Zobacz pełną wersję : Jaki format pliku do oceny ostrości obiektywu.
Witam,
czy aby ocenić ostrość obiektywu zdjęcie musi być zapisane w jakimś konkretnym formacie? Robiłem test z użyciem tablicy do mierzenia FF i BF, plik jest w formacie RAF (korpus Fuji S5).
Pozdrawiam
wasilewk
01-05-2011, 13:28
Wystarczy link do JPG prosto z puszki (nie ruszanego).
Zapisz do JPGa w max rozdzielczosci i juz.....ostrosc sie nie zmieni;)
Dzięki za szybką odpowiedź. :)
Czyli te RAFy to się nie nadadzą?
wasilewk
01-05-2011, 13:38
Nadadzą, tylko nia każdemu chce się włączać PS-a do oceny ostrości.
Sapphiron
01-05-2011, 13:40
Daj RAF, ja z chęcią porównam z moją S5 :)
Załączam link.
https://rapidshare.com/files/460082025/_DSF4270.RAF
Przeczytaj procedurę optycznych. Opisują dokładnie jak testują. jpg prosto z puszki nie jest dobrym pomysłem, bo zawsze jest w jakimś stopniu wyostrzany.
mateo912
01-05-2011, 21:14
Przeczytaj procedurę optycznych. Opisują dokładnie jak testują. jpg prosto z puszki nie jest dobrym pomysłem, bo zawsze jest w jakimś stopniu wyostrzany.
Tak, tak jpg be a raw cacy ;)
A to że każdy program odczyta ciut inaczej tego rawa to nic nie znaczy?
Co za bzdura
I po co te przepychanki?
Czy ktoś może ściągał tego RAFa i może mi powiedzieć co z tą ostrością?
Sapphiron
02-05-2011, 11:48
Wg mnie jest lekki FF ale to może wynikać z ustawienia aparatu nie pod tym kątem dokładnie co trzeba...
wasilewk
02-05-2011, 16:32
...Czy ktoś może ściągał tego RAFa i może mi powiedzieć co z tą ostrością?
Miał być na Imageshack a nie na rapidzie, gdzie muszę tworzyć konto.
Na rapidzie nie trzeba tworzyć konta żeby coś ściągnąć...
wasilewk
02-05-2011, 17:32
Na rapidzie nie trzeba tworzyć konta żeby coś ściągnąć...
A jak ?
Stoi jak żółw i czeka już pół godziny, nie wiem na co - chyba, że na konto: taki wał ! Nie doczeka się !
Po prawej jest opcja Slow Download dla użytkowników bez konta ... Tylko trzeba czekać 30sekund czy ileś tam...
wasilewk
02-05-2011, 17:38
Po prawej jest opcja Slow Download dla użytkowników bez konta ... Tylko trzeba czekać 30sekund czy ileś tam...
Toż mówię, że czekam już pół godziny ! (po kliknięciu na to slow: pisze "5,45 minutes")
siwyozzman
02-05-2011, 22:05
Toż mówię, że czekam już pół godziny ! (po kliknięciu na to slow: pisze "5,45 minutes")
Może masz komputer w sieci lokalnej czy coś, bo normalnie czekasz 30sek i plik zasysasz z prędkością światła.
Rzeczywiście wygląda na lekki FF ale po tym jednym zdjęciu bym bał się zawyrokować.
Wg mnie ostrość w porządku. Co do celności - nie sposób tego w ten sposób ocenić....