Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Cienie dwa...
Bartekkw
01-05-2011, 23:55
w typowo rodzimym krajobrazie. Zapraszam
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img98.imageshack.us/img98/2391/drzewka2.jpg)
Karbulot
02-05-2011, 00:27
Ciekawe... U mnie piszesz, że światełko za silne, wchodzę tutaj i co widzę...?
Bartekkw
02-05-2011, 00:29
hehe...no to porównaj kolory i światełko - u mnie jest troszkę niżej niż u Ciebie ;)
Karbulot
02-05-2011, 00:32
Ja nie narzekam. Twoja fota mi się bardzo podoba :) .
Ja po prostu lubię takie kadry, szczególnie że są trudne.
Ale naprawdę jakoś nie widzę dużej różnicy w oświetleniu.
No, chyba że u siebie bym podbajerował obróbką w PS-ie.
Bartekkw
02-05-2011, 00:36
Ja nie narzekam. Twoja fota mi się bardzo podoba :) .
Ja po prostu lubię takie kadry, szczególnie że są trudne.
Ale naprawdę jakoś nie widzę dużej różnicy w oświetleniu.
No, chyba że u siebie bym podbajerował obróbką w PS-ie.
No kadr mz do trudnych nie należy - jest kadrem typowym dla okolicy w której mieszkam - czyli woj. mazowieckie płaskie i nieciekawe. U Ciebie słońce jest zdecydowanie wyżej przez co masz krótsze cienie i bardziej sprane kolory. PS jest po to żeby właśnie te foty w nim "podbajerować" ;)
Bez tych cieni byloby tak normalnie , ale z nimi jest bardzo fajnie .
hehe...no to porównaj kolory i światełko - u mnie jest troszkę niżej niż u Ciebie ;)
dokładnie tak, widać to po długości cieni i po listowiu oraz trawie jest w cieplejszej kolorystyce, tutaj widać że fotka zrobiona nie w świetle poranka, ale rozsądna obróbka złagodziła ten efekt, bardzo ładne niebo i dobrana kolorystyka sprawiają że motyw choć dość zwykły ale pokazany w dobrym kadrze ( układ drzew w nim też ma duże znaczenie ) dobrze, sielsko, się odbiera - ot taki obrazek z wypadu na wieś :)
Bartekkw
02-05-2011, 21:49
.... ot taki obrazek z wypadu na wieś :)
To wbew pozorom Janku jakieś 1000m od cywilizacji - nie taka wieś ;) Ale lubię tam wracać