PDA

Zobacz pełną wersję : [ Glamour/Beauty ] Marta sama w lesie [by remiksson]

remiksson
28-04-2011, 06:28
Witajcie znów :) Ostatnio obrodziło w zlecenia stricte modelkowe, zatem przedstawiam Wam kolejna sesję, tym razem z sympatyczną Martą spod Poznania. Modelka zażyczyła sobie zdjęcia na łonie natury, w lesie, dlatego też nie miałem pola do popisu z kombinowaniem i klimaty sesji są Wam zapewne dobrze znane z innych moich wątków. Wyjaśniam, gdyż nie chciałbym usłyszeć "łeee kolejna dziewczyna w lesie" lub "łeee kolejna w zieleni" po tym jak mnie strofowano po serii sesji typu "łeee kolejna dziewczyna na schodach" ;) Cóż, klient nasz Pan :) Niespójność kolorystyczna między niektórymi ujęciami zamierzona - przyznaję, trochę kombinowałem z kolorkami :)
Światlo do zdjęć mieliśmy dość dobre, aczkolwiek przezierające spomiędzy liści gęsto rozsiana promyki słońca potrafią bardzo utrudnić pracę gdy ma się do dyspozycji tylko sabinkę z portretowym softboxem. Wyszło jak wyszło, peanów sie nie spodziewam, aczkolwiek z wielu ujęć tej sesji jestem naprawdę zadowolony. Zapraszam do wyrażania Waszych opinii. Enjoy :)

Zdjęcia 1-7 oraz 10 wykonałem obiektywem Nikkor 70-200/[email protected]
Zdjęcia 8 i 9 zostały zrobione obiektywem Nikkor 85/1.8

1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://iv.pl/images/98057472653771813000.jpg)

2.

źródło (http://iv.pl/images/06296531383347738892.jpg)

3.

źródło (http://iv.pl/images/01903638841558477222.jpg)

4.

źródło (http://iv.pl/images/08498455017790886508.jpg)

5.

źródło (http://iv.pl/images/86441521489992077693.jpg)

6.

źródło (http://iv.pl/images/50534475431804512280.jpg)

7.

źródło (http://iv.pl/images/39265645417537277687.jpg)

8.

źródło (http://iv.pl/images/64841736666395759278.jpg)

9.

źródło (http://iv.pl/images/90587782166635713623.jpg)

10.

źródło (http://iv.pl/images/63586182924060268805.jpg)

dembiec
28-04-2011, 07:08
ahh kolejna dobra robota :))) Naprawde cieczy oko !!

rewddd
28-04-2011, 07:13
ładne światło, chciałbym się nauczyć tak panować nad nim ale zapomniałeś o stopach i tam gdzie lampy nie ma są trupie co psuje efekt a moja szczena lekko się podnosi ;P

remiksson
28-04-2011, 07:41
ładne światło, chciałbym się nauczyć tak panować nad nim ale zapomniałeś o stopach i tam gdzie lampy nie ma są trupie co psuje efekt a moja szczena lekko się podnosi ;P

Nie nie zapomniałem o stopach :) Są niedoświetlone bo 1. Cieżko to bylo zrobić (doświetlanie stóp osobno blendą wygladalo meganienaturalnie, a były od góry przysłonięte sukienką wiec swiatlo z lampy nie mialo szans sie tam dostać), 2. Dodają trochę klimatu, więc je zostawiłem takimi własnie "trupimi" jak to nazwałeś. Ale spodziewałem się dostać za to cięgi, taki zabieg nie do każdego trafi, wiem o tym :)

sowart
28-04-2011, 09:01
Lubię twoje sesje w scenografii leśnej (i nie tylko) i nie przeszkadza mi to (sam w najbliższym czasie zamierzam zrobić leśną sesję)
Moimi faworytami z tego setu to 1, 2, 3, 5, 10 i taka naj naj to 6
7, 8, 9, w tych obróbka mniej mi się podoba, na 8 wydaje się jak by dziewczyna świeciła białkami oczu ( za mocno rozjaśnione w stosunku do całej reszty)

eagis
28-04-2011, 09:15
Jak ja bym chciał umieć robić taki kolor skóry....

nimnull
28-04-2011, 09:21
Technicznie, kolorystycznie bardzo mi się zdjęcia podobają, raczej takiego poziomu szybko nie osiągnę:)
Jest coś co mi osobiście przeszkadza, sesja leśna (flora i fauna), czcionka wprowadza klimat fantasy - słupki i siatka nijak mi tu nie pasują.
Pozdrawiam Mirek

krokus66
28-04-2011, 09:28
Jak ja bym chciał umieć robić taki kolor skóry....

