Zobacz pełną wersję : PROBLEM Z EKSPOZYCJĄ - Lo ZAMIAST CZASU NAŚWIETLANIA
robert4000
03-05-2011, 19:42
Witam,
Mam Nikona D7000 + obiektyw Nikkor 18-105 i mam problem podczas fotografowania w pomieszczeniu w słabym oświetleniu. A mianowicie, gdy robię zdjęcia bez lampy z preselekcją przysłony to w miejscu czasu naświetlania pojawia się Lo i miga wskaźnik ekspozycji, nawet jak włączę lampę to wskaźnik ekspozycji dalej miga. Zdjęcie wychodzi jednak prawidłowo zarówno z lampą i bez, a w info zdjęcia czas naświetlania podaje, że wyszło 1,3 s.
Również na manual przy tej samej przysłonie ekpozycja jest prawidłowa ( 0 ) gdy czas naświetlania wynosi 1,3 sekundy ( tu już nie ma Lo ) ale wskaźnik ekspozycji też miga. Moje pytanie brzmi następująco:
1. Dlaczego na trybie preselekcji przysłony czas naświetlania wyświetla się jako Lo, a nie 1,3 s, gdy do prawidłowej ekspozycji powinien być właśnie 1,3 s i taki też się wyświetla w info zdjęcia po jego zrobieniu ( myślałem, że Lo powinien się pojawiać gdy aparat potrzebuje więcej niż 30 s na zrobienie prawidłowej ekspozycji ). Generalnie strasznie wkurza mnie ten Lo, bardzo często się pojawia w pomieszczeniu już przy potrzebnym czasie naświetlania ok 1s, czy da sie zrobic coś żeby nie pokazywał tego Lo tylko czas naświetlania ?
2. Dlaczego miga wskaźnik ekspozycji na preselekcji przesłony i na manualu przy słabym oświetleniu, z lampą i bez lampy. Ten wskaźnik ekspozycji często miga nawet gdy jest na środku czyli na 0, co oznacza, że ten wskaźnik miga?
Szukalem informacje o tym w instrukcji, ale są niewielkie wzmianki o tym, wiec z góry bardzo dziękuje za szybką odpowiedź..
Pozdrawiam
Robert
Bogdan W
03-05-2011, 21:46
Tu jest odpowiedź na Twoje pytanie. http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=3292
Pozdrawiam.
robert4000
04-05-2011, 00:03
Dzięki za odpowiedź, czytałem ten wątek, ale on jest nieco inny od mojego pytania. Z tego wątku wynika, że : " Wartości Lo pojawiają się po przekoczeniu granicy zakresu pomiarowego światłomierza" czyli czasu naświetlania ponad 30s przy minimalnej przysłonie. A u mnie Lo pojawia się przy czasie naświetlania już ok 1s. Dodatkowo dalej nie wiem czemu miga mi ten wskaźnik ekspozycji przy słabym oświetleniu w pomieszczeniach.
Jeśli ktoś zna odpowiedź na to pytanie to proszę o pomoc. Dzięki z góry
1. U mnie w trybie A pokazuje czasy do 30 sekund. Szczerze mówiąc nie wiem co trzeba zrobić. Jaki masz firmware?
2. To miganie to taka podpowiedź że trzeba użyć lampy. Podobnie się dzieje przy fotografowaniu ciemnego obiektu na bardzo jasnym tle. Tyle że chyba miga tylko wtedy kiedy lampa nie jest podpięta/podniesiona
Gdzieś na forum był jeszcze inny dłuższy wątek na ten temat ale już nie pamiętam gdzie i jakie było wyjaśnienie :P
robert4000
04-05-2011, 11:09
1. U mnie w trybie A pokazuje czasy do 30 sekund. Szczerze mówiąc nie wiem co trzeba zrobić. Jaki masz firmware?
2. To miganie to taka podpowiedź że trzeba użyć lampy. Podobnie się dzieje przy fotografowaniu ciemnego obiektu na bardzo jasnym tle. Tyle że chyba miga tylko wtedy kiedy lampa nie jest podpięta/podniesiona
1. U mnie przy słabym oświetleniu czasami również pokazuje czasy dłuższe niż 1s, a czasami włącza się to Lo przy około 1s. Nie wiem od czego to zależy i strasznie mnie to denerwuje.
