Zobacz pełną wersję : Coś mi się z dzwiękiem porobiło... :(
Komp podpięty do amplitunera Onkyo TS-XR506. Do ampli podpięte Celestiony F28, JBL E20 i sub Celestion S80. Komp podpięty oczywiście optykiem. Od pewnego czasu zauważyłem (najpierw na filmach .mkv a teraz też na muzyce, czyli na 5.1 i na stereo) że pojawiły się dziwne trzaski i szumy. Ciężko to cholera opisać ale nie mam pojęcia skąd toto się wzięło. Myślałem że to może wina odtwarzacza (VLC) ale zmniejszyłem jego głośność i nadal jest to samo. Tak, że to nie soft - wydumałem sobie że może za mocny i przesterowany sygnał idzie do ampli. Z tym że przecież przy optycznym podłączeniu nie ma to znaczenia. Te dziwne dzwięki słychać cały czas i już nie wiem skąd się wzięły. Wkurza mnie to okrutnie wręcz.
Jakieś pomysły ? Może kabelek się gdzieś spsował ? Może ampli szwankuje ? Może coś kolumnom dolega ?
Najlepiej usuwać każde "ogniwo", zastępując je chwilowo innym - tak najłatwiej zlokalizować winowajcę.
Tak, tylko że nie mam drugich kolumn, ani drugiego ampli. Kabel dzisiaj zamówiłem więc to będę mógł sprawdzić. Choć niby mogę sprawdzić podpinając JBLki zamiast frontów. Jest to jakaś myśl
EDYTA - JBL podpięte pod kabel od frontów zachowują się tak samo. Czyli to nie kolumny
Matey3000
28-04-2011, 12:08
U mnie dziwne trzaski braly sie z karty dzwiekowej, na zintegrowanej ich nie bylo.
hhmm Ja mam zintegrowaną. Generalnie to jak dotąd wsio hulało. Jakieś 2-3 tygodnie temu to zauważyłem. A nic z kompem, ampli ani kablami nie robiłem. Ot tak, po prostu. hhmmm Nie mam żadnego odtwarzacza stacjonarnego ale mam xboxa... Jak trzasków nie będzie to albo kabel albo karta w kompie. Jakoś wcześniej nie wpadłem na takie rozwiązania :)
darkmajin
28-04-2011, 12:10
normalnie jak by był jack nie do końca wsunięty, a tutaj mi to na kabelek wygląda gdzieś tam ledwo styka (zobacz przy większym basie jak się będzie trzęsło bardziej ;) )
Matey3000
28-04-2011, 12:12
Moja karta byla ok ponad rok, nic jej nie robilem, nawet kompa nie otwieralem.
Tylko weźcie poprawkę, że Strus ma podłączonego kompa optykiem, a nie analogowo, więc jego karta w kompie nic nie robi poza posłaniem strumienia bitów dalej.
Matey3000
28-04-2011, 12:21
Strus a podlacz cos do amp. Cokolwiek mp3 player itp.
Tylko weźcie poprawkę, że Strus ma podłączonego kompa optykiem, a nie analogowo, więc jego karta w kompie nic nie robi poza posłaniem strumienia bitów dalej.
To tak jak ja mialem podlaczone. Moja karta posylala strumien trzaskow :-)
Cholera xbox gra zupełnie inaczej niż pecet bo xbox po analogu a PC po optyku podpięty. Nie jestem w stanie wyłapać czy ta sama płyta z xboxa też trzeszczy. :( :( Osz.... jak nie lubię takich sytuacji że coś nie teges a nie wiadomo co i jak i dlaczego
Matey3000
28-04-2011, 12:38
Zamien kabelki xBox<->PC
Nie mogę -mój xbox nie ma optyka
Mp3 w słabej jakości co prawda ale u mnie to trzeszczy jak cholera. Jak u Was ?
http://www.rafalmrozowski.com/andain.mp3
A podpinałeś PC przez inny kabel niż optyk?
