PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Polna droga

pes
27-04-2011, 18:35
Postanowiłem Was jednak jeszcze trochę podpytać w temacie krajobraz ;) Co o tych fotkach sądzicie?
1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img38.imageshack.us/i/dsc7188.jpg/)
2.

źródło (http://img836.imageshack.us/i/dsc7197o.jpg/)

Seeker
27-04-2011, 19:19
Ladne dalekie plany i delikatne swiatlo na nich.

wasilewk
27-04-2011, 19:35
Mnie się podoba !

pes
28-04-2011, 07:49
Czyli nawet dają radę w odbiorze? Hmm, a nie jest trochę zbyt żółto na 1? Na 2 wydaje mi się, że WB jest OK, ale jakoś na 1 nie jestem do końca pewien ;)

wasilewk
28-04-2011, 19:08
Jak widzę tak ostre szczególy w oddali, to od razu 'buzia się cieszy'.

des009
28-04-2011, 19:35
Hmm jeśli mam być szczery, to szału nie ma.... zwykłe pstryki

jacekz40
28-04-2011, 19:50

No widzę, że masz mocne wejście na forum.

des009
28-04-2011, 19:56

No widzę, że masz mocne wejście na forum.

Co to znaczy?? Widzę, że panuje tu teoria im więcej postów tym "większy znawca" czym Cię tak ujęły te zdjęcia??

jacekz40
28-04-2011, 19:59
Co to znaczy?? czym Cię tak ujęły te zdjęcia??

Ja nie pisałem o zdjęciach tylko o Twoim komentarzu - 16 postów na koncie, żadnego zdjęcia na forum... i od razu ostra krytyka...hmmm

des009
28-04-2011, 20:03
Ja nie pisałem o zdjęciach tylko o Twoim komentarzu - 16 postów na koncie, żadnego zdjęcia na forum... i od razu ostra krytyka...hmmm

Oceniam zdjęcia i piszę co o nich myślę, nie włażę nikomu za przeproszeniem w du*ę ;) pytam po raz drugi: co na tych zdjęciach Ci się tak podoba????

JaroPienza
28-04-2011, 20:38
Oceniam zdjęcia i piszę co o nich myślę, nie włażę nikomu za przeproszeniem w du*ę ;) pytam po raz drugi: co na tych zdjęciach Ci się tak podoba????

Chciałbym podpisać się pod pytaniem. Poza tym się zgadzam w całej rozciągłości . Czasami ludzie się nie zastanawiają co fotografują

pes
28-04-2011, 20:49
Jaka agresja na tej spokojnej łące :mrgreen: chill

Seeker
28-04-2011, 22:06
"Czasami ludzie się nie zastanawiają co fotografują"

Wiosnę ;)
Naprawde nie rozumiem, jak mozna komus "słuszną" tematyke narzucac...
ale fakt, pokazana jest "tak sobie".

Duder
28-04-2011, 22:21
Tu chyba nikt nikomu tematyki nie narzuca, tylko wypowiada swoje zdanie, do czego ma pełne prawo. Tylko czy jest to potrzebne? Ja staram się nie wypowiadać na temat zdjęć, których temat czy styl mi nie odpowiada. Trzeba zakładać, że coś co my uważamy za nieciekawe kogoś może interesowac.

JaroPienza
28-04-2011, 22:37
Tu chyba nikt nikomu tematyki nie narzuca, tylko wypowiada swoje zdanie, do czego ma pełne prawo. Tylko czy jest to potrzebne? Ja staram się nie wypowiadać na temat zdjęć, których temat czy styl mi nie odpowiada. Trzeba zakładać, że coś co my uważamy za nieciekawe kogoś może interesowac.

Zgadzam się w każdej rozciągłości. Ja osobiście chciałem dowiedzieć się co autor zdjęcia chciał przez te zdjęcie pokazać. Mało interesujące może jest ,ale próbuje człowiek .Więc i może jakieś wskazówki by mu się dało (jeżeli takowych oczekuje?).