2. Ta podpowiedź rzeczywiście się pojawia, ale wtedy miga wskaźnik lampy, a u mnie w pomieszczeniach przy słabym oświetleniu miga wskaźnik ekspozycji nawet jak lampa jest podniesiona. Nie wiem dlaczego ten wskaźnik ekspozycji miga ?
Witam,
Mam Nikona D7000 + obiektyw Nikkor 18-105 i mam problem podczas fotografowania w pomieszczeniu w słabym oświetleniu. A mianowicie, gdy robię zdjęcia bez lampy z preselekcją przysłony to w miejscu czasu naświetlania pojawia się Lo i miga wskaźnik ekspozycji, nawet jak włączę lampę to wskaźnik ekspozycji dalej miga. Zdjęcie wychodzi jednak prawidłowo zarówno z lampą i bez, a w info zdjęcia czas naświetlania podaje, że wyszło 1,3 s.
Również na manual przy tej samej przysłonie ekpozycja jest prawidłowa ( 0 ) gdy czas naświetlania wynosi 1,3 sekundy ( tu już nie ma Lo ) ale wskaźnik ekspozycji też miga. Moje pytanie brzmi następująco:
1. Dlaczego na trybie preselekcji przysłony czas naświetlania wyświetla się jako Lo, a nie 1,3 s, gdy do prawidłowej ekspozycji powinien być właśnie 1,3 s i taki też się wyświetla w info zdjęcia po jego zrobieniu ( myślałem, że Lo powinien się pojawiać gdy aparat potrzebuje więcej niż 30 s na zrobienie prawidłowej ekspozycji ). Generalnie strasznie wkurza mnie ten Lo, bardzo często się pojawia w pomieszczeniu już przy potrzebnym czasie naświetlania ok 1s, czy da sie zrobic coś żeby nie pokazywał tego Lo tylko czas naświetlania ?
2. Dlaczego miga wskaźnik ekspozycji na preselekcji przesłony i na manualu przy słabym oświetleniu, z lampą i bez lampy. Ten wskaźnik ekspozycji często miga nawet gdy jest na środku czyli na 0, co oznacza, że ten wskaźnik miga?
Szukalem informacje o tym w instrukcji, ale są niewielkie wzmianki o tym, wiec z góry bardzo dziękuje za szybką odpowiedź..
Pozdrawiam
Robert
Ustaw ogniskową np 105, f=36, pomiar matrycowy, przyłoż oko do wizjera i pobaw się, pokadruj w zacienienym pokoju w różnych miejscach, przechodząc do coraz ciemniejszego. Przekonasz się, że pokaże Ci przesłony i 6 i 8 i 15 sek i inne...
A przy okazji..., odpowiedź jednak jest w wątku, który wskazał kolega Bogdan W.
Stare. Wystarczy poczytać ze zrozumieniem. Lo oznacza, że jest za ciemno aby światłomierz dawał powtarzalne pomiary.
Autor wątku zapewne miał ustawione wysokie ISO i pełną dziurę. Wystarczy to zmienić aby zobaczyć upragnione 30s.
robert4000
05-05-2011, 01:24
Siema, dzięki za odpowiedzi, ale sprawa jest dla mnie trochę dziwna. Wątek, o którym mówi lomax nie daje jasnej odpowiedzi, a może ja po prostu nie do końca ją rozumiem, bo jestem jeszcze amatorem w tej dziedzinie. Generalnie jest tak, że jak robię w pomieszczeniach i światło jest jeszcze w miarę i zmniejszam przysłonę to mogę schodzić spokojnie do 8s,15s,30s , ale jak jest ciemniej to zawsze pojawia mi się to Lo, chociaż czas potrzebny to np. 1s lub 2s. Tomek napisał, że po prostu jest za ciemno, żeby aparat to zmierzył - to czemu na manualu mierzy a na preselekcji przesłony nie. Czy to Lo oznacza, że mam przejść na manual jeśli chce zobaczyć potrzebny czas naświetlenia do poprawnej ekspozycji. I zostaje jeszcze sprawa tego migania wskaźnika ekspozycji. W pomieszczeniach przy słabym oświetleniu miga wskaźnik ekspozycji nawet jak lampa jest podniesiona. Nie wiem dlaczego ten wskaźnik ekspozycji miga i co to oznacza ?