Nie, bo nie dysponuję innym
Matey3000
28-04-2011, 12:58
Mp3 w słabej jakości co prawda ale u mnie to trzeszczy jak cholera. Jak u Was ?
http://www.rafalmrozowski.com/andain.mp3
prosto z lapka w sluchawki, i nie trzeszczy
http://www.rafalmrozowski.com/sade.flac
To jeszcze flac do odsłuchania. U mnie szczególnie te dziwy słychać w momentach takich jak pomiedzy 44 i 48 sekundą
Na słuchawkach (słabiutkich co prawda) faktycznie nie trzeszczy..... Czyli zostawałby kabel albo ampli. Pod ampli słuchawek nie podepnę bo nie mam dużego jacka
Matey3000
28-04-2011, 13:05
To jeszcze flac do odsłuchania. U mnie szczególnie te dziwy słychać w momentach takich jak pomiedzy 44 i 48 sekundą
Tego to moj Mac nie chce przetrawic.
Kazdy ma? Wyjście jest we wtyczce obok kabli A/V.
Co do podanej MP3 - u mnie gra bezproblemowo.
Kazdy ma? Wyjście jest we wtyczce obok kabli A/V.
Najwyraźniej nie każdy... Mój ma sieciówkę, 1xUSB, HDMI i to duże xboxowe coś. Nie ma osobnego optyka
W obu utworach występują artefakty w zakresie niskich częstotliwości.
Słychać przesterowanie basów miejscami. Dźwięk jak w głośnika z uszkodzoną membraną (jak mam do czegoś porównać)
Słuchałem na słuchawkach sennheiser 600.
Najwyraźniej nie każdy... Mój ma sieciówkę, 1xUSB, HDMI i to duże xboxowe coś. Nie ma osobnego optyka
Zwracam honor, nie zauważyłem, że w tym nowym kablu SD nie ma wyjścia optycznego... musiałbyś dowolny inny kabel skołować, wyjście optyczne jest zintegrowane we wtyczce.
W obu utworach występują artefakty w zakresie niskich częstotliwości.
Słychać przesterowanie basów miejscami. Dźwięk jak w głośnika z uszkodzoną membraną (jak mam do czegoś porównać)
Słuchałem na słuchawkach sennheiser 600.
Nie zauważyłem Twojego posta :(
Czyli że w obu przypadkach to wina audio ?
Jak w takim razie wyjaśnić to samo zachowanie przy filmach z you tube albo filmach .mkv 720p ? Też są dennie zrobione a mój zestaw po prostu wyłapuje te braki i czyni je słyszalnymi ?
Nie zauważyłem Twojego posta :(
Czyli że w obu przypadkach to wina audio ?
Jak w takim razie wyjaśnić to samo zachowanie przy filmach z you tube albo filmach .mkv 720p ? Też są dennie zrobione a mój zestaw po prostu wyłapuje te braki i czyni je słyszalnymi ?
Niedawno zripowałem sobie kilka płyt z własnej kolekcji. I kilkunastu utworów nie dało się głośniej słuchać. Bas w najbardziej dynamicznych momentach był jak ktoś z bicza strzelał (lub klaskał w dłonie).
Rafał_Sz
29-04-2011, 17:16
Ja bym obstawiał, że to problem ze sterownikami na linii Dolby Digital -> optyk -> dekoder. Spróbuj zmienić w ustawieniach sterownika audio na PCM i zobacz co się dzieje. Trzaski po podłączeniu DD "po optyku" często wynikają z błędów kodera/dekodera.
Strusiu mam to samo od jakis dwoch tygodni, zmienialem dysk i na nowym W7 jest to samo, trzaski sa podczas audio jak i filmach, ja bym obstawial jakis nowy driver, wkurza mnie to, ale nie mialem czasu pogrzebac. Taki sam problem mialem z karta creativa i vista.
Dobra, wymieniłem kabel optyczny, zassałem i zainstalowałem nowe stery i jest to samo :(
U mnie trzaski też występowały właśnie z karty zintegrowanej. Czasami były czasami nie. Zmiana driverów też problemu nie rozwiązała, więc kupiłem jakąś creativa i jak ręką odjął.
zainstalowałem nowe stery i jest to samo :(
Wlasnie napisalem, ze dla mnie to wina "nowego drivera".........ja dostaje szalu i nie wiem jak to rozkminic!
A próbowałeś podłączyć kompa do innego gniazdka?
A próbowałeś podłączyć kompa do innego gniazdka?
Myslisz o gniazdu do pradu?? No nie, ale moze to faktycznie cos mieszac??!
