PDA

Zobacz pełną wersję : Polityka filtrowa do cz-b

JacekCz
03-05-2011, 21:27
Coś się tam chcę rozwinąć, powrócić do cz-b. Grzebiąc w długi weekend, odzyskałem chyba wszystkie filtry, albo niewiele utraciłem. Na szczęscie jest dużo 52mm (chyba wszystko, co warto mieć, z polityki robi się geopolityka bo przeważnie CCCP), pojedyncze w 49mm (ze średniozółtym na szczęscie, gelbmitttel, do dziś pamiętam jak ddrmarki odliczałem w Gerlitz), i jakieś przypadkowo kupione pojedyncze 55 (szemrany ruski polar), 58 (szary x4) itd.

Szkła, wiadomo, jak każdy nikoniarz 50mm z 52mm, w tym jupek 135/3.5/52mm niby przeznaczony do sprzedaży
Tami 90/2.5 wersja 49mm (w pewnej chwili byłem go skłonny przekuć na 52mm, lub spylić i zdobyć rzadszy 52mm)
plastik ale ostry N 80-200/4.5-5.6 na szczęście 52mm
Tami 135/2.5 58mm
N 28-105 62 mm (obecnie nie mam nic innego na 62mm, ale mam świadomość popularna średnica)
jeden Tami 67mm
Sigmy 24-70 i 70-210 82mm
przeezgzotyczny tamron 24-48/3,5-3,8 bez osłony (oryginalna osłona jest przejściem chyba na 67 lub 77mm). Jemu prościej by było wykonać coś na ten jego ryj pod Cokiny
coś będzie sprzedawane, jakas stałka szeroka kupiona tylko do analoga, DX-ami nie mieszam

mam tez w typowym Cokinie (tzn nie ten największy), ale nie nadaje się to do całodniowego noszenia na obiektywie. To na specjalne smakowane zdjęcia, ok.

a) czy 58mm dać przejściówkę na 62mm i rozwijać 62mm?
b) czy 49mm to jednak prawie martwy standard?
c) chyba poprzecie myśl, zeby szeroki kupowac przez kryterium filtra 52mm (np jasniejsze Kirony itd mają 67mm - czy odpuścić?)
d) czy nie ma wynalazku który by wykorzystał gwinty-przejściówki systemu Cokina do jakiś niewielkich okrągłych filtrów?
e) czy 82mm odpuścić filtry do cz-b, z czasem wypatrywac jasnych dwusetek o mniejszym gwincie?
f) czy fajny polar zastąpi pomarańcz, czerwony?
g) w razie wymiany 50mm, chyba ten najnowszy wynalazek co wchodzi na rynek, nie ma już 52mm ?

Ufff

zdyboo
04-05-2011, 08:27
Nie kojarzę, żeby Nikon w przeciągu ostatnich 30 lat wyprodukował coś z gwintem 49 mm. Obecnie chyba już także rozszedł się z 52 mm. Jednak istnieje masa świetnej optyki z taką średnicą, wszystkie stare 50 i 35 mają taką średnicę. Nie wiem co rozumiesz przez szeroki kąt, ale najszerzej, z gwintem 52 mm, masz 20/3.5. Jednak jak tak szeroko nie musi być, to 24 mm i 28 mm zarówno f/2 jak i f/2.8 również spełniają to kryterium.
Polar tak sobie zastąpi filtry barwne, zwłaszcza na szerokim kącie będzie tak sobie.
Osobiście nie lubię redukcji gwintów, bo lubię osłony przeciwsłoneczne.
Ja już w sumie zakończyłem kompletowanie optyki do analoga i jeśli gdzieś okazyjnie jeszcze upoluje 200/4, to kupię. Głównym kryterium była właśnie średnica filtrowa 52 mm.

JacekCz
04-05-2011, 08:56
Ja już w sumie zakończyłem kompletowanie optyki do analoga i jeśli gdzieś okazyjnie jeszcze upoluje 200/4, to kupię. Głównym kryterium była właśnie średnica filtrowa 52 mm.

i) Aha, przyjmuję do wiadomości.

ii) Szeroki dla mnie to już 24mm. W sumie się zastanawiam. Dla mnie 20mm na pewno NIE jest obiektywem, który można cały dzień nosić, za szeroki. Pytanie, 24 czy 28. Za 'poprzedniej' kadencji na zenkach miałem pentacon chyba 29mm i bywało, że się "przyklejał" do korpusu.

iii) czy warto się skusić na np Vivitar-Kiron itp jasne o większym filtrze? Jakie są Nikkory f/2.0 ? Ken wyraźnie sygnalizuje aberracje.

iiii) jak żyjesz BEZ jasnego długiego (bo tak zrozumiałem) względnie czegoś portretowego?

zdyboo
04-05-2011, 09:19
ii) Szeroki dla mnie to już 24mm. W sumie się zastanawiam. Dla mnie 20mm na pewno NIE jest obiektywem, który można cały dzień nosić, za szeroki. Pytanie, 24 czy 28. Za 'poprzedniej' kadencji na zenkach miałem pentacon chyba 29mm i bywało, że się "przyklejał" do korpusu.

Co kto lubi, ale mając 28/2.8 Ai (przyspawane do FM2) oraz AF 35/2 (niemal przyspawane do F100), uznałem, że 24 mm, jest bez sensu i kupiłem 20 mm, żeby móc się poratować w przypadku gdy braknie szerokości. Aczkolwiek nie wykluczam okazyjnego zakupu 24/2 lub 28/2.

iii) czy warto się skusić na np Vivitar-Kiron itp jasne o większym filtrze? Jakie są Nikkory f/2.0 ? Ken wyraźnie sygnalizuje aberracje.

Miałem styczność tylko z 24/2 Ai-S, które to kupiłem na prezent dla siostry. Zrobiłem parę zdjęć i szkło mi się ogólnie podobało, jako że robię głównie cz-b, to CA na przykład jest problemem marginalnym. Chyba, że chodzi o inne aberracje.
Vivitara nie znam, ale jest jeszcze Sigma 24/2.8 podobno niezła oraz jakaś Cosina 28/2.8. Oba szkła chyba mają średnicę filtrową 52 mm.

iiii) jak żyjesz BEZ jasnego długiego (bo tak zrozumiałem) względnie czegoś portretowego?

Mam 105/2.5 które w sumie mi wystarcza do ogarnięcia telezdjęć, jeszcze gdzieś w szufladzie leży 70-210/4, ale to się da używać tylko z korpusami wyposażonymi w AF.

JacekCz
04-05-2011, 11:53
Mam 105/2.5 które w sumie mi wystarcza do ogarnięcia telezdjęć, jeszcze gdzieś w szufladzie leży 70-210/4, ale to się da używać tylko z korpusami wyposażonymi w AF.

Wiesz, pomogłeś mi zwerbalizować coś co czułem, nie muszę mieć na analogu pińcet milimetrów, nie będę fotografować wujka z drugiej strony rzeki. To jest jakaś "inna" fotografia, zresztą DX jest przez samą matematykę trudny do przelicytowania. System do 135, jak dawniej bywało i wystarczał, a jeszcze asekuracje biedną 200mm ..