Zobacz pełną wersję : jak rozumiec te liczbowe oznaczenia przy obiektywach
karola1995
27-04-2011, 15:19
Witam serdecznie i na początku zaznaczam że jestm kompletnym amatorem a mam temat pracy do napisania.
I juz sobie radziłem a ty nagle zonk.
I tu moje pytanie co oznaczają te liczbowe oznaczenia przy obiektywach np 18-55, 55-200, 70-300, 35, 55,. i jeszcze jest och pewnie milion innych ale jakby ktoś był uprzejmy to prosze o wyjaśnienie tej kwesti.
Oznaczenia literowe znalazłem na forum ale te liczbowe.. kumam ze to cos chodzi o przysłone czy jakoś tak ale tak blizej chciałbym proble poznac.
Z góry przepraszam za pytanie i wielkie dzieki.
ogniskowa (http://pl.wikipedia.org/wiki/Ogniskowa_(fotografia))
Karola1995 - najlepiej zerknij do specyfikacji jednego z obiektywów - np tego: http://www.nikon.pl/pl_PL/product/nikkor-lenses/auto-focus-lenses/dx/zoom/af-s-dx-nikkor-18-200mm-f-3-5-5-6-g-ed-vr-%E2%85%B1
Najczęstsze "cyfry" jakie występują to:
Długość ogniskowej - to na Twoim przykładzie 18-55, 55-200 .... a w przypadku obiektyw z linka: 18-200
Największa przysłona /na przykładzie linka/ - f/3,5–5,6 (czyli największa przysłona przy najkrótszej i najdłuższej ogniskowej)
karola1995
27-04-2011, 19:25
hmmmm ok coś zaczynam kumać ale myślałem ze to troche prostrze do wytłumaczenia. myślałem ze jak jest 18-200 to jakiś zoom i idzie to jakos okreslić że można najlepiej robić zdjecia z takiej odległosci i najlepiej do takie. Jeszcze troche chyba mi zostało do poczytania.
Ojciec ma jakis obiektyw chyba z sony 70-300 i jak robiłem nim zdjecia z dużej odległości to najprawde wychodziło jak "na dłoni". wiec im większa ogniskoawa tym większe przybliżenie???
Jeżeli masz obiektyw 18-200, to 18 znaczy szeroko (np. do krajobrazów), a 200 długo (do fotografowania obiektów znajdujących się dalej od nas). 18-200 jest zoom'em, a np. samo 200 jest stałką. 18-200 jest dobry na wycieczki ze względu na zakres ogniskowych (od szerokiego po długi).
jackrabbit
27-04-2011, 19:52
wiec im większa ogniskoawa tym większe przybliżenie???
tak, wiec masz np 18mm do krajobrazu a 500mm do podgladania sasiadki
karola1995
27-04-2011, 19:54
ok to już jesteśmy blizej ale jeszcze pare wskazówek np. taki obiektyw Nikkor AF 24 mm f/2,8 lub Nikkor AF-S 600 mm f/4G VR co to oznaca.
przysięgam to ostatnie pytanie z typu tych głupich.
marciing
27-04-2011, 20:00
taki 600 mm to obiektyw stałoogniskowy czyli nie ma zooma. Tak samo obiektyw 24 mm.
Art Erie
27-04-2011, 20:00
ok to już jesteśmy blizej ale jeszcze pare wskazówek np. taki obiektyw Nikkor AF 24 mm f/2,8 lub Nikkor AF-S 600 mm f/4G VR co to oznaca.
przysięgam to ostatnie pytanie z typu tych głupich.
Nikkor nazwa handlowa obiektywów Nikona AF auto focus (automatyczne ustawienie ostrości) 24 mm stała ogniskowa 24mm f/2,8 największy otwór przesłony / najniższa przesłona
Nikkor AF-S 600 mm f/4G VR
VR - stabilizacja obrazu / redukcja wibracji - pozwala robić ostre zdjęcia, gdy trzęsą się ręce ;) Dodatkowa literka przy AF-S oznacza silniczek ultradżwiękowy wbudowany w obiektyw (obiektywy bez literki S korzystają z silnika w body / aparacie).