To zależy od konstrukcji płyty i zasilacza, ale czasami się zdarza, że zakłócenia albo wahania z sieci (jak np. komp jest na tej samej fazie z mikrofalą, pralką itp. albo jak jest źle uziemiona) odbijają się na pracy zasilacza, co w konsekwencji powoduje właśnie takie numery.
To zależy od konstrukcji płyty i zasilacza, ale czasami się zdarza, że zakłócenia albo wahania z sieci (jak np. komp jest na tej samej fazie z mikrofalą, pralką itp. albo jak jest źle uziemiona) odbijają się na pracy zasilacza, co w konsekwencji powoduje właśnie takie numery.
No komp jest raczej na osobnej sieci z kuchnia......poza tym jest na listwie.
Strus a probowales podlaczyc kompa do ampla analogowo? choc wg mnie tez cos podziabane ze sterami w windows albo cos podkrecone w kompie i sie posypalo z czasem. zawsze mozesz odpalic ubuntu z plyty i zobaczyc czy nie trzeszczy.
Ze sterami nic nie jest kombinowane. Podkręcony jest jedynie procek. wszystkie equalizerowe boosty itp są OFF
Ze sterami nic nie jest kombinowane. Podkręcony jest jedynie procek. wszystkie equalizerowe boosty itp są OFF
Jako pyrus powiem TEJ ja tez podkrecilem procka!
jak jest podkrecone to moze Ci przez to trzeszczesc. ze sterami nic nie trzeba robic zeby sie cos 'siamo' popsulo. o blue screeny tez podan nigdy pisac nie trzeba bylo. odkrecic proca i zobaczyc.
jak jest podkrecone to moze Ci przez to trzeszczesc. ze sterami nic nie trzeba robic zeby sie cos 'siamo' popsulo. o blue screeny tez podan nigdy pisac nie trzeba bylo. odkrecic proca i zobaczyc.
Sprawdze to po powrocie do domu......dam znac po testach;)
Jak ma się problemy z podkręconym sprzętem, to podstawą jest sprawdzenie na ustawieniach standardowych.
To wyjaśnijcie mi łopatologicznie jaki jest związek pomiędzy podkręceniem procka a dźwiękiem. Może się czegoś nowego nauczę
Zintegrowane "karty" dźwiękowe tak naprawdę samodzielnymi kartami nie są - całe przetwarzanie dźwięku spada na procesor. Stąd też podkręcenie CPU może się odbić na pracy takiej karty.
chodzi o czestotliwosci taktowania ktore odbiegaja od standartowych i karty dzwiekowe nie zawsze sobie z tym radza.
Zintegrowane "karty" dźwiękowe tak naprawdę samodzielnymi kartami nie są - całe przetwarzanie dźwięku spada na procesor. Stąd też podkręcenie CPU może się odbić na pracy takiej karty.
Sprawdze to.....choc podkrecalem proca juz wczesniej i nie mialem takich numerow. Mam nowe chlodzenie i spokojnie pozwolilem sobie podkrecic, zastanawia mnie tylko jedno, moze to problemy z napieciem zasilacza, podkrecajac procek zwiekszamy jego napiecie i zapotzrebowanie na prad.....moze to to;)
chodzi o czestotliwosci taktowania ktore odbiegaja od standartowych i karty dzwiekowe nie zawsze sobie z tym radza.
O widzisz, zawsze taktowalem z 3,1 na 3,4, 3,6 lub 3,8 a teraz mam na 3,5....moze nieparzystosc ma wplyw:D
Nie to Grzesiu. Właśnie sprawdziłem - cały BIOS fabryczny. Trzeszczy dalej
a na analogu patrzyles ? wepnij jakies sluchawki nawet i sprawdz. jak nie to dalej.
i nie ma co zakladac ze jak u Ciebie trzeszczy przez kabel to u Grega tez.
a na analogu patrzyles ? wepnij jakies sluchawki nawet i sprawdz. jak nie to dalej.
i nie ma co zakladac ze jak u Ciebie trzeszczy przez kabel to u Grega tez.
Dobra nie dodalem, ze u mnie trzeszczy na kablu jack - jack
a na analogu patrzyles ? wepnij jakies sluchawki nawet i sprawdz.
