PDA

Zobacz pełną wersję : Fomapan 100/400 + Hydrofen W17 1+3 czasy.

Kartofelinder
03-05-2011, 21:55
Koledzy i koleżanki

Nie mogę nigdzie znaleźć czasów wołania dla kombinacji z tematu. Na pudełku max rozcieńczenie, to 1+1 :(

Z góry dzięki

doktor
03-05-2011, 22:23
Może nie być. Nie wszystkie wywojki tak samo dobrze nadają się do forsowania. Zwykle forsuje się w maksymalnych stężeniach. Np. D 76 w stocku lub max 1+1. Rodinal zwykle 1+25 max 1+50. Nie znam tego wywoływacza, ale możliwe, że nie zalecają forsowania w większych rozcieńczeniach. Jeśli trafisz na kogoś, kto sam eksperymentalnie ustalił czas to może się udać

Kartofelinder
04-05-2011, 07:40
Dzieki doktorze. Widzialem jednak, ze wolano w ten sposob ilfordy i inne wynalazki wiec zakladam, ze jest taka mozliwosc.

Podzielilem litr na 10 czesci po 100ml, a moja puszka miesci 400ml na jedno wolanie malego obrazka.
Alternatywnie moge rozrobic zatem 2+2 (ze sie tak wyraze) i wolac 2 filmy kolejno w tym samym roztworze. Obawiam sie jednak braku powtarzalnosci i stad podtrzymuje pytanie ;)

p.s. Pisane z telefonu wiec przepraszam za polskie znaki.

donkiszot
04-05-2011, 15:17
Może nie być. Nie wszystkie wywojki tak samo dobrze nadają się do forsowania.[...]

Albo to ja się mylę, albo nie chodziło o forsowanie tylko o czasy dla 100ASA i 400ASA. W każdym razie, to, jak najbardziej, wywoływacz do forsowania. Zwany jest biedamicrophenem ;)

[...]Jeśli trafisz na kogoś, kto sam eksperymentalnie ustalił czas to może się udać
Nie trzeba daleko szukać, można samemu eksperymentować. Nie ma lepszych odpowiedzi niż własne. Polecam i zachęcam.

[...]Podzielilem litr na 10 czesci po 100ml[...]
Mam nadzieję, że gotowy roztwór, a nie proszek?! Zamknij bardzo próżniowo, nawet minimalna ilość powietrza może Cię pozbawić zapasów.

Kartofelinder
04-05-2011, 22:46
Chętnie poeksperymentuję. Chodzi jedynie o jakiś punkt wyjścia. Zamknąłem próżniowo wyciskając buteleczki po actimelu - polecam.

donkiszot
04-05-2011, 23:20
Za punkt zaczepienia mogą służyć czasy na microphen, albo na hydrofen dla innego filmu. Tak naprawdę, to ciężko jest aż tak skopać sprawę aby nic nie było widać. 1+3 ciężko też przewołać film (chyba że pod skaner, to nie wiem czy wyrobi, 150W w powiększalniku potrafi zadziwić) także śmiało.

Można też spreparować rolkę filmu: braketing zróżnicowanej ekspozycji, tniesz w ciemni na paseczki (po 3, 5 klatek) i masz z jednej rolki materiał do kilku, kilkunastu testów wołania.

doktor
05-05-2011, 11:07
Ja zrozumiałem, że chodzi o 100 pchane na (/) 400. Pisałem, że nie znam W17. Poza tym od Jacka mam Microphen (bez biedy :-)).

donkiszot
05-05-2011, 12:23
A Kartofelinder (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=42442) nadal nie wyjaśnił czy pytał o forsowanie, czy o czasy na różne czułości. :? Nie pamiętam czy Jacek podawał skład microphenu, ale ja mam gdzieś skład W17, więc jakby co, to możemy porównać ile tej biedy tak naprawdę jest. ;) (W cenie sklepowej ~10zł na 1L)

Kartofelinder
05-05-2011, 14:08
A Kartofelinder (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=42442) nadal nie wyjaśnił czy pytał o forsowanie, czy o czasy na różne czułości. :? Nie pamiętam czy Jacek podawał skład microphenu, ale ja mam gdzieś skład W17, więc jakby co, to możemy porównać ile tej biedy tak naprawdę jest. ;) (W cenie sklepowej ~10zł na 1L)

Aa przepraszam - pytałem o 2 różne filmy. Przepraszam za zmieszanie :)

Kartofelinder
09-05-2011, 23:22
400 wołałem 24 minuty przy równo 20 stopniach. Pod mikroskopem wygląda na to, że wyszło bardzo dobrze. Nie mam odpowiedniego skanera więc się raczej nie pochwalę.