PDA

Zobacz pełną wersję : RF-603 - przenosi w końcu toto iTTL ?

Paweł Kania
02-05-2011, 11:28
Witam,

nigdzie nie mogę info jednoznacznego znaleźć a sprzedwaca jest chyba na urlopie. Czy ktoś się orientuje czy to przenosi w końcu TTL ? Styków ma zdecydowanie więcej... ?

http://allegro.pl/radiowy-wyzwalacz-lamp-yongnuo-rf-603-do-nikon-n3-i1577314952.html

marekb
02-05-2011, 11:32
gdyby przenosił to by się tym szczycili;) IMHO nie za takie piniondze.

manfred
02-05-2011, 11:36
PW i Radiopopper przenosi sie mnie tak widzi.

Paweł Kania
02-05-2011, 11:58
Tak myślałem... PW za 3 zestawy trochę powalą ceną...

Widać tzreba będzie jeszcze pożyć bez TTL.

Jacek_Z
02-05-2011, 12:08
Ale Pixel TR-331 teoretycznie przenosi: http://allegro.pl/wyzwalacz-radiowy-i-ttl-nikon-zam-pocketwizard-i1592823844.html
Jest gdzieś wątek o tym urządzeniu. Pierwsze serie niestety nie spełniały oczekiwań. Podobno cos poprawiono, ale teraz o tym cisza.

manfred
02-05-2011, 12:16
Tak myślałem... PW za 3 zestawy trochę powalą ceną...

Widać tzreba będzie jeszcze pożyć bez TTL.

A do czego Ci potrzebny ttl? Przecież manual jest bardziej przewidywalny. W tym przypadku najbardziej mnie sie wydaje zależy aby korekcję błysku można było wprowadzać z body.

marekb
02-05-2011, 12:26
dokładnie, manual wiele lepszy jak wyczujesz sprawę, jedynie na czym by mi zalezało to krótkie czasy synchronizacji lecz też bez przesady. Pixele, jak się okazało nie są najlepsze i koledzy się ich pozbywają. PW też ma swoje wady - głównie z zasięgiem. Radiopropper najs lecz cena;(.

Jacek_Z
02-05-2011, 18:17
Naprawdę potrzebne są komuś zasięgi powyżej 100 m?
Mi sobie ciężko wyobrazić praktyczne zastosowanie. Nawet w fotografii przyrodniczej.
Jedyne zdjęcia jakie widziałem z wykorzystaniem lamp na duże odległości to były ... zdjęcia testowe sprawdzające jak daleko to jeszcze działa. :) Jednym słowem - sztuka dla sztuki.

Władca Pixeli
04-05-2011, 04:51
Mam pytanie odnośnie 603.
Znajomy był juz gotowy kupić 602 ale zobaczył, że pokazała się nowsza wersja 603.
W wersji 602 można było kupić nadajnik z 2,3 czy 4 odbiornikami, dokupić dodatkowy nadajnik i spokojnie robić 2 kamerami na kilku lampach.
z tego co widzę to 603 jest sprzedawany tylko w parach. Z lakonicznego opisu wynika, że nadajnik jest taki sam jak odbiornik. Gdzieś pisało, że odbiornik ustawia się samoczynnie.
Czy w takim układzie na 603 da się w tym samy czasie pracować na 2 kamery i 3-4 lampy?

NaRvA
04-05-2011, 10:38
rf-603 powoli zaczyna się też pojawiać na ebay w innych zestawach niż tylko parami ... i da się pracować w różnych kombinacjach w tym samym czasie, bo ma możliwość ustawiania 16 kanałów, przełączniki schowane są pod bateriami.

nomek
04-05-2011, 14:18
Władca Pixeli z posiadanej przeze mnie wiedzy wynika, że spokojnie będzie można tym pracować w najróżniejszych sytuacjach. Powiedzmy, że posiadasz 4 odbiorniki ( czy nadajniki jak wolisz ) to możesz z nich korzystać jako 1 nadajnik i 3 odbiorniki, jako 2 pary dla 2 fotografów - 2 x ( 1odbiornik + 1 nadajnik ), albo możesz korzystać jako 2 nadajniki 2 odbiorniki - jednak nie wiem jak to będzie się do końca sprawdzało. Nadajnik, gdy jest na sankach, po wciśnięciu do połowy spust migawki, na 6 sekund zmienia się w nadajnik - nie wiem co w tym czasie stałoby się z nadajnikiem na innych sankach. Ja zamówiłem w tym tygodniu 2 pary, zobaczymy jak przyjdą.