Też bym tak chciał, żeby jeszcze do tego przychodziły do mnie piękne dziewczyny i mi za to płaciły ...:lol:

Śliczna sesja, kolor skóry, światło, nastrój i klimat. Bardzo chciałbym umieć tak focić, tym bardziej w lesie gdzie słońce robi psikusy. Wielkie gratulacje.

Moja kolejność: najbardziej 5, 7, 8, następnie 3, następnie: 1, 6, 9.

Przepraszam, zapomniałem dodać.

Bardzo przeszkadza mi napis na zdjęciach, duża i wymyślna czcionka skutecznie odciąga mój wzrok i mnie rozprasza.

Passiv
28-04-2011, 09:47
Po Twoich ostatnich zdjęciach ciężko jest się pozbierać... Może zrobiłbyś jakiegoś tutoriala odnośnie obróbki?

lordjoker
28-04-2011, 10:11
Po Twoich ostatnich zdjęciach ciężko jest się pozbierać... Może zrobiłbyś jakiegoś tutoriala odnośnie obróbki?

Też z chęcią bym się nauczył. Cały set na bardzo wysokim poziomie IMHO. Czy można wiedzieć, jakiego sprzętu trzeba używać, żeby zrobić taką sesję (jakie szkło, jaka blenda - jeżeli była, i w ogóle)?

moro
28-04-2011, 10:14
Pięknie, tutek by się przydał ;)

marekb
28-04-2011, 10:33
z wyjątkiem 4 wszytkie bardzo na tak. 4 jak dla mnie mało zmysłowe trochę takie niejakie w porównaniu z resztą oczywiście:).

kuban7
28-04-2011, 11:23
świetne zdjęcia na 5 szczególnie podobają mi się te promienie słońca pytanko czy to prawdziwe czy dodałeś w trakcie obróbki

Gerlow
28-04-2011, 11:34
Patrzę i podziwiam , 7 bardzo mi odpowiada , to chyba mój klimat . Na czcionkę zwróciłem uwagę dopiero po przeczytaniu komentarzy tak że nie odciągała jakoś skutecznie mojego wzroku .

kuuubu
28-04-2011, 11:57
7 i 8 - moim zdaniem za duży retusz twarzy - zbyt inwazyjny ale reszta..brawo! :)

P.S - z czym lepiej sie pracuje 70-200 czy 85 ?

Agut
28-04-2011, 12:37
kurcze jak zwykle bomba!!!!!

dikanda
28-04-2011, 13:40
Rewelacja! Jak wszystkie pozostałe.... Wczoraj nie mogłam się oderwać od Twojej galerii na fejsie....

nos74
28-04-2011, 13:46
Jestem pod wrażeniem, kolory, światło, kadry, bardzo podoba mi się u Ciebie rozkład głębi ostrości, wszystko ze sobą współgra :)
Zgadzam się, że duże napisy i siatka ogrodzenia nie pasują do siebie. Jedynym elementem, który mi w tych zdjęciach nie pasuje to zbyt duża i widziana na pierwszy rzut oka, dosyć spora obróbka skóry, szczególnie twarzy, ale może mam inny gust po prostu.

mOSAd
28-04-2011, 13:47
7 jest zdecydowanie najciekawsza moim zdaniem. Rzeczywiście obróbka skóry ciut za mocna, ale tak na granicy. Część (8 i 9) za mocno doświetlana moim zdaniem (lub tło zbyt wytłumione) - zbyt centralnie chyba - gdyż twarz wyszła za płasko (może to też kwestia obróbki). Podpisy tym razem denerwują, szczególnie Lone bez 'a' na początku. Krój czcionki ok, ale wielkość, moc oraz kolor (czemu nie jakaś naturalna ciemna zieleń lub brązy?) niekoniecznie. Stopy na 4 - wytłumaczone, ale słabo wyglądają i tak. Na 5 już są akceptowalne.

psychopulse
28-04-2011, 14:07
Zdjęcia fantastyczne, szczęka mi opadła. Światło, kolory, kadry, współpraca z modelką - man, pozamiatałeś.
Typografia niestety słabo, zbyt nachalnie i ciężko, szkoda psuć tak świetnych zdjęć tego typu napisami. Jeśli już to jakieś delikatniejsze kroje fontów, tak sobie myślę ;)

Cieszę się, że tu zagladnąłem bo po oglądnięciu tego setu mam motywację do dalszej pracy! ;)

Strus
28-04-2011, 14:38
Równa , ładna seria. Czyli jak zwykle. :)

Hubert Adamczyk
28-04-2011, 15:17
Jak zawsze kawał dobrej roboty :))

Lucas Z
28-04-2011, 15:20
5 świetne światło

remiksson
28-04-2011, 16:16

Też z chęcią bym się nauczył. Cały set na bardzo wysokim poziomie IMHO. Czy można wiedzieć, jakiego sprzętu trzeba używać, żeby zrobić taką sesję (jakie szkło, jaka blenda - jeżeli była, i w ogóle)?