Taka mała hipoteza. Zapewne jest tak, że w manu ustawiasz gdzieś w ustawieniach ISO jaki jest najdłuższy czas i najwyższe ISO, które chcesz żeby było stosowane przez automatykę aparatu. Aparat dobierając ekspozycję przy preselekcji przesłony najpierw schodzi z czasu do tej granicy, potem przechodzi na auto-iso i podwyższa ISO do wskazanej granicy. I może jak się skończy ISO to znowu chodzi z czasu i wtedy pojawia się Lo. Sprawdź sobie czy tak nie jest.
darkmajin
05-05-2011, 08:48
A to tryb pół auto, gdyby nie Lo aparat zszedł by Ci do 15s, a ty byś cykał i teraz wątek nazywał by się "czemu rozmazuje mi zdjęcia" tak przynajmniej masz info że może nie doświetlić, przypominam że to nie noktowizor
poniżej 30s masz tryb bulb i czas musisz dobrać sam.
miganie to ostrzeżenie o tym że nie ma wystarczającej ilości światła do wykonania prawidłowej ekspozycji ( ale mogę się mylić ;) )
edit: właśnie looknołem na topic który podał Bogdan W, ja się produkuje, a tam czarno na białym napisane WTF po co dalej męczyć ten topic?
robert4000
05-05-2011, 11:16
Dzięki za wasze odpowiedzi, ale naprawdę topic, który podał Bogdan W. nie daje jasnej i pewnej odpowiedzi, przeczytałem go jeszcze raz. Tam się tylko sprzeczają, niektórzy zgadują co to może oznaczać, większość osób twierdzi, że " Napisy HI oraz LO oznaczają że przekroczyłeś zakres pomiarowy światłomierza " co jest zdecydowanie nieprawdą. Mniejsza z tym, już Was nie chce zamęczać tym tematem, widocznie tylko mnie wkurza to Lo, a wkurza strasznie bo dużo pstrykam na preselekcji przesłony. Generalnie już wiem, że jak się pojawia Lo to trzeba przejść na M, co jest trochę bez sensu wg mnie, ale ok. Pozostaje to miganie wskaźnika ekspozycji, w pomieszczeniach przy słabym oświetleniu miga wskaźnik ekspozycji nawet jak lampa jest podniesiona, nawet na manualu, czy ktoś wie co to oznacza ? Raczej nie chodzi o to co powiedział Darkmajin, bo miga w słabym oświetleniu i kręcenie czasem i przesłoną nie usuwa migania ?
cybermar
05-05-2011, 11:50
Dzięki za wasze odpowiedzi, ale na prawdę topic, który podał Bogdan W. nie daje jasnej i pewnej odpowiedzi, przeczytałem go jeszcze raz. Tam się tylko sprzeczają, niektórzy zgadują co to może oznaczać, większość osób twierdzi, że " Napisy HI oraz LO oznaczają że przekroczyłeś zakres pomiarowy światłomierza " co jest zdecydowanie nieprawdą. Mniejsza z tym, już Was nie chce zamęczać tym tematem, widocznie tylko mnie wkurza to Lo, a wkurza strasznie bo dużo pstrykam na preselekcji przesłony. Generalnie już wiem, że jak się pojawia Lo to trzeba przejść na M, co jest trochę bez sensu wg mnie, ale ok. Pozostaje to miganie wskaźnika ekspozycji, w pomieszczeniach przy słabym oświetleniu miga wskaźnik ekspozycji nawet jak lampa jest podniesiona, nawet na manualu, czy ktoś wie co to oznacza ? Raczej nie chodzi o to co powiedział Darkmajin, bo miga w słabym oświetleniu i kręcenie czasem i przesłoną nie usuwa migania ?
przeczytaj moj watek http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=135100 Nikony niestety tak maja i nic sie z tymnie zrobi. d90 ma to samo.
darkmajin
05-05-2011, 12:56
D Generalnie już wiem, że jak się pojawia Lo to trzeba przejść na M, co jest trochę bez sensu wg mnie, ale ok.
to jest tryb pół auto i twój Najkan jest na tyle mądry że nie ustawi czasu którego nie umiesz/możesz utrzymać z ręki, do tego wie też że jeżeli przełączysz na Manual to będziesz robił czasy >1s i zakłada że robisz to na statywie i fotografujesz statyczne elementy dlatego nie powie Ci Lo(L)! :)
poza tym po co wszystko jak na Lo też zrobisz zdjęcie... musisz koniecznie znać czas? :>