Zobacz pełną wersję : jasne stale szklo do D300s
Jak w temacie - potrzebuje jasnego obiektywu do zdjec w roznych warunkach, w rozsadnej cenie ( D300s oczyscila moj budzet ). Obiektywu chcialbym uzywac zarowno do zdjec krajobrazu ( gory ), zdjec w pomieszczeniach jak i zdjec na imprezach okolicznosciowych w plenerze. Fotografuje dosc amatorsko dla tego szukam obiektywu uniwersalnego za rozsadna cene ( co bardzo zle wrozy jakosci takiego rozwiazania ). Jestem w tej chwili posiadaczem 18-200 VR f/3.5-5.6 ( ciemnosc widze ).
Czy nikkor 35mm f/1.8 bylby dobrym wyborem? Bede wdzieczny za wszelkie sugestie i propozycje.
35/1,8 jest chyba (na pewno!) jedynym obiektywem, którego obecnie pożądasz :) W końcu to standard na DX.
Tu jest temat-rzeka o tym szkiełku:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=87122
Używam 35 1.8 z d300s i to naprawdę świetne szkiełko pod DX :)
Jak w temacie - potrzebuje jasnego obiektywu do zdjec w roznych warunkach, krajobrazu ( gory ), zdjec w pomieszczeniach jak i zdjec na imprezach okolicznosciowych w plenerze.Jestem w tej chwili posiadaczem 18-200 VR f/3.5-5.6 ( ciemnosc widze ).
Czy nikkor 35mm f/1.8 bylby dobrym wyborem?
Witam
tak to BARDZO dobry wybór. Stosunek jakości do ceny b, dobry. A załatwi wszystkie (prawie) Twoje potrzeby z jasnością. Szczególnie w pomieszczeniach. Może nie za szeroko ale jasno. POzdrawiam
Również polecam 35 1.8 - używałem z D90 i od momentu jak kupiłem to szkło było najczęściej zapięte. Chwilę przed odsprzedażą bawiłem się nim z D700 i gdyby nie brak funduszy z uwagi na zmianę DX na FX to szkło zostałoby u mnie.
ck_dezerter
03-05-2011, 15:36
Witam!
Nawet się nie zastanawiaj! Mam ten zestaw i bardzo niechętnie odpinam 35/1.8. Za tę kasę nic lepszego nie kupisz!
pozdrowienia!
Dzieki wielkie za wszystkie odpowiedzi!
Zapewne dosc niedlugo zakupie ta 35mm ( po przeczytaniu *wszystkich* stron tematu o tym obiektywie zapewne wybiore sie z body pocykac zdjecia wystaw w warszawskich fotojokerach ). Pewnymi obawami napawa mnie jedynie ta ogniskowa. Przyzwyczajony jestem do mojej dosc przecietnej 18-200 i wiekszosc zdjec robie na 18.
35 to znakomite szkło, ale moim zdaniem zbyt ciasne do krajobrazu i ciaśniejszych pomieszczeń... jednak szersze (tak jasne) szkła już bardziej biją po portfelu...
dareknik
07-05-2011, 07:08
Do Twoich celów sprawdzi się Sigma 20/1.8, nowa lub używana. Masz szeroko (lubisz 18mm) i jasno.