PDA

Zobacz pełną wersję : D90 vs Pentax K-r vs Canon 550D i inne

robber
02-05-2011, 16:49
Witam :]

Po przeczytaniu setek stron różnych forum, recenzji, porównań, testów itd itp zdecydowalem sie w koncu cos tutaj naskrobac. Pytanie tradycyjne i zapewne uwielbiane przez wiekszosc tutejszych forumiczow - jaka lustrzanka dla amatora? Mialem zamiar oszczedzic wam tego bolu, no ale...

Sytuacja wyglada tak - chce wejsc na wyzszy stopien wtajemniczenia w fotografii. Zwykle pstrykadelka mi obrzydly, juz nic nie mowiac o jakosci, chce czegos wiecej. Stad pomysl lustrzanki. W miedzyczasie zaczalem czytac 'Ekspozycje bez tajemnic' i nie moge sie doczekac, gdy bede mogl sam sie za to zabrac. No ale najpierw trzeba skompletowac sprzet:
Fundusze mam ograniczone do okolo 3k zl. Na poczatek chcialbym jakies w miare uniwersalne szklo, dobrej jakosci, zebym mogl wybadac, co mnie interesuje (oczywiscie w przystepnej cenie). Z tego co wyczytalem, najlepszy bylby Nikkor 18-105 i ewentualnie Canon 18-135.
Wiec do obiektywu potrzebuje puszki. Zaczalem od przygladania sie D3100 i D5000. Bylem juz zdecydowany na to pierwsze, dopoki... nie wzialem go do reki. Male (mam duze dlonie), niestabilne... Odpada. D5000 nie bylo. Poza tym, jakos srednio mnie przekonuje... Nie czuc tej chemii ;] Wzialem przy okazji D90... Magia. Troche ciezki,ale stabilosc, ergonomia nieporownywalna. Przy okazji pytanie - jak sie ma dluzsze noszenie na szyi D90 z 18-105? Mocno obciaza?
Ale lecimy dalej - szukam alternatyw. Znajduje Canona 550D, Pentaxa K-r, Sony Alpha A550. Czytam, czytam, i dochodze do wniosku, ze Pentax to bylaby swietna puszka. Jakosc zdjec z puszki, wysokie ISO, mile dodatki typu HDR itd... Ale... wchodzenie w ten system srednio mi pasuje - nie widze dobrego, taniego obiektywu, ktory by spelnial moje poczatkowe wymagania, poza tym wszystkie akcesoria drogie, a tanich zamiennikow nie widze. I te problemy z front focusem...
Patrzymy dalej - Sony. Niby wszystko pieknie, fajne opcje filmowania (przyznam, ze mily dodatek, ale ciezko sprorokowac, jak czesto bym go uzywal. Tak trzymajac w rekach d90 nie wyobrazam sobie zbytnio uzywania jej jako kamery...), funkcja panoramy tez bardzo przyjazna. Ale znowu... Problem z odpowiednim obiektywem.
Co zostaje? Canon 550D. Jesli chodzi o filmowanie - zdecydowanie na plus. Ale cala reszta... http://www.digitalreview.ca/content/Canon-Rebel-T2i-EOS-550D-Compared-to-Nikon-D90.shtml
Po przeczytaniu tego, D90 zostawil w moim wewn rankingu Canona w tyle.

Wnioski? Jestem niemal w 100% zdecydowany na Nikona D90. Choc nie ukrywam,milo byloby znalezc cos tanszego. Na co zwracam uwage? Na jakosc zdjec z puszki, szumy na wyzszych ISO, ogolnie ergonomie i funkcjonalosc, przyszlosciowosc body, dobry, tani, uniwersalny obiektyw na start, jak wspomnialem wyzej, moze troche na filmowanie... Jednak wiadomo - nie wezme puszki, ktora kreci super filmy, ale w kwestiach zdjec jest zdecydowanie gorsza.
W D90 brakuje mi troche interwalomierza (mozna dokupic wezyk spustowy, ale to kolejny wydatek. A co byscie powiedzieli na cos takiego? http://www.dslrbot.com/ ). A z reszta, jak panoramy, HDR to doszedlem do wniosku, ze mozna spokojnie zrobic samemu, bez specjalnych trybow w body, z lepszym skutkiem.

Wiec podsumowujac: brac D90 + Nikkor 18-105 + SanDisk SDHC Extreme III 30 MB/s + UV HMC (C) + Nikon System Bag CF-EU04 + Velbon Sherpa 600R + węzyk spustowy Phottix Nikos lub DSLR.Bot? Czy polecicie cos jeszcze, spelniajace moje wymagania? Albo np pokazecie jakis uniwersalny obiektyw do Sony lub Pentaxa, jakosciowo i cenowo zblizony do tych od Nikona i Canona...

PS w zestawie z D90 i 18-105 jest oslona na lcd i oslona przeciwsloneczna?

PS2 - bawilem sie zaawansowanymi kompaktami typu Canon PS G12, ale jakos tego nie czuje... A EVILe to juz dla mnie w ogole dziwadlo niesamowite o zerowej ergonomii...

Z gory wielkie dzieki za odp.
Pozdrawiam.

Grand.
02-05-2011, 17:06
Dokup sobie Grip (battery pack) MB-D80 lub zamienniki o tej samej nazwie, zupełnie odmieniają wygodę użytkowania aparatu, uchwyt no i możesz wsadzić 2x aku. D90 na szyi z 18-105 i ew. gripem to piórko w porównaniu z lustrami wyższej klasy. Jednak zastanów się co do D90, poczytaj o awaryjności puchy i nie za bardzo znakomitym AF. Poczytaj sobie też o D300 i pomyśl /poszukaj używki/ czy nie znalazłbyś na niego funduszy. Jest znacznie lepszy, matryca ta sama co w D90 ale za to puszka znacznie większa, więcej możliwości, ergonomia o niebo lepsza, 8 fps, uszczelniana, metalowa konstrukcja, 51 pól AF, z czego 15 krzyżowych (D90=11 pól i 1 krzyżowy) praktycznie nie do zajechania w żadnych warunkach (No nie dosłownie oczywiście) przetrwa zapewne o wiele więcej i dłużej niż D90. Używkę można znaleźć za fajne pieniądze, do tego stałkę na początek (Chociaż, dla autora, mało uniwersalna jak na początek) lub 18-55, taki krótszy brat 18-105.

Ad. PS - Tak, to jest w zestawie.

