Zobacz pełną wersję : Sigma 150mm macro HSM - wycofują?
woytec60
02-05-2011, 09:06
Witam
Rozglądałem się po necie za tym szkłem i nigdzie nie widzę go jako "dostępne od ręki".
Owszem, jest w ofercie sklepów ale w tych, które podają faktyczny stan magazynowy (np. fotozakupy.pl, sklepfotograficzny.pl) na stanie jej nie ma.
W sklepie Sigma ProCentrum (http://www.sigma-sklep.pl/a,383,p.html) widnieje jako "niedostępny".
Ktoś wie co się dzieje?
Wycofują?
Szykują wersje z OS?
Nawet jest już zapowiedziana ale ceny jeszcze brak: http://www.foto-net.pl/sklep/produkt36515-Sigma-150-F28-HSM-MACRO-EX-DG-OS-moc-Nikon.html
woytec60
02-05-2011, 11:49
Dzięki.
Tak myślałem, teraz chyba lepiej poczekać na nową.
Tylko czy się opłaci? Znając Sigmę to tanio nie będzie...
Mariusz888
02-05-2011, 12:32
Ja bym kupował starą wersję - akurat gdzie jak gdzie ale w tym szkle OS jest zbędny bo w macro i tak nic nie da - a jak już tak bardzo chcieli gdzieś OS'a pakować to mogli dać do 100-300/4 albo zrobić jakieś fajne np 300/4 HSM OS ;) ceny nowej nie znam ale generalnie Sigma jako taka podrożała więc nie spodziewałbym się ceny takiej jak w starej wersji - wystarczy zobaczyć co stało się z ceną w 70-200 OS w stosunku do 70-200 bez stabilizacji (zresztą to nie jedyne przykłady wyższych cen S ostatnimi czasy) - jedynie chyba 85/1.4 dali taką rozsądną cenę ;)
Stara wersja jest bardzo fajna, optycznie nie ma co się czepiać
starsza wersja jest fajna bo poza mniejszą ceną jest też lżejsza o około 200g
Z tym brakiem OS bym polemizował. Jak zrobią coś na podobę tego co jest
w Canonie 100 (podobno całkiem dobry hybrydowy OS) to będzie to przydatna rzecz.
Tego z N105 mogą sobie darować (przynajmniej w trybie makro).
pozdr.
OS się przyda w reportażu, przecież nikt nie powiedział, że to szkło nadaje się tylko do macro
Mariusz888
05-05-2011, 17:59
OS się przyda w reportażu, przecież nikt nie powiedział, że to szkło nadaje się tylko do macro
Można tym robić reportaż, ale wg mnie to nie jest najlepsze szkło do tego - po pierwsze mocno gubi światło na małych odległościach - a po drugie to jest szkło macro czyli jest wolniejsze niż normalne odpowiedniki, chociaż zależy co się rozumie przez "reportaż" ;) niemniej do repo są lepsze szkła - do macro za to szkło genialne :)
Znowu te bzdury. A znasz obiektyw, który nie "gubi światła" na małych odległościach? Zapewniam Cię, że każdy to robi.
Jacenty Z.
05-05-2011, 22:33
I już po problemie, znowu figuruje jako dostępna link (http://www.sigma-sklep.pl/sigma-150-f2-8-ex-dg-macro-hsm,386,p.html) - może była jakaś "czkawka" w dostawach...
Mariusz888, trochę offtopic, ale interesuje mnie ta kwestia - czyli jako użytkownik sądzisz, że to szkiełko niezbyt sobie może radzić jeżeli chodzi np. o fotografowanie w plenerze w pochmurny dzień, tak żeby móc w razie potrzeby zjechać z czasem do 1/250...1/500 s bez zahaczania o ISO 800 - w tematach typu zbliżenia przyrody, trainspotting, planespotting, ptactwo (ewentualnie z TC) itp.? :?:
Ja miałem możliwość używać tego szkła jak dotąd tylko do portretu, w sztucznym i rozproszonym świetle... Możliwość podłączenia telekonwertera teoretycznie jest, ale czy to działa w praktyce z zasadniczo "makrową" szklarnią?...
Mariusz888
05-05-2011, 23:06
Znowu te bzdury. A znasz obiektyw, który nie "gubi światła" na małych odległościach? Zapewniam Cię, że każdy to robi.
Sam piszesz bzdury - owszem - każdy gubi światło, ale nie każdy od razu ma np zamiast 2.8 to 5.6. Dziwi mnie, że masz szkło macro w stopce i tego nie wiesz...
