PDA

Zobacz pełną wersję : Triopod ME-3230X8C vs MT-3232X8C

costi
28-04-2011, 01:52
Na początek linki:
MT-3232X8C: http://www.foto-tip.pl/sklep/product_info.php?manufacturers_id=42&products_id=2124 - 399zł
ME-3230X8C: http://www.foto-tip.pl/sklep/product_info.php?manufacturers_id=42&products_id=2120 - 309zł

I teraz pytanie - pomijając wysokość, co takiego specjalnego ma seria MT, że różnica jest aż taka duża? W ogóle ten ME jest podejrzanie tani, bo nawet ME-3228X8C jest od niego droższy...

Swoją drogą, może ktoś powiedzieć, ile ten statyw z numerkiem 30 ma faktycznie wysokości? W tabelce jest 172cm, ale już w opisie na stronie producenta stoi, że "Maksymalna wysokość robocza wynosi aż 181 centymetrów." Takie samo info jest też w tabelce dla MT-3230X8C. To ile ten ME ma w końcu?

Zastanawiam się nad zakupem którychś z tych nóg i właśnie nie wiem, czy te nogi ME będą wystarczające na wysokość (mam 184cm)? Głowicą do tego będzie Triopo B2, używane będzie z D300 + max N70-300 VR.

Tomasz_FK
28-04-2011, 10:28
Na początek linki:
MT-3232X8C: http://www.foto-tip.pl/sklep/product_info.php?manufacturers_id=42&products_id=2124 - 399zł
ME-3230X8C: http://www.foto-tip.pl/sklep/product_info.php?manufacturers_id=42&products_id=2120 - 309zł

I teraz pytanie - pomijając wysokość, co takiego specjalnego ma seria MT, że różnica jest aż taka duża? W ogóle ten ME jest podejrzanie tani, bo nawet ME-3228X8C jest od niego droższy...

Przede wszystkim MT a ME to tylko różnica czy na nogach są pierścienie czy zaciski.

Główna różnica jak dla mnie to udźwig: 12 a 8kg.

I przy okazji. Czy na tych zdjęciach te statywy mają po pięć sekcji? W specyfikacji piszą, że 4.

costi
05-05-2011, 00:15
Jako, że foto-tip uzupełnił ofertę, zamówiłem MT-3230X8C (rzekomo max 181cm) wraz z głowicą Triopo B-3. Jutro powinien do mnie dojść, to zdam jakąś relację.

A co do udźwigu tych Triopo (zarówno nóg, jak i głowic) to wietrzę myślenie życzeniowe producenta, bo MT-3230X8C ma niby udźwig 8kg, a wyższy o 4cm MT-3232X8C juz 12kg. Z głowicami jest podobno historia, choć tu już prędzej uwierzę, bo różnią się średnicą kuli.

Tomasz_FK
05-05-2011, 08:23
A co do udźwigu tych Triopo (zarówno nóg, jak i głowic) to wietrzę myślenie życzeniowe producenta, bo MT-3230X8C ma niby udźwig 8kg, a wyższy o 4cm MT-3232X8C juz 12kg. Z głowicami jest podobno historia, choć tu już prędzej uwierzę, bo różnią się średnicą kuli.

Na stronie producenta (MT-3230X8C (http://triopo.pl/produkt/Triopo+MT-3230X8C) i MT-3232X8C (http://triopo.pl/produkt/Triopo+MT-3232X8C)) widać, że ten drugi ma grubsze nogi, co jednak w dziwny sposób ma niewielki wpływ na masę.