PS. Sony - firma jest do wszystkiego, czyli do niczego. Alternatywą jest canon, a;e żadne 550D bo to nizsza klasa, jedynie C 50D

lolas4
02-05-2011, 17:21
Mialem podobny dylemat na poczatku. Z amatorskich wybralem Pentaxa K-X i byl rewelacja. Z podstawowym kitem robilo sie nim swietne zdjecie ale zachorowalem na 18-105 nikosia i sprzedalem K-x kosztem D5000. Nie zawiodlem sie. Jak na amatorska puszke rowniez rewelacja. Mysle, ze taki podstawowy zestaw na poczatek to amatorska pucha plus 18-105 i jakas tania stalka. Styknie na dlugo choc ja juz przymierzam sie do sprzedazy D5000 kosztem czegos z wyzszej polki. Mysle , ze czy kupisz D5000 czy D90 to nie bedziesz zalowal zadnej decyzji. Kitowym obiektywem z obu tych aparatow wycisniesz naprawde super ostre foty. Ostatnio bawilem sie w HDR , co prawda aparat robi tylko 3 foty ale i tak rewelacja. Polecam oba te modele.

robber
02-05-2011, 18:07
@Grand.,
No coz, taki ze mnie typ, ze nie lubie miec czegos po kims... Musialbym kupowac u kogos naprawde sprawdzonego. Poza tym jak patrze na te ceny... To sa o wiele mniejsze, niz nowka, ale i tak za drogo ;) chce sie wyrobic max do 3.5k razem z tymi wszystkimi bajerami, ktore wymienilem w 1. poscie. Nawet nie wiem, czy z D90 sie wyrobie i czy nie bede musial odlozyc kupno statywu na pozniej (o lampie poki co nie mysle nawet, chyba ze zamiast statywu - ale poki co raczej mniej potrzebna mi sie wydaje). 51 pol... na Boga, i tak tego nie wykorzystam :D a zanim dojde do takiego poziomu wtajemniczenia (jesli kiedykolwiek), to troche wody w Wisle uplynie... Bardziej zastanawiam sie, czy w ogole porywac sie z D90. Choc olbrzymia roznice w ergonomii to i amator potrafi odczuc. Z tymi usterkami to slyszalem, ale jako pojedyncze przypadki. Za to AF w porownaniu z konkurencyjnymi modelami raczej byl przewaga D90tki... Jak trzymalem go w rece to nie odczuwalem potrzeby gripa, bateria imo jest znakomita. Jak juz to grip z interwalomierzem, ale to juz wole wezyk/aplikacje, o ktorych mowilem. Piorko... Z klasa wyzej moze i tak, ale ja bardziej wolalbym porownanie z klasa nizej/taka sama ;]
C 50D juz nie sprzedaja nowek, z tego co szukalem w sieci, poza tym nie ma opcji nagrywania filmow (a taka, niezaleznie od poziomu uzytecznosci, chce posiadac) a 60D za drogie...

PS - uwielbiam dyskusje na forach fotograficznych :D ktos pyta o D5000 vs D3100, polecaja mu D90, ktos pyta o D90 vs 550D, to polecaja mu D300/d7000 :D

cz4rnuch
02-05-2011, 19:43
Robber, wydaje mi się że sam dobrze wiesz czego chcesz. Sprawdziłeś prawie wszystkie puszki w tej kategorii cenowej. Widzę, że orientujesz się w ich mocnych stronach oraz, że idziesz w konkretny system z całym jego dobrodziejstwem. Pomacałeś również i wiesz co ci dobrze w łapie leży(choć d5000 też nie jest aż taki mały). Decyzja już podjęta, więc na co czekać.
Tak na marginesie, to co proponuje ci Grant to raczej troche za wysoko jak na początek. Nie widzi mi się również podpinanie w sumie słabego szkła(18-55) do tak dobrego body(D300s), już raczej poszedłbym za radą wielu forumowiczów i kupił "lepsze" szkło do "słabszego" body(co nie znaczy, że słabego). Z twoim budżetem ciężko ci będzie się wyrobić i kupić wszystko co sobie na początek zaplanowałeś, a używki samego D300s to wydatek rzędu 3000-3500PLN. Życzę Ci dobrego wyboru.

Grand.
02-05-2011, 21:42
W sumie racja, kolega zaczyna. Chociaż jak i na początek to i D90 to wysoko, ja zaczynałem od analoga Kodaka (Wiem wiem, bez przesady w tych czasach) poprzez kompakt nikona aż do pierwszej puchy D3000, no ale matryca CCD - Fajne kolory, słabe wysokie ISO. Myślę że przedmówca ma rację, lepiej byłoby Ci kupić D5000 - ergonomia na gorsze, ale matryca ta sama + uchylany ekranik. - i dołożyć do lepszej szklarni, a potem zmieniać body. Jak już przebolejesz kupno używanego sprzętu to pomyśl o mlodszym bracie, D80

A co do podpinania do D300s 18-55 to tak - z braku laku, dobry kit - puszka byłaby porządna, ale szkło... Zależy kto co potrzebuje, a co do kręcenia filmów lustrem (D90 chociażby) - musisz ostrzyć ręcznie co sprawia niewprawionym ogromniasty kłopot. Z tej opcji nie korzystałem nigdy, od tego mam kamere... CANONA! :D

robber
02-05-2011, 23:11
Hm, ale zalozmy, ze D90 ze wszystkim co chce, miesciloby sie w granicach mojego budzetu. Dalej uwazacie, ze lepiej brac D5000? Skoro mam sposobnosc kupic z gory lepszy model, to po co brac cos z nizszej polki? :) szklarnie bedzie poki co stanowil tylko ten jeden obiektyw, dopiero jak sie wypstrykam z tym co mam i stwierdze, ze czegos mi brakuje, to dokupie. A do tego czasu uzbieram kase na szkla :) wiec poki co bardziej interesuje mnie wybor body, zeby mi sluzyl tez na przyszlosc. Za D5000 jakis wiekszych plusow nie widze w porownaniu z D90, uchylny ekranik? Nienawidze Live View i jesli nie bedzie takiej potrzeby - nie zamierzam z niego w ogole korzystac (no, oprocz filmow, jesli bede jakies krecil :) bardziej mnie interesowalo porownanie ze zblizonym cenowo Canonem z 18-135/dopasowanie obiektywu do Sony/Pentaxa i wybor pomiedzy tym. Ale skoro 550D to klasa w dol, to chyba nic lepszego niz D90 nie wynajde :)

aikidudi
02-05-2011, 23:39
Według mnie spokojni możesz brać d90+18-105mm. Jest to bardzo przyzwoity obiektyw i razem z d90 tworzą niezły sprzęt.
Na poczatek styknie i to nawet na dłuższy czas. Jesli zapragniesz kupic sobie dodatkowy obiektyw to przynajmniej będziesz wiedzieć jaką ogniskowa potrzebujesz(w przypadku stałek) lub może kupisz sobie jaśniejszy zoom. Z 18-105mm wykonasz z 90% swoich fotograficznych potrzeb na poczatek i będziesz zadowolony. Dla mnie przewagą pomiędzy d90 a d5000 jest chociażby górny wyswietlacz(wiem, że d5000 ma ruchomy wyświetlacz i dla niektórych mój argument będzie chybiony, ale dla mnie jest to cecha na +) i lepszy grip. Jesli styka Ci kasy to bierz d90 i udanych kadrów zyczę. Jak kupisz to pochwal się nabytkiem i zdjęciami.

