PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Budapeszt éjszaka

MarioK
01-05-2011, 13:42
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img810.imageshack.us/img810/4594/budapesztnightforum.jpg)

Opinie i uwagi mile widziane.

upss, jeśli nie ten dział, to proszę o przeniesienie i przepraszam za pomyłkę

Dune
01-05-2011, 15:09
Bardzo fajne, tylko w którym miejscu to zdjęcie się u góry kończy ...:smile:

MarioK
01-05-2011, 15:22
Bardzo fajne, tylko w którym miejscu to zdjęcie się u góry kończy ...:smile:

Fakt, więc dorzucę w ramce. ;-)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img856.imageshack.us/img856/4839/budapesztnightforum2.jpg)

Dune
01-05-2011, 15:43
Ładnie światła zagrały z czernią. Pozdrawiam:smile:

bart1987
01-05-2011, 22:51
super pocztówka:) ładnie wyszło.

PiotrGD
02-05-2011, 10:39
Bardzo mi się podoba - niezła przejrzystość powietrza była.

MarioK
04-05-2011, 23:11
Dziękuję za miłe komentarze, no i za uznanie wyrażone umieszczeniem zdjęcia w dziale "zdjęcie dnia".
:-)
Satysfakcja tym większa, że to w istocie moje początki bardziej świadomej fotografii i tu taki niespodziewany zaszczyt mnie spotyka.
I to gdzie, na forum, które osobiście (przede wszystkim z uwagi na klasę zamieszczanych tu zdjęć, choć nie wyłącznie) uważam za najlepsze forum fotograficzne.

jacekz40
05-05-2011, 00:59
Po raz kolejny mam dowód, że Budapeszt to bardzo wdzięczny temat na nocne fotki :) Ładna pocztóweczka.

login_87
05-05-2011, 12:36
a mozna poprosic o EXIF?

MarioK
05-05-2011, 17:24
a mozna poprosic o EXIF?

Uprzejmie proszę :-)

[Camera]
Exposure Time = 1/3"
F Number = F4
Exposure Program = Manual
ISO Speed Ratings = 400
Exif Version = 30, 32, 33, 30
Date Time Original = 2011-04-15 22:27:17
Date Time Digitized = 2011-04-15 22:27:17
Components Configuration = YCbcr
Exposure Bias Value = ±0EV
Max Aperture Value = F1.74
Metering Mode = CenterWeightedAverage
Light Source = unknown
Flash = Off
Focal Length = 35mm
Maker Note = 8712 Byte
User Comment =
Subsec Time = 0.42"
Subsec Time Original = 0.42"
Subsec Time Digitized = 0.42"
Flashpix Version = Version 1.0
Color Space = Uncalibrated
Exif Image Width = 4288
Exif Image Height = 2848
Sensing Method = One-chip color area sensor
File Source = DSC
Scene Type = A directly photographed image
CFA Pattern =
Custom Rendered = Normal process
Exposure Mode = Manual exposure
White Balance = Auto white balance
Digital Zoom Ratio = 1x
Focal Length In 35mm Film = 52mm
Scene Capture Type = Normal
Gain Control = Low gain up
Contrast = Normal
Saturation = Normal
Sharpness = Normal
Subject Distance Range = unknown

loki_p
05-05-2011, 20:59
Moim zdaniem nienajlepiej to wyszło. Nie ta pora. Zdecydowanie za późno.

Bartekkw
05-05-2011, 21:02

Zgadzam sie w 100%....

MarioK
05-05-2011, 21:32

Szczerze mówiąc (tj. pisząc) nie za bardzo rozumiem. Mogę prosić o rozwinięcie, bo nie dostrzegam związku. Jeśli piszecie o godzinie to dodam, że ponieważ miałem nieprzestawiony w aparacie zegar to tak naprawdę to było jeszcze później (o godzinę).

Bartekkw
05-05-2011, 21:49
Chodzi o to że zdjęć nocnych nie powinno się robić jak jest już czarna noc - efekt wtedy jest taki jak u Ciebie. Czarno wszędzie, mocne kontrasty, zero przejść tonalnych, silne kontury i widoczne tylko światła. Jakbyś przyfocił tuż po zmroku to na dłuższym czasie wyciągnąłbyś detale z czerni - to tak w moim subiektywnym odczuciu ;)

MarioK
05-05-2011, 22:04
.....Jakbyś przyfocił tuż po zmroku to na dłuższym czasie wyciągnąłbyś detale z czerni .....

