Zobacz pełną wersję : Marumi UV/IR CUT
Czy ktoś miał okazję sprawdzić osobiście jak to cudo działa (jeśli w ogóle) na matrycach puszek typu D90. Czy są jakieś pozytywne efekty dodatkowego filtrowania IR ?
Jeśli już coś było na ten temat to sorry, ale nic nie znalazłem, więc będę wdzięczny za link, lub jakiekolwiek info.
Naprawdę nikt się z tym filterkiem nie zetknął? Nikt ze znajomych również? A może jakieś opisy np. w cudzoziemskich językach? Bo .... zaryzykuję i sam przetestuję... :-)
Zastanawiam sie, czy przy np. długich naświetlaniach nie będzie pozytywnych efektów, bo przy standardowych czasach, jeśli już to różnice pewnie niezauważalne.
Mam od niedawna filtr Heliopan UV/IR. Porównałem zdjęcia robione w tych samych warunkach obiektywem N50mm 1.4D z tym filtrem oraz z filtrem Heliopan UV i nie zauważyłem żadnej różnicy.Podobno są takie warunki pogodowe ,przy których te różnice są widoczne (wyczytałem to na forum).
JP
I nie niepokoi Cię, że wydałeś tyle kasy bez efektu? Na Twoim miejscu szukałbym różnych warunków, by przekonać się że jednak było warto. :-)
Na razie zrobiłem tylko dwa testy: przy pochmurnej pogodzie i przy słonecznej i przy odległości 10-20m.
Spróbuję jeszcze coś zrobić w przyszłym tygodniu to dam znać.Kupiłem go głównie do krajobrazu (panoram) aby zminimalizować występującą mgiełkę na linii horyzontu i to postaram się sprawdzić. W zasadzie miałem kupić Heliopan UV do nowego obiektywu N35/2.0 D ale zdecydowałem się na ten UV/IR żeby poeksperymentować.Różnica w cenie nie była aż tak duża bo ok. 100zł (Raysfoto) bo są to średnice 52mm.
Pozdrawiam JP
Witam. Sprawdziłem działanie filtra UV/IR Heliopan na zdjęciach krajobrazowych. Moim zdaniem zmniejsza on nieznacznie ( na moje oko 5 do 10% w stosunku do filtra UV Heliopan) niebieską mgiełkę na linii horyzontu i nic więcej.
Według mnie nie warto przepłacać.
JP