robber
02-05-2011, 23:58
No coz, no to wybor pewny :) Tylko i tak bede kupowal za ok. miesiac/dwa, to moze jeszcze cena troche spadnie... <marzy> Raz spojrzalem na parametry wyswietlane na lcd, to mi sie odechcialo ponownego zerkania. Jakas wielka packa. Mam stara Minolta Dynax 505si i kocham gorny wyswietlacz ;]

cz4rnuch
03-05-2011, 08:52
Tylko i tak bede kupowal za ok. miesiac/dwa, to moze jeszcze cena troche spadnie...

Sezon ogórkowy, sytuacja w Japonii - na spadek cen bym raczej nie liczył.Poza tym D90 jest już bardzo długo na rynku, więc cena się raczej unormowała. Może gdyby $ jeszcze trochę spadł.

rewddd
03-05-2011, 09:59
ludzie, masz wybrane, chcesz tylko potwierdzenia czy kupować
bierz co Ci leży bo kadry uciekają, resztę wyczytales :D

vxsniffer
03-05-2011, 10:22
Witam :]

D5000 nie bylo. Poza tym, jakos srednio mnie przekonuje... Nie czuc tej chemii ;]

Pozdrawiam.

Osoba o nie do końca sprecyzowanych oczekiwaniach powinna nabyć coś uniwersalnego, przez co rozumiem przyzwoite własności zarówno foto jak i video + potencjał kreatywny. Zatem może warto rozważyć nowy D5100? Łączy on istotne zalety wprowadzone w D3100 (video full HD), D5000 (obracany LCD), D90 (LCD 921 tys pix) i D7k (nowa matryca 16,2 mpix i wysokie ISO). Oczywiście nie będzie miał ergonomii D90 / D7k, a tym bardziej D300s... Właściwie ergonomia to może być jedyny "problem" D5100 z Twojego punktu widzenia, bo to body rozmiarami fizycznymi wydaje się iść raczej w kierunku D3100, niż być następcą D5000. Kupisz D300s to będziesz miał fajnego i solidnego klocka, ale niektórych rzeczy nie spróbujesz (np. wygodne filmowanie Full HD z perspektywy... żaby :D). Poszukując, może nie warto się ograniczać na starcie.

robber
03-05-2011, 11:22
tos mi namieszal... ;) cena bardzo zblizona... szkoda tylko braku gornego wyswietlacza. jak rozmiary sa zblizone do D3100 to odpada :/

KamilM
03-05-2011, 12:38
Odnośnie front focusa, o którym autor pisał w 1 poście. Radzę nie ufać w 100% żadnemu systemowi. Każdy obiektyw, zwłaszcza za dobrych kilkaset złotych polecam wcześniej podpiąć pod body i porobić testy. Zazwyczaj sprzedający nie robi z tym problemów, a jeśli na stanie jest kilka egzemplarzy, można sobie wybrać najlepszy model. Swego czasu, gdy nabywałem taniego nikkora 50/1.8, to dopiero trzeci egzemplarz szkła był celny (choć zdaję sobie sprawę z tego, że to mógł być problem z moim body).

Odnośnie "jak sie ma dluzsze noszenie na szyi D90 z 18-105? Mocno obciaza?"
Będąc rok temu w górach, ja targałem ze sobą K-X+18-55, kolega D90+18-105. Po kilku kilometrach narzekał, że sprzęt jednak waży, tym bardziej jeśli nosi się go na szyi. Ja natomiast nie miałem powodów do narzekań :). Zresztą teraz sam mam D90+18-105 i wiem, co mówię :). Po prostu do dalszych wycieczek, radzę przewieszać aparat przez ramię.

joker333
03-05-2011, 12:51
zastanów się tez nad k-r w dual kicie 18-55 i 55-200 naprawdę to co oferuje taki zestaw to bardzo dużo za rozsądne pieniądze I nie wiem miałeś na myśli pisząc "poza tym wszystkie akcesoria drogie, a tanich zamiennikow nie widze. I te problemy z front focusem... " Jakieś demagogie :D
Jak zdecydowałeś się jednak na d90 to bierz i więcej nie pytaj ;p

robber
03-05-2011, 13:23
hmm... front focus to jednak powazny problem i istnejacy, czytalem o tym naprawde duzo... i to wina puszki, dlatego Pentaksiarze nie moga sie doczekac na update... i brak uniwersalnego obiektywu :/ bardziej zaibteresowalo mnie porownanie z D5100, ale mimo nowosci widac, ze to klasa nizej - brak gornego wysw., gorszy wizjer, bateria itd choc reszta kusi... dylemat jest ;]

KamilM
03-05-2011, 13:47
Mniejsza o to, skoro wybrałeś D90+18-105, to powinieneś być zadowolony. Dobry sprzęt w dobrej cenie. Powodzenia w użytkowaniu :)

vxsniffer
03-05-2011, 15:09
tos mi namieszal... ;) cena bardzo zblizona... szkoda tylko braku gornego wyswietlacza. jak rozmiary sa zblizone do D3100 to odpada :/

Podając za dpreview, oceń sam:
D3100: 124 x 96 x 75 mm,
D5000: 127 x 104 x 80 mm,
D5100: 128 x 97 x 79 mm,
D90: 132 x 103 x 77 mm.