Pes nie odbieraj takich rozmów jako agresja, jeżeli tak było to sorki.

pes
28-04-2011, 22:47
Luzik, nie odbieram tego jako agresji wobec mnie :) Czasami tak jest, że forumowicze zaczynają się między sobą przepychać, to w sumie naturalny ludzki odruch. Co do fotek. No cóż byłem na spacerku i takie zrobiłem. Co mają pokazywać? Łąkę w trochę pochmurny dzień :) Mnie te fotki się podobają, ale to pewnie też dlatego, że poprostu lubię tą miejscówkę. Podobne wrzucałem w temacie "Leśne", to te same okolice ;)

Seeker
28-04-2011, 22:58
"Tylko czy jest to potrzebne?"

Ja wlasnie w takiej intencji. Nie chce nikomu odbierac prawa glosu,
tylko skupiac sie na rzeczach bardziej przydatnych autorowi.

"Mnie te fotki się podobają, ale to pewnie też dlatego, że poprostu lubię tą miejscówkę."

Miedzy innymi. Poza tym autor laczy jakis stosunek emocjonalny, co zmienia
jego postrzeganie, a nie kazdy to samo czuje.

des009
29-04-2011, 14:44
Postanowiłem Was jednak jeszcze trochę podpytać w temacie krajobraz ;) Co o tych fotkach sądzicie?
1.

źródło (http://img38.imageshack.us/i/dsc7188.jpg/)
2.

źródło (http://img836.imageshack.us/i/dsc7197o.jpg/)

"Tylko czy jest to potrzebne?"

Ja wlasnie w takiej intencji. Nie chce nikomu odbierac prawa glosu,
tylko skupiac sie na rzeczach bardziej przydatnych autorowi.

"Mnie te fotki się podobają, ale to pewnie też dlatego, że poprostu lubię tą miejscówkę."

Miedzy innymi. Poza tym autor laczy jakis stosunek emocjonalny, co zmienia
jego postrzeganie, a nie kazdy to samo czuje.

Seker; Dokładnie! Należy jednak spojrzeć na sam początek i uważnie przeczytać o co pyta PES ;) Dlatego jeśli jest to jakikolwiek stosunek emocjonalny PES powinien dołożyć wszelkich starań, by pokazać to miejsce w taki sposób, by oglądający te zdjęcia choć na dłuższą chwilę zatrzymali się przy nich. Mnie one nie zatrzymały...

Duder
29-04-2011, 15:02
A o co niby PES miał pytać? Aleś go przyłapał. :-) Twierdzisz, że autor "powinien dołożyć wszelkich starań, by pokazać to miejsce w taki sposób, by oglądający te zdjęcia choć na dłuższą chwilę zatrzymali się przy nich". A dlaczego sądzisz, że nie dołożył? Ze stosunkiem emocjonalnym autora do fotografowanego tematu jest sytuacja zupełnie typowa i naturalna. Nigdy nie miałes takich myśli : "co ten facet widzi ciekawego w zdjęciach tej nieciekawej baby (która jest jego żoną, dziewczyną, ulubioną modelką)" ?

paolos
29-04-2011, 15:10
Odcinając się od ciekawej i merytorycznej dyskusji o sensowności pstrykania lub fotografowania tej skądinnąd ciekawej tematycznie drogi napiszę co myślę :-)

Moim skromnym zdaniem byłoby to lepsze kadry, gdyby znikneły z 1. zabudowania. Ergo, spróbować z kwadratem lub z pionem.