Pozdrawiam

Bartello
07-05-2011, 14:34
Ja zakupiłem i otrzymałem przedwczoraj te wyzwalacze. I pierwsze zdziwienie był czas max synchro dla Nikona D80.
Przy chińskich/starych/tanich wyzwalaczkach 1/200 była 100% poprawna
Dla tych rf-603 niewyrabiają i trzeba wydłużyć ten czas do 1/160s.
A jak jest u was? działają chociaż na 1/200 lub krótszych czasach?
Zasięg i pewność odpalenia lamp zdecydowanie od starych chinoli się poprawił, ale denerwuje mnie że synchro poszło w dół i zastanawiam się czy to wina kombinacji Puszka-wyzwalacze, czy może coś z nimi nie tak.

andrstac
07-05-2011, 14:42
Zasięg i pewność odpalenia lamp zdecydowanie od starych chinoli się poprawił,

Jaki miałeś problem ze "starymi chinolami"? model?
Ja w swoich 602 mam 100% prawidłowych wyzwoleń...

manfred
07-05-2011, 14:44
Ja również posiadam dwa nadajniki i 4 odbiorniki i zastanawia mnie jak coś może być jeszcze lepsze niż odpalanie 100%

Bartello
07-05-2011, 15:02
Ja również posiadam dwa nadajniki i 4 odbiorniki i zastanawia mnie jak coś może być jeszcze lepsze niż odpalanie 100%

100% pewności że czas synchronizacji nie spowoduje powstawania zaciemnionych partii kadru !
A w rf-603 pisałem nie o czasie synchronizacji, tylko w ogolę o odpaleniu lamp - zasięgu.
Może nie dostatecznie dobrze to opisałem, ale o to mi chodziło.

W chińskich wyzwalaczkach z ebayu miałem problemy z błyskaniem lamp, gdy np. nadajnik był przysłonięty, i któryś z odbiorników nie odpalał, np pionowe ustawienie aparatu i po skośnej stronie w kontrze lampa. 70% nie odpalała, i trzeba było w drugą stronę przekręcać body (a z gripem to tak śmiesznie się robi).

To jak z waszymi czasami synchro w rf-603?

JacekCz
07-05-2011, 20:16
PW i Radiopopper przenosi sie mnie tak widzi.

Przenosi a) na górną stopkę czy b) radiem na odległość?

Z tego co obiło mi się, a) chyba tak, b) nie

NaRvA
09-05-2011, 11:05
Bartello - 1/200 bez problemu, 1/250 już zaciemnia ... z lampami studyjnymi ... z aparatową jeszcze nie sprawdzałem.

Bartello
11-05-2011, 11:33
Bartello - 1/200 bez problemu, 1/250 już zaciemnia ... z lampami studyjnymi ... z aparatową jeszcze nie sprawdzałem.

Dzięki Narva,
Wczoraj bawiłem się wyzwalaczkami i robiłem zdjęcia nowego obiektywu...
Moje zdziwinie, bez problemu synchro działało do 1/250 :/ bez zaciemnień.

Teraz podstawowe pytanie, co się kurde zmieniło przez te 2 dni.
Jak będę miał jakieś wnioski po dłuższej współpracy, to nie omieszkam napisać.

nomek
13-05-2011, 16:52
Witam serdecznie.

W tym tygodniu doszły do mnie 2 pary RF-603. Zamówiłem także 2x YN460 II, jednak doszła do mnie tylko jedna działająca, a druga "cegiełka" - trudno taką opcję niestety brałem także pod uwagę. Dziś postanowiłem trochę potestować lampki i wyzwalacze.

Po pierwsze ku mojemu zdziwieniu z Canonem 50D, YN synchronizuje się bez problemu do 1/320s ( w instrukcji czas synchronizacji podany jest na 1/250s ). To moja pierwsza lampa, więc ekspertem nie jestem - może tam podany był czas z lampami eTTL.

Ale do rzeczy. O jakości wykonania nie będę się rozpisywał - tu chyba każdy wie jak jest. Porządna chińszczyzna - PW to to nie jest, ale daje radę. U mnie nic nie skrzypi, nic nie trzeszczy.