costi
05-05-2011, 15:36
Statyw właśnie dotarł. Pierwsze wrażenia:
- mały i zgrabny po złożeniu, w porównaniu ze statywem ze stopki to maleństwo. Torba na wymiar złożonego w pozycji "traveller" statywu (czyli nogi wywinięte do góry z głowicą między nimi
- nogi mają faktycznie 5 sekcji, ktoś w Triopo bardzo dziwnie liczy...
- wysokość maksymalna podana na stronie jest bez wysuniętej kolumny centralnej. Po rozłożeniu wszystkich sekcji nóg śrubę na głowicę miałem na wysokości oczu... jak dla mnie to trochę dezinformacja ze strony Triopo, spokojnie mogłem wziąć tańsze, niższe nogi (model 28 ). Na szczęście bez rozsuwania najniższej sekcji wysokość jest w sam raz.
- zaciski na nogach działają dobrze, ale ich wykonanie wieje trochę tandetą.
- w komplecie jest krótka broszurka i kluczyk do regulacji oporu nóg. Pomysł dobry, ale kluczyki powinny być dwa - jeden do kręcenia, drugi do kontrowania. Na szczęście to bardzo standardowy ampul, więc coś było w domu
- nie rozumiem, jak ma działać funkcja monopodu. OK, da się odkręcić jedną nogę - ale po stronie tej nogi jest dziura z gwintem, a nie wkręt (widać to też na stronie producenta). Efekt jest taki, że nie ma jak przykręcić głowicy czy aparatu. Krótka przedłużka zawarta w komplecie nie rozwiązuje problemu - tylko przedłuża nogę, zostawiając na szczycie dziurę. Albo ja coś źle robię, albo ktoś tego kompletnie nie przemyślał i funkcja ta jest bezużyteczna.

Co do głowicy - trochę duża, szkoda, że akurat w foto-tipie nie mieli B-2, byłaby idealna. Ale nic to. Stabilna, przyjemna w użyciu, bardzo dobrze wykonana, zapakowana w gustowny, fioletowy woreczek. Wkurza mnie trochę system blokowania płytki, wolałbym coś szybszego. Stabilności i pewności trzymania aparatu odmówić mu jednak nie można.
Pokrętło od panoramowania chodzi koszmarnie ciężko, mam nadzieję, że się wyrobi. Tzn. pokrętło jest ok, tylko obrót głowicy jest strasznie ciężki, nawet jak się rozkręci pokrętło regulacji oporu na maksa.
Po założeniu głowicy trochę ciężko złożyć nogi do pozycji Traveller - przeszkadza pokrętło od panoramowania. Jakby było przesunięte o parę cm, to nogi pięknie by się składały. Ktoś nie pomyślał. Na szczęście torba ma na tyle luzu, że spokojnie się zapina.

darko
05-05-2011, 15:47
- nie rozumiem, jak ma działać funkcja monopodu. OK, da się odkręcić jedną nogę - ale po stronie tej nogi jest dziura z gwintem, a nie wkręt (widać to też na stronie producenta). Efekt jest taki, że nie ma jak przykręcić głowicy czy aparatu. Krótka przedłużka zawarta w komplecie nie rozwiązuje problemu - tylko przedłuża nogę, zostawiając na szczycie dziurę. Albo ja coś źle robię, albo ktoś tego kompletnie nie przemyślał i funkcja ta jest bezużyteczna.
Musisz wykręcić śrubę mocującą głowicę i wkręcić ją do "monopodu", byłem dzisiaj w foto-necie w sopocie i oglądałem jeden ze statywow triopo. Ciekawy patent z tym monopodem jest.
Ja się zastanawiam który wybrać
Czemu piszesz że coś źle podają na temat wysokości ?

costi
05-05-2011, 16:11
Bo zawsze "maksymalna wysokość" oznaczała wysokość z wysuniętą kolumną centralną, a tutaj jest bez wysuniętej kolumny. MT-3230X8C z wysuniętą kolumną ma prawie 2 metry.

Tomasz_FK
05-05-2011, 16:47
- nie rozumiem, jak ma działać funkcja monopodu.

Pewno już sam doszedłeś jak to zrobić. Ale dla ciekawych tu jest wideo (http://www.youtube.com/watch?v=EdbzeBiHz0c&feature=player_detailpage#t=93s).

Kundzior
05-05-2011, 19:01
Różnica polega na zaciskach nóg, mają zatrzaski/śruby. Poza tym to naprawdę świetnie wykonany sprzęt. I za jaką kasę!!

darko
05-05-2011, 21:04
Bo zawsze "maksymalna wysokość" oznaczała wysokość z wysuniętą kolumną centralną, a tutaj jest bez wysuniętej kolumny. MT-3230X8C z wysuniętą kolumną ma prawie 2 metry.
a to kłamczuchy, to w których jak jest podane? mi by wystarczył 1,65-1,7 m bez wysuniętej kolumny.