harb
29-04-2011, 18:29
zdjęcia poprawne ale nic więcej, zbyt słabe motywy, bez charakterystycznych dodatków typu ładne dorodne drzewo, lub ciekawy polny mostek, albo staw wkomponowany w ten szpaler drzew na horyzoncie, bez takich lub podobnych dodatków zdjęcia są zwykłymi fotografiami jak sam autor twierdzi zrobionymi na spacerze :)

des009
29-04-2011, 19:17
A o co niby PES miał pytać? Aleś go przyłapał. :-) Twierdzisz, że autor "powinien dołożyć wszelkich starań, by pokazać to miejsce w taki sposób, by oglądający te zdjęcia choć na dłuższą chwilę zatrzymali się przy nich". A dlaczego sądzisz, że nie dołożył? Ze stosunkiem emocjonalnym autora do fotografowanego tematu jest sytuacja zupełnie typowa i naturalna. Nigdy nie miałes takich myśli : "co ten facet widzi ciekawego w zdjęciach tej nieciekawej baby (która jest jego żoną, dziewczyną, ulubioną modelką)" ?

Napisał pes
Postanowiłem Was jednak jeszcze trochę podpytać w temacie krajobraz Co o tych fotkach sądzicie? :mrgreen:

Miałem. Powiedz, czy Ty patrząc na te zdjęcia zastanawiasz się, jak to ująłeś "co ten facet widzi ciekawego w zdjęciach tej nieciekawej baby (która jest jego żoną, dziewczyną, ulubioną modelką)"??? ;) a tu krajobrazu? ;)

pes
29-04-2011, 19:44
des009, widzę, że na forum przydałaby się emotikona FACEPALM bo trzeba by Ci taką dać :mrgreen: Brniesz do nikąd w tych wypowiedziach. W jakim celu?

des009
29-04-2011, 20:03
des009, widzę, że na forum przydałaby się emotikona FACEPALM bo trzeba by Ci taką dać :mrgreen: Brniesz do nikąd w tych wypowiedziach. W jakim celu?

Ok dawaj. Powiem to bardziej dosadnie: zapytałeś co forumowicze sądzą na temat twoich zdjęć - odpowiedziałem, że to dwa gnioty, ktoś wziął cię w obronę i tak dalej już poszło... ;) naturalna kolej spawy ;) poczytaj od początku ze zrozumieniem... ;P
pozdrawiam

PS. donikąd nie do nikąd ;)

pes
29-04-2011, 20:09
OK, są to gnioty i co z tego :) Po to jest chyba forum fotograficzne żebym się tego dowiedział od speców. Aha, bym zapomniał FACEPALM dla Ciebie :mrgreen: Btw. czekam na Twoje fotki ;)

aronov
29-04-2011, 21:28
OK, są to gnioty i co z tego :) Po to jest chyba forum fotograficzne żebym się tego dowiedział od speców. Aha, bym zapomniał FACEPALM dla Ciebie :mrgreen: Btw. czekam na Twoje fotki ;)

Nie ma i nie będzie, pam pam pampampampam :)
Szczerze, to szału ni ma ;)

Duder
29-04-2011, 21:46
Powiedz, czy Ty patrząc na te zdjęcia zastanawiasz się co ten facet widzi ciekawego....
oraz
ktoś wziął cię w obronę

Pytasz, więc odpowiadam szczerze : zastanawiam się, ale zanim to wyartykułuję na forum, zadaję sobie jeszcze jedno pytanie - czy to się do czegoś autorowi przyda, gdy się dowie, że ja mam inne upodobania.

Ja nikogo nie brałem w obronę, chodziło raczej o zasadę odrobiny zrozumienia dla czyichś upodobań.

Seeker
30-04-2011, 04:48
"jeśli jest to jakikolwiek stosunek emocjonalny PES powinien dołożyć wszelkich starań, by pokazać to miejsce w taki sposób, by oglądający te zdjęcia choć na dłuższą chwilę zatrzymali się przy nich"

Wiele w tym racji, jednak z innej strony patrzac, autor nie jest w stanie tego gwarantowac.

"OK, są to gnioty i co z tego Po to jest chyba forum fotograficzne żebym się tego dowiedział od speców."

No to wlasnie sie dowiedzial (z wczesniejszego cytatu), merytorycznie (w sensie ideowym) do tego podchodzac. ;).