Słuchawki mam tyle dupne że nie ma opcji żeby to wyłapały
EDYTA - A jednak.... Na słuchawkach podpiętych pod kompa też trzeszczy. Ufffff czyli to nie ampli. Czy się pomylę jak powiem że wszystko wskazuje na kartę muzyczną ?
Słuchawki mam tyle dupne że nie ma opcji żeby to wyłapały
EDYTA - A jednak.... Na słuchawkach podpiętych pod kompa też trzeszczy. Ufffff czyli to nie ampli. Czy się pomylę jak powiem że wszystko wskazuje na kartę muzyczną ?
Ja bym nadal obstawial sterowniki.....jak nie karty to czegos innego;) Nawet chipset.
windows ma to do siebie, ze zdarza mu sie objaw zuzycia slyszalny jako trzeszczenie chocby w zwyklym winampie. format? ;)
windows ma to do siebie, ze zdarza mu sie objaw zuzycia slyszalny jako trzeszczenie chocby w zwyklym winampie. format? ;)
eeeeee eror!!! Jestem po formacie, kupilem SSD i system jest nowy, ale przed formatem juz mialem to samo przez jakis tydzien moze dwa, jedyne co jest pewne to podkrecenioe proca mialem przed formatem.
Greg - nie no format to Strusiowi strzelimy :D
u siebie looknij z ustawieniami normalnymi szyny i sprobuj na innym kablu lub sluchawkach. ze sterami mozna wojowac, ale jak przed postawieniem systemu tez tak miales to nie wiem czy bym na nie zwalal.
u siebie looknij z ustawieniami normalnymi szyny i sprobuj na innym kablu lub sluchawkach. ze sterami mozna wojowac, ale jak przed postawieniem systemu tez tak miales to nie wiem czy bym na nie zwalal.
Sprawdze przetaktowanie proca.........
Na sluchawkach tylko w BFBC2 pykam z kumplami to wtedy nie slysze, ale sprawdze na spokojnie.....jak na sluchawkach bedzie dobrze to znaczy, ze glosniki leza i kwicza.
Żebym ja Ci zaraz nie strzelił :mrgreen:
We wtorek będę miał w domu Xonara HDAV to podepnę i sprawdzę. Jak też będzie trzeszczeć to się chyba potnę....
Jak też będzie trzeszczeć to się chyba potnę....
Polsilver (http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://i198.photobucket.com/albums/aa209/marwoj/Spingarda/29.jpg&imgrefurl=http://www.modelwork.pl/viewtopic.php%3Ft%3D22928&usg=__VLSTpoIjAx-FnV-NikYt35s9NpY=&h=512&w=900&sz=299&hl=pl&start=123&zoom=1&tbnid=h8eHLgSIP_06nM:&tbnh=111&tbnw=195&ei=R4DBTcCuM9GcOuubvZ0I&prev=/search%3Fq%3Dpolsilver%26hl%3Dpl%26sa%3DX%26biw%3D 1235%26bih%3D804%26tbm%3Disch0%2C3192&itbs=1&iact=hc&vpx=748&vpy=323&dur=384&hovh=111&hovw=195&tx=157&ty=93&page=6&ndsp=24&ved=1t:429,r:4,s:123&biw=1235&bih=804)....polecam:D
Polsilver (http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://i198.photobucket.com/albums/aa209/marwoj/Spingarda/29.jpg&imgrefurl=http://www.modelwork.pl/viewtopic.php%3Ft%3D22928&usg=__VLSTpoIjAx-FnV-NikYt35s9NpY=&h=512&w=900&sz=299&hl=pl&start=123&zoom=1&tbnid=h8eHLgSIP_06nM:&tbnh=111&tbnw=195&ei=R4DBTcCuM9GcOuubvZ0I&prev=/search%3Fq%3Dpolsilver%26hl%3Dpl%26sa%3DX%26biw%3D 1235%26bih%3D804%26tbm%3Disch0%2C3192&itbs=1&iact=hc&vpx=748&vpy=323&dur=384&hovh=111&hovw=195&tx=157&ty=93&page=6&ndsp=24&ved=1t:429,r:4,s:123&biw=1235&bih=804)....polecam:D
Ty uważaj bo następny w kolejce będziesz stał :)
Ty uważaj bo następny w kolejce będziesz stał :)
:lol:
rotfl :)
dobrze, ze jestem na poczatku kolejki! przynajmniej raz mnie nic nie ominie :mrgreen:
Sprawdze przetaktowanie proca.........
