PDA

Zobacz pełną wersję : [ Makro ] mój pierwszy owad...

crisder
30-04-2011, 22:52
witam serdecznie,

To moje pierwsze makro owada. Nie powiem trochę się męczyłem aby go ustrzelić w tej pozycji, gdyż gałęzie strasznie mi przeszkadzały. Wiem ,że długa droga przede mną i jeszcze dużo muszę się nauczyć, dlatego bardzo proszę o rady i sugestie :)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img543.imageshack.us/i/motylekj.jpg/)
...

crisder
01-05-2011, 19:00
dzięki za komentarze! 57 odwiedzających na tę chwile. wiele się dowiedziałem.

bulinko
01-05-2011, 19:44
Z taką cierpliwością polecam ci zmiane dyscypliny fotograficznej;)
Polecam portrety, albo krajobrazy tam zawsze ruch jak w ulu.
A co do zdjęcia to czarne tło odstrasza i zdjęcie wygląda mało przyrodniczo, mimo iż modelem jest motyl.
Ostrość jest tam gdzie powinna, lecz przydał by się inny kadr

dareksad
01-05-2011, 22:28
...dokładnie tak samo jak napisał kolega "Buli1111"
Mój wątek odwiedziło 1754 osoby i jest tylko kilka komentarzy, ale to nie powód by przestać robić to, co się lubi.

Karbulot
02-05-2011, 08:32
Mnie czarne tło się bardzo podoba, motylek też, choć model oklepany.
Natomiast mniej podobają mi się obwisłe czułki i ciasny kadr.
Co do braku komentarzy... Witaj na forum Nikoniarzy ;) .

crisder
02-05-2011, 15:30
Mnie czarne tło się bardzo podoba, motylek też, choć model oklepany.
Natomiast mniej podobają mi się obwisłe czułki i ciasny kadr.
Co do braku komentarzy... Witaj na forum Nikoniarzy ;) .

wiem o czym "mówisz"

Biegałem bo łące i nic nie znalazłem ciekawego. Jak potrzeba to nie ma tych robali. Dlatego się ucieszyłem,że spotkałem tego motyla siedzącego wśród gałęzi. Za mrówkami nie nadążam... Tło czarne i tak było lepsze niż to co tam było, szczególnie ,że robiło się ciemno. Dodatkowo testowałem dyfuzor "made in moja żona ".

Na razie skupiam się na stronie technicznej a jak się nauczę to wam pokaże:)

Karbulot
02-05-2011, 15:44
Jak potrzeba to nie ma tych robali.
Heh, mam to samo. W dzień owady są, ale latają jakby miały ADHD :) . Mówi się, że z rana są mało ruchliwe, więc lepiej się dają fotografować. Tjaaaa... Tylko z rana się kitrają nie wiadomo gdzie. Łazi człowiek połące, po lesie i nic. Cisza. Coś tam czasem bzyczy, ale nawet nie wiadomo gdzie.

wonito
02-05-2011, 16:01
Ja mam wrażenie że światło ze skrzydeł odwraca uwagę od samego owada i na dole jest zbyt ciemno...
i za ciasno ;)
ps.
hehe ja już przestałem kosić trawę na działce żeby daleko nie musieć chodzić w pogoni za... modelami ;)