Ergonomia to skomplikowany temat i wiele jest uzależnione od osobistych preferencji. Przykładowo porównując wymiary D90: 132 x 103 x 77 mm i D7k: 132 x 105 x 77 mm nie dowiesz się, że grip w D7k jest minimalnie szczuplejszy, co powoduje nieco gorszy uchwyt (minimalnie, ale zawsze...). Nie ma innego rozwiązania, trzeba macać i porównywać :wink:

Odnośnie górnego wyświetlacza, to ja zawsze taki miałem D70, D7k (a wcześniej w analogu EOS 300) jednak... odkąd wprowadzono funkcję (i przycisk) INFO, wydaje mi się, że mógłbym żyć bez górnego LCD... INFO daje ci podgląd wszystkich parametrów na tylnym LCD, a używając DSLR i tak z reguły gapisz się na tylną ściankę... więc to jest całkiem wygodne, a kluczowe parametry i tak widzisz w wizjerze.

kris022
03-05-2011, 16:38
a tak konkretnie to niby czemu kr ma byc gorszy od d90 ? bo po aktualizacji oprogramowania ma af taki sam ( jak nie lepszy ) . i teraz w zasadzie tylko brak gornego wyswietlacza go deklasuje . to nowsza puszka , lv blyskawiczny , wiele innych funkcji na plus kr , d90 to stara konstrukcja i za droga jeszcze :)

kris022
03-05-2011, 16:42
chyba jeszcze kolekcjonerzy lub nieswiadomi nowi uzytkownicy go kupuja ;)

Stach2008
03-05-2011, 16:56
Raczysz zartowac z ta stara puszka chyba ;-)

Wysłano z HTC HD2 z użyciem Tapatalk

robber
03-05-2011, 17:02
Jak pisalem - wpisz w google "pentax k-r front focus" i poczytaj relacje UZYTKOWNIKOW 'kredki', a nie specow, ktorzy z gory mowia, ze i tak nie bedzie problemu, choc aparatu w dloniach nie mieli. I znow powtorze - chce miec uniwersalny obiektyw na start, zadne 18-55 + 55-200 mnie nie interesuje. Jedyny dylemat jaki pozostal to czy D90 (stara, sprawdzona marka) czy D5100 (powiew swiezosci, ale polka nizej...) patrzac na:
http://snapsort.com/compare/Nikon-D5100-vs-Nikon_D90
mozna zglupiec. D5100 ma pare fajnych bajerkow, jak odchylany LCD, autofocus w filmach (btw 1080p mnie nie interesuje, za duzo zzera miejsca), lepsze bebechy. Za to D90 ma srubokret, jest szybszy o dziwo (lagi, FPSy), zdecydowanie lepszy wizjer, bateria tez na plus...
Na DxOMark D5100 zostawia D90 w tyle... Czyli jednak to nie jest marketingowy belkot i wyzsze ISO sa uzywalne. Pytanie - jak czesto sie przydaja. Poza tym patrzac na snapsort - glebia kolorow, wspomniane ISO, radzenie sobie w slabych warunkach, mily dodatek w postaci HDR i interwalomierza... Tylko pytanie co w praktyce okaze sie wazniejsze - czy te wszystkie plusy na korzysc D5100 beda az tak widoczne, czy jednak beda to na tyle male roznice, ze lepiej sie skupic na ergonomii. Ech ciezkie zycie amatora.

PS - co do lagow: amator to odczuje? "40% less delay when turning on" i "More than 20% less delay when taking photos" brzmia dumnie, ale ciagle operujemy przeciez w milisekundach... Poza tym - lepszy wizjer, poza tym ponad 50% wiekszy... Teoretycznie to wydaje sie duuuzym plusem D90, a praktycznie?

PS2 - "D90's Creative Lighting System & high speed sync was not mentioned!" - sprawdzilem m/w co to jest, ale tak serio to nie mam pojecia jak wyglada zaleta posiadania tego w puszce w realu :D

Fotowentura
03-05-2011, 17:04
d90 to stara konstrukcja i za droga jeszcze :)

o tu się odezwac muszę.
W listopadzie 2006 roku kupiłem "starą konstrukcję" pod tytułem D70s. Znikał z rynku, D80 był na rynku od kilku miesięcy. Aparat służył mi dzielnie przez 4,5 roku. Widziałem z tej puszki zdjęcia zapierające dech w piersi. Może sam mniej takich robiłem, ale to już kwestia klasy fotografa. Aparat w zeszły weekend sprzedałem - działający, w idealnym stanie. I dokładnie w dniu wczorajszym zakupiłem D90. Nauczony doświadczeniem nie wahałem się ani chwili, że puszka "stara". Kosztuje ile kosztuje, ale jest swojej ceny wart. Natomiast cena 5100 jest faktycznie wygórowana. I te dwa porównując ja też powiem, że nie do przecenienia jest lepszy chwyt (choć D70s trzymało się jeszcze lepiej, ale przyjdzie przywyknąć), górny wyświetlacz oraz - bardzo ważne - dwa pokrętła sterujące.

Nie dajmy się zwariować. Nie zawsze co nowsze jest lepsze. Poza tym, mimo ogromnego tempa postępu technologicznego, myślę, że w fotografii minął parę lat temu czas gdy faktycznie następca danego modelu był lata świetlne przed swoim poprzednikiem.

KUBACZ
03-05-2011, 17:08
"d90 to stara konstrukcja i za droga jeszcze "

hhaha 2100 zł to drogo ? No liczmy z Vatem nie w promocji tak jak kupilem czyli 2399. Bez żartów.

A co do tematu to

1) Nikon
2) Pentax
3) Canon

:]

cz4rnuch
03-05-2011, 17:23
chyba jeszcze kolekcjonerzy lub nieswiadomi nowi uzytkownicy go kupuja ;)

Prowokator, ale jak widać udało Ci się ;)

robber
03-05-2011, 17:26
Dobra ludzie, nie robcie tutaj spamu, juz dosc sie naczytalem watkow, w ktorych glowny temat to gora kilka stron, a pozostale kilkanascie/dziesiat - wywody fotospecow. Oszczedzcie tego bolu mojemu watkowi ;]

KUBACZ
03-05-2011, 19:28
Bierz "megastarą" konstrukcje jaką jest D90. Nie bedziesz przynajmniej musiał się bawić w menu tylko wszystko podporządkujesz Fn'om i rolkami sobie ustawisz każdą ważną rzecz. Górny ekran to też niebo a ziemia.

Był kiedyś podobny dylemat D80 czy D5000. Tam jednak róznice były znaczne (ale itak moim zdaniem remis)

PRZYPOMINAM TYLKO ZE D700 JEST RÓWNIE WIEKOWĄ DZIADKOWĄ KONSTRUKCJĄ :)

vxsniffer
03-05-2011, 22:09
Na DxOMark D5100 zostawia D90 w tyle... Czyli jednak to nie jest marketingowy belkot i wyzsze ISO sa uzywalne. Pytanie - jak czesto sie przydaja...