Na sluchawkach tylko w BFBC2 pykam z kumplami to wtedy nie slysze, ale sprawdze na spokojnie.....jak na sluchawkach bedzie dobrze to znaczy, ze glosniki leza i kwicza.
A na jakim serwerze pykacie?? :)
A wracając trochę do tematu, panowie podkręcacze: czy podkręcając CPU ustawiliście blokowanie taktowania szyny PCI, czy leci synchronicznie z procesorem? PCI powinno pracować na 33 MHz, PCI-Express nie więcej niż 105 MHz, a na dobra sprawę można zostawić na default (100 MHz), dopiero mocno cisnąc FSB warto podbić PCI-E o 2-3 MHz.
No dobra, problem zniknął wraz z wymianą płyty głównej. Znaczy się dzwięk na starej się wysypał i tyle
hehe To znowu ja :) Problem wcale nie zniknął. To chyba była siła autosugestii. Co prawda poskromiłem ów problem przy filmach ale przy muzyce nadal jest.
Filmy odtwarzam VLC i on ma taką opcję A52 przez S/PDIF i to praktycznie likwiduje te szumo-trzaski. Tyle że nie zawsze ta opcja jest aktywna :( Przy mp3 czy nawet przy FLACzkach te trzaski są nadal :(
Okazało się że winny był ampli. Zmieniłem i trzasków nie ma. Zaczęły się za to szumy w .mkv i trzaski kiedy coś robię np w Firefoxie. Nie zawsze ale ale występują dość słyszalnie. Teraz to już chyba wypada kupić jakąś kartę i zrezygnować ze zintegrowanego Realteca. Jak sądzicie ?
Matey3000
06-12-2011, 15:05
Rafal kup Maca one nie trzeszcza. :p
Okazało się że winny był ampli. Zmieniłem i trzasków nie ma. Zaczęły się za to szumy w .mkv i trzaski kiedy coś robię np w Firefoxie. Nie zawsze ale ale występują dość słyszalnie. Teraz to już chyba wypada kupić jakąś kartę i zrezygnować ze zintegrowanego Realteca. Jak sądzicie ?Jaką masz płytę główną? Wyłączyłeś w BIOS LPT, COM, IDE, FDD itp. stare kontrolery?
ps. też mam Realtek do którego optykiem jest podłączony DAC
Asus M4A890 Pro
W BIOSie nie grzebalem pod ty katem i bylo dobrze. Zaczelo mi szumiec 2 dni temu. Myslalem ze znowu ampli wadliwy ale nic z tego.
Trzaski przy korzystaniu z Firefoxa wylapalem dzisiaj, po wrzuceniu nowych sterow. Starych nie mam :(
Sa jakies niedrogie karty ktore dobrze odseparowywuja wszystko z kompa? Interesuje mnie tylko dzwiek przez SPDiF
Wszystkie wejścia wyciszyłeś?
Ja sie od kilku miesiecy nawet nie dotykalem do Managera Realteca i wsio bylo OK. Po zmianie ampli też bylo cacy. Nawet lepiej niż cacy bo 609 zjadl 506 na sniadanie.
Takze klopotu nie bylo. Pojawil sie znikad. Pojawil sie i jest. Przegladnalem nawet pliki mkv i avi ktore mam w archiwum i wiem ze ma w nich problemu z dzwiekiem. A jednak szumia. W sluchawkach podpietych pod wyjscie na przednim panelu też szumi.
Biorac pod uwage fakt ze dla mnie w karcie muzycznej mogloby być tylko SPDiF żeby przeslac dzwiek do ampli to czy zrobi roznice czy kupie karte za 50 czy za 500 zl? Teoretycznie po SPDiF powinno isc tak samo, prawda? Ale moze tansze karty gorzej izoluja wszelkie zaklocenia?
Ale moze tansze karty gorzej izoluja wszelkie zaklocenia?Tyle że miałem kilka różnych płyt z integrą Realtek i po SPDIF nie było problemów. Ogólnie nie ma problemów.
Tylko ze "ogolnie" ma w tym wypadku dosc mizerne zastosowanie...
Moze kupic najtansza karte z optykiem (typu nolnejm nawet) i sprawdzic?