W zestawie ( jak na razie ) dostajemy nieco mniej niż przy zakupie 602ek. W pudełku znajdziemy jedynie wyzwalacze i do każdej pary kabelek do zdalnego wyzwalania aparatu, nie znajdziemy jednak ani baterii, ani dodatkowych przewodów umożliwiających podpięcie lamp studyjnych. Należy także dodać, że nie ma już podziału na nadajnik/odbiornik, każdy moduł RF-603 może działać zarówno jako nadajnik i odbiornik ( żeby nie mieszać zbytnio nie będę pisał nadajniko-odbiornik, czy transceiver, tylko po prostu odbiornik ) . Po zamontowaniu na sankach aparatu i wciśnięciu przycisku do połowy, moduł na 6s przyjmie rolę nadajnika, a pozostałe staną się odbiornikami. Podobnie stanie się, gdy wciśniemy przycisk testowy na urządzeniu trzymanym w ręku, róźnica polega jednak na tym, że mamy w ten sposób jedynie możliwości wyzwolenia aparatów. Jedynym sposobem, by sprawdzić czy lampy działają, jest zamontowanie odbiornika na sankach, następnie wciśnięcie na aparacie spustu migawki do połowy i dopiero wtedy naciśnięcie przycisku test.

Ale do rzeczy, zacznijmy od czasu synchronizacji RF-603. Na ebay wszędzie chwalą się, że 603 synchronizuje bez problemu z czasem 1/250s. U mnie niestety niezależnie od odbiorników i nadajników (mam 4) maksymalny czas synchronizacji wynosi 1/200. Na 1/250 widać już wyraźny pasek :

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/818/img3537u.jpg/)

Miejmy nadzieję, że będzie jak u Bartello i "samosie" naprawi :P

Odnośnie samego użytkowania nowszy model oferuje nam znacznie większą elastyczność. Istnieje parę możliwości wykorzystania go przy pacy.

1. Każdy odbiornik może sam pracować jako tradycyjny wężyk spustowy - podpinamy do odbiornika kabel, drugi koniec wpinamy do aparatu i wszystko hula.
2. Odbiornik podłączamy jak w pierwszym wypadku, natomiast wyzwalamy zdalnie drugim odbiornikiem trzymanym w ręku. Wszystko pięknie działa - przycisk wciśnięty do połowy - łapanie ostrości, wciśnięcie do końca wyzwala migawkę. Oczywiście jest to zdecydowanie lepsze rozwiązanie jeśli zależy nam na wyeliminowaniu drgań.
3. Dobra, to wszystko to nuuuudy i było możliwe także u poprzednika. Teraz jednak zaczyna się robić ciekawie - do poprzedniej konfiguracji dorzucamy jeszcze jeden odbiornik, a w jego sanki wpinamy lampę, a odbiornik podpięty kabelkiem do aparatu wsadzamy na sanki. Teraz gdy wciśniemy przycisk testowy na odbiorniku w ręce, wyśle on sygnał do pozostałych odbiorników - lampa na sankach nie wyzwoli się, o czym pisałem już wcześniej, natomiast moduł na aparacie odbierze sygnał, pstryknie nam zdjęcie i natychmiast przestawi się na nadajnik, wysyłając sygnał do lampy. Wszystko działa fantastycznie i 100% pewnie.
Wciąż mało ?? Zatem ku mojemu zdziwieniu okazało się, że nie potrzebujemy nawet osobnego transceiver'a do wyzwalania aparatu. Wystarczy jeden na sankach ( z podłączonym kablem do wyzwalania ) oraz drugi na który zakładamy lampę - teraz możemy wyzwalać aparat z odbiornika pod lampką. Imho może się okazać dość przydatne, gdy nie mamy w plenerze nikogo do pomocy, a wieje silny wiatr, czy też przy tzw painting with light.

Warto też wspomnieć, że posiadając kilka par, możemy nasz zestaw rozdzielić i np pożyczyć koleżance, czy kto tam co lubi.

Jeśli są jakieś pytania, chętnie odpowiem. Jeśli będzie taka potrzeba mogę jakiś krótki filmik nagrać.

Jacek_Z
13-05-2011, 17:00
...Ale do rzeczy, zacznijmy od czasu synchronizacji RF-603. Na ebay wszędzie chwalą się, że 603 synchronizuje bez problemu z czasem 1/250s. U mnie niestety niezależnie od odbiorników i nadajników (mam 4) maksymalny czas synchronizacji wynosi 1/200. Na 1/250 widać już wyraźny pasek :...A jaka lampa błyskowa była używana?
Nie zdziw się, jesli z lampa systemową będzie działać do 1/250 a z lampa studyjna do 1/200 (albo i gorzej)
Nie mogę rozgryźć dlaczego czasami tak jest.

nomek
13-05-2011, 17:07
Testowałem z YN460II nie mam żadnej innej, żeby sprawdzić czy z inną byłoby inaczej.