Nowa matryca to IMHO największa zaleta D5100. Snapsort tego nie uwzględnia w porównaniu, ale warto zauważyć, że D5100 startuje od ISO 100, a D90 od tradycyjnie nikonowskiego ISO 200. To oznacza, że nie tylko w trudnych warunkach, ale w tych dobrych również możesz liczyć na lepszą jakość (mniej szumu). Czy wysokie ISO są używalne? Hmm, a co byś wolał: zdjęcie nieostre czy zaszumione? To częsty "dylemat" osób nie dysponujących jasną / drogą optyką, zmuszonych do focenia w trudniejszych warunkach np. akademia w szkole dziecka, pochmurny dzień, sala gimnastyczna, odległość od "bohatera dnia" - kilkanaście metrów --> lampa nie pomoże. Pół biedy gdy to statyczna akademia (wiersze, przemówienia etc.), bo wtedy nieco pomoże VR lub monopod, ale w przypadku szkolnych zawodów sportowych rozgrywanych w takich warunkach niema innej rady... jedziemy w górę z ISO. Wiele osób myśli, że "trudne warunki" to zadymiony klub podczas nocnego koncertu przy świetle świec i zadają sobie pytanie ile razy będę focił coś takiego... zatem czy wysokie ISO ma dla mnie znaczenie? Zdecydowanie MA, bo "trudne warunki" to coś zupełnie typowego... Nie jestem szumofobem, bo używając przez kilka ładnych lat D70 na matrycy CCD pewnie bym oszalał... ale w moim D7k ISO 3200 jest bardzo, ale to bardzo OK. W D5100 powinno być tak samo.

Grand.
03-05-2011, 23:23
Kubacz, nie wspominajac jak stare jest D3...

robber
04-05-2011, 00:03
Ech no to teraz mam metlik totalny :] Z tego co czytalem, chociazby u was, to D5100 powinno spasc z cena, gdy przestanie dzialac magia nowosci. Jesli uzyskamy stopien <3000 zl za D5100 z 18-105, to wybor raczej jasny... Naczytalem sie o commanderze - nie bede tego uzywal. Filmy, tryby i efekty - fajny bajer, dla mnie, ale przede wszystkim tez dla reszty czlonkow rodziny, ktora bedzie tego aparatu uzywac od czasu do czasu, a fotografia sie nie zajmuja ni troche. Z tego co czytalem na fotopolis to ergonomia (zobaczymy, czy nie za maly...), klawiszologia jest bardzo przyzwoita dla amatora. Pozostaje ogarnac wizjer - ten z D90 kusi, ale zobaczymy w praktyce... Interesuja mnie 2 kwestie jeszcze:
1) bateria - ma ktos juz D5100 i powie, jak to jest z ta iloscia zdjec na jednym ladowaniu? Bo to co wyczytalem na snapsorcie a w tescie fotopolis odbiega od siebie tak o... 300 zdjec?
2) podglad glebi ostrosci - ciekawy bajer, czytalem, czytalem i nadal nie wiem, czy byloby przydatne. Wydaje mi sie, ze opcja bardzo fajna, ale wiekszosc osob mowi, ze nie uzywa. Choc majac na uwadze swietny wizjer w D90 - pewnie byloby to uzyteczne. Tak samo 'high speed sync' z tego, co czytalem jest fajna opcja, ale pytanie to samo... na ile przydatne i decydujace dla amatora...
Tylko pytanie - co jest wazniejsze dla amatora: bajerki towarzyszace D5100 czy te bardziej zaawansowane funkcje z D90 - po prostu, na ile to jest istotne, czy jest w ogole sens sie tym kierowac na poczatku (np. o PGO czytalem, ze nie warto stawiac tego, jako decydujacego czynnika w wyborze puszki). Brak srubokreta - coraz czesciej czytam o kolejnych to wersjach swietnych obiektywow z AF, wiec nie warto juz az tak zwracac na to uwagi (poza tym AF w obiektywie jest niby lepszy). Poza tym optyki i tak nie bede przez najblizszy czas powiekszal, dopoki sie w to nie wkrece... W sumie bralbym D5100, ale w obecnej cenie, rownej tej D90, nie wiem czy warto... Musze liczyc na spadki cen to problem sie rozwiaze :D

cz4rnuch
04-05-2011, 08:46
Ech no to teraz mam metlik totalny :] Z tego co czytalem, chociazby u was, to D5100 powinno spasc z cena, gdy przestanie dzialac magia nowosci.
Trzeba było iść za radą i kupować co ci leży, teraz bedziesz się zastanawiał i z decyzją bedzię coraz cieżej :) Mogę się mylić co do ceny, ale wg mnie akceptowalny poziom osiągnie ona dopiero po wakacjach(ten okres dla producentów to prawdziwe żniwa)

2) podglad glebi ostrosci - ciekawy bajer, czytalem, czytalem i nadal nie wiem, czy byloby przydatne. Wydaje mi sie, ze opcja bardzo fajna, ale wiekszosc osob mowi, ze nie uzywa. Choc majac na uwadze swietny wizjer w D90 - pewnie byloby to uzyteczne. Tak samo 'high speed sync' z tego, co czytalem jest fajna opcja, ale pytanie to samo... na ile przydatne i decydujace dla amatora...

Z podglądu korzystam sporadycznie, w erze cyfrówki można się bez tego spokojnie obejść. Przy mocnym przymknięciu(np w makro) obraz jest już na tyle przyciemniony że trudno dostrzeć rzeczywisty rozkład głębi. Lepiej obejrzeć sobie na ekraniku i wprowadzić korekty jeżeli jest taka możliwość. Poza tym ulokowanie tego przycisku bardzo mi nie odpowiada. Mam małe dłonie i ledwo tam sięgam małym palcem.

Brak srubokreta - coraz czesciej czytam o kolejnych to wersjach swietnych obiektywow z AF, wiec nie warto juz az tak zwracac na to uwagi (poza tym AF w obiektywie jest niby lepszy). Poza tym optyki i tak nie bede przez najblizszy czas powiekszal, dopoki sie w to nie wkrece...