O tutoriale będzie cieżko ;) nie mam do tego ani cierpliwości ani czasu aby efekt końcowy miał ręce i nogi i dał się zrozumieć. Ale postaram się nagrać z obróbki jakiś filmik, o ile uda mi się go wrzucić na YT z pewnością się nim podzielę.

Też bym tak chciał, żeby jeszcze do tego przychodziły do mnie piękne dziewczyny i mi za to płaciły ...:lol:

Uwierz kokosów z tego nie ma :) Da się przeżyć, ale nie wybudujesz willi na Hawajach ;) Poza tym nie tylko ładne przychodzą, płacą i wymagają, więc też nie zawsze jest tak różowo.

Śliczna sesja, kolor skóry, światło, nastrój i klimat. Bardzo chciałbym umieć tak focić, tym bardziej w lesie gdzie słońce robi psikusy. Wielkie gratulacje.

Moja kolejność: najbardziej 5, 7, 8, następnie 3, następnie: 1, 6, 9.

Przepraszam, zapomniałem dodać.

Bardzo przeszkadza mi napis na zdjęciach, duża i wymyślna czcionka skutecznie odciąga mój wzrok i mnie rozprasza.

Dziekuję :) Las wybrałem ja, ale ścisły zamysł zdjęc to wręcz żądanie modelki :) Musiałem sobie jakoś poradzić, choć też wolalbym iść na łatwiznę ;) Z typografią leżę i kwiczę, wiem. Ale napisy to też życzenie modelki, a mimo mojej niepełnosprawności w tym zakresie i tak wydaje mi się że pasują tu lepiej niż moje logo :)

świetne zdjęcia na 5 szczególnie podobają mi się te promienie słońca pytanko czy to prawdziwe czy dodałeś w trakcie obróbki

Niestety nie są prawdziwe, dodałem je w obróbce. I prawdę mówiąc spodziewałem się za nie reprymendy, a nie pochwały. tym bardziej jestem zaskoczony, ale mile :)

7 i 8 - moim zdaniem za duży retusz twarzy - zbyt inwazyjny ale reszta..brawo! :)

P.S - z czym lepiej sie pracuje 70-200 czy 85 ?

Wygodniej z 70-200. W miarę uniwersalny zoom, nie trzeba biegać w te i z powrotem z aparatem aby odpowiednio wykadrować :) W tak jasnym plenerze, na dodatek doświetlanym sabinką miałbym poważne trudności z wykorzystaniem przysłony f1.8

Jestem pod wrażeniem, kolory, światło, kadry, bardzo podoba mi się u Ciebie rozkład głębi ostrości, wszystko ze sobą współgra :)
Zgadzam się, że duże napisy i siatka ogrodzenia nie pasują do siebie. Jedynym elementem, który mi w tych zdjęciach nie pasuje to zbyt duża i widziana na pierwszy rzut oka, dosyć spora obróbka skóry, szczególnie twarzy, ale może mam inny gust po prostu.

Siatka to mój pomysł, takie zderzenie odrobiny wspólczesności z naturalnym starym lasem. Owa siatka ogradza dawny wybieg dla koni, kiedyś robiłem tam zdjęcia, dziś nie mozna tam wejśc, choć liczyłem ze da się. Mozna przyjąc, że siatka na zdjęciach pojawiła się z konieczności. Zastałem, wykorzystałem, mniej lub bardziej udanie - to już kwestia gustu :)

Magooto76
28-04-2011, 16:56
Bardzo mi się podobają, super zdjęcia.

majora
28-04-2011, 17:29
Człowiek tylko się dołuje oglądając twoje zdjęcia , wszystkie sety genialne

copyman
28-04-2011, 20:12
Człowiek tylko się dołuje oglądając twoje zdjęcia , wszystkie sety genialne

W sumie z tego dołowania może wyjść impuls do samomotywacji :) Wspaniała to rzecz podpatrywać mistrza i starać się go naśladować jednocześnie doskonaląc własne umiejętności. Siedząc na tyłku i łapiąc doła do niczego się nie dojdzie. Jak mawia pewien "Oj.Dyr" - "trzeba siać , siać i jeszcze raz siać" ;) Znaczy brać aparat do ręki , modelinę w plener i do dzieła ! Wieczorkiem natomiast , z lub bez szklaneczki płynu rozweselającego , usiąść do kompa i szukać drogi do coraz lepszej obróbki. Raz wyjdzie innym razem nie - tak bywa ! Zatem głowa do góry i aparat w dłoń ;) Wzór do naśladowania mamy :)

