Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Opuszczone domostwo toskańskie...
JaroPienza
26-04-2011, 23:12
... jakich pełno dookoła
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img861.imageshack.us/img861/685/dsc0530web2.jpg)
maniak666
26-04-2011, 23:45
Kiedyś przy okazji którejś Twojej foty wspominałem o książkach Dario Castagno. Teraz czytam kolejną, i jak patrzę na to zdjęcie to widzę po prostu ilustrację do kolejnego rozdziału.
Chyba najbardziej tak właśnie widzę tę krainę zarówno po lekturze, jak i po zajrzeniu tutaj.
Taka delikatna stylistyka bardzo mi tu pasuje. Dobre foto :D
Bardzo przyjemny obrazek, choć moje wątpliwości budzi duża ilość magenty na drzewach, glebie a nawet na budynku.
ładne miejsce mnie jedna przeszkadza jakość mz. uciekła dość mocno, drzewa za domem cała ta linia, i LD prawie bez szczegółów, tylny plan w takiej postaci jestem w stanie zaakceptować, ale pozostałe przednie plany ...... :)
krokus66
27-04-2011, 11:41
Ładny obrazek, ma swój charakter i klimat. Podzielam wątpliwości Dudera ale i tak mi się bardzo podoba.
Bardzo fajna kompozycja. Te "fale" na dalszym planie mnie po prostu rozbrajają ;)
Urzeczenie widokiem jakoś każe nie zwracać mi uwagi na wady(?), o których piszą inni koledzy.
jacek.gold
27-04-2011, 13:01
piękny pastelowy krajobraz
podoba się tak jak jest...ładna zieleń...
jarekf34
27-04-2011, 14:38
Ładnie, pastelowo. Podoba się.
widzę ze innym się podoba, więc nie zwracaj uwagi na moją opinię, może trochę zbyt głęboko grzebię :):) bo widok jest malarski to prawda
Karbulot
27-04-2011, 15:46
Ja uważam, że Jarek zaczyna nieco przesadzać z ingerencją w obróbkę.
Wprawdzie mało się na ten temat znam, ale widzę że kolejne fotki coraz bardziej odbiegają od rzeczywistości.
Zaczyna się robić nieco za pastelowo, zbyt jadowita zieleń itd...
Bartekkw
27-04-2011, 17:02
ładne miejsce mnie jedna przeszkadza jakość mz. uciekła dość mocno, drzewa za domem cała ta linia, i LD prawie bez szczegółów, tylny plan w takiej postaci jestem w stanie zaakceptować, ale pozostałe przednie plany ...... :)
Podpiszę się obiema ręcami :) Bardzo trafna uwaga
JaroPienza
27-04-2011, 21:47
Ja uważam, że Jarek zaczyna nieco przesadzać z ingerencją w obróbkę.
Wprawdzie mało się na ten temat znam, ale widzę że kolejne fotki coraz bardziej odbiegają od rzeczywistości.
Zaczyna się robić nieco za pastelowo, zbyt jadowita zieleń itd...
Skąd wiesz jaka jest ta rzeczywistość , nie wierzysz w to co pokazuje??Toskania to nie Polska żeby zieleń nasączać ... To pastelowo ,czy zbyt jadowito?? Dlaczego Pablooka zdjęcia nie ma takich komentarzy??!! Zieleń i obróbka nie wiele się rożni (jedynie sprzęt)
taki zabieg był celowy. Chciałem zwrócić uwagę na zabudowanie ,a wycięcie dolnego/lewego rogu jest wykluczone.Zabrało by to większą część przestrzeni ,która chciałem zostawić jak największą
widzę ze innym się podoba, więc nie zwracaj uwagi na moją opinię, może trochę zbyt głęboko grzebię :):) bo widok jest malarski to prawda
Ależ Twoje opinie są jak najbardziej na miejscu i jestem za nie wdzięczny
Nikonozaur
27-04-2011, 23:07
Cieszy, że nie unurzane w beczce świetlnego syropu...
