Zobacz pełną wersję : pytanie : MF Nikkor 85/2 , czy MF Jupiter 9 85/2
Witam
Użyłem wsyzukiwarki, lecz nie wiele znalazłem.
Interesuje mnie manualna stałka 85 mm. Znalazłem takie coś :
http://allegro.pl/nikon-nikkor-85mm-1-2-i1591155555.html
oraz:
http://allegro.pl/jupiter-9-super-portret-85-2-i1580188304.html
to są podane przykładowe tylko linki. Niekoniecznie chcę któryś z tych w/w egzemplarzy.
Jeśli chodzi o Jupitera, to zapewne potrzebuję adatera M42 z soczewką, więc dodatkowe koszta.
Czy Nikkor 85 /2 MF jest dobrym szkłem ? Cykam hobbystycznie, nie wymagam ostrości siekiery, czy też niewiadomo jak boskiej plastyki obrazu i nie wiem jakich cudów.
który lepiej ?
Pozdrawiam.
mibartek
03-05-2011, 16:45
Nikkor 85/2 to całkiem przyjemne szkło. Jeżeli nie masz kosmicznych wymagań to można śmiało brać ;-)
natomiast akurat tej sztuki bym nie brał z uwagi na : "więc sprzedaję jako niesprawdzony i uszkodzony"
Nikkora 85/2 posiadam, bokech powala, ostrość od pełnej dziury przynajmniej w moim egzemplarzu jest na wysokim poziomie. Jeżeli nie boisz się manualnego ostrzenia to polecam to szkło.
Jupitera masz z gwintem M42 czyli albo przejściówka bez soczewki i brak nieskończoności lub z soczewkąi możliwe pogorszenie jakości. Miałem Jupka fajne szkiełko ale brak nieskończoności mnie wnerwiał, zresztą ostrość łapał z kilku metrów.
Czyli lepiej nikkora? :) I ew, jeśli będzie coś nie tak, to Pan Szczepan ? :)
Przynajmniej powinien normalnie ostrzyć
Jeżeli chodzi o to konkretne szkło 85/2 z linka w 1 poście, to zakup jest obarczony dużym ryzykiem. Nie mówię że musi być coś nie tak, ale zwróć uwagę że gościu sprzedaje w tej chwili 33 rzeczy, praktycznie sam sprzęt fotograficzny z różnych systemów. Może być tak że kupił to wszystko niedawno "okazyjnie" i teraz sprzedaje bo się na tym nie zna. Czy to jest laik w dziedzinie fotografii, sam sobie musisz na to pytanie odpowiedzieć.
Poszukam innego, z "pewniejszego źródła" :)
Miałem MF 85 2,0 Nikkor. Taka w sumie namiastka portretówki. Dosyć szorstki bokeh, mało delikatny obrazek. Już "coś" a jeszcze "nie to" . Sprzedałem.
Sapphiron
03-05-2011, 21:47
A nie było Jupików z tylnym bagnetem od Nikona? bo coś mi się tak o uszy obiło...
Czyli czego szukać? Za BARDZO rozsądne pieniądze. Nie zajmuję się fotografią zawodowo,dla mnie to tylko małe hobby. Nie chcę inwestować w samyanga 85 /1.4 . Szukam dość taniego szkła, o przyzwoitych możliwościach.
A nie było Jupików z tylnym bagnetem od Nikona? bo coś mi się tak o uszy obiło...
Jest, 135-tka, ma wymienną dupkę
Czyli czego szukać? Za BARDZO rozsądne pieniądze. Nie zajmuję się fotografią zawodowo,dla mnie to tylko małe hobby. Nie chcę inwestować w samyanga 85 /1.4 . Szukam dość taniego szkła, o przyzwoitych możliwościach.
Może Kaleinar 100mm, są z bagnetem albo tego jupitera 135 tylko on jest f3,5 za to 16-sto listkowa przesłona daje ładne rozmycie
Nikkor AF 50 1,8 :)
Jupiter 37A 135 z mocowaniem Nikon jak lubisz walczyć z manualem
poszukaj nikkora 105/2.5 - podobno bardzo fajne szklo
Sapphiron
03-05-2011, 22:15
poszukaj nikkora 105/2.5 - podobno bardzo fajne szklo
Mój znajomek ma do sprzedania jakby co...
MF 105/2.5 zdecydowanie. Według mnie o wiele lepsze szkło niż 85/2
A może MF 100/2.8 series E - całkiem fajny i niedrogi
Kurcze, zasypujecie mnie odpowiedziami. Bardzo dziękuję, :) Poszukam w internecie coś na temat obiektywów które polecacie, potem zdecyduję się na któryś z nich :)