Paweł Kania
13-05-2011, 17:27
U mnie z SB800 też na 1/200 w 90% pasek...

Ze studyjnymi jeszcze nie patrzyłem.

Ale zestaw fajny trzeba przyznać :)

Władca Pixeli
14-05-2011, 01:27
Należy także dodać, że nie ma już podziału na nadajnik/odbiornik, każdy moduł RF-603 może działać zarówno jako nadajnik i odbiornik ( żeby nie mieszać zbytnio nie będę pisał nadajniko-odbiornik, czy transceiver, tylko po prostu odbiornik ) . Po zamontowaniu na sankach aparatu i wciśnięciu przycisku do połowy, moduł na 6s przyjmie rolę nadajnika, a pozostałe staną się odbiornikami.
A mnie cały czas ciekawi czy jest możliwość aktywowania dwóch nadajników, tak aby 2 osoby mogły robić zdjęcia.

nomek
14-05-2011, 11:13
Mnie też - ale nie mam możliwości sprawdzenia tego. Jak tylko nadarzy się okazja, to postaram się przetestować i napisać na forum.

Bartello
15-05-2011, 18:23
A mnie cały czas ciekawi czy jest możliwość aktywowania dwóch nadajników, tak aby 2 osoby mogły robić zdjęcia.

Aby rozwiać wątpliwości, wyciągnełem kompakta.
Wszystkie rf-603 ustawione na ten sam kanał. Robione z odstępem paru sekund, bez naciskania guziku na wyzwalaczce.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img543.imageshack.us/img543/8233/wyzwalacze.jpg)

Czyli się da.
Niestety synchro tylko 1/160s :/

Budziko
05-07-2011, 01:28
Czy 603 sa kompatybilne z 602? Chciałem dokupić sobie nadajnik na 2 puszkę aby go nie przekładać.

NaRvA
05-07-2011, 11:22
Nie są.

Jurecki
07-07-2011, 12:52
Z d90 czas synchro max. 1/160
Niekompatybilne z 602 - sprawdzałem.
Skuteczność 100/100 odpalania lamp jak i w funkcji pilota.
Przy zakupie należy zwrócić uwagę do jakiego modelu aparatu, różnią się kabelki do funkcji pilota. W d90 wpinamy w gniazdo GPS.

Robi dobre wrażenie jeśli chodzi o wykonanie.

Roman K.
13-07-2011, 23:32
[...]
Nie zdziw się, jesli z lampa systemową będzie działać do 1/250 a z lampa studyjna do 1/200 (albo i gorzej)
Nie mogę rozgryźć dlaczego czasami tak jest.

Potwierdza się. Te wyzwalacze z Quantuum R+ Dual Power 600 Ws synchronizują do 1/160s, natomiast z systemowymi do 1/200s.
Przy okazji mam pytanie i będę wdzięczny za odpowiedź.
Wyzwalając Quantuuma przez fotocelę, spokojnie możemy fotografować z czasem naświetlania nawet 1/8000s. Jak to działa, już wiem. Teraz zakładamy jedną z moich lamp systemowych ( obojętnie którą ) na aparat, uruchamiamy ją w trybie „master”. Tą samą lampę ( na aparacie ) ustawiamy w tryb manualny na minimalnej mocy, a do grupy A przypisujemy kolejną lampę systemową w trybie manualnym, a tą z kolei ustawiamy w tryb „Remote”, oczywiście na tym samym kanale i w tej samej grupie. Efekt jest taki, że błysk Quantuuma nie łapie się na zdjęciu. Jak uruchomimy lampę systemową umieszczoną na aparacie tylko w trybie manualnym, a drugą systemową, zdalnie wyzwalaną ustawimy w trybie SU-4, to jej błysk łapie się w kadrze ( bez cienia lamelki ) jedynie na pełnej mocy.
Jest na to jakaś tabletka?

Nie wiem czy wyraźnie się wyraziłem. Generalnie chodzi o to, czy da się jakoś zgrać wyzwalanie tego Quantuuma przez fotocelę z lampami systemowymi na krótkich czasach.

