Zobacz pełną wersję : Synchoronizacja kolorów laptop-pc
Witam,
Mam problem z bardzo różniącym się wyglądem zdjęć na laptopie i stacjonarnym komputerze na którym pracowałem do tej pory. Kolorystyka na obu monitorach różni się diametralnie. Na PC zdjęcia mają cieplejsze barwy
Chciałbym móc jednak obrabiać na laptopie który jest o wiele szybszy od PC
W jaki sposób skalibrować/zsynchronizować wyświetlanie kolorów na obu monitorach?
pozdrawiam
Witam,
Mam problem z bardzo różniącym się wyglądem zdjęć na laptopie i stacjonarnym komputerze na którym pracowałem do tej pory. Kolorystyka na obu monitorach różni się diametralnie. Na PC zdjęcia mają cieplejsze barwy
Chciałbym móc jednak obrabiać na laptopie który jest o wiele szybszy od PC
W jaki sposób skalibrować/zsynchronizować wyświetlanie kolorów na obu monitorach?
pozdrawiam
Kalibrator pomoze.....jednak na laptopie obrabia sie gorzej niz na stacjonarnym a to przez monitor, laptopowy ma mniejsze katy widzenia i praktycznie wyglad zdjecia zalezy od twojej pozycji przy obrobce;)
Dopóki sprzęt nie skalibrowany, proponuję na laptopie zmniejszyć udział kanału niebieskiego w ustawieniach koloru karty graficznej. Tak ze 20%.
proponuję na laptopie zmniejszyć udział kanału niebieskiego w ustawieniach koloru karty graficznej. Tak ze 20%.
czyli to taki ogólny trend? niedawno właśnie zakupiłem nowego lapka (z matową matrycą), by można awaryjnie na nim jakąś fotkę "przemaglować", ale jak porównałem do obrazu na stacjonarnym monitorze, to po prostu niebieskością obraz "zabijał", zacząłem szukać i rzeczywiście ująłem niebieskiego.. da się teraz od bidy coś obrobić
czyli to taki ogólny trend?
Tak, to w notebookach taka nowa świecka tradycja. Niebieska biel przeciętnemu Kowalskiemu bardziej się podoba. Jest bardziej biała. Zresztą geneza tego tricku jest starsza niż się może wydawać.