PDA

Zobacz pełną wersję : Duży problem z kolorem w nowych przeglądarkach

T&T
01-05-2011, 20:43
Nie mogę sobie ostatnio poradzić z przygotowaniem zdjęć do netu - chodzi o kolor. Używam IE9 i FF4. Mianowicie, żeby zdjęcie było podobne do ludzi w przeglądarce, muszę znacznie przesycać jego kolor w programie graficznym. Taka robota jest bardziej podobna do rzeźbienia niż do obróbki zdjęć i jest nie do przyjęcia. Niech przykładem tego będzie poniższe foto, które u mnie w przeglądarce wygląda jako tako, natomiast w programie graficznym (PS i NX2) bije po oczach nasyceniem barw:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/images/00595021416871563965.jpg)
Ponieważ ustawienia koloru programów graficznych mam z pewnością dobre (tak jak i monitora - profil wygenerowany profilerem), przypuszczam że coś mam nie tak z ustawieniami w przeglądarkach, tylko nie mogę dojść co.
Osobnym problemem jest wyświetlanie zdjęć zawierających profil sRGB. Niestety FF4 nie wyświetla ich poprawnie (przynajmniej u mnie). Przykładem, tego jest to (http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=178055) zdjęcie. W IE9 wygląda tak jak chciałem, natomiast w FF4 to kompletne mydło. O ile dobrze pamiętam, Czornyj pisał, że zdjęcia zawierające profil źle są wyświetlane w FF.
Bardzo proszę o jakieś rady. Do niedawna nie miałem takich problemów, na ale wtedy używałem FF w wersji 3.x.

Majek
01-05-2011, 22:00
Mnie jakiś czas temu porobiło się odwrotnie. Zdjęcie, które normalnie wyglądało w przeglądarkach, w PS było mocno zdesaturowane. Efekt był taki, że obrabiałem zdjęcie, jak zawsze, a jak je otwierałem w przeglądarce, to właśnie waliło po oczach. Problemu nie rozwiązałem, pobieżnie przejrzałem tylko ustawienia profili, tam wszystko wydawało się być w normie. Dalej nie walczyłem, tylko przeinstalowałem system (i tak musiałem to zrobić, bo przesiadałem się na 7-kę). Wydaje mi się, że u mnie się tak stało, jak Windows razem z update'ami pociągnął jakiś niby-sterownik do monitora. Nie ma to większego sensu, ale tak to się zbiegło w czasie.

Greg77
02-05-2011, 10:54
Windows razem z update'ami pociągnął jakiś niby-sterownik do monitora. Nie ma to większego sensu, ale tak to się zbiegło w czasie.

Windows sciaga nowe sterowniki do grafiki, to normalne i nie jest to "niby sterownik" tylko sterownik dedykowany do danej karty, masz w update zaznaczone, ze ma sciagac wszystkie update, zrezygnowalem z tego dawno i kaze sobie poszukac updateow a wybieram sam co ma instalowa. Jezeli twoj monitor byl oprofilowany (kalibratorem typu Spyder) to po instalacji nowego sterownika tworzy sie nowy profil, stad problem.

W FF podobnoo cos sie zmienia zby wyswietlal profile prawidlowo, dawnoo jednak odpuscilem sobie FF i mam spokoj;)

T&T
02-05-2011, 13:15
Sterownik jest ten sam cały czas. Musi to być kwestia ustawień. Po powrocie do domu zasiądę do tematu jeszcze raz. Na XP nigdy nie miewałem takich problemów. Temat jest pilny bo mam partię zdjęć do obrobienia, co w tej sytuacji jest niewykonalne.

Michal_C
02-05-2011, 13:23
A jak masz ustawione zarządzanie kolorem w FF? Chodzi mi o wartość.

Pozdrawiam

T&T
02-05-2011, 17:48
Tak:

źródło (http://www.iv.pl/images/82713160610220981542.jpg)

Michal_C
02-05-2011, 22:27
T&T taaaaa myślałem, że może tu jest problem. A jak przełączasz na zero to coś się zmienia?

Majek
02-05-2011, 22:50
Windows sciaga nowe sterowniki do grafiki, to normalne i nie jest to "niby sterownik" tylko sterownik dedykowany do danej kartyJa pisałem o sterowniku do monitora, nie do karty. Dlatego napisałem "niby-sterownik". ;-)