A secik jak zwykle powalający - oglądam go chyba z dziesiąty raz i napatrzeć się nie mogę ! Gratulacje !

hanibal
28-04-2011, 23:35
mistrzostwo swiata

Lesiu83
28-04-2011, 23:58
Fantastyczne zdjęcia Remik. Jedyna moja uwaga to obróbka skóry jest zbyt mocna...

kichu
29-04-2011, 00:19
technicznie jak zawsze

srednio wyszly 7-9, z tych trzech najmniej osemka, wrecz robi modelce kuku, ujecie en-face + brak cienia wrecz eksponuje na pierwszy plan krzywizne nosa... modelka wyszla tu po prostu niekorzystnie... to samo choc w odrobine mniejszym stopniu widac i na 7 i na 9

srednio odbieram tez 10 - technicznie bez zarzutu - ale czuc jakby to powiedziec kompletny brak zycia ze strony modelki... wrecz jak manekin...

pozostale za to bardzo mi sie podobaja

rusek777
29-04-2011, 02:14
Jestem na tak, podoba mi się :)

Jest klimat.

kZC_
29-04-2011, 23:57
faktycznie fotomagik :D 1 i 4 bardzo mi się podobają.
w końcu coś z 85tki ;)

remiksson
30-04-2011, 03:05
faktycznie fotomagik :D 1 i 4 bardzo mi się podobają.
w końcu coś z 85tki ;)

Obiecałem ;)

Alexx
09-05-2011, 12:48
Jak dla mnie to 1 i 2, szkoda tych ujęć, gdzie klimat skutecznie rozpraszają siatka i słupki.

erbe
09-05-2011, 13:05
secik bardzo ładny.
ja nie mam do niczego jak się przyczepić.

NiKtos
09-05-2011, 13:56
Ciekawe jak wyglądają bez obróbki...

Moaa
09-05-2011, 14:17
Do mnie nie przemawiają. Za mało naturalności, za dużo grafiki.

remiksson
09-05-2011, 16:53
Do mnie nie przemawiają. Za mało naturalności, za dużo grafiki.

Zawsze smieszą mnie takie wypowiedzi :) Bez urazy, ale nie udostępniam oryginałów do porównań, więc skąd możesz wiedzieć ile w tym grafiki? :) hehs :)

egoiste
09-05-2011, 17:28
bajecznie , to najlepsze slowo charakteryzujace ten set .... najlepsze od 1 do 7

Moaa
09-05-2011, 20:48
Zawsze smieszą mnie takie wypowiedzi :) Bez urazy, ale nie udostępniam oryginałów do porównań, więc skąd możesz wiedzieć ile w tym grafiki? :) hehs :)

A mnie śmieszy jak artysta na poziomie nie umie przyjąć do siebie zdania obiektywnego odbiorcy.

kichu
09-05-2011, 22:00
Chyba sie troche zagalopowales. Fotografia to nie matematyka... tu nie chodzi o mierzenie waga aptekarska proporcji surowego zdjecia do obrobki, ale o subiektywne wrazenie ogladajacego. Kolezanka odnosi takie wrazenie i juz. Ma prawo, zgadzac sie nie trzeba.

remiksson
09-05-2011, 23:05
Chyba sie troche zagalopowales. Fotografia to nie matematyka... tu nie chodzi o mierzenie waga aptekarska proporcji surowego zdjecia do obrobki, ale o subiektywne wrazenie ogladajacego. Kolezanka odnosi takie wrazenie i juz. Ma prawo, zgadzac sie nie trzeba.

Odnoszenie wrazenia czasem nie ma nic wspolnego z prawdą :) Ale tego kolezanka sie nie dowie, za to odnosi wrazenie ze wie. Choc pojecia nie ma. I wlasnie to mnie smieszy :) Wiec jesli ktos tu sie zagalopowal w swoich osądach to nie ja. Bo ja znam fakty, a nie "odnoszę wrażenia" :) pozdrawiam :)

kichu
09-05-2011, 23:20
To jest takie czcze gadanie, z ktorego niewiele wynika. Zasady wrzucania fot na fora takie jak te sa IMHO proste, autor wrzuca, ludzie komentuja tak jak to widza i opinia taka w 99% zawsze subiektywna. Rola autora jest sobie w glowie ewentualne komentarze przefiltrowac, wyciagnac dla siebie to co uwaza za sluszne, a reszte poslac mentalnie tam gdzie ma ochote.

