PDA

Zobacz pełną wersję : Linux a RAWy z D300

costi
28-04-2011, 14:42
Szybkie pytanko: czy jest jakiś linuksowy soft (darmowy albo z 30-dniowym trialem), który pozwala na wywoływanie RAWów z D300 z uwzględnieniem profili kolorów z puszki?
Tzn. nie musi sczytywać profili wgranych do aparatu, wystarczy obsługa standardowych nikonowskich profili (a najlepiej również tych z D2X).

mmluty
15-05-2011, 13:08
Nie wiem jakiego używasz linuksa? Mogę coś powiedzieć jak to zrobić w UBUNTU, którego używam od niedawna. Klikasz w prawym górnym rogu "kółeczko z kreseczką" tam gdzie wyłącz się komputer, lewym klawiszem myszy. Wybierasz "System Settings" następnie "System" i "Centrum oprogramowania Ubuntu" po załadowaniu którego klikamy "Grafika" a następnie "Fotografia" tam oprócz wielu innych programów znajdują się dwa do obróbki wszelkich RAW-wów. Pierwszy to bardzo prosty ale bardzo skuteczny "Rawstudio" i drugi "UFRaw" który zresztą integruje się z GIMP-em, mnie jednak dotychczas nie przekonał.

jarek_wt
15-05-2011, 18:28
[.....]Pierwszy to bardzo prosty ale bardzo skuteczny "Rawstudio" i drugi "UFRaw" który zresztą integruje się z GIMP-em, mnie jednak dotychczas nie przekonał.

Niestety, obydwa są "takie sobie" w porównaniu z oprogramowaniem na Windows. To co można za pomocą nich "wycisnąć" z rwa'a znacząco odbiega od tego co można osiągnąć np. w Capture NX2.

<| MICHAŁ |>
15-05-2011, 18:49
rawtherapee
dobry i intuicyjny
profile z puszki masz tylko z softem nikona

seler
16-05-2011, 14:40
Bibble i Lightzone są pod linuxa

siedemczwartych
19-05-2011, 20:54
Niestety, obydwa są "takie sobie" w porównaniu z oprogramowaniem na Windows. To co można za pomocą nich "wycisnąć" z rwa'a znacząco odbiega od tego co można osiągnąć np. w Capture NX2.

bzdura.......
UFRaw umijętnie wykorzystany jest rewelacyjnym programem do RAWów.
Ludziom się wydaje, że jak darmowy to lipa... a sami wszystkie NX, PS i LR pobierają z chomików. :)

Jakbym miał spędzać lata na pracy na NX2 to wolę iść na truskawki....
Do UFRaw możesz wgrać wszystkie, dowolne profile nikona:
Tu masz wątek:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=85232

Ps. Jak kupiłem D3s, to adobe jeszcze długo nie umiał wywołać RAW z tej puszki a UFRaw z ograniczeniami ale otwierał i wywoływał.