Jacek Z. - wiesz co... ja głównie używam go do macro - ale do spokojniejszych tematów spokojnie da radę :) na jakieś "szybkie sprawy" typu np ptaki w locie bym go nie zabrał jednak mimo wszystko - AF jest dokładny ale czasem potrzebuje albo doostrzyć, albo przy mało kontrastowym temacie przejachać "tam i spowrotem" - niby normalne ale w tym szkle nie jest to "ziu ziu" jak np w N24-70 ;) Co do czasów to bardzo dużo jednak zależy od techniki trzymania - czas 1/250 to generalnie spokojniutko bo wg zasady odwrotności minimalny czas to 1/150 - ale jak się ma dobry chwyt to można spokojnie zejść też niżej - ale myślę, że taka 1/80 to jest taki realny minimalny czas przy niezłych chwycie, kiedy jeszcze odsetek ostrych zdjęć jest możliwe duży - zwłaszcza w macro gdzie czas już dosyć długi jak na taką ogniskową a GO malutka :)
Z TC w ogóle go nie testowałem - kiedyś na forum pytałem o pracę tego szkła z TC ale do dziś chyba to pytanie pozostało bez odpowiedzi bo nigdy nie widziałem, żeby ten wątek wypłynął z odpowiedzią ;)
Sam piszesz bzdury - owszem - każdy gubi światło, ale nie każdy od razu ma np zamiast 2.8 to 5.6. Dziwi mnie, że masz szkło macro w stopce i tego nie wiesz...
Każde szkło stałoogniskowe zmienia "jasność" identycznie. Ale tylko szkła macro informują o tym korpus.
Właśnie dzisiaj była matura z matematyki. Ja ze swojej jeszcze coś pamiętam.
Jak dołożysz do 50/2.8 pierścienie pośrednie 50mm, to jak myślisz, ile światła dotrze do matrycy? Dokładnie 1/4 czyli tak jak dla przysłony 5,6.
A żeby było śmieszniej, to często obiektywy macro tracą mniej światła niż zwykłe, bo skracają ogniskową przy ostrzeniu.
Jacenty Z.
06-05-2011, 00:01
Co do czasów to bardzo dużo jednak zależy od techniki trzymania - czas 1/250 to generalnie spokojniutko bo wg zasady odwrotności minimalny czas to 1/150 - ale jak się ma dobry chwyt to można spokojnie zejść też niżej
Dzięki za odpowiedź. Co do czasów, to myślałem raczej o łapaniu poruszających się obiektów :) Zawsze zostaje jeszcze panoramowanie...
Mariusz888
06-05-2011, 06:38
TOP67
Ale tylko szkła macro informują o tym korpus.
A widzisz - nie wszystkie - np moja Sigma mi nie zmienia - były kiedyś o to pytania i sam nawet pisałem do Sigmy - otrzymałem odpowiedź, że najprawdopodobniej chodzi o to że mam starszy soft i że mogę wysłać im i wgrają nowy - oczywiście nie wysłałem bo mi to do szczęścia nie potrzebne ;)
Jak dołożysz do 50/2.8 pierścienie pośrednie 50mm, to jak myślisz, ile światła dotrze do matrycy?
Tylko, że my nie mówimy tutaj o dokładaniu pierścieni...
To, że Twoja sigma nie informuje korpusu, nie znaczy, że nie ściemnia.
Ustaw aparat przed białą ścianą. Priorytet przysłony ustawionej na pełny otwór. Teraz zmieniaj ostrość od nieskończoności do minimum. Dlaczego czas naświetlania się zmienia? Używając dowolnego obiektywu będzie tak samo. Tylko obiektyw macro ma większy zakres ostrości czyli i większa zmiana. Ale nawet kręcąc 50/1.8 bez pierścieni można zauważyć zmianę czasu, w takim samym zakresie jak obiektywu macro.
TOP67
A widzisz - nie wszystkie - np moja Sigma mi nie zmienia - były kiedyś o to pytania i sam nawet pisałem do Sigmy - otrzymałem odpowiedź, że najprawdopodobniej chodzi o to że mam starszy soft i że mogę wysłać im i wgrają nowy - oczywiście nie wysłałem bo mi to do szczęścia nie potrzebne ;)
to może i dobrze, gdy kupowałem swoją 150tke, żadna z tym nowyn softem (co zmienia f) nie chciała dobrze ostrzyć, pojechałem do innego sklepu i tam była "niezmieniająca f" podpiąłem do body i od pierwszego strzału ostrzyła jak "talala" :)
Mariusz888
06-05-2011, 17:48
To, że Twoja sigma nie informuje korpusu, nie znaczy, że nie ściemnia.
OMG - pokaż mi gdzie napisałem, że nie ciemnieje... napisałem że NIE ZMIENIA czasu co przecież jest oczywistym i wynikającym z kontekstu mojego posta, że i tak ciemnieje...
rotor - hehe to dobrze zrobiłem że nie wysłałem :D
woytec60
06-05-2011, 18:09
Zdecydowałem się poczekać, stabilizacja zawsze się przyda a i ewentualna odsprzedaż potem będzie łatwiejsza.