Jesli kolezanka pisze, ze jej zdaniem fotki sa za graficzne, to ja to traktuje tak, ze jej subiektywnym zdaniem sa. Dla kogos innego z kolei nie beda. Widocznie kolezanka ma inny prog wrazliwosci w kwestii obrobki na przyklad, moze woli subtelniej obrobione fotki. Gusta bywaja przeciez rozne. Mozna sie nie zgadzac, ale trzeba uszanowac IMHO.

Dyskutujemy tu subiektywnym odbiorze obrazu, a nie o matematycznie liczonej procentowej zawartosci "szopa w szopie" z wyraznie ustalonym limitem, nieprawdaz ?

Argument pt. g...no wiesz, bo ja widzialem rawy, a Ty nie IMHO nic nie wnosi do dyskusji. Nawet jesli bys je pokazal, to jeden powie malo obrobki, drugi duzo.... i mamy bledne kolo.

remiksson
09-05-2011, 23:29
To jest takie czcze gadanie, z ktorego niewiele wynika. Zasady wrzucania fot na fora takie jak te sa IMHO proste, autor wrzuca, ludzie komentuja tak jak to widza i opinia taka w 99% zawsze subiektywna. Rola autora jest sobie w glowie ewentualne komentarze przefiltrowac, wyciagnac dla siebie to co uwaza za sluszne, a reszte poslac mentalnie tam gdzie ma ochote.

Jesli kolezanka pisze, ze jej zdaniem fotki sa za graficzne, to ja to traktuje tak, ze jej subiektywnym zdaniem sa. Dla kogos innego z kolei nie beda. Widocznie kolezanka ma inny prog wrazliwosci w kwestii obrobki na przyklad, moze woli subtelniej obrobione fotki. Gusta bywaja przeciez rozne. Mozna sie nie zgadzac, ale trzeba uszanowac IMHO.

Dyskutujemy tu subiektywnym odbiorze obrazu, a nie o matematycznie liczonej procentowej zawartosci "szopa w szopie" z wyraznie ustalonym limitem, nieprawdaz ?

Argument pt. g...no wiesz, bo ja widzialem rawy, a Ty nie IMHO nic nie wnosi do dyskusji. Nawet jesli bys je pokazal, to jeden powie malo obrobki, drugi duzo.... i mamy bledne kolo.

Alez ja szanuję zdanie kolezanki :) Ale WIEM, ze opowiada bzdury wiec to uswiadamiam. A ze kolezanka w dalszym ciagu sie z tym nie zgadza - nie musi. Ma prawo wyrazic swoje zdanie i ja je również mam. Wiec wyraziłem:) A tymczasem wystepujesz w roli adwokata kolezanki, sam nie potrafiac uszanowac mojego zdania. Wiec przyganiał kocioł garnkowi :) Zamknijmy temat subiektywnych wrazen, bo do niczego nie prowadzi :) Pozdrawiam.

kichu
09-05-2011, 23:33
Szanuje Twoje zdanie, ale tez sie z nim nie zgadzam. I czesciowo zgadzam sie ze zdaniem kolezanki. W tym sensie, ze na niektorych zdjeciach pokazujesz piekne... manekiny.

W sensie, ze mimika + obrobka na niektorych fotkach daje wrazenie, ze ogladam nie osobe, ale kogos "bez zycia".

manfred
10-05-2011, 11:50
Szanuje Twoje zdanie, ale tez sie z nim nie zgadzam. I czesciowo zgadzam sie ze zdaniem kolezanki. W tym sensie, ze na niektorych zdjeciach pokazujesz piekne... manekiny.

W sensie, ze mimika + obrobka na niektorych fotkach daje wrazenie, ze ogladam nie osobe, ale kogos "bez zycia".

Może to taki rodzaj obróbki doprowadzony do granicy wytrzymałości. Sam nie robię takich zdjęć ale wybierając pomiędzy zdjęciami portretowymi koleżanki ( bez urazy ) a tutaj prezentowanymi wybieram zdecydowanie tutaj umieszczone nawet jeśli to są super manekiny.

remiksson
10-05-2011, 12:11

Cóz, czasem wole aby był to piekny manekin niż modelka na siłę przyjmująca jakąś minę, która nie wygląda ani naturalnie ani w ogóle nie wygląda ;) A czasem po prostu mi pasuje taka wlasnie obróbka. Wielu osobom ta właśnie sesje bardzo się podobała. Ale zdaję sobie sprawę, że nie będzie sie podobac wszystkim, zawsze tak jest. Tyle opinii ile gustów.

