PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Adaś- pierwsze próby z portretem

lem77
30-04-2011, 16:27
Witam!

Przedstawiam moje pierwsze próby z portretem (no może nie do końca pierwsze ale początki bez wątpienia):).

Zdjęcie szt. 1 myślę, że najlepsze z "sesji". Nie miałem odwagi wstawić ich więcej...

Światło zastane + lekka obróbka: poziomy, kontrast, wyostrzanie, zmiana tonacji

Szkło: N 85 przymknięte do 2,2

Będę niezmiernie wdzięczny za konstruktywną krytykę.

Pozdrawiam!

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img853.imageshack.us/img853/9456/dsc005022222.jpg)

lem77
30-04-2011, 19:40
może wypowie się któryś z fachowców:wink:

gregzorba
30-04-2011, 19:48
zwykły pstryk, przydała by sie lekka obróbka....... Jeśli to jest najlepsze z calej sesji, to obawiam się jaka była reszta......ćwicz, ćwicz i jeszcze raz ćwicz :)

zeus1006
30-04-2011, 20:02
lem77 prawda jest taka, że zdjęcie nie jest złe, tylko Ty nie jesteś zbyt znany na forum. Myślę, że gdyby to zdjęcie było wstawione przez, któregoś z "liderów" tego forum to inni użytkownicy by szukali plusów tj. fajne kolorki, idealna ostrość, fajna głębia ostrości...
Jeżeli chodzi o moje zdanie to wydaje mi się, że takie cięcie góry jest troszkę nie na miejscu w przypadku fotografii dzieci. Jeżeli robi się zdjęcia dzieciakom to najlepiej w ich naturalnym środowisku bez zbędnego pozowania. Z obróbką w tego typu fotografii też nie ma co przesadzać bo niedługo dojdzie do sytuacji, gdzie nawet niemowlak będzie miał cerę jak top model z toną makijażu. Twoja obróbka mi osobiście się podoba, bo nie jest przesadzona, tylko widać w niej umiar.
Jednak to tylko moje zdanie i w żadnym wypadku nie krytykuje Ciebie bo sam muszę się jeszcze wiele nauczyć:)

remiksson
30-04-2011, 20:43
lem77 prawda jest taka, że zdjęcie nie jest złe, tylko Ty nie jesteś zbyt znany na forum. Myślę, że gdyby to zdjęcie było wstawione przez, któregoś z "liderów" tego forum to inni użytkownicy by szukali plusów tj. fajne kolorki, idealna ostrość, fajna głębia ostrości...

Wiesz, że w tym momencie zarzucasz komentujacym nieobiektywizm? :)
Gdyby bylo jak piszesz, gwarantuję Ci, że po takim "wyznaniu" żadno z Twoich zdjęc nie doczekałoby się pochlebnego słowa od tzw. "lidera" tegoż forum :) Więc po cóż strzelasz sobie w stopę? :)

Ale dość OT. Fakt faktem zdjęcie na kolana nie powala, ale jest poprawne. Kadr całkiem całkiem, w obróbce można by trochę podciągnąc, niemniej tragedii nie ma. Kolorki naturalne jak dla mnie na plus. Jako pamiątka do albumu nada się świetnie. Jako szeroko rozumiany portret niestety niewiele wnosi.

lem77
01-05-2011, 12:39
zwykły pstryk, przydała by sie lekka obróbka....... Jeśli to jest najlepsze z calej sesji, to obawiam się jaka była reszta......ćwicz, ćwicz i jeszcze raz ćwicz

...i to jest konstruktywna krytyka?!
Może zabrzmi to nieskromnie ale chciałbym widzieć takie "zwykłe pstryki" w albumach znajomych.

zeus1006: jest w tym dużo prawdy, przerabiałem to już na pl.foto nie tylko na swoim przykładzie; chociaż cytat poniżej pokazuje, że niektórych "możnych" stać na konstruktywną krytykę z rzeczową podpowiedzią na podstawie której można się czegoś nauczyć (m.in. temu a może nawet głównie temu ma służyć forum internetowe).

Fakt faktem zdjęcie na kolana nie powala, ale jest poprawne. Kadr całkiem całkiem, w obróbce można by trochę podciągnąc, niemniej tragedii nie ma. Kolorki naturalne jak dla mnie na plus. Jako pamiątka do albumu nada się świetnie. Jako szeroko rozumiany portret niestety niewiele wnosi.

remiksson: dzięki za opinię. Tak też mi się wydawało, kiedy wrzucałem to zdjęcie, że kadr, kolory może także ostość, GO, model:) będą jakimiś tam zaletami tego zdjęcia. Tak czy inaczej dużo pracy za mną a jeszcze więcej przede mną.:)