PDA

Zobacz pełną wersję : PSE7 nie czyta NEFów

mcube
02-05-2011, 18:15
Witam, zaskoczył mnie PSE 7 . Przestał czytać pliki NEF .Przy imporcie wydala z siebie komunikat że pliki są uszkodzone lub w już znajdują się w bazie. Te same pliki da się odczytać za pomocą Raw Therapee oraz np. Windows Media Playera domniemywam więc , że jednak nie są uszkodzone. Używam od 2 lat oryginalnej wersji PSE7 teraz od pół roku na nowym komputerze i nagle taka niespodzianka. Macie może jakieś recepty? Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrowienia.

mcube
05-05-2011, 11:32
Okazało się , że winna jest kolejna aktualizacja Windows7 . Microsoft nie chce mieć do czynienia z archaicznym oprogramowaniem. Adobe już nie wspiera PSE7 - "nasza rada - proszę zainstalować 9kę będzie ok. "
Ku pokrzepieniu :-) Pozdrowienia

qooba
05-05-2011, 12:45
ja mam PSE7 na win7 pro64 sp1 i wszystkimi aktualizacjami
otwiera wszystkie nefy ze zgodnych aparatów
sprawdź zgodność pluginu camera raw - najnowszy dla PSE7 to CR 5.6

mcube
05-05-2011, 15:01
Dzięki za sugestie . Reinstalowałem PSE i aktualizowałem camera raw dwa razy - bez efektu - nie zmieniło się nic . Ten sam komunikat o błędzie . Tą sama kartę na szczęście mogłem odczytać na drugim laptopie z vistą.
Wywaliłem w końcu PS7 i ściągnąłem ze strony Adobe trialową wersję 9tki . Otwiera pliki bez zastrzeżeń. Wcale nie chcę mi się wydawać pieniędzy bez sensu dlatego ciągle szukam pomysłów na naprawę zestawu Win7 & PSE7. Będę wdzięczny za podpowiedzi

qooba
05-05-2011, 16:21
Nie bardzo wiem co masz źle, ale PSE7 NIE gryzie się z Win7, ani 32bit ani 64bit (sprawdzone na kilku kompach, w tym moim). Myślę że masz coś kopane w samym systemie.