Mam kilka słoików i każdy ma swój napęd a ten z D90 jest stosunkowo słaby.

moshica
04-05-2011, 12:19
Nie licz na spadki cen tylko kupuj D90, bo pewnie niebawem zniknie z półek a jego następca będzie znowu startował z wysokiego pułapu cenowego ! Ja również kupiłbym bardziej ergonomiczny sprzęt w wyższej półki niż nowszy ale o klasę niżej.... pewne fakty docenisz jak już będzie za późno, o czym koledzy wyżej już napisali.

onia
04-05-2011, 12:26
pewne fakty docenisz jak już będzie za późno

Amen !

robber
04-05-2011, 12:47
Heh, post cz4rnucha jednak sklania ku D5100 ;] btw masz D90 czy jakis aparat z pentamirror?
Czasami odnosze wrazenie, ze niektorzy polecaja np D90, bo to stare, dobre, sprawdzone i zazwyczaj sami maja ;) mowia o roznych cudach, ktore posiada a zapominaja, ze pytanie zadal zwykly laik, ktory wiele nie potrzebuje, a takie bajerki to dla niego b. fajny dodatek :] taki amator bardziej sobie ceni filmy z AF niz tryb commandera itd ;P

zbyhur
04-05-2011, 12:48
Jeżeli jeszcze nie jesteś pewien co kupić, może jednak rozważysz na początek używkę. Ja tak zrobiłem, kiedy przesiadałem się z "megazoomów" na lustrzankę właśnie. D70 i D80 maja podobną ergonomię do D90, oczywiście różnią się matrycą, wizjerem, itd, ale mają górny wyświetlacz i dwa kółka. D70 kupisz za 500-600zł, do tego N35/1,8 i cykasz wszystko. Przy odsprzedaży body nie stracisz za wiele, a zaznajomisz się z obsługą puszki. Będziesz sobie robił zdjęcia, a cena Twojego D5100 spadnie lub wycofają D90 :)

KUBACZ
04-05-2011, 13:22
Nie czekaj na to ze D90 stanieje bo NIE BEDZIE TANSZY. W MM bez vatu był za 2100. Z 18-55 VR za 2400.

Ja kupilem za 2399 i to jest super cena bo jest juz za 2800. mowie o samym body.

A które wybrac ? Jak chcesz robic zdjęcia bierz 90 i tyle

robber
04-05-2011, 15:17
heh, ale konkrety prosze... D5100 ma nowsza matryce, lepiej sobi radzi w wysokich iso, lepsze jpgi... najwazniejsze funkcje, z ktorych korzysta amator sa powyciagane. Wiec dlaczego D90 ma byc lepszy? Bo wyswietlacz i 2. rolka? chox fakt faktem za obecna cene (3170 zl z 18-105, karta 8gb i torba to i tak sie o wiele bardziej oplaca ;)

ocean
04-05-2011, 15:28
Konkretami to sobie sam odpowiedziałeś. Znasz już wszystkie zalety obu aparatów więc nasza pomoc nie jest już Ci potrzebna bo tylko powielalibyśmy twoje słowa. Jak widziałeś jedni wolą D5100 drudzy D90. Teraz ten sam wybór przed tobą. Biegnij do sklepu, pomacaj sprzęt i kupuj bo jak przyjdą wakacje to ceny pójdą w górę i będzie płacz.

cz4rnuch
04-05-2011, 16:10
Heh, post cz4rnucha jednak sklania ku D5100 ;] btw masz D90 czy jakis aparat z pentamirror?
Czasami odnosze wrazenie, ze niektorzy polecaja np D90, bo to stare, dobre, sprawdzone i zazwyczaj sami maja ;) mowia o roznych cudach, ktore posiada a zapominaja, ze pytanie zadal zwykly laik, ktory wiele nie potrzebuje, a takie bajerki to dla niego b. fajny dodatek :] taki amator bardziej sobie ceni filmy z AF niz tryb commandera itd ;P

Myślę, że źle mnie zrozumiałeś. Po prostu z tych funkcji nie korzystam. Mam D90 i wybrałem go dla lepszej ergonomii i wizjera, D5000 był dla mnie za mały(choć obrazek ten sam), a ręce mam jak 12olatek. Co do cudów to takowych w 90tce nie zauważyłem, jest kilka przydatnych funkcji, których nie mają D5000(D5100). Dobrze podsumował ocean, już więcej się od nas nie dowiesz. Czas na testy organoleptyczne.

robber
04-05-2011, 16:20
No ok, temat poki co uwazam za zamkniety ;] mialem D3100 w lapie i bylo zdecydowanie za male, D5100 jest podobne, wiec za pewne skonczy sie na D90 w wyniku naturalnej selekcji ;] jak tylko bede mial go w swoich rekach pochwale sie fotami ;)

PS ech, naprawde nikt nie uzywa tego dslr.bot? :/

vxsniffer
08-05-2011, 10:32
D70 kupisz za 500-600zł, do tego N35/1,8 i cykasz wszystko. :)

Have mercy! :-? Nie polecajcie człowiekowi, który będzie się dopiero uczył, body typu D70! Dwa proste argumenty: CCD i LCD. Zdjęcia z D70 od ISO 800 w górę wyglądają w marę OK jedynie skonwertowane do B/W i dodatkowo odszumione... a to nie są działania na jakich powinien się koncentrować nowy użytkownik DSLR. Dodatkowo "nowy" ma się uczyć a wiadomo, że najwygodniej robić to obserwując natychmiastowe efekty pracy na dobrym LCD. Wybór LCD 1,8 cala 130k pix (w D70) podczas gdy dziś standardem są LCD 3 cale 900k pix, to czysty masochizm. W czasach D70 nie mieliśmy wyjścia, ale dziś takiego wyboru nie należy uzasadniać niskim kosztem, bo focić zawsze można jeszcze taniej i niekoniecznie z DSLR.

pioter m
08-05-2011, 11:03
Have mercy! :-? Nie polecajcie człowiekowi, który będzie się dopiero uczył, body typu D70! Dwa proste argumenty: CCD i LCD. Zdjęcia z D70 od ISO 800 w górę wyglądają w marę OK jedynie skonwertowane do B/W i dodatkowo odszumione... a to nie są działania na jakich powinien się koncentrować nowy użytkownik DSLR. Dodatkowo "nowy" ma się uczyć a wiadomo, że najwygodniej robić to obserwując natychmiastowe efekty pracy na dobrym LCD. Wybór LCD 1,8 cala 130k pix (w D70) podczas gdy dziś standardem są LCD 3 cale 900k pix, to czysty masochizm. W czasach D70 nie mieliśmy wyjścia, ale dziś takiego wyboru nie należy uzasadniać niskim kosztem, bo focić zawsze można jeszcze taniej i niekoniecznie z DSLR.
To ty miej mercy.
Ten aparat jest az zbyt dobry do nauki, ale jest to juz stary aparat i nie wiadomo, kiedy dokona zywota. Kupic mozna jedynie uzywany. Watpliwy zakup.
Mozliwosci sa OK. Maly lcd i matryca ccd to nie sa istotne wady. Foty z tej zabawki da sie spokojnie drukowac na A4, a pomniejszone na 10x15 to juz szumu nie zobaczysz. Ostrosc tez ulegnie poprawie.
Nie dajmy sie zwariowac.

vxsniffer
08-05-2011, 11:43
Maly lcd i matryca ccd to nie sa istotne wady... Nie dajmy sie zwariowac.