Motorniczy
27-04-2011, 23:32
Tutaj w Toskanii tak wlasnie jest , dlatego wiecej jest "malarzy" niz fotografow :) - to dla niedowiarkow . Bylem ostatnio dwa razy w rejonie Colle di Val d'Elsa (w samym miescie jeszcze nie) na rybach i powiem Ci Jaro, ze tam jest sporo w okolicy starych opuszczonych domow . Musze sie tam wybrac ponownie ale tym razem na zdjecia .
Zdjecie sie podoba , zreszta moja opinie juz znasz co do Twoich prac :)
Pozdrawiam :)
Pastele - marzenie...
Piękne
Skąd wiesz jaka jest ta rzeczywistość , nie wierzysz w to co pokazuje??Toskania to nie Polska żeby zieleń nasączać ... To pastelowo ,czy zbyt jadowito?? Dlaczego Pablooka zdjęcia nie ma takich komentarzy??!! Zieleń i obróbka nie wiele się rożni (jedynie sprzęt)
...
Jako, że w pewien sposób przywołałeś mnie do tablicy postanowiłem skrobnąć kilka słów :).
Od pewnego czasu obserwuję Twoje poczynania, zarówno te fotograficzne, jak i te "słowotwórcze". I o ile te pierwsze notują znaczny progres, to o tych drugich już tego nie można powiedzieć. Jesteś na forum od niecałego roku i Twoje zdjęcia mz zanotowały, jak już wyżej nadmieniłem duży krok do przodu. Widać to, po coraz lepszym, świadomym kadrowaniu, szukaniu atrakcyjnego światła, jak i po obróbce. No właśnie obróbce... . Widać, że kombinujesz, szukasz i bardzo dobrze. Bo tylko w ten sposób można mz się czegoś szybciej nauczyć, zobaczyć, dowiedzieć. I tu właśnie przechodzimy do punktu drugiego, czyli formy wypowiedzi jaka często gości na forum popełniona przy użyciu Twojej klawiatury. Trzeba sobie zadać podstawowe pytanie: Po co publikujesz tutaj i nie tylko swoje zdjęcia? Tylko po to, aby zagościły pod nimi ochy i achy? Skądinąd bardzo przyjemne i w dosyć skuteczny sposób łechcący moją np. próżną duszę ;). Ale mam nadzieję, że nie tylko ja tak mam ;). Ale dużo ważniejszym jest mz poznanie opinii ludzi na temat swojego zdjęcia. Ludzi, którzy są dużo bardziej doświadczeni, mający ogromną wiedzę fotograficzną, potrafiących pokazać dobre i złe strony danej pracy. Ja w każdym bądź razie najbardziej sobie cenię tego rodzaju komentarze. Zawsze staram się bardzo dokładnie czytać, analizować, zrozumieć i wyciągnąć z nich wnioski na przyszłość. To nic innego jak nauka i inwestycja w swoją pasję i warsztat fotograficzny. A u Ciebie widzę jakiś tam problem z przyswajaniem mniej "pozytywnych" postów dotyczących Twoich zdjęć. Proponuję trochę więcej luzu i dystansu na przyszłość. W przeciwnym przypadku wydaje mi się, że pomimo wspaniałych miejsc, które pokazujesz i coraz to lepszych zdjęć nie każdy będzie miał ochotę pozostawić pod nimi komentarz.
Co do sprzętu jakim kto spełnia swoją fotograficzna przygodę, to oczywiście zgodzę się, że lepszej jakości na pewno pomaga, ale... . No właśnie, znam wiele osób, które przy pomocy bardzo prostych systemów potrafią naprawdę wyczarować piękne cuda :shock:. Także mz o wiele bardziej liczy się to, co w duszy tkwi, wiedza i umiejętności oraz ich praktyczne wykorzystanie.
