PDA

Zobacz pełną wersję : Wspólpraca lampy z obiektywami o większej ogniskowej niż może lampa :)

dRUId
26-01-2007, 22:12
Witam
Dręczy mnie pytanie związane z współpracą lampy, która powiedzmy maksymalnie może współracowac z obiektywem o ogniskowej 105mm.
Załóżmy, że założyłem stałoogniskowy obiektyw o ogniskowej 200mm. Wiadomo, że tracę na mocy błysku wraz ze wzrostem ogniskowej.
Jak można szacunkowo ustawic parametry lampy, aby zrobic prawidłowo naświetlone zdjęcie?
Pomijam w tym miejscu wszelkie niuanse związane z nietypowym oświetleniem.
Oczywiście zakładam, że lampa mieści się w przedziale, w którym może prawidłowo naświetlic, są to więc odległości rzędu kilku metrów, powiedzmy 2m.
Jak powinna byc ustawiona lampa w trybie A czy też TTL (nie wiem czy ma to jakiś sens, gdyż wyszliśliśmy poza parametry lampy)?
Czy ktoś ma doswiadczenia w tym temacie?

Jacek_Z
26-01-2007, 23:38
zoom w lampie jest po to, by w tele puścic bardziej skoncentrowaną wiązkę światła. jak masz tele 200, a lampa może 105 - to po prostu lampa sieje światłem szerzej. NIC się nie stanie takiego. Po prostu część światła się zmarnuje oświetlając miejsca, których nie widzi obiektyw. Nie jesteś poza żadnymi parametrami lampy. Nigdzie nie jest powiedziane, że lampa pracuje z obiektywami max 105 mm. Ona tyle potrafi ustawić swój palnik. A współpracuje z dł€ższymi bez problemu.
Dla automatyk, TTL itd nie ma to żadnego znaczenia. Wszystko będzie działac dobrze, nie trzeba wprowadzać żadnych korekt ani przejmowac się czymkolwiek.

Gdyby lampa miała zoom bardziej tele - zwiększył by sie jej zasięg. A tak - ma taki zasięg jak dla 105 mm.
Jak chcesz miec większy zasięg możesz otworzyć przysłonę, podnieść ISO.
jedna działka przysłony to 1,4x większy zasięg.
podobnie 2x wyższe ISO - zasięg 1,4x

są na niektóre lampy nasadki tele z soczewkami. Ciężko to dostać, może na ebayu sie czasami trafi.
Metz produkuje coś takiego dla swoich młotków.

Kłopot jest nie w sytuacji, którą opisujesz - przy tele, ale przy szerokich katach. jak kto ma obiektyw 10 mm, a lampa oświetla 14 mm, to po bokach zdjęcia będzie ciemno.

dRUId
27-01-2007, 11:26
Dzięki za info.
Właśnie postanowiłem przetestowac takie zestawienie :)
W takich momentach posiadanie cyfry daje kolosalną przewagę - mamy od razu odpowiedź na wątpliwości.
Ja na razie jestem na etapie poszukiwań :(