PDA

Zobacz pełną wersję : Licencja na zdjęcia

photoaction
27-04-2011, 20:52
Witam,
poszukuję klientów, kilku odpowiedzialo mi z prosba o cennik zdjec.
Czy musze podac cene oraz wydać jakąś licencje do publikacji?
jak taka licencja mialaby wygladac? czy to sie po prostu spisuje umowe ze zdjecia moga byc publikowane tu tu i tu czy to jakis dokument prawny itp?

credka
27-04-2011, 21:28
Klientów na co - konkretne zdjęcie, usługę sesji? Zanim podpiszesz umowę o wykonywanie zdjęć lub sprzedaż już istniejącego dobrze byłoby przedstawić klientom cenę za swoją pracę. Jeśli jeszcze jej nie wykonałeś, to raczej warto określić, czego licencja ma dotyczyć - pole do wykorzystania, czas, terytorium, nakład,........

photoaction
27-04-2011, 21:31
kiedyś pracowałem jako fotograf sportowy w północnej Polsce. teraz prowadze działalność i szukam klientów. cennik mam.

rychu_cmg
27-04-2011, 21:53
photoaction nie udzielałeś się kiedyś przypadkiem na forum pod innym nickiem ? Strasznie przypominasz mi jednego użytkownika, który wyleciał stąd z hukiem.

wer
27-04-2011, 22:45
Witam,
poszukuję klientów, kilku odpowiedzialo mi z prosba o cennik zdjec.
Czy musze podac cene oraz wydać jakąś licencje do publikacji?
jak taka licencja mialaby wygladac? czy to sie po prostu spisuje umowe ze zdjecia moga byc publikowane tu tu i tu czy to jakis dokument prawny itp?

Nic nie musisz podawać. Za to w umowie musisz określić dokładnie pola eksploatacji i tyle. Czyli np na stronę www, do gazety codziennej.

photoaction
27-04-2011, 22:48
photoaction nie udzielałeś się kiedyś przypadkiem na forum pod innym nickiem ? Strasznie przypominasz mi jednego użytkownika, który wyleciał stąd z hukiem.

nie udzielałem się.

Dziekuje za odpowiedzi

krzysztof jot
02-05-2011, 21:04
kiedyś pracowałem jako fotograf sportowy w północnej Polsce. teraz prowadze działalność i szukam klientów. cennik mam.

prowadzisz działalność w znanej Ci branży i nie wiesz jak kupic zdjecia? Oferujesz cenę to raz, dwa - dajesz do podpisania umowe licencję - albo stawiane warunki pasują sprzedającemu albo widzi, że jesteś pazerny chcesz kupić za grosze i publikować przez lata i na wielu polach eksploatacji i mówi - nie wchodzę w ten biznes.
Robiłeś zdjecia, sprzedawałeś więc wiesz jakie są "kruczki" w tym biznesie... rozsadny fotograf nie odda dobrego materiału bez zapewnienia co i jak bedzie się z nim działo (tym materiałem, nie fotografem :)