Nadal posiadam D70 i piszę tylko o swoich doświadczeniach i porównaniu z D7k. Jeżeli tego nie uznamy za "istotne wady" to nie wiem jakie zaliczyłbyś do tego grona...

Nie zgadzam się z podejściem na "kombatanta" wybrzmiewające w opiniach typu, kup stary używany aparat XXX, bo jest aż nadto dobry do nauki... a do tego tani. Jakbym słyszał niedopowiedziane: co innego "my" doświadczeni i dorośli do nowszych, bardziej zaawansowanych zabawek. "Nowy" ma fart, że zaczyna przygodę z DSLR dziś, gdy te urządzenia są zaawansowane jak nigdy dotąd i do tego oferowane w relatywnie przystępnych cenach. Powinien korzystać z tego kupując najlepszy sprzęt na jaki go stać... możemy mu tylko pomóc wskazując istotne parametry, na które powinien zwrócić uwagę podczas podejmowania decyzji. Nie napisał, że ma limit kasy na poziomie 600 PLN więc proszę dajmy spokój z D70 i innymi zabytkami.

zbyhur
08-05-2011, 19:27
Zdjęcia z D70 od ISO 800 w górę wyglądają w marę OK jedynie skonwertowane do B/W i dodatkowo odszumione... a to nie są działania na jakich powinien się koncentrować nowy użytkownik DSLR.

Zależy co się fotografuje, 80% zdjęć robię na ISO 200-320, wieczorowe - statyw.

vxsniffer
09-05-2011, 09:21
Zbyhur, sorry ale nie wiem dlaczego mnie cytujesz, bo nie widzę związku pomiędzy moją wypowiedzią i Twoim komentarzem... Przecież nie twierdzę, że na D70 nie można focić na ISO 200... a statyw NIE JEST (podobnie jak VR) ekwiwalentem wysokiego ISO. Choć jeżeli specjalizujesz się w krajobrazach, to możesz mieć takie wrażenie...

zbyhur
09-05-2011, 15:28
Nie chciałem się czepiać oczywiście a jedynie zwrócić uwagę na to , że nie każdy potrzebuje wysokiego iso. Jeden robi śluby a inny krajobraz czy inne makro, do którego wystarczy niskie iso. A wrażenia to ja wolę w sypialni :) Bez urazy oczywiście.

kurp
09-05-2011, 19:04
Witam. Wiadomo od dawna, że zdjęcia robi przede wszystkim fotograf. Sprzęt wcale nie musi być z górnej półki, jeżeli już to dobre szkło. Osobiście aparatów nie dzielę na nowsze, starsze, amatorskie czy profi, ale na takie które pozwalają mi sfotografować to co chcę i w sposób taki jak chcę. Producent wprowadzając nowy model uruchamia całą machinę marketingową, która ma Ci wmówić że Ty bez tego konkretnego sprzętu jesteś gorszy i musisz dokonać wymiany na nowszy wyrób.
Nie dajmy się zwariować jak to napisał kolega "pioter m".

weekend
10-05-2011, 10:20
mam - polecam - chwalę sobie
więc jeśli Cię stać bierz bez obaw
wadliwe były pierwsze serie body - ale to wiadomo choroby wieku dziecięcego, każde cudo tak ma :)

Seeker
11-05-2011, 21:27
Bierz D90 i 18-105. Bedziesz zadowolony.
Uzywanie nizszych modeli staje sie z czasem upierdliwe,
a do noszenia sie przyzwyczaisz.

d90
12-05-2011, 13:40
ciezar aparatu za duzy ?
Zmien pasek na lepszy i pozamiatane.
Nikonowski ja zdjalem zaraz po zakupie...

robber
12-05-2011, 20:22
Hm, a to jakis pasek wyszczuplajacy, dzieki ktoremu aparat zrzuca zbedne gramy? ;] bo szczerze nie potrafie sobie wyobrazic, jakim cudem by to niwelowalo odczuwany ciezar aparatu. Rozumiem komfort - milszy pasek i takie tam, ale ciezar jest ciagle taki sam :P

d90
13-05-2011, 11:07
odczuwalny ciezar po zmianie paska spada,
moze sie nie odchudza aparat, ale lzej duuuuzo sie targa klamoty na szyi. No zawsze mozna tez pasek zawinac i w reku puszke ponosic.
Choc oczywiscie waga pozostanie. Szklo, grip...musze na wage zapodac i sprawdzic... Dlatego fajnie jest czasem podpiac 50mm. Aparat robi sie jak piorko...

robber
24-05-2011, 17:31
No wreszcie koniec poszukiwan - aparat dotarl :D D90 + 18-105. Poki co nie mam karty wiec nawet nie popstrykam :P 1. odczucie - ciezkie to cholerstwo ;]

d90
26-05-2011, 08:55
gratulacje !!!
polubisz ten ciezar...
zobaczysz...
...niebawem bedziesz myslal jak zwiekszyc ten ciezar dodajac gripa albo metalowe obiektywy...
na stowke. :)
Pamietaj ze z paskiem innym bedzie lepiej nosic. W szyje nie bedzie pilowac.
Pozdr.

robber
26-05-2011, 13:24
Wiem, juz zamowilem razem z torba i filtrem Marumi, tylko poki co nie dochodza :/ OP/TECH USA Super Classic Strap - chyba dobry ;]

d90
26-05-2011, 13:36
takie zabawki ja tylko w realu kupuje
wole wczesniej pomacac

nazirus2411
27-05-2011, 23:12
a mi sie wydaje ze to durny interes , k5 bije d7000 , kr bije d90 ... w zasadzie to sie placi za znaczek , ale jak to mowia barany sa po to zeby je strzyc ... :)

robber
28-05-2011, 13:07
Ta, chcialem Kr, tylko: problem front focusa do dzis nierozwiazany, ergonomicznie to jest poziom D3100 a nie D90, poza tym wez mi wynajdz dobry. tani spacerzoom dla Pentaxa porownywalny z 18-105 ;] poza tym system malo mi odpowiada, wszystko w cholere drogie jak dla mnie

Seeker
29-05-2011, 05:53
"Rozumiem komfort - milszy pasek i takie tam, ale ciezar jest ciagle taki sam"

Taki sam, ale inaczej odczuwalny. Przy lepszym pasku mniej,
poniewaz ciezar rownomierniej sie rozlozy na wiekszej powierzchni.
Wygodny bedzie pasek gruby i szeroki, ale jednoczesnie miekki.
Zalezy to od materialu, splotu i sposobu wykonczenia.