Semati
10-05-2011, 12:33
bardzo udane zdjęcia.. dobra robota

bobek77
10-05-2011, 15:19
Zdjęcia bardzo na tak, długo nie zrobię czegoś takiego. Nie w moim guście: sztuczne promienie słońca i intensywność obróbki oczu.

kichu
10-05-2011, 15:29
Mniej mi tu chodzi o obrobke, a bardziej o prace nad modelka. Uwaga ad manekin tyczy sie pojedynczych zdjec, a nie calosciowo Twojej roboty, bo do watkow zawsze chetnie zagladam i wiele kadrow bardzo mi sie podoba.

Ale o ile np. w tej sesji na kadrach typu 1, 3, 4 czy 6 czuc w odbiorze jakies emocje modelki czy kontakt z nia i ma sie wrazenie ze czuje sie przed obiektywem naturalnie, o tyle np. kadry typu 7,8 czy 10 czuc sztucznoscia ze strony modelki na kilometr. Spieta, twarz ja posag bez zadnego wyrazu.

IMHO na tym poziomie, ktory prezentujesz takie kadry powinny isc do kosza albo do poprawki. O ile IMHO warsztat fotograficzno-obrobkowy opanowany masz na medal, o tyle w tym aspekcie co wyzej czasem wlasnie widze w Twoich fotach "najslabsze" (oczywiscie w cydzuslowiu) ogniwko - w sensie aspekt, na ktory staralbym sie zwrocic baczniejsza uwage.

Owszem wchodzimy troche w czepialstwo dot. detali, ale rosnie poziom to i rosnie tez skala uwag.

Pozdrawiam

remiksson
10-05-2011, 15:47
Mniej mi tu chodzi o obrobke, a bardziej o prace nad modelka. Uwaga ad manekin tyczy sie pojedynczych zdjec, a nie calosciowo Twojej roboty, bo do watkow zawsze chetnie zagladam i wiele kadrow bardzo mi sie podoba.

Ale o ile np. w tej sesji na kadrach typu 1, 3, 4 czy 6 czuc w odbiorze jakies emocje modelki czy kontakt z nia i ma sie wrazenie ze czuje sie przed obiektywem naturalnie, o tyle np. kadry typu 7,8 czy 10 czuc sztucznoscia ze strony modelki na kilometr. Spieta, twarz ja posag bez zadnego wyrazu.

IMHO na tym poziomie, ktory prezentujesz takie kadry powinny isc do kosza albo do poprawki. O ile IMHO warsztat fotograficzno-obrobkowy opanowany masz na medal, o tyle w tym aspekcie co wyzej czasem wlasnie widze w Twoich fotach "najslabsze" (oczywiscie w cydzuslowiu) ogniwko - w sensie aspekt, na ktory staralbym sie zwrocic baczniejsza uwage.

Owszem wchodzimy troche w czepialstwo dot. detali, ale rosnie poziom to i rosnie tez skala uwag.

Pozdrawiam

Wierz mi staram się pracować z modelką na jej mimiką, ekspresją wyrazu. Niemniej jednak nie z każdą przynosi to zadowalające efekty. I nie zawsze jest czas i możliwośc poprawić takie "spięte" ujęcie. A że klient nasz Pan toteż jesli klientowi takie zdjęcie pasuje, dostaje je.

Greg81
11-05-2011, 09:11
Ale jazda :D dawno tak dobrych prac nie widziałem 1,3,5,10 naj jak dla mnie -gratulacje.

loki_p
12-05-2011, 14:12
2 bardzo ładne
8 oczy wyszły fatalnie, wyglądają jakbyś je w całości domalował

rafmart
12-05-2011, 23:14
Hej,

Piszesz, że było dobre światło - po co więc lampa? Mi to wygląda na pójście na łatwiznę - po co szukać dobrego światła jak możemy walnąć wszędzie lampą. Dlatego większość zdjęć jest płaska.

PS... Plastik widać z daleka. Jak ktoś lubi... Ja nie.

Poniżej uwagi do każdego zdjęcia. Wiele z nich można uznać za czepialstwo... Może jednak wyciągniesz coś dla siebie.

