PDA

Zobacz pełną wersję : kolory w monitorze Della Vostro 3750

Altro
01-05-2011, 23:06
Mam najnowszy notebook Della Vostro 3750 z matowym monitorem. Lapek super ale monitor z podświetleniem LED daje zimne barwy. Znawcy twierdzą, że tak ma być bo LEDy dają zimne kolory. Czy ktoś z Kolegów spotkał się z takim problemem i jak można go rozwiązać?

mirekkania
01-05-2011, 23:07
Nie można go rozwiązać.

Altro
01-05-2011, 23:13
Dlaczego?

mirekkania
01-05-2011, 23:18
Dlatego, żeby coś móc z tym zrobić, musiałbyś zmienić hardware w laptopie.
Możesz sobie oprofilowac ten laptop spektrofotometrem, ale i tak to niewiele da. Matryce montowane w laptopach zawsze pozostawiają wiele do życzenia.
Pozostaje pogodzić sie z faktem, że laptop nadaje się do obejrzenia zdjęc i niczego więcej.

Altro
01-05-2011, 23:25
dzięki, pozdrawiam,

Jacek_Z
02-05-2011, 11:34
Ale wszystkie praktycznie laptopy sa teraz tak podświetlane, więc te uwagi to takie obowiązujące dla wszystkich lapków.
Temat mnie ciekawi, bo właśnie w maju zamawiam też Vostro, ale mniejszy 3550.
Zdjęcia będę jednak obrabiał na zewnętrznym monitorze Eizo S2243.

Dlaczego ten temat wylądował w dziale studio? Przenoszę do komputerów.

Tom01
02-05-2011, 11:39
LED nie daje "zimnego" światła. Proszę choćby popatrzeć na diodowe ekrany MBP. Wysoka temperatura barwowa to jest raczej trend mający na celu uatrakcyjnić wizualnie obraz. Dziesiątki lat temu zauważono, że niebieska biel jest bardziej biała.

Greg77
02-05-2011, 17:32
Z doswiadczenia wiem, ze LED nie musi byc zimny.....a kalibracja laptopa spektrofotometrem to chyba przesada;)
Mozna takiego laptopa oprofilowac kolorymetrem, ale nie ma co sie duzo spodziewac po matrycy laptopa.

ku6i
02-05-2011, 18:52
Dlatego, żeby coś móc z tym zrobić, musiałbyś zmienić hardware w laptopie.
Możesz sobie oprofilowac ten laptop spektrofotometrem, ale i tak to niewiele da. Matryce montowane w laptopach zawsze pozostawiają wiele do życzenia.
Pozostaje pogodzić sie z faktem, że laptop nadaje się do obejrzenia zdjęc i niczego więcej.

Albo olać te właśnie słowa i kupić sobie Lenovo X220 - jedynego sensownego laptopa do fotografii :)

Jacek_Z
02-05-2011, 20:18
12 cali - to ma być do fotografii ?

ku6i
03-05-2011, 04:01
Ale wszystkie praktycznie laptopy sa teraz tak podświetlane, więc te uwagi to takie obowiązujące dla wszystkich lapków.
Temat mnie ciekawi, bo właśnie w maju zamawiam też Vostro, ale mniejszy 3550.
Zdjęcia będę jednak obrabiał na zewnętrznym monitorze Eizo S2243.

15.6 inch display ( 1366x768 )
Width: 14.78”/375.4”
Height: (front/back) 1.20-1.37inches/30.4-34.8mm
Depth: 10.24”/260.2mm
Starting weight: 2.47kg/5.45lb with 6-cell battery
zródło:http://www.dell.com/ie/business/p/vostro-3550/pd#TechSpec

To ma być do fotografii?

12 cali - to ma być do fotografii ?

12 cali na IPSie z dobrą gęstością piksela, z wydajnością porównywalną z dobrym blaszakiem i mobilnością (zarówno pod względem wagi, jak i baterii oraz wymiarów) niewiele mniejszą od netbooka - moim zdaniem jak najbardziej tak. Jedyny sprzęt, na którym w awaryjnej sytuacji można dokonać korekty kolorystycznej zdjęć nie wstydząc się później efektów. A po przyniesieniu do biura i postawieniu na stacji bazowej z zewnętrznym monitorem mamy wydajnego PCta. Teoretycznie drogi, ale po podliczeniu kosztów małego laptopa oraz sensownego blaszaka (biorąc pod uwagę to, że zwykły laptop będzie miał TNa) cena okazuje się być o wiele bardziej sensowna.

Jacek_Z
03-05-2011, 10:21
To ma być do fotografii?
Nie, do fotografii jest podłączany zewnętrzny monitor. Ze względu na obszar roboczy (i na kolor oczywiście), juz wyżej pisałem:

Zdjęcia będę jednak obrabiał na zewnętrznym monitorze Eizo S2243..

