PDA

Zobacz pełną wersję : upadnięty obiektyw

robipol
27-04-2011, 16:42
stało się nieszczęście...z wysokości ok metra spadł mi na beton obiektyw AF-S NIKKOR 70-300VR (był w oryginalnym woreczku materialowym. Optyka wygląda na całą, fotki pstryka dobrze, nie wyostrza w całym zakresie (gubi się zwłaszcza na dużej ogniskowej, a silnik wyraźnie ma inny dźwięk). Przy potrząsaniu "cóś" lata w środku.
I moje pytanie - czy można coś z tym zrobić? czy serwis zaradzi?
śladów upadku na plastikach nie ma.

Grand.
27-04-2011, 16:44
A gwarancja jest?

robipol
27-04-2011, 16:49
książeczka z numerem tego obiektywu jest, karta gwarancyjna czyściutka (bez daty i pieczątki sklepowej - kupowane w Media Markt, wydaje mi się, że dwa latka już mu stuknęły)

Koliber44
27-04-2011, 18:36
Jezeli jest juz po gwarancji to ja bym sie nie bawil w jego serwisowanie badz co badz to szkielko nie nalezy do najdrozszych a koszty serwisu moga sie pokryc z kupnem nowego szkla .............ale skoro mowisz ze masz czysciutka karte a znasz kogos w media markt kto ci ja podbije zeby sie jeszcze lapal na gwarancji to ja bym probowal

TOP67
27-04-2011, 18:54
Usterka jest prozaiczna i banalnie prosta do naprawy. Przesunął się pierścień silnika (który nie ma żadnej osi). Wystarczy rozkręcić i nastawić (tylko nie wolno dotykać go palcami).

robipol
27-04-2011, 22:07
Usterka jest prozaiczna i banalnie prosta do naprawy. Przesunął się pierścień silnika (który nie ma żadnej osi). Wystarczy rozkręcić i nastawić (tylko nie wolno dotykać go palcami).
czyli mały śrubokręcik wystarczy?

TOP67
27-04-2011, 22:31
czyli mały śrubokręcik wystarczy?

Wystarczy wkrętak PH0 lub PH00 i trochę zręczności.

ekonet
27-04-2011, 23:02
Podmieniaczom mówimy stanowcze "NIE".
Ostrzeżenie wzrokowe.

robipol
27-04-2011, 23:45
Wystarczy wkrętak PH0 lub PH00 i trochę zręczności.
nie wiem co to za wkretaki, ale te opcję wybieram - sam zepsułem, sam naprawie (no chyba, ze Szanowny Kolega pomógłby mi - w tym tygdniu bedę we Wroclawiu)

pet3r
28-04-2011, 00:48
ph0 i ph00 to oznaczenie wymiarów główki wkrętaka, w każdym sklepie z narzędziami mają takie. najszybciej będzie podlecieć do Castoramy czy innego Leroy Merlin :) 10 zł i masz wkrętak, którym możesz zacząć zarabiać pieniądze ;)

TOP67
28-04-2011, 07:17
Jak będziesz przed sobotą, to nie ma problemu. Pisz na priv.

robipol
03-05-2011, 23:02
obiektyw rozkręciłem...faktycznie - prosta sprawa, mała tulejka wypadła, trzeba było ja tylko w odpowiednie miejsce osadzić - wszystka gra i buczy:-)...tylko jest problemik mały - po jakimś czasie ta tulejka wypada ze swojego miejsca i lata luźno po obiektywie. Są tam jeszcze dwie tulejki, ale każda z nich ma taką specjalną zawleczkę, której brakuje w tej felernej tulejce (nic więcej mi nie wypadło z obiektywu) - no i co teraz? co zrobić, żeby tulejka (podtrzymuje pierścień regulacji przesłony) nie spadła sama?