Kilka uwag:
1. bardzo fajne zamknięcie kadru z obu stron
palce lewej ręki giną we włosach. w zasadzie mniej to przeszkadza niż kikut prawej ręki i "coś" pozostałe z palców tej samej - prawej ręki
nos wystaje poza obrys twarzy - może lepszy efekt udałoby się osiągnąć gdyby spróbować ułożyć trochę inaczej twarz tak aby zamknąć go wewnątrz tegoż obrysu?
2. w zasadzie nic to zdjęcie nie mówi. ktoś sobie stoi w lesie i tyle. plus za 3plany na zdjęciu.
3. fajna dziewczyna na tle metalowej siatki... masakra ;(
kikuty zamiast palców lewej ręki
garb na plecach
4. siatka.... rzeczywiście tak Ci się ona podoba żeby dawać ją w szerokim kadrze?
brak jakiejkolwiek interakcji z modelką.... na 3 chociaż się uśmiecha
to kobieta - ma stać zwinnie / elegancko / delikatnie - tu podpiera tą siatkę jak menel budkę z piwem... sorki - to było pierwsze skojarzenie
5. w zasadzie j.w. plus minus ;) za oświetlenie z PS
6. prosty, dobry technicznie portret - tylko ta cholerna siatka
7. bardzo nienaturalne oświetlenie - może ktoś lubi. lewa dłoń też mogłaby obejmować pień żeby nie było kikuta
8. nawet kolor oczu zmieniłeś... dla mnie niedopuszczalne.
płaskie, sztuczne światło.
nie tniemy w kolanie.
brak emocji.
9. j.w.
brak pomysłu na ręce - modelka podpiera się?
10. podobne już było

Rafał

remiksson
13-05-2011, 00:22
Hej,

Piszesz, że było dobre światło - po co więc lampa? Mi to wygląda na pójście na łatwiznę - po co szukać dobrego światła jak możemy walnąć wszędzie lampą. Dlatego większość zdjęć jest płaska.

Tak, bylo dobre światło :) Dobre w sensie jasne, ale niestety nie zawsze padające z tej strony, z której bym chciał, nie zawsze (a właściwie NIGDY) na tyle rozproroszone na ile bym chciał i nie zawsze takiej janości jakiej bym chciał. Dlatego właśnie używam lampy, aby rekompensować sobie brak światła z konkretnej strony kadru, aby wyrównywać oświetlenie zastane, światlo słoneczne itp. Uzywam też softboxu, aby kontrolować stopień rozproszenia światła. Jeśli to Twoim zdaniem jest pójście na łatwiznę to tak, przyznaję się. Śmiem twierdzić, że każdy na moim miejscu również by na to poszedł. Bo po to są dodatkowe lampy, sofboxy itp. aby sobie ułatwiać życie i nie być zdanym tylko na oświetlenei słoneczne lub jego brak :) Rozumiem, że ty jako przeciwnik korzystania z lampy a zarazem zwolennik utrudniania sobie życia, nawet w studio je wyłączasz, za to odsłaniasz okno, żeby nie iść na łatwiznę? :)

Dziekuję za wszelkie uwagi, pozwól, że nie odniosę się do nich z osobna, bo za dużo bym tu musiał napisać. Wspomnę tylko, że wziąlem je sobie do serca i przeanalizowałem po mojemu :) Stanowczo jednak muszę zaprotestować przeciwko Twojemu zdaniu "większość zdjęć jest płaska". Otóz moim zdaniem nie, większość nie jest płaska. Ale może inaczej pojmujemy to pojęcie :) Pozdrawiam z tego miejsca serdecznie i wyrażam szczerą chęc obejrzenia jakichś Twoich prac, jako że dopiero raczkujesz na tym forum, więc zapewne jeszcze żadnego setu nie opublikowałeś :) Można je gdzieś zobaczyć?

rafmart
13-05-2011, 00:33
Chciałeś komentarze na temat zdjęć - umieściłem je. Możesz się z nimi zgadzać bądź nie. Dlaczego pytasz się o moje zdjęcia? Ich dotyczył wątek?

Rafał

remiksson
13-05-2011, 02:38
Chciałeś komentarze na temat zdjęć - umieściłem je. Możesz się z nimi zgadzać bądź nie. Dlaczego pytasz się o moje zdjęcia? Ich dotyczył wątek?

Rafał

Ostatnio dużo się udzelam na forum, biegam po wątkach. Zauważyłem, że wpadłeś dziś i obdzieliłeś swoimi uwagami kilka wątków z pierwszej strony forum. W każdym mając do wygłoszenia szereg drobiazgowych krytycyzmów.
Jestem więc ciekaw czy wiedza, która starasz się błysnąć i drobiazgowość byłaby widoczna w Twoich pracach i umiejętnościach? :)

Jest takie powiedzenie o krówce, która dużo ryczy, pewnie znasz :) To czysta ciekawość. Bo może tym razem, owa dużo rycząca krówka po prostu klepie regułki analizując wątki z podręcznikiem na kolanach, samej nie potrafiąc stosować się do własnych uwag :) Zdaje się to być słuszną teorią, tym bardziej, że tak sę wzbraniasz przed ujawnieniem własnego dorobku :)

To jak będzie? Udowodnisz mi, że sie mylę czy wolisz pozostać przysłowiową krówką?:)

Sapphiron
13-05-2011, 09:19
Ech... i jak zwykle na tym forum wojenki typu "wyższość Bożego Narodzenia nad Wielkanocą"...