Ja też mam odfajkowane automatyczne instalowanie update'ów na pałę, wybieram ręcznie, co ma instalować, czego nie. Coś musiałem przez nieuwagę zahaczyć, skoro mi zainstalowało... No ale nie ważne, nie róbmy za dużego OT. ;-)

oper
02-05-2011, 22:58
Bawiłem się wczoraj nowym Ubuntu z FF4 jako domyślną przeglądarką i również na popularnych portalach zauważyłem, że kolory na niektórych zdjęciach są mocno odjechane. Sprawdziłem tylko działanie CMM obrazkiem testowym (niby było "zielone światło") i ustawienie gfx.color_management.mode (domyślna 1). Jak znajdę jutro trochę chęci to posprawdzam dokładniej. Ale wychodzi że coś z tym FF4 jest nie-halo... (Na "produkcjnym" desktopie tkwię jeszcze szczęśliwie w FF3.6)

Tom01
03-05-2011, 12:34
żeby zdjęcie było podobne do ludzi w przeglądarce, muszę znacznie przesycać jego kolor w programie graficznym

Proponuję celem eksperymentu skasować ustawienia monitora i ustawić profil fabryczny. Jeśli pomoże, a przynajmniej wyraźnie zmieni wyświetlanie, problem będzie z profilem. Stawiam napój na "K", że tak będzie. ;)

Ale wychodzi że coś z tym FF4 jest nie-halo...

Wszystko z nim jest w porządku. W każdym razie nic złego nie zauważyłem.

T&T
03-05-2011, 13:16
Poeksperymentować zawsze można, to w końcu nic nie kosztuje. Kosztował mnie natomiast basICColro, który niedawno nabyłem. Gdyby było tak jak Pan pisze to po co ta cała kalibracja - wystarczą profile fabryczne monitorów i problem z głowy.
Poza tym według mojej skromnej wiedzy, gdyby profil był zły, to przekłamania kolorów byłyby zarówno w przeglądarce jak i programie graficznym - zgodnie z tym co przygotowałbym w tym programie na złym profilu.

Tom01
03-05-2011, 13:29
Gdyby było tak jak Pan pisze to po co ta cała kalibracja - wystarczą profile fabryczne monitorów i problem z głowy.

To nie tak. Ma Pan odwrotny problem niż zazwyczaj, czyli aplikacje z CMM wyświetlają źle. Wniosek z tego taki, że winnym może być profil. Chodzi wyłącznie o znalezienie przyczyny metodą eliminacji.

Poza tym według mojej skromnej wiedzy, gdyby profil był zły, to przekłamania kolorów byłyby zarówno w przeglądarce jak i programie graficznym - zgodnie z tym co przygotowałbym w tym programie na złym profilu.

Nie. Moduły CMM różnią się nieco w działaniu. Jeśli wszystko jest ok, aplikacje z CMM wyświetlą materiał tak samo. Jeśli jest inaczej coś jest źle. Kwestia co?

Zaproponowany sposób, jeśli da wyraźną zmianę w wyświetlaniu, będzie oznaczał, że profil fabryczny i Pański mocno się różnią. A zazwyczaj nie powinny. Proszę jeszcze o informację na jakim monitorze Pan to wszystko robi.

T&T
03-05-2011, 13:45
Na FS L768. System W7 64. Na XP tego nie miałem. Używałem tego samego kalibratora X-rite (DTP-94) z dedykowanym oprogramowaniem. Ostatnio, jak Pan wie, kupiłem basICColor, którego użycie nawet optycznie poprawiło jakość wyświetlanego obrazu. Wczoraj odinstalowałem oprogramowanie karty graficznej (Catalyst), ściągnąłem najnowszy "goły" sterownik, ponownie skalibrowałem i dalej to samo. Oto wynik wczorajszej kalibracji, może nie idealny ale dobry:

źródło (http://www.iv.pl/images/23140864529267568240.jpg)

Tom01
03-05-2011, 13:50
System W7 64.

Od kilku ludzi już słyszałem o różnych dziwactwach w tym systemie. Sam nie używam, ale w czasie ustawiania sprzętów u klientów, też nie miałem problemów.

PS. Przy profilowaniu proponuję wyłączyć ICC v4. W niektórych aplikacjach dzieją się niedobre rzeczy.

T&T
03-05-2011, 13:59
Te dziwactwa jednak się potwierdzają. Przed chwilą dzwonił znajomy oglądał moje zdjęcia w PS-ie i w przeglądarce na innym komputerze (z vistą 32). Zarówno w programie jak i przeglądarce zdjęci wyglądają tak samo. Spróbuję jeszcze tego co Pan radzi, jak nic nie da to chyba reinstal.