12 cali na IPSie z dobrą gęstością piksela,.Biorąc pod uwagę ile zabiorą palety PS to ja będe widział przy takiej rozdziałce monitora 1/8 zdjęcia. To bardzo niewygodne.

ku6i
03-05-2011, 14:41
Biorąc pod uwagę ile zabiorą palety PS to ja będe widział przy takiej rozdziałce monitora 1/8 zdjęcia. To bardzo niewygodne.

Hm... Tak się śmiesznie składa, że ten Twój Dell ma dokładnie taką samą rodzielczość :D
Może jeszcze raz, bo chyba się nie zrozumieliśmy: ja cały czas piszę o tym, że niezależnie od zalet ekranu w laptopie, pierwszą rzeczą, którą powinno się robić po przyniesieniu laptopa do domu powinno być podłączenie zewnętrznego monitora.

Jacek_Z
03-05-2011, 14:47
Hm... Tak się śmiesznie składa, że ten Twój Dell ma dokładnie taką samą rodzielczość :D
Ale ja nie piszę, że ten mój dell jest dobrym monitorem do fotografii. Cały czas podkreślam, że (do obróbki) podłączam zewnętrzny monitor.

ku6i
03-05-2011, 14:52
A ja tylko piszę, że w przypadku, gdy ekran laptopa nie ma być jedynym, na którym będziemy pracować, to kupienie tego 12" Lenovo ma kilka znaczących atutów (waga, wymiary, czas pracy na baterii) w porównaniu do 15.6" kobyły. Porządny ekran, to niejako dodatek do tego Lenovo.

Jacek_Z
03-05-2011, 15:34
Tendencyjnie podpiąłeś słabą konfigurację Vostro, ale on może miec te same procesory i ilość RAMu co lenovo. A lenovo ma wyłącznie zintegrowaną grafikę, w odróżnieniu od vostro, gdzie mogę mieć dodatkową grafikę z 1 GB własnej pamięci. I zdecydowanie lepsze chłodzenie.
Autor tematu mówi o vostro 3750, czyli 17,3 cala, z większą rozdziałką, więc widać jakie ma preferencje. Chce mieć dużą rozdziałkę i z dobry kolorem na matrycy laptopa (co dla mnie nie jest priorytetem)
12, 13 cala to laptopy dobre do podróżowania i przeglądania internetu, do zrzucania zdjęć itd. Zastanawiałam się moment nad takim (tzn nad vostro 3350)
dlaczego vostro - bo ma 3 lata gwarancji, może mieć modem 3G, ma e-sata (i przyszłościowo USB 3.0)
dlaczego to lenovo odpada - bo brak wejście e-sata, a ja mam 3 zewnętrzne obudowy z dyskami twardymi z e-sata. A USB 3.0 ma tylko w wersji z i7. Dodając do tego matrycę IPS - będzie drogo i ... bez e-sata.

ku6i
03-05-2011, 15:47
Podpiąłem dokładnie taki model, jaki podałeś w #7 poście. Jeśli są jakieś inne rewizje modelu 3550, to to już problem i głupota Della, że nie ma ich na oficjalnej stronie. Argument o tendencyjności przez grzeczność przemilczę. Tak tylko zapytam: po co Ci grafika z 1 GB pamięci przy obróbce zdjęć?
Ja nie chcę Cię koniecznie namawiać na Lenovo, nie mam w tym żadnego interesu. Chciałem tylko zwrócić uwagę na wątpliwą sensowność kupowania laptopa 15". Dla mnie ten rozmiar to taki ni pies, ni wydra. Ani mobilne, ani ergonomiczne (mały ekran). Jak dla mnie tylko 2 rozwiązania mają sen: wydajne i mobilne 12-13" z zewnętrznym monitorem w biurze lub wydajne 17", przy czym to już właściwie jest przenośna stacja robocza z funkcją podtrzymywania systemu na baterii.

Brak e-SATA faktycznie jest argumentem na niekorzyść Lenovo. Dodajmy tylko, że za to jest jedno USB 3.0, niestety tylko przy kupnie modelu z i7. Dellowa gwarancja to też poważny argument.

maly5
03-05-2011, 16:13
delle sie konfiguruje na stronie. przy zamowieniu dla danego modelu wchodzisz w konfigurator i wybierasz opcje w zaleznosci od potrzeb i mozliwosci.

Jacek_Z
03-05-2011, 18:40
Podpiąłem dokładnie taki model, jaki podałeś w #7 poście. Jeśli są jakieś inne rewizje modelu 3550, to to już problem i głupota Della, że nie ma ich na oficjalnej stronie. W poście 7 podałem tylko tyle, że vostro 3550.
a konfiguracji jest bez liku (z kartami grafiki i bez), proszę:
http://www.x-kom.pl/szukaj/vostro_3550
w tym sklepie nie ma w konfiguracji modemu 3G, ale w innych sklepach są inne opcje - z W7 Pro i modemem 3G.
2 GB to tam rzadkość, generalnie wsadzają jedną kość 4 GB i ma się drugi bank wolny. Co mi pasuje, bo zobaczę czy mi te 4 GB wystarczy, czy nie. Jak nie kupię następne 4 GB i już.