Nie kwestionując tego co zacytowałem powyżej, to jednak z tym

Chodzi o to że zdjęć nocnych nie powinno się robić jak jest już czarna noc ......

nieco trudniej mi się pogodzić. :) Ale rozumiem intencję. :-)

Duder
05-05-2011, 23:17
"Powinno się" nie jest dobrym sformułowaniem. Wszystko zależy od tego jaki efekt chce się osiągnąć. Wiele osób, w tym również ja, lubi zdjęcia czarną nocą z niebem czarnym lub prawie czarnym(mocny granat lub szarość).

ekonet
05-05-2011, 23:24
"Powinno się" nie jest dobrym sformułowaniem. Wszystko zależy od tego jaki efekt chce się osiągnąć. Wiele osób, w tym również ja, lubi zdjęcia czarną nocą z niebem czarnym lub prawie czarnym(mocny granat lub szarość).
Dla zobrazowania tego, o co chodziło Bartkowi, poniżej masz to zdjęcie w wersji "zanik prądu w całym mieście":

No! ;)

A - i czemu "Budzapeszt" w tytule?

swider
05-05-2011, 23:27
Z jednej strony masz rację, ale z drugiej… nie na darmo ludziska czekają na tą złotą (czy magiczną -- jak kto woli) godzinę. :)

PS.
Krzysiek, ale u mnie jest raczej „wybuch jądrowy w mieście”… jasność widzę, jasność… :D

Duder
05-05-2011, 23:28
Eeee tam, za krótko naświetlałeś. :-) Albo inaczej - to jest wersja "zanik prądu w aparacie" :-) :-) :-)
swider - złota jest przed zmierzchem, a ta to ....nie wiem, może granatowa?

ekonet
05-05-2011, 23:35
PS.
Krzysiek, ale u mnie jest raczej „wybuch jądrowy w mieście”… jasność widzę, jasność… :D
Bo Ty masz nieortodoksyjne tło i w efekcie oślepiającą ciemność. ;)

może granatowa?
No właśnie - granaty mu wybuchły (świdrowi). ;)

swider
05-05-2011, 23:42
No właśnie - granaty mu wybuchły (świdrowi). ;)
Nic mi nie wybuchło, wszystkie zjedzone. Polecam, bardzo dobre na prostatę. :D

ekonet
05-05-2011, 23:46
Nic mi nie wybuchło, wszystkie zjedzone. Polecam, bardzo dobre na prostatę. :D
Że prostują tatę? ;)

A poważniej - już w poście #2 użyszkodnik upominał się o wskazanie, gdzie kończy się zdjęcie, a zaczyna tło forum. To powinno dać do myślenia.
Proszę przy tym nie myśleć, że wygłaszam autorytatywne opinie w tonie "powinno się". Tak naprawdę nie wiadomo, co się powinno. Mowa jest raczej o tym, co jak się przeważnie robi.

Duder
05-05-2011, 23:51
upominał się o wskazanie, gdzie kończy się zdjęcie, a zaczyna tło forum. To powinno dać do myślenia.

Ramka rozwiązuje problem, o czym tu myśleć? Całkowita czerń, jak również biel(choć tu już różnie bywa) ma pełną rację bytu na fotografii. Nieprawdaż?

ekonet
05-05-2011, 23:57
Ramka rozwiązuje problem, o czym tu myśleć? Całkowita czerń, jak również biel(choć tu już różnie bywa) ma pełną rację bytu na fotografii. Nieprawdaż?
Ale czy niebo bywa całkowicie czarne? Śmiem wątpić. ;)
O ile pamiętam, to w prawdziwym klasycznym malarstwie nie wolno używać np. białej farby...

Duder
06-05-2011, 00:06
A co wspólnego ma fotografia z malarstwem? I lepsze pytanie - co wspólnego ma fotografia z rzeczywistością? :-)

ekonet
06-05-2011, 00:15
A co wspólnego ma fotografia z malarstwem? I lepsze pytanie - co wspólnego ma fotografia z rzeczywistością? :-)
Fotografia jest dla tych, którym nie chciało się ćwiczyć ręki. ;)

JaroPienza
06-05-2011, 00:28

jakby nie patrzeć to
Fotografia (gr. φως, phōs, D. phōtós – światło; gráphō – piszę, graphein – rysować, pisać; rysowanie za pomocą światła) – zbiór wielu różnych technik, których celem jest zarejestrowanie trwałego, pojedynczego obrazu za pomocą światła.

Wycinek z Wikipedi (http://pl.wikipedia.org/wiki/Fotografia)

Dune
06-05-2011, 00:47
Czyli jednak definicja nie zawiera wymogu, żeby ten obraz był zgodny z rzeczywistością :-) . Mzd, przy tym konkretnym zdjęciu, czerń jest uzasadniona, w mojej ocenie bardzo dobrze komponuje się ze światłami. W tym zdjęciu nie chodzi chyba o pokazanie rzeczywistych, wyraźnych szczegółów fotografowanej sceny.

MarioK
06-05-2011, 17:16
Ależ polemika zaistniała tutaj na temat dopuszczalnej w fotografii ilości czarnego w czerni, i to wszystko przeze mnie :oops:

A tak na serio to moim zdaniem fakt, że w fotografii istnieją ogólnie przyjęte zasady nie oznacza wcale, że zawsze należy się do nich stosować i ich przestrzegać. Jakże nudna mogłaby być wówczas fotografia.
I by nie było, że piszę to w obronie mojego zdjęcia, czynię to tylko ad vocem do dyskusji.
Absolutnie podpisuję się pod stwierdzeniem Dudera, że ""Powinno się" nie jest dobrym sformułowaniem." dotyczącym fotografii. Fotografia to nie matematyka. ;-)

A - i czemu "Budzapeszt" w tytule?
:shock: ..........literówka.

Pozdrawiam :-)

harb
06-05-2011, 22:37
dobrze zrobione, fajnie się oglada :)