A'propos ogniskowej - podane oznaczenia odnoszą się zawsze do "pełnej klatki" 24x36mm (film małoobrazkowy) przy błonach / matrycach należy użyć przelicznika (było o tym w jednym z linków na początku wątku, ale przypominam bo to zmienia postać rzeczy).
A'propos ogniskowej - podane oznaczenia odnoszą się zawsze do "pełnej klatki" 24x36mm (film małoobrazkowy) przy błonach / matrycach należy użyć przelicznika (było o tym w jednym z linków na początku wątku, ale przypominam bo to zmienia postać rzeczy).
Ogniskowa nie dotyczy pełnej klatki. To fizyczny parametr obiektywu. W zależności od wielkości matrycy obiektyw o ogniskowej 200mm oferuje różne kąty widzenia. Producenci aparatów kompaktowych podają ogniskową przeliczeniową dla filmu małoobrazkowego, ale to nie jest ogniskowa obiektywu. Rzeczywista ogniskowa wtedy też jest podawana, np 7-40.
Za wikipedią:
Ogniskowa (odległość ogniskowa) – odległość pomiędzy ogniskiem układu optycznego a punktem głównym układu optycznego, np. odległość środka soczewki od punktu, w którym skupione zostaną promienie świetlne, które przed przejściem przez soczewkę biegły równolegle do jej osi. Ogniskową można określić zarówno dla soczewek i ich układów, jak i dla zwierciadeł.
Nie ma tu nic o wielkości matrycy i nie może być.
Art Erie
27-04-2011, 23:17
[...] - podane oznaczenia odnoszą się zawsze do "pełnej klatki" 24x36mm (film małoobrazkowy) [...]
Ogniskowa nie dotyczy pełnej klatki. To fizyczny parametr obiektywu.
Oczywiście masz rację, ale ja pisałem o oznaczeniach na obiektywie a'propos ogniskowej, nie o pojęciu „ogniskowej” jako takiej.
Czyli dokładnie w tym sensie
[...] W zależności od wielkości matrycy obiektyw o ogniskowej 200mm oferuje różne kąty widzenia. Producenci aparatów kompaktowych podają ogniskową przeliczeniową dla filmu małoobrazkowego[...]
W wątku jest mowa o obiektywach do lustrzanek. Twórczyni pyta się o takie oznaczenia, nie ma sensu wprowadzać zamieszania i lepiej dokładnie wytłumaczyć. Osoby, które wiedzą o co chodzi nie zmylą się, ale laik może.
albricht
28-04-2011, 00:21
Proste wytłumaczenie ogniskowej http://www.szerokikadr.pl/poradnik/artykul/zakres_ogniskowych_obiektywu
http://www.szerokikadr.pl/poradnik/artykul/jak_to_dziala_czesc_2_optyka
http://www.szerokikadr.pl/poradnik/artykul/jak_to_dziala_czesc_3-optyka_po_raz_drugi
Jest jeszcze wiele materiałów na tej stronce które Ci się na pewno przydadzą
Mam nadzieję że nie wypierze Ci mózgu :)
Cały wątek powinien wylądowac w HUMORZE :lol: Czy to jakaś prowokacja czy co; bo takiego idiotycznego pytania dawno nie widziałem. Rozumiem, że pewnych rzeczy się nie wie (ja wielu nie wiem jeszcze), no ale....
Czy szanowny założyciel wątku miał kiedyś aparat w rękach? Jeśli tak to skąd te zapytanie, a jeśli nie....to nie daj nikonowi zarobić :]
Witam serdecznie i na początku zaznaczam że jestm kompletnym amatorem a mam temat pracy do napisania.
Rozumiem, ze praca co najmniej doktorska :-D
A juz z pewnościa głeboko naukowa.
Rozumiem, ze praca co najmniej doktorska :-D
A juz z pewnościa głeboko naukowa.
No to po grzyba zabierać sie za temat o którym się dosłownie NIC nie wie....
No własnie po to, zeby było głeboko naukowe z odkrywczym powiewem świeżości.