Chyba nie tracisz rownowagi pod ciezarem aparatu...? ;)

"aparat dotarl D90 + 18-105.... ...odczucie - ciezkie to cholerstwo"

Ciezki, to jest statyw... (u mnie 3.80). Poczatkowo nie moglem sobie
noszenia wyobrazic, a teraz sie oswoilem.

fafniak
29-05-2011, 08:38
Ta, chcialem Kr, tylko: problem front focusa do dzis nierozwiazany, ergonomicznie to jest poziom D3100 a nie D90, poza tym wez mi wynajdz dobry. tani spacerzoom dla Pentaxa porownywalny z 18-105 ;] poza tym system malo mi odpowiada, wszystko w cholere drogie jak dla mnie
zbytnie uogólnienia sprawiają że takie opinie są nieprawdziwe a czasem wręcz głupie i szkodliwe

wasilewk
29-05-2011, 09:02
"aparat dotarl D90 + 18-105.... ...odczucie - ciezkie to cholerstwo"

No, muszę zważyć swojego D700 + N24-70 --> to też przecież taki "komplecik spacerowy"....

P.R.P.
29-05-2011, 09:21
zbytnie uogólnienia sprawiają że takie opinie są nieprawdziwe a czasem wręcz głupie i szkodliwe

Zgadzam się z powyższym z całości.. grunt to nie znać systemu, ale przywalić, ocenić i już..ech.. Miałem 4 (cztery) systemy, obecnie d700 (wcześniej d300s), złego słowa nie powiem na pentaxa - którego wspominam najmilej- a gdybym teraz miał dokupić jakieś lustro EL to wziąłbym k-r ot tak, bez zastanowienia. Drogi system? Proszę cię... No ale z czasem, dorośniesz to sam ocenisz.. ;)

p.s. Gratuluję d90+18-105. To świetny zestaw. Teraz już nie marz o kolejnych foto pierdołach tylko o pomysłach, wolnym czasie i dobrym świetle. Udanych kadrów!! :))

robber
29-05-2011, 14:20
@Seeker, wasilewk - to byly tylko 1. odczucia, juz sie w pelni przyzwyczailem ;] o zaletach lepszego paska tez mnie nie musi nikt przekonywac ;]
@P.R.P. - na poczatku bylem mocno napalony na tego Pentaxa i juz szykowalem sie do zamawiania go. Moze faktycznie uogolniam, ale np. tansza alternatywa dla Nikona jest Nissin w przypadku lamp, a cena za tulipana do pentaxowych kitow ktorego nie ma w zestawie (jak wyczytalem na ich forum) jest zabojcza O.o choc fakt faktem udalo mi sie znalezc jakis tani, chinski zamiennik ;) pozniej juz zaczalem sie mniej interesowac Pentaxem, bo przyciagnal mnie Nikon, ale jeszcze kilka razy wracalem do tego pomyslu, tak samo jak do Sony - i za kazdym razem odpychal mnie brak taniego, dobrego spacerzooma. Jesli Pentax ma taki - to slowa uznania i przepraszam, ja dla 18-105 znalazlem tylko alternatywe w postaci 18-135 Canona (choc i on jest gorszy) i przyznam, ze wlasnie dzieki tym obiektywom moj wybor zwezil sie do systemow Nikona i Canona. Kasy w najblizszym czasie na wydatki miec nie bede, najwyzej statyw, a jako poczatkujacy lubie sie pobawic na kazdej ogniskowej i takie uniwersalne szkielko jest na start jak marzenie ;]

robber
29-05-2011, 15:09
i przy okazji - fotki zrobione podczas zabawy po rozpakowaniu, wiec nic wybitnego tutaj nie znajdziecie, ale jak ktos chce rzucic okiem to zapraszam ;]
http://www.flickr.com/photos/jakublanski/

wasilewk
29-05-2011, 18:51
No, to gratulacje ! Widzę, że zabawy masz co nie miara ! Ja też tak się cieszyłem, jak dziecko - zaraz po zakupie.

Pzdr.

fafniak
29-05-2011, 20:26
Nic o tym nie wiem aby pentax nie dodawał do kita osłony przeciwsłonecznej....ale moze coś mi umknęło.
Bardzo ładanym i dobrym szklem jest 17-70 f4
Natomiast 18-135 - ma tak różne opinie że lepiej faktycznie omijać

robber
29-05-2011, 20:48
ta, i drogim ;] za ta cene mamy 18-200 nikona, ktory jest o wiele bardziej uniwersalny jako spacerzoom i ma lepsze swiatlo ;] ale jako obiektyw na start to i tak za drogi - ok. 2x drozszy niz 18-105....

fafniak
30-05-2011, 21:41
przynajmniej nie pisz ze ma lepsze światło bo to nie jest prawda.
Faktycznie szkło jest drogie

veryeasier
12-06-2011, 20:52
pytanko: gdzie i w jakiej cenie kupiłeś sprzęt, gdyż również dla siebie poszukuję takiego zestawu?? :-)

igorrro
26-07-2012, 16:05
jak jeszcze szukasz to tu masz za 3088
http://www.fotorimex.pl/product.php/3998,pl,d90_+_18-105mm.htm

igorrro
26-07-2012, 16:31
d90 + 18-105 za 3088

bolth
26-07-2012, 16:48
d90 + 18-105 za 3088

a ty co w górnika się bawisz?

Seeker
28-07-2012, 08:33
"D70 i D80 maja podobną ergonomię do D90, oczywiście różnią się matrycą, wizjerem,"

Wizjer w D80 i D90 jest identyczny. W D70 był mniejszy.

igorrro
01-08-2012, 00:03
ostatnio na jednej z niemieckich stron porownalem tak dla ciekawosci zachwalanego Pentaxa K-5
pobil na leb
D90 D300s D7000
jestem pod wrazeniem

Sabvel
01-08-2012, 00:55
Miałem K-r, po nim K-5, który jest bardzo miłym w obsłudze i działaniu aparatem z ultra cichą migawką. Nie mogę nic złego o tym body powiedzieć.
Matryca to nie wszystko, dla niektórych ważne są: możliwość wyboru w systemowych szkłach, idealna praca z lampą błyskową,
możliwość sprzętowego rozwoju, ergonomia, ceny jasnych stałek, wybór w systemowych zoomach, autofocus, a nawet to, że zawsze mogę pożyczyć inne szkło od sąsiadki, gdy jej męża nie ma w domu :) itd..
I na tym proponuję zakończyć ;)

igorrro
01-08-2012, 02:16
zgadzam sie z przedmowca, ergonomia body i estetyka menu jak i calej puszki pozostawia wiele do rzyczenia
choc to sprawy dalszego planu jednak tez sa wazne

igorrro
01-08-2012, 03:07
zyczenia, siet....