Właśnie robie przymiarki jaki statyw kupić i facet zachwalał mi Triopo, cenowo nawet nawet, tylko jak z trwałością i sztywnością tego?
Przymierzałem się do benro ale teraz już nie wiem.
Ma ktoś Triopo przez dłuższy czas i może coś powiedzieć więcej o nim

costi
05-05-2011, 21:26
Pewno już sam doszedłeś jak to zrobić. Ale dla ciekawych tu jest wideo (http://www.youtube.com/watch?v=EdbzeBiHz0c&feature=player_detailpage#t=93s).

Dzięki. Trochę to zakręcone (szczególnie, że manual o tym milczy). IMHO spokojnie można było uprościć konstrukcję zamieniając miejscami gwint i śrubę (tak, żeby po odkręceniu nogi mieć od razu na końcu śrubę 3/8"), no ale zrobili jak zrobili.

A jeszcze co do torby: sprawia wrażenie solidnej, na grubość jest jak torba Goldphoto, może nawet ciut grubsza, ale nie mam jak zmierzyć. Jest troszkę sztywniejsza, więc może dlatego się grubsza wydaje. Ma wygodne rączki do przenoszenia, spinane rzepem oraz pasek na ramię. Suwak jest dwukierunkowy, metalowy, z wygodnymi, metalowymi "ciągadełkami". Producent pomyślał nawet o pasku odblaskowym ;) Nie pomyślał za to o jakiejś kieszonce w środku, w której można by nosić krótką kolumnę i kluczyk. To chyba jedyny godny uwagi minus tej torby.

Jak ktoś sobie życzy, to mogę jakieś fotki cyknąć.

darko
05-05-2011, 22:10
Rozumiem że torba mieści statyw z głowicą

mirekkania
05-05-2011, 22:29
Mam Triopo GT-228C.
Rzeczywiście niektóre elementy sprawiaja wrażenie niedopracowanych, ale nie znaczy to, że są słabe.
Porównywałem organoleptycznie z Gitzo o nośności 16 KG (nie pamiętam modelu). Jest tylko odrobinę mniej stabilny. Gitzo miał nogi trójsekcyjne, GT-228 ma czterosekcyjne więc ta trochę mniejsza stabilnośc nie jest zaskoczeniem. Poza tym najoptymistyczniejsze źródła podają wytrzymałośc tego Triopo na 12 kg.
Porównywałem go równiez z Benro C-268M8. Podobna jakość wykonania, znacząco większa stabilność.

Używam tego statywu dość sporadycznie, od początku Stycznia 2011 z głowicą B-3. Nie mam do zestawu w zasadzie ŻADNYCH zastrzeżeń. Kilka tygodni temu miałem do tego zapięte 5DII + 24-70L przez 4 godziny z przemieszczaniem się po lokacji. Wydłużanie, skracanie nóg, przestawianie z miejsca na miejsce nie sprawiało żadnego wrażenia niebezpieczeństwa dla aparatu.

Uważam, że to idealny mariaż między jakością, a ceną.

A jak z żywotnością materiału, zobaczymy za jakieś 2 lata :)

mirekkania
05-05-2011, 22:31
Nie pomyślał za to o jakiejś kieszonce w środku, w której można by nosić krótką kolumnę i kluczyk. To chyba jedyny godny uwagi minus tej torby.
Pokrowiec mojego statywu ma w środku dośc pokaźną kieszonkę na kluczyk.

darko
05-05-2011, 22:42
Zastanawiam się co kierowało producentem, chodzi o to że MT3228 oraz MT3232 mająnogi 28mm i nośność 12 kg
natomiast MT3230 ma nogi 24mm i nośność 8 kg.
Do tego wysokość max MT3228 jest 150cm a MT3230 już 181cm, dziwnie duży przeskok

costi
05-05-2011, 23:21
Rozumiem że torba mieści statyw z głowicą

Tylko jeśli złożysz nogi odwrotnie (tzw. Traveller). Widać to nawet na fotkach na stronie.

Pokrowiec mojego statywu ma w środku dośc pokaźną kieszonkę na kluczyk.

To albo źle szukam, albo padła ona ofiarą modernizacji.