Jak sie pisze pracę na znany temat to jest rutyna...
Art Erie
28-04-2011, 21:38
Ostatnio znajomy, któremu "piszę się" praca inżynierska o silnikach spalinowych pytał mnie co to takiego jest na zdjęciu w jego pracy (korbowód).
Hm. Dobrze że to go przynajmniej zainteresowało :mrgreen:
Ale nie demonizujmy autor wątku czyta forum i pyta o to czego nie rozumie.
pytanie o Nikkora rozumiem, sam osobiscie nie rozumiem po co jest nikkor i nikon...ale w końcu to tylko ja :razz:
W takim razie, czekam na dalsze odpowiedzi; z przyjemnością się dokształcę :mrgreen:
marcin_G
01-05-2011, 11:13
Myślę, że TMB poruszył ważną kwestię, natury ogólnej:
Karola, PO CO pieszesz, albo próbujesz pisać pracę z dziedziny, o której nie masz pojęcia? Nie możesz wybrać innego tematu, w którym posiadasz jakąś orientację? Z doświadczenia wiem, że pisanie pracy (bez znaczenia czy to gimnazjum / liceum / studia licencjackie czy magisterskie) w tematyce "po omacku" jest bez sensu, bo jeśli czytający/sprawdzający pracę będzie się orientował w materii, od razu wychwyci mnóstwo błędów, nieścisłości, potknięć, które dla Ciebie są nie do wykrycia. Chyba, że sprawdzający prezentuje podobny poziom wiedzy z optyki, to OK - dogadacie się, obie strony będą zadowolone.......
karola1995
02-05-2011, 22:34
ale nikt was nie pyta lub nie prosi o napisanie tej pracy. Jest to forum wiec pytam i jeśli ktos jest chętny i ma jakąs wiedze a szczegóelnie umie ją w prosty sposób przekazać to jestem wdzięczny.Już po tych poprzednich postach cos kumam ale z niecierpilwością czekałem na posty tego typu "co to za pyt." "kto takie pytanie zadaje" itp. Załózmy sie koledzy i koleżanki że was też moze coś " łatwego" w życiu zaskoczyc i potem co- brak odwagi zapytać nawet na forum bo wasze ambicje wam na to nie pozwolą. pozdrawiam. i proponuje zamknać watek.
Był kiedys taki ładny topic o ogniskowej, i przeliczaniu z dx na fx, nawet obrazek tam wklejalem wlasnorecznie zrobiony.. hmm poszukam zaraz
-----------------
o!
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2232352&postcount=42 zagadnienie "zoomu" na fx i dx
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2232464&postcount=49 zagadnienie ogniskowej, czyli tych smieszych cyferek 18-55 itd.
Tu nie chodzi o ambicje, ani o samą treść pytania...poczytaj niekończące się tematy nt. jakiegoś obiektywu, bardzo rzadko jest autor odsyłany do google! Na tym forum nie brak speców, którzy się z chęcią podzielą swą wiedzą.
Tak jak napisał mój poprzednik oraz ja - po co brac się za coś, o czym się nie ma zielonego pojęcia? Tym bardziej, ze te cyferki są podstawą w tematyce optyki?
Pz
ps. jak masz jeszcze jakieś nurtujące pytania to wal - z chęcią OSOBIŚCIE udziele na nie odpowiedzi:)
równiez jak kolega tmb. jak masz ytania mozesz walić na PW albo tu w wątku.
pytanie o Nikkora rozumiem, sam osobiscie nie rozumiem po co jest nikkor i nikon...ale w końcu to tylko ja :razz:
to tak podobnie jak między innymi z Panasonic'iem ... czyli produktem firmy Matsushita :)
Od to zapewne taki manewr marketingowy.
Ale chyba Matsushita zmieniła nazwę na Panasonic, coś mi się obiło o uszy.
alpaczino
06-05-2011, 00:41
Ale chyba Matsushita zmieniła nazwę na Panasonic, coś mi się obiło o uszy.
...i dla uproszczenia ;-) wprowadziła nazwę "Lumix" dla swoich aparatów fotograficznych. :lol: