Zobacz pełną wersję : D300 - Nie doswietla
Witam. Mam wrażenie że D300 nie doświetla mi fotek, próbowałem już wszystkich ustawień i nie mogę nic poradzić. Czy to może być objaw padania migawki? Przebieg 50k ...
Może masz korektę wprowadzoną?
Może popychacz przysłony.
Ciężko zgadywać przy tej ilości informacji.
Przykładową fotkę z exifem zapodaj ;)
Korekta - 0
Co do popychacza, ustawiłem 2.8 i dałem dłuższy czas i obserwowałem z przodu szkło, wszystko gra. Może szkło tak rysuje, z poprzednim miałem ustawione na -0.3, a teraz muszę na +0.3 albo 0.7
Rozkręć szkło i będziesz miał prześwietlone ;)
Na innych szkłach tez to występuje?
Nie mam zamiaru rozkręcać nowego szkła...
Załączam foto, na imageshack było za duże to wrzuciłem na hosta, prosto z karty.
http://www.speedyshare.com/files/28189192/DSC_1803.JPG
Do reszty sprzętu narazie nie mam dostępu, a body nie używałem kilka dni. Dostałem po prostu szkło w prezencie i zrobiłem kilka fot i zonk.
3/4 zdjęcia zajmują ciemne obiekty schowane w cieniu, 1/4 to nasłonecznione mocno niebo plus świecąca rynna po prawej stronie, a po lewej ciemna budka. Kontrastowy widoczek jakby nie było. Elektronika to jakoś musiała uśrednić i wyszło jak wyszło. To tak trochę jak fotografowanie kogoś na śniegu w pełnym słońcu. :)
Nie wiem ale ja tam nic zaskakującego nie widzę, przepałów nie ma, a z cieni wyciągniesz coś więcej.
D-lighting masz włączone?
W tym konkretnym kadrze to na moje oko wszystkiemu winna jest ta wcześniej wspomina rynna po prawej stronie na pierwszym planie.
Nie mam zamiaru rozkręcać nowego szkła...
Chodziło mi bardziej o strzelanie na pełnej dziurze ;)
Jeżeli chodzi o mnie to ja cały czas ekspozycję mam ustawioną na -0.3/-0.7
Zastanawiałem się już czy mam kopnięty światłomierz ale nic takiego nie miało miejsca. Przywykłem
pil mnie ubiegł,
masz kadr który nie rozpieszcza pomiaru światła, w takim wypadku gdzie masz mieszankę świateł i cieni nigdy nie będzie wszystko idealnie naświetlone ;)
d-lighting masz wyłączony, to też przy takiej scenie robi swoje ;)
No dobra, rozjaśnie sobie o 0.3 i będzie gites majonez :) Zobaczę jutro na hali jak będą wychodzić foty. Dzięki za odpowiedzi, a i nad D-lightingiem zastanowię się, co, jak i kiedy. Chociaż przez 4 puchy jakie miałem to nigdy nie załączałem tej opcji jakoś, no ale trzeba spróbować :P
Sapphiron
28-04-2011, 15:44
Kurde, nie bijcie, ale nie widzę nic nieprawidłowego w tej klatce (tzn w naświetleniu jej przez aparat)...
wg mnie aparat poprawie dobral ekspozycje wzgledem obiektow znajdujacych sie w kadrze. Przy pomiarze matrycownym beda wartosciu usrednione. Jesli masz sporo jasnych powierzchni (a tak jest teraz), to wiadomo, ze moze bez komensacji lekko niedoswietlic.
arturmsi
28-04-2011, 16:06
Kurde, nie bijcie, ale nie widzę nic nieprawidłowego w tej klatce (tzn w naświetleniu jej przez aparat)...
no właśnie, chyba już przesadzone narzekanie ;>
ale przecież to d300 i musi być wszystko git...
Uff, a już myślałem, że tylko ja mam coś z oczami i widzę poprawnie naświetlone zdjęcie.
Przysloncie sobie lewa czesc zdjecia i zobaczycie, ze prawa jest pieknie oswietlona. Aparat ma zaprogramowane pewne sceny i na bank taki motyw:
if(Scena.getNa-zdjeciu() == "niebo") then Aparat.do("Olej wszystko inne; ma byc piekne niebo; tego oczekuja ludzie") ;)
Edelmann
28-04-2011, 19:20
Gdyby przesunąć w momencie wykonywania zdjęcia obiektyw lekko w lewo i w dół, wówczas na bank scena z budką i obszar po lewej stronie kadru będą doświetlone bardziej, jednak wtedy trzeba by było liczyć się z ryzykiem przepału w górnym prawym rogu klatki (jeśli by niebo w dalszym ciegu znajdowało się w rogu kadru). Generalnie wg mnie jest naświetlone dobrze, jedynie jak ktoś wyżej zauwazył, rynna na pierwszym planie niepotrzebnie się "wpycha" i niekorzystnie wpływa na pomiar. Najlepsze i sprawdzone rozwązanie na takie przypadłości to zapis w z NEF ie, lekkie wyciągnięcie cieni i szafa gra.
Przysloncie sobie lewa czesc zdjecia i zobaczycie, ze prawa jest pieknie oswietlona. Aparat ma zaprogramowane pewne sceny i na bank taki motyw:
if(Scena.getNa-zdjeciu() == "niebo") then Aparat.do("Olej wszystko inne; ma byc piekne niebo; tego oczekuja ludzie") ;)
I ja sie z tym zgadzam, bo jako posiadacza D300 mam podobnie. Kwestia ustawień.