Z jednej strony Remik się nastroszył jak byle amator (sorry ale tak to wygląda) któremu ktoś wytknął proste błędy, z drugiej strony mocna ale w miarę rzeczowa (pod pewnymi względami) krytyka...

Chociaż...

Hej,

Po co? Po to że fotografia to sztuka malowania światłem, powiedz mi który artysta zwala całą pracę twórczą na osoby lub rzeczy trzecie? To nie na tym kolego polega...

Niestety tutaj przyznam rację...

Myślę również że koleżanka Moaa też powinna zejść z tonu i nie urządzać zbędnych wycieczek personalnych...

marcinc
13-05-2011, 09:43
Moim zdaniem oceniając konstruktywnie prace innych samemu trzeba osiągnąć już jakiś poziom poprawnie wykonywanych fotografii. Nie mówię o byciu fotografem przez duże "F", ale mając już w swoim dorobku kilka, kilkanaście udanych sesji. Nie dziwię się remikssonowi , że chce zobaczyć twórczość swojego krytykanta, ba sam na Jego miejscu też bym to uczynił. Dobrze jest wiedzieć jaki poziom umiejętności prezentuje osoba wystawiająca negatywne opinie.

Rycerz
13-05-2011, 10:05
Jednak moim zdaniem ta krytyka powinna być autorstwa osób, które są tak samo dobre jak dany fotograf albo po prostu lepsze.

nie! krytykować i oceniać może każdy oglądający nawet nie potrafiący robić zdjęć ;-) bo jako oglądający ma takie prawo.
Ale fotograf chętniej przyjmie takie rady od "mistrza w danej dziedzinie" niż od kogoś kto robi gorsze zdjęcia ;-)
tylko krytyka powinna się odnosić do fotografii jako takiej, a nie do oceniania fotografa. Dlatego wytykanie komuś, że jest taki lub owaki [ narcyzm ] jest po prostu nie na miejscu :( [ zgłosiłem raportem jako niewłaściwe ].

ekonet
13-05-2011, 11:22
Narcyzku
Ostrzeżenie, tym razem jeszcze wzrokowe.

Zdanie obiektywne a pie....e farmazonów to zasadnicza różnica :) NIE WIESZ i nie będziesz wiedziec ile grafiki jest w tych zdjęciach :) Więc twoja wypowiedź ma z obiektywizmem tyle wspólnego ile moja z elokwencją :)
W ogóle proponuję zacietrzewionym dyskutantom spuścić trochę powietrza i nabrać dystansu. To naprawdę pomaga i świat stanie się lepszy.

Miłego dnia.

ALF
16-05-2011, 09:35
nie! krytykować i oceniać może każdy oglądający nawet nie potrafiący robić zdjęć ;-) bo jako oglądający ma takie prawo.
Ale fotograf chętniej przyjmie takie rady od "mistrza w danej dziedzinie" niż od kogoś kto robi gorsze zdjęcia ;-)
tylko krytyka powinna się odnosić do fotografii jako takiej, a nie do oceniania fotografa. Dlatego wytykanie komuś, że jest taki lub owaki [ narcyzm ] jest po prostu nie na miejscu :( [ zgłosiłem raportem jako niewłaściwe ].

Przeczyściłem wątek w wycieczek osobistych. I proszę wziąć do serca uwagi rycerza i ekoneta. Tym razem nie będzie upomnień wirtualnych!

Przypomnę - krytyce poddajemy wyłącznie zdjęcia, a nie osoby! Oceniać może każdy, nawet bez dorobku. Możemy ustosunkować się do merytorycznej uwagi, a nie osoby ją wypowiadającej. Nie stosując się do zasad kultury wypowiedzi wystawiamy sobie samym odpowiednie świadectwo!

A co do zdjęć...nienawidzę plastiku, ale tu udało się (z nielicznymi wyjątkami) tego uniknąć. Zdjęcia się przyjemnie ogląda (jako całość), choć do paru kadrów można się przyczepić (co uczynili przedpiszcy). :)

gregzorba
13-06-2011, 12:34
Rewelacja!!! Masakiera innymi słowy!!!

andre84
13-06-2011, 12:49
Świetne zdjęcia, doprawdy świetne !!!
Śliczna modelka :-)