PDA

Zobacz pełną wersję : D7000 i IR ?

amidar
03-05-2011, 14:01
Witam.

Ostatnio próbowałem zrobić zdjęcia IR Nikonem D7000 i nie udało mi się ustawić balansu bieli z założonym filtrem. Sprawdzałem aparata na pilocie i wygląda na to, że jest "czuły" na podczerwień Może nie tak jak mój start D70 ale jest. Na D70 ustawienie WB w tych samych warunkach zajęło mi kilka sekund. Robię coś źle, czy mogę zapomnieć i IR na D7000 ?
Przy ustawieniu WB kieruję obiektyw z założonym filtrem np. trawę i przestawiam WB na "pre". Przytrzymując klawisz WB czekam, aż zacznie migać napis "pre"i wtedy wciskam spust. Jeżeli dobrze ustawię to pojawia się napis good. Na d7000 dostaję za każdym razem "no good" przy takiej procedurze.

drdln
03-05-2011, 14:58
Najłatwiej będzie Ci ustawić balans bieli jeśli zrobisz zdjęcie w RAWie i na etapie obróbki ustawisz ręcznie WB klikając np. na trawę. Przy ustawianiu WB przed zrobieniem zdjęcia bardzo łatwo o błąd. Genrealnie zasada jest taka, że im nowsza puszka, tym gorzej sobie radzi z rejestrowaniem pasma IR, gdyż montowane są coraz silniejsze filtry AA przed matrycą, które m.in. mają za zadanie odcinać pasmo IR. Ja testowałem IR na D70 i D90 i ten drugi kompletnie się do tego nie nadaje, natomiast z D70 bardzo łatwo jest osiągnąć dobry efekt.

pioter m
03-05-2011, 18:05
Filtr AA niweluje more, a nie IR...

Z balansem bieli na d7000 bedzie ciezko. Nie da sie normalnie tego zrobic juz na d80 i d90.

drdln
03-05-2011, 18:24
Z tego co wiem, puszki przerabia się na IR w taki sposób, że usuwa się filtr AA i wstawia w jego miejsce filtr odcinający widzialną część światła, stąd wniosek, że filtr dolnoprzepustowy odcina w jakiś sposób promienie IR.

pioter m
03-05-2011, 21:15
Z tego co wiem, puszki przerabia się na IR w taki sposób, że usuwa się filtr AA i wstawia w jego miejsce filtr odcinający widzialną część światła, stąd wniosek, że filtr dolnoprzepustowy odcina w jakiś sposób promienie IR.

A ty przynajmniej wiesz, co oznacza AA (antyaliasing)?

Mozliwe, ze hot mirror (filtr IR) jest zintegrowany z AA, ale az tak dokladnych informacji nie posiadam.