PDA

Zobacz pełną wersję : kostka synchro blokuje wbudowaną lampę w D70s

lucki
26-01-2007, 11:10
Witam!

Mam problem jak w tytule. Na sankach w D70s mam kostkę hama do kabla synchro, na którym mam lampę główna sunboxa 500. SB800 chciałem użyć jako drugiej lampy zdalnie przez wyzwolenie wbudowaną w aparacie i tu pojawił się problem... Kostka blokuje lampę wbudowaną, nie da się jej podnieść do końca. czy ktoś miał podobny problem kiedyś? Nie wiem czy jest sens wyzwalać tego sunboxa, głównej lampy studyjnej przez fotocelę?

R
26-01-2007, 11:37
nie bardzo rozumiem, jak masz kostke synchro to po co Ci lampa wbudowana? jesli natomiast lampa zdalna ma fotocele to po co Ci kostka?

lucki
26-01-2007, 13:08
lampą wbudowaną chciałem odpalać zdalnie SB800, chyba, że znasz jakiś inny sposób. A przez kabel synchro studyjną.

R
26-01-2007, 13:10
sb-800 ma wbudowana fotocele SU-4. (tryb pracy) jesli blysnie lampa wyzwalana z kabla to blysnie i 800, jesli wyzwolisz je lampa wbudowana (koniecznie ustawiona na manual) to blysna obie... po co mieszac?

lucki
26-01-2007, 18:46
Wytłumacz mi to jak 4-latkowi, zamiast remote w SB800 ustawiam SU4 i to jest fotocela, którą wyzwoli mi błysk z lampy studyjnej np. Chyba nie doczytałem instrukcji.

Valwit
26-01-2007, 20:22
chyba faktycznie nie doczytales.

lucki
27-01-2007, 10:31
już doczytałem, jest fotocela i działa. Dzięki za pomoc.:)

strangelove
27-01-2007, 11:49
Tymniemniej uwazam ze do kitu jest taka sytuacja, ze z kostka nie mozna uzyc wbudowanej lampy.
Nie mozna bylo jej zrobic ciut mniejszej? przeciez tam sa tylko styki. jakby sie postarali, to pewnie w 2mm mogliby sie zamkanac i dzialalaby lampa pokladowa.
zawsze lepiej jest miec jeszcze jedno zrodlo swiatla dostepne, nie?
a tak... du*a.
szkoda. pozdrawiam
Strangelove

meliszipak
27-01-2007, 13:08
Tymniemniej uwazam ze do kitu jest taka sytuacja, ze z kostka nie mozna uzyc wbudowanej lampy.
Nie mozna bylo jej zrobic ciut mniejszej? przeciez tam sa tylko styki. jakby sie postarali, to pewnie w 2mm mogliby sie zamkanac i dzialalaby lampa pokladowa.
zawsze lepiej jest miec jeszcze jedno zrodlo swiatla dostepne, nie?
a tak... du*a.
szkoda. pozdrawiam
Strangelove

A Ty znowu swoje. Jak używasz lampy wbudowanej to kostka jest niepotrzebna i tyle.
Wyzwalasz albo przez kostkę, albo przez lampę.

Jacek_Z
27-01-2007, 13:30
strangelove tak już jest we wszystkich body i chyba ze wszystkimi kostkami jakie są. Nikt sie nie stara zrobić takiej kostki. Bo po co.
zamykam, wszystko wyjaśnione.