Pershing
03-05-2011, 14:17
Ja mam dokładnie ten sam problem, po przejściu na windowsa7 64b. W xp tego nie miałem, Mam zapięty profil zrobiony przez spydera i w PS-e, C1, NX wszystko jest cacy, a w przeglądarkach kolory uciekają, bledną, i barwy są chłodniejsze. Pomaga w Ps-ie zmiana profilu z adobe, kórego uzywam na codzień i tak mam ustawione wszystkie wołarki rawowe na profil moniotra i ponowne zapisanie jpg. Po takiej opracji plik(zdjęcie) jest widziane zarówno w programach graficznych jak i przeglądarkach tak samo, tylko jak z tak zapiętym profilem puszczać do labu trochę strach. Na XP wszystko działało w przestrzeni AdobeRgb i z takim profilem szło do labu i było super.
I teraz mam problem, bo nie wiem czy to wina systemu, czy może profil zrobiony przez spydera jest do d.. Wcześnie gdy kalibrowałem mojego EIZO S1932 tym spyderem to różnicy dużej między fabrycznym profilem a tym stworzonym nie było. Teraz ten profil spydera mocno się rózni.

Tom01
03-05-2011, 14:24
Pomaga w Ps-ie zmiana profilu z adobe (...) na profil moniotra

To nie jest normalna sytuacja. Zdecydowanie proponuję unikać przestawiania czegokolwiek na oślep. Przestrzeń robocza w PS ma być sRGB lub AdobeRGB. Jeśli profil monitora jest ok, wyświetlanie będzie poprawne.

Pershing
03-05-2011, 14:28
Właśnie tego się boję. Spróbuję jeszcze raz skalibrować monitor najnowszą wersją oprogramowania spydera i zobaczymy jaki prfil wtedy wykręci i czy będą podobne rzeczy się działy.

T&T
03-05-2011, 17:03
Dla zobrazowania sytuacji daję jeszcze zrzut ekranu obrazujący jak wygląda w Ps-ie zdjęcie wstawione w ten wątek w pierwszym moim poście. Po prostu masakra:

źródło (http://www.iv.pl/images/65914116938880138330.jpg)

Tom01
03-05-2011, 17:20
Najsamprzód, zdjęcia nie mają osadzonych profili a wyrenderowane do różnych przestrzeni. M.in. stąd się biorą szaleństwa w wyświetlaniu. Proponuję przed zapisaniem konwertować do sRGB i zapisywać z profilem.

de Fresz
04-05-2011, 12:30
Nie mogę sobie ostatnio poradzić z przygotowaniem zdjęć do netu - chodzi o kolor. Używam IE9 i FF4. Mianowicie, żeby zdjęcie było podobne do ludzi w przeglądarce, muszę znacznie przesycać jego kolor w programie graficznym.

Po pierwsze zacznij od sprawdzenia, czy nie masz gdzieś namieszane z ustawieniami CM w aplikacjach, w których obrabiasz foty, czy nie gubisz w głupi sposób profili. Poczytaj TO (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=164332).

Po drugie jeśli w FF włączysz zarządzanie barwą, to nie ma bata abyś w IE zobaczył to samo – ten zawsze będzie wyświetlał zdjęcia w przestrzeni monitora. Możesz jeszcze sprawdzić, jak to będzie na FF 3.6 z włączonym CM.

Co do W7-64 – ja nie miałem z wyświetlaniem kolorów żadnych problemów w tym systemie, więc się da.

Greg77
04-05-2011, 12:47
Co do W7-64 – ja nie miałem z wyświetlaniem kolorów żadnych problemów w tym systemie, więc się da.

Musze napisac, ze mam dokladnie tak samo, zero problemow w W7 64bit.

korsarz
04-05-2011, 17:13
Również żadnych problemów z w/w systemem.
Zdjęcia w IE9/FF4 wyglądają tak samo. Z tym, że IE9 inaczej nieco interpretuje CSS - dlatego w nim zdjęcie jest większe (to z jeziorem).
Pokazane przez Ciebie zdjęcie z PS jest o ok. 10% bardziej nasycone niż pierwowzór, ale też wcale nie "wali po oczach".

T&T
04-05-2011, 22:36
No w końcu sytuacja wróciła do normy. Co było powodem tego wszystkiego - nie wiem. Mogę tylko przypuszczać. Podam tylko co zrobiłem:
1. Odinstalowałem PS-a i NX-a.
2. Odinstalowałem soft do kalibracji - dwa programy, jeden starszy (Monaco) i drugi nowy basICColor - i tu chyba coś się narobiło bo używałem obu z tym samym kalibratorem.
3. Wyczyściłem system ze wszystkich wcześniej wygenerowanych profili.
4. Poinstalowałem wszystko od nowa oprócz Monaco, skalibrowałem monitor.
Dziękuję wszystkim za poświęcony czas i porady.

swider
05-05-2011, 00:01
Zdjęcia w IE9/FF4 wyglądają tak samo.
Jak masz monitor z poszerzonym gamutem, to nie ma się co cieszyć (tylko włączyć CMM w FF). :)

de Fresz
05-05-2011, 09:48
Tak naprawdę nawet przy oprofilowanym wąskogamutowym ("sRGB") też będą różnice pomiędzy środowiskiem z CM i bez, tylko mniej się one rzucają w oczy.