Teraz krótko o zdjęciu. Kolory, sprawa subiektywna. Zielenie jak dla mnie są w porządku, magenty może ciut dużo. Ale zawsze powtarzam, że ile monitorów tyle różnistych odbiorów kolorystycznych.
Ja sam lubię soczystą i zdecydowana kolorystykę i dokładnie wiem jak wyglądają kwietniowo-majowe zielone pola okraszone późnopopołudniowym światełkiem. Zdają się wręcz fosforyzować ;). Toskańskich co prawda na żywo nie widziałem, ale myślę, że morawskie zbyt mocno nie odstają. I żywię cichą nadzieję, że będzie mi dane kiedyś się o tym przekonać.
Sprawa tzw "miziania", to także kwestia gustu i subiektywnego postrzegania tego tematu. Sam niejednokrotnie na dosyć dużo sobie pozwalam, ale zawsze staram się czynić to z wyczuciem. Tak, aby nie "zabić" szczegółu, a przede wszystkim świateł i cieni. To podstawa w tego typu odsłonach. Zbyt mocne głaskanie powoduje "spłaszczenie" i zatarcie przestrzenności i plastyki. No i selektywne podejście do tematu. Miziać tak, ale nie wszystko jednakowo. Jeden element bardziej podatnym jest, drugi mniej, a trzeci zupełnie nie przyjmuje tego typu działania. I to wszystko musi razem zagrać, aby zdjęcie atrakcyjnym na końcu się okazało.
Życzę Tobie jak największej ilości atrakcyjnych zdjęć oraz troszkę większego dystansu do siebie i swoich prac.
Ale przede wszystkim więcej luzu i jak największej ilości pozytywnych emocji dostarczanych przez tą wspaniałą pasję jaką jest FOTOGRAFIA :):):).
Pozdrawiam serdecznie.
JaroPienza
28-04-2011, 10:33
Widzę ,ze porównanie mnie do Ciebie bardzo Cie dotknęło Pawle. Ale dzieki ze odezwales sie odnośnie zdjecia. Widzę ,ze jakakolwiek polemika z mojej strony jest odbierana negatywnie. Jeżeli chodzi o "fotografów" ,którzy komentują moje zdjecia trzeba zeby byli bardziej obiektywni. Ze wzgledu na jakość (wysoka) tego forum. Nie chce słuchać tylko dobrych (ochow i achow) opini, ale chciałbym zeby wszyscy byli traktowani równo. A tak w nawiasie to po co Ty wstawiasz tu swoje zdjecia?? Ostatnio nikt Ci nie napisał nic innego jak och i ach;)
Bez urazy Pawle. Szanuje i podziwiam Twoja twórczość ...wiele mnie nauczyło oglądając Twoje zdjecia i Twoje rady.
jacekz40
28-04-2011, 10:53
Jarek z Twojej wypowiedzi tylko taki mały cytat:
...trzeba zeby byli bardziej obiektywni.
ja z tego nic nie rozumiem :sad: obiektywni?? chyba w większości przypadków komentarz opiera się na subiektywnych odczuciach każdego z nas. I subiektywnie nie musi zaraz oznaczać źle czy negatywnie. Nikt Ci chyba w komentarzach nie pisze na złość? Komentarz pod zdjęciem to wyraz własnej opinii piszącego, ochy i achy też można wyrazić na 100 sposobów, jeden Ci się spodoba, drugi wcale a trzeciego może nawet nie wyczujesz ;-) Ilu ludzi, tyle różnych sposobów wyrażania swoich opinii.