Sapphiron
28-04-2011, 22:07
Ledwo sie powstrzymałem od parsknięcia na monitor...
Po tym komentarzu postanowiłem odbyć męską rozmowę z moją puszką, obiecała że od teraz będzie się mnie pytać co ma być najbardziej uwidocznione na zdjęciu.
Jak na taką rozpiętość tonalną to bezbłędnie naświetlona klatka, bez przepaleń, cienie czytelne.
To puszka powinna porozmawiać z Tobą!
Sapphiron
28-04-2011, 23:11
Ja tam mam problem z głowy... Pucha rejestruje wszystko jak leci, ja wydobywam to co chcę :)
Ledwo sie powstrzymałem od parsknięcia na monitor...
Napisalem to w formie zartu, ale to prawda. Po to ten czujnik ma setki/tysiace "czegos tam", aby rozpoznac scene typu: niebo = gorne "cos tam" w kolorze niebieskim wiec trzeba uwazac, aby nie przepalic.
Ktos nawet kiedys pisal o automatycznym autofocusie i tzw. skin tones: Aparat ustawiony na AutoAF stara sie zlapac ostrosc na srodek sceny, ale jak mu z lewej czy z prawej wyjedzie "skin tones" (czyli czyjas twarz), ten od razu ustawia ostrosc w te strone.
Michał1972
07-05-2011, 23:46
Setki "zaprogramowanych scen" to raczej mają programy tematyczne, których na szczęście D300 nie ma. Zwróciliście uwagę na wielkośc stopy kobiety idącej po lewej stronie ?! ;)
jackrabbit
07-05-2011, 23:52
Setki "zaprogramowanych scen" to raczej mają programy tematyczne, których na szczęście D300 nie ma. Zwróciliście uwagę na wielkośc stopy kobiety idącej po lewej stronie ?! ;)
ale ma np duzy bialy prostokat czyli po prostu totalny automat. ciekaw jestem jak to dziala. a jesli chodzi o ekspozycje to ten tryb P tez moze w sobie wiele tajemnic kryc ;)
Setki "zaprogramowanych scen" to raczej mają programy tematyczne, których na szczęście D300 nie ma.
Ale ma pomiar matrycowy..... tam wlasnie ma zaszyte te zaprogramowane typowe sceny, nie tylko rozklad jasnosci ale i koloru.
iljuszyn
08-05-2011, 22:23
Potwierdzam! Decyduje o tym pomiar matrycowy i schematy oświetlonych prawidłowo fragmentów matrycy, rozkład koloru... nie wiem.
OT Pytanie do posiadaczy D300, czy Wasze puszki też tak szumią, czo to może wina plastyki szkła przy 2.8 ? Krawędzie kadru wyglądają jak przy ISO 800 na D40!
No chyba nie. Myslisz, ze D3s nie ma zaprogramowanych scen? Jesli tak uwazasz, to w jaki sposob naswietla zdjecie?
Pomyliles programy tematyczne, ktore sluza do nastaw aparatu, od zapisanych setek scen w aparacie, aby ten lepiej dobral ekspozycje.
OT Pytanie do posiadaczy D300, czy Wasze puszki też tak szumią, czo to może wina plastyki szkła przy 2.8 ? Krawędzie kadru wyglądają jak przy ISO 800 na D40!
Pokaż co masz na myśli? Crop.
iljuszyn
09-05-2011, 08:46
Szumy precyzując:
Postać blondynki w ciemnych okularach, siedzącej w Sphinx'ie wraz ze zmartwionym facetem, pani ze sławną już wielka stopą też, żółta markiza Sphinx i Carlsberg (przestrzeń pomiedzy), okno nad napisem BAR. Samych krawędzi kadru nie oceniam, bo zakładam że to wina szkła.
No chyba że to kwestia RAWiarki czy kompresji JPEG to przepraszam za zamieszanie.
Pytam, bo rozważam zakup tego modelu.
Szumy precyzując:
Postać blondynki w ciemnych okularach, siedzącej w Sphinx'ie wraz ze zmartwionym facetem, pani ze sławną już wielka stopą też, żółta markiza Sphinx i Carlsberg (przestrzeń pomiedzy), okno nad napisem BAR. Samych krawędzi kadru nie oceniam, bo zakładam że to wina szkła.
No chyba że to kwestia RAWiarki czy kompresji JPEG to przepraszam za zamieszanie.
Pytam, bo rozważam zakup tego modelu.
No toś mnie rozbawił :) pokaż zdjęcie, mam D300 i to nie możliwe zeby szumiał, na 100% masz coś źle poustawiane
iljuszyn
09-05-2011, 19:19
No toś mnie rozbawił :) pokaż zdjęcie, mam D300 i to nie możliwe zeby szumiał, na 100% masz coś źle poustawiane
wątek dotyczny zdjęcia na pierwszej stronie :-)
wątek dotyczny zdjęcia na pierwszej stronie :-)
No to luknij na dziadka w granatowej koszuli po drugiej stronie kadru. Czy tam też masz szum?
iljuszyn
10-05-2011, 14:50
No to luknij na dziadka w granatowej koszuli po drugiej stronie kadru. Czy tam też masz szum?
ok zgoda, zatem czym są zakłócenia obrazu we wskazanych przez mnie miejscach?
ok zgoda, zatem czym są zakłócenia obrazu we wskazanych przez mnie miejscach?
Ewidentnie brak światła.
a funkcja d-lighting jest włączona?
iljuszyn
10-05-2011, 17:03
Jeżeli do DL, to zawracam honor D300 !
To dobre pytanie do autora wątku i zdjęcia.