PDA

Zobacz pełną wersję : Czy wszystkie szkła Nikona bez silniczka mają śrubokręt?

Cysiu
26-04-2011, 18:41
Tak jak w temacie, bo Wujek mi nic nie chce na ten temat powiedzieć :/

darkmajin
26-04-2011, 19:28
mf - manual
af - sruborek
af-s - silniczek

szklana
26-04-2011, 21:48
mf - manual
af - sruborek
af-s - silniczek

af-i - stara wersja silniczka

wasilewk
30-04-2011, 18:12
Czy wszystkie szkła Nikona bez silniczka mają śrubokręt?
Tak jak w temacie, bo Wujek mi nic nie chce na ten temat powiedzieć :/

Nie wszystkie. Szkła manualne (ręcznie trzeba ustawiać ostrość kręcąc pierścieniem ostrości na obiektywie) nie mają 'śrubokręta' - choć trzeba przyznać, że szkła AF-S też nie mają 'śrubokręta' i ręcznie można na nich ostrzyć dzięki posiadanemu sprzęgiełku.

Pzdr.

Cysiu
30-04-2011, 18:59
Nie wszystkie. Szkła manualne