Widzę ,ze porównanie mnie do Ciebie bardzo Cie dotknęło Pawle. Ale dzieki ze odezwales sie odnośnie zdjecia. Widzę ,ze jakakolwiek polemika z mojej strony jest odbierana negatywnie. Jeżeli chodzi o "fotografów" ,którzy komentują moje zdjecia trzeba zeby byli bardziej obiektywni. Ze wzgledu na jakość (wysoka) tego forum. Nie chce słuchać tylko dobrych (ochow i achow) opini, ale chciałbym zeby wszyscy byli traktowani równo. A tak w nawiasie to po co Ty wstawiasz tu swoje zdjecia?? Ostatnio nikt Ci nie napisał nic innego jak och i ach;)
Bez urazy Pawle. Szanuje i podziwiam Twoja twórczość ...wiele mnie nauczyło oglądając Twoje zdjecia i Twoje rady.
Jarek nic mnie nie dotknęło :). Staram się zawsze zachować właściwy dystans do pewnych rzeczy. A co do reszty to starałem się to w miarę jasno wyjaśnić w moim trochę przydługim poście :).
Miłego dzionka :).
P.S. A pod moją fotką zawsze możesz napisać: bee i już będzie ciekawiej ;).
......A tak w nawiasie to po co Ty wstawiasz tu swoje zdjecia?? Ostatnio nikt Ci nie napisał nic innego jak och i ach;) ......
sadzę że tym zdaniem przesadziłeś, jak zrobisz choć jedną fotkę na poziomie Pawła, to może zrozumiesz co napisałeś, i to nie tylko sprzęt jak to słusznie zauważył Paweł, ale sposób patrzenia i widzenia robi bardzo dobre zdjęcie, natomiast aby zrobić wybitne trzeba się jeszcze nauczyć topowej obróbki, i Paweł robi takie właśnie zdjęcia, dlatego pod jego pracami przeważnie piszę ochy i achy, sadzę że wszyscy inni również. A wystawiając je tutaj, daje przykład i pokazuje że można robić zdjęcia na takim poziomie
JaroPienza
28-04-2011, 22:42
sadzę że tym zdaniem przesadziłeś, jak zrobisz choć jedną fotkę na poziomie Pawła, to może zrozumiesz co napisałeś, i to nie tylko sprzęt jak to słusznie zauważył Paweł, ale sposób patrzenia i widzenia robi bardzo dobre zdjęcie, natomiast aby zrobić wybitne trzeba się jeszcze nauczyć topowej obróbki, i Paweł robi takie właśnie zdjęcia, dlatego pod jego pracami przeważnie piszę ochy i achy, sadzę że wszyscy inni również. A wystawiając je tutaj, daje przykład i pokazuje że można robić zdjęcia na takim poziomie
Janku nie zrozumiałeś mojej ironicznej wypowiedzi i zgadzam się z Tobą. Daleko mi do Pawła, ale nie wypisuje ochow i achow pod jego zdjęciami na tym forum tylko w innym miejscu. Czasami Janku trzeba rozróżnić poczucie humoru od zażarłej debaty, ale to się okaże jak się poznamy osobiście przy Twojej podroży do Toskanii ;)
Janku nie zrozumiałeś mojej ironicznej wypowiedzi i zgadzam się z Tobą. Daleko mi do Pawła, ale nie wypisuje ochow i achow pod jego zdjęciami na tym forum tylko w innym miejscu. Czasami Janku trzeba rozróżnić poczucie humoru od zażarłej debaty, ale to się okaże jak się poznamy osobiście przy Twojej podroży do Toskanii ;)
być może zbyt zawaluowałeś swą ironię :) bo ja ją odebrałem jednoznacznie, stąd taki mój komentarz
Chłopaki - ale nie kopiecie się, prawda? ;)
Chłopaki - ale nie kopiecie się, prawda? ;)
Bez lopat??
JaroPienza
28-04-2011, 23:28
Dzięki ekonet za sprzątanie w tym wątku;) Nie, bez obaw ja już się zakopałem ,jak ten topór
Motorniczy
29-04-2011, 00:22
Ubierzcie slowa w zdjecia .
Ładny malarski klimat.pozdrawiam