystko bedzie szmelc.
no potrzebuje czegoś do amatorskiej reporterki, tak na wypróbowanie, jaśniejszego niż obiektyw kitowy