Jacek_Z
14-07-2011, 00:13
. Efekt jest taki, że błysk Quantuuma nie łapie się na zdjęciu. Jak uruchomimy lampę systemową umieszczoną na aparacie tylko w trybie manualnym, a drugą systemową, zdalnie wyzwalaną ustawimy w trybie SU-4, to jej błysk łapie się w kadrze
..
Generalnie chodzi o to, czy da się jakoś zgrać wyzwalanie tego Quantuuma przez fotocelę z lampami systemowymi na krótkich czasach.
Prawidłowo. Normalna komunikacja kilku lamp wymaga przedbłysków, stąd Quantuum wyzwala sie przedwcześnie. Jedyna opcja to praca w manualu lampy na body. Ewentualnie inne lampy tylko na fotocelach (a su-4 to tryb fotoceli)

Roman K.
14-07-2011, 00:26
Prawidłowo. Normalna komunikacja kilku lamp wymaga przedbłysków, stąd Quantuum wyzwala sie przedwcześnie. Jedyna opcja to praca w manualu lampy na body. Ewentualnie inne lampy tylko na fotocelach (a su-4 to tryb fotoceli)
No tak, ale w takim wypadku systemowe w trybie SU-4 ( fotoceli) pracują jedynie w czasie synchronizacji, jakim ogranicza je migawka, czy tak?

Roman K.
14-07-2011, 01:04
Już chyba zajarzyłem. Te przedbłyski z lampy systemowej umieszczonej na aparacie ustawionej w trybie „Master” mają informować drugą lampę systemową wyzwalaną zdalnie o ewentualnej korekcie jej mocy, ale te przedbłyski za wcześnie wyzwalają Quantuuma. Nie da się przenieść jedynie trybu FP na lampę systemową wyzwalaną zdalnie przez fotocelę bez poniesienia większych wydatków. Ale kurde cwane cwaniaki

Lukdz
16-07-2011, 08:19
Tryb blokady mocy błysku powinien pomóc - wtedy te przed błyski są wyzwalane wcześniej, lampa Quantuuma zostanie wtedy przez nie wyzwolona, ale ty dajesz jej 5s na naładowanie i wyzwalasz migawkę, a lampa systemowa działa już bez przed-błysków, bo zrobiła je parę sekund wcześniej i wtedy obliczyła niezbędną moc.
Ten (http://tadgawin.blogspot.com/2010/02/4.html) artykuł powinien pomóc - na tej stronie jest dużo ciekawych informacji o lampach, więc jak będziesz miał czas to możesz sobie poczytać.

Roman K.
16-07-2011, 15:59
E, to nie może działać. Przecież blokada mocy błysku działa wyłącznie na lampę systemową umieszczoną na aparacie włączoną w tryb TTL, albo auto. Owszem, często się przydaje, kiedy np. pracujemy z jedną lampą. Mam tą blokadę przypisaną do przycisku podglądu. Ale i tak lampa master, nawet z zablokowaną mocą błysku, musi wcześniej mrugnąć do lampy wyzwalanej zdalnie żeby powiedzieć jej w jakiej jest grupie i z jaką mocą ma błysnąć.
Trzeba sobie radzić z radiem i filtrami szarymi. Oczywiście wiem, że w ten sposób ograniczam ilość światła wpadającego przez obiektyw, ale nie ma wyjścia. Mam Marumi DHG Light Control 8, co daje mi ekspozycję + 3 przysłony, ale i tak będzie trzeba kupić jeszcze co najmniej dwa filtry o różnej przepuszczalności światła. Na szczęście ten Marumi z moim aparatem nie powoduje zafarbów, tylko delikatnie ociepla, co łatwo skorygować w Capture.

Jacek_Z
17-07-2011, 23:48
E, to nie może działać. Przecież blokada mocy błysku działa wyłącznie...
Ale i tak lampa master, nawet z zablokowaną mocą błysku, musi wcześniej mrugnąć do lampy wyzwalanej zdalnieI jak zauważyłeś mruga, rozładowuje lampę studyjną, a po kilku sekundach lampa studyjna jest znowu naładowana i wtedy mozna puscić błysk, studyjna puszcza drugi błysk.
To jest jakiś sposób, ale szlag by mnie trafił gdybym miał tak pracować.

Roman K.
18-07-2011, 00:16
I jak zauważyłeś mruga, rozładowuje lampę studyjną, a po kilku sekundach lampa studyjna jest znowu naładowana i wtedy mozna puscić błysk, studyjna puszcza drugi błysk.
To jest jakiś sposób, ale szlag by mnie trafił gdybym miał tak pracować.

Dzisiaj to sprawdziłem, i po prostu nie działa. Wszystko błyska i mruga w sposób nieprzewidywalny :)
Przy okazji mam pytanie do Ciebie, bo wiem, że kiedyś szukałeś filtrów ND. W jaki arsenał najlepiej się zaopatrzyć? Chodzi o to, ile tego trzeba mieć?

Jacek_Z
18-07-2011, 10:36
Ja tylko chce móc zejść z synchro do 1/250 s w słoneczny dzień, kupiłem więc szary marumi gubiący 2 EV i mogę go ewentualnie skręcić z polarem, który gubi prawie tyle samo. Na razie nie użyłem tego w praktyce.

vilen
31-08-2011, 19:27
Ma ktoś polską instrukcję do tej 603???

mmmkkk
01-09-2011, 18:29
Instrukcja napisana bardzo lakonicznie, mam ang. versję. Przez weekend, jak znajdę chwilę, przetłumaczę i wrzucę w ten temat.

Dzisiaj odebrałem paczkę z rf-603 - 3szt. Na pierwszy rzut oka, wykonanie bardzo do rzeczy - mam porównanie z PocketWizzard Plus. Jak na razie bawiłem się jakąś godzinę testując zasięg i trochę synchronizację. Mam dwie puszki D80 i D700.
W kwestii zasięgu - nie wyobrażam sobie odchodzenia od lampy na 100m, ale wyzwalacze spokojnie działają z odległości ok 50m, w samo południe - 100% skuteczności - większego dystansu nie testowałem bo w moim przypadku to bez sensu. Jak się ktoś upiera to mogę się przespacerować dalej.
Co do synchro - Z D80 czas synchronizacji to 1/200s i na tym czasie dół kadru ma leciutki cień. Przy 1/160 jest idealnie. (lampa SB-600)
Z D700 czas synchronizacji to 1/250 z możliwością skrócenia do 1/320 - na 1/250 wyraźny wąziutki pasek na dole kadru - na 1/320 ok 30% kadru zasłonięte migawką. (SB-600)
Jak tylko przyjdzie paczka z SB-800 - sprawdzę i tą lampę
Funkcja zdalnego wyzwalania D700 (mam tylko taki kabelek) działa 100%, wciśnięcie do końca przycisku na wyzwalaczu uruchamia Live View i robi zdjęcia, ale nie ostrzy.
Timer - wciśnięcie do połowy ostrzy, do końca uruchamia timer, potem zdjęcie.
Tryb S - wciśnięcie do połowy ostrzy; do końca robi zdjęcie.
Tryb seryjny - wciśnięcie do połowy ostrzy, do końca robi serię zdjęć aż do chwili zwolnienia przycisku.
Nie sprawdzałem trybu BULB - zamierzam.
W weekend wrzucę zdjęcia z najkrótszymi czasami.
pozdrawiam

radzio23
03-09-2011, 22:45
Pojawił się nowy wyzwalacz który przenosi TTL: http://www.mega-pixel.pl/product-pol-1305-Pixel-Rook-Radiowy-Wyzwalacz-lamp-Blyskowych-do-Nikon-z-funkcja-TTL-i-grupowaniem-lamp-jak-Phottix-Strato-II-Multi.html i ma grupowanie lamp.

Art Erie
03-09-2011, 23:04
Pojawił się nowy wyzwalacz który przenosi TTL: http://www.mega-pixel.pl/product-pol-1305-Pixel-Rook-Radiowy-Wyzwalacz-lamp-Blyskowych-do-Nikon-z-funkcja-TTL-i-grupowaniem-lamp-jak-Phottix-Strato-II-Multi.html i ma grupowanie lamp.

Cytat z opisu wyzwalacza : "przekazuje funkcję TTL w nadajniku" w moim rozumieniu: "do lampy w sankach nadajnika" - czyli przedłuża piny stopki aparatu; obym się mylił ;)

radzio23
03-09-2011, 23:08
tak, zgadza się, tylko do lampy wpiętej w nadajnik

Jacek_Z
03-09-2011, 23:21
Piszą o nikonie a dają zdjęcia wersji do canona (styki).

Art Erie
04-09-2011, 07:24
tak, zgadza się, tylko do lampy wpiętej w nadajnik

Dla mnie bez sensu taka konfiguracja; ale grupy są OK.

max_ronin
20-11-2011, 20:24
Zastanawiam się właśnie na co się zdecydować czy RF602 czy RF603. Jakaś porada?

grzehuu
21-11-2011, 22:54
mnie się wydaje ze skoro są już powszechnie dostępne 603 to nie ma co inwestować w 602

ja kupowałem 602 jak nie było 603 - mam, nie zawiodły mnie jeszcze i jestem zadowolony

a cenowo?? chyba podobnie wychodzi

pic1985
24-11-2011, 13:23
603 są bardziej uniwersalne - nie ma podziału odbiornik / nadajnik

max_ronin
24-11-2011, 14:53
No właśnie nad tą uniwersalnością się zastanawiam. W 603 odbiornik/nadajnik jest większy niż nadajnik w 602, kupując zestaw nadajnik + 4 odbiorniki w 602 mam fizycznie 4 odbiorniki a w 603 mam 3 bo z jednego muszę zrobić nadajnik. Ktoś pisał że do testu lamp w 603 trzeba wcisnąć przycisk spustu migawki do połowy i dopiero przycisk test na nadajniku aby wyzwolić lampy - jak to się ma w 602?

Krzysi3k
27-11-2011, 22:48
Pytanie takie mam, może bardzo laickie ... będzie to grało z D40 i Nissinem Di662 ver.1 ;)

mmmkkk
07-01-2012, 17:42
Witaj
tak bedzie smigalo ...
pozdrowienia
Adam

NIE nie będzie śmigało
mam Di622 i nic z tego. Kombinacje z zastawianiem styków też nie pomagają, pozostaje tylko przeróbka lampy wg filmiku z youtube. Nie ma tragedii, minimalne zdolności manualne i lutownica z cieniutkim grotem.

adolfik9501
07-01-2012, 22:40
NIE nie będzie śmigało
mam Di622 i nic z tego. Kombinacje z zastawianiem styków też nie pomagają, pozostaje tylko przeróbka lampy wg filmiku z youtube. Nie ma tragedii, minimalne zdolności manualne i lutownica z cieniutkim grotem.

A mnie się wydaje, że to zależy od wersji firmware'u lampy... ;) Ale o tym pisano w innym wątku.

mmmkkk
08-01-2012, 18:31
owszem, ale autor napisał Di622 (ver1) z tymi nie działa poza tym czytałem że w ver. 1 nie da się zmienić softu, a w ver Di622 II już tak. Di II z nowym softem hula z wyzwalaczami bez problemu

adolfik9501
08-01-2012, 21:25
owszem, ale autor napisał Di622 (ver1) z tymi nie działa poza tym czytałem że w ver. 1 nie da się zmienić softu, a w ver Di622 II już tak. Di II z nowym softem hula z wyzwalaczami bez problemu

Ja również pisałem o Di622 w wersji pierwszej. Zresztą wszystko już napisano na forum, na temat firmware i od jakiego numeru działa wyzwalania z centralnego styku.

Że zacytuję sam siebie:

Nissin Di622:

"Istnieje możliwość aktualizacji oprogramowania w lampach Di622typ (N), które nie realizują funkcji zdalnego wyzwalania za pośrednictwem wyzwalaczy radiowych.

Zmiana dotyczy egzemplarzy o numerach seryjnych od 8A212151 do 99033000.
Aktualizacja wymaga dostarczenia lampy pod adres Biuro Handlowe MIGOMEX ul. Fabryczna 2 Tychy 43-100. Dla lamp objętych gwarancyjną wystawioną przez Migomex usługa dla jest BEZPŁATNA, natomiast koszty przesyłki w obie strony pokrywa właściciel lampy.
W przypadku osobistego dostarczenia należy wcześniej skontaktować się telefonicznie
nr 32 329 11 96 lub mailem [email protected] w celu ustalenia dogodnego terminu. "

Sunpaki PZ42X z pierwszych serii również nie działały z radyjkiem, ale to dawno było ;)

mmmkkk
09-01-2012, 01:12
mam cichą nadzieję że masz rację z tymi lampami. Nie wiem czy numer seryjny mojej mieści się w podanym przedziale, ale mail do migomexu już popłynął i jeśli tylko moja lampka będzie mogła błyskać z radiem i modyfikacja będzie w "normalnych" pieniądzach to wysyłam.

mmmkkk
09-01-2012, 20:43
dzisiaj dostałem odp z migomexu:
Dzień dobry
Niestety nie ma już możliwości aktualizacji lamp 622 do Nikona .
pozdrawiam Sławek

czyli lipa....

MaciekW
09-01-2012, 21:30
Ja mam pytanie trochę z innej beczki, może nieco lamerskie, ale byłbym wdzięczny za cierpliwą odpowiedź "co i jak"

Mam 3 sztuki RF-603, mam w komplecie taki kabelek łączący RF-603 z aparatem, ale brakuje mi kabelka do podłączania do lamp studyjnych. Jaki to jest kabelek i gdzie go można dostać?

JacekCz
09-01-2012, 21:51
Ja mam pytanie trochę z innej beczki, może nieco lamerskie, ale byłbym wdzięczny za cierpliwą odpowiedź "co i jak"

Mam 3 sztuki RF-603, mam w komplecie taki kabelek łączący RF-603 z aparatem, ale brakuje mi kabelka do podłączania do lamp studyjnych. Jaki to jest kabelek i gdzie go można dostać?

Od strony lampy to "duży jack" taki jak do gitary elektrycznej czy niektórych wież.
U mnie (Pixel) ma to formę kabelka z mały i przejściówki na duży. Od strony sterownika takie gniazdko jak zwykle mają lampy na PC-sync (ale ty masz innej firmy). O ile tę wtyczkę byś miał, reszta do zlutowania.

adolfik9501
10-01-2012, 10:32
dzisiaj dostałem odp z migomexu:
Dzień dobry
Niestety nie ma już możliwości aktualizacji lamp 622 do Nikona .
pozdrawiam Sławek

czyli lipa....

Faktycznie lipa... Ale tak to jest jak się czyta jakieś bzdety, zamiast poważnych informacji na forum, gdzie o aktualizacji było od momentu jej wprowadzenia (co najmniej od lutego 2010r) ;)

No cóż, pozostaje:

1. Z tym żyć ;)
2. Zrobić moda.
3. Sprzedać i kupić coś co działa z wyzwalaczami.

mmmkkk
10-01-2012, 23:11
4. na uparciucha można jeszcze korzystać z fotoceli... :)
no cóż człowiek się uczy na błędach (tylko szkoda że na swoich ;) )

jak fotocela będzie bardzo upierdliwa to trzeba będzie odgrzebać stację lutowniczą i powalczyć

Lukdz
11-01-2012, 15:21
Nie sprawdzałem trybu BULB - zamierzam.

Mógłbyś napisać jak działa ten tryb?

mmmkkk
11-01-2012, 16:18
dziś sprawdzę i napisze wieczorem - umknęło mi to zupełnie i zapomniałem bo praktycznie nie robiłem ostatnio zdjęć nocnych

Vall
11-01-2012, 17:01
Z Di622 mark I (moim przynajmniej) działa trik z zaklejeniem wszystkich styków prócz centralnego taśmą. Odpala się pięknie z wyzwalaczy. :-)

mmmkkk
11-01-2012, 17:21
no to pozazdrościć, ja zaklejałem wszystkie możliwe kombinacje styków i nic...

mmmkkk
11-01-2012, 17:26
@Lukdz sprawdziłem tryb bulb i sprawy mają się tak:
po wciśnięciu do połowy przycisku na wyzwalaczu w ręku, obiektyw ostrzy
po wciśnięciu do końca, trzeba niestety trzymać cały czas (wtedy migawka jest otwarta) na obu wyzwalaczach zapalają się obie diody na czerwono, przy czym na tym wyzwalaczu w ręku jedna z diod miga na zielono co 5 sek. nie wiem na ile jest to przydatne ale tak jest.

Co do opóźnień, to migawka otwiera się natychmiast po wciśnięciu do końca przycisku wyzwalacza, ale nie zamyka się natychmiast po jego zwolnieniu. Ma jakieś 0,5-0,3 :) sek. opóźnienia.

Lukdz
11-01-2012, 17:58
Dzięki za info. Wygląda na to, że tylko Cactus V5 ma tą funkcję lepiej wykonaną - jak wciśniemy przycisk i puścimy po 5s to migawka jest dalej otwarta, aż do ponownego naciśnięcia.

piotr_74
16-01-2012, 15:09
4. na uparciucha można jeszcze korzystać z fotoceli... :)
no cóż człowiek się uczy na błędach (tylko szkoda że na swoich ;) )

jak fotocela będzie bardzo upierdliwa to trzeba będzie odgrzebać stację lutowniczą i powalczyć

spójrz tutaj http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=199595 miałem ten sam problem z Nissinem i przerobiłem go troszeczkę inaczej niż na filmikach z youtube, prościej i bez kabelka, a elektronik ze mnie jak z koziej ...... trąba. Nadaję się do kopania rowów, a nie do lutowania :D. I teraz pięknie działa z RF-603. A dlatego tak, ponieważ się okazuje, że kupno takiego kabelka to też nie jest prosta sprawa :), przynajmniej ja nie znalazłem.

mmmkkk
16-01-2012, 22:45
spójrz tutaj
Dzięki bardzo, Twoja metoda wydaje się o wiele szybsza do wykonania i mniej "inwazyjna" a że lubię "dłubać" to w weekend zabieram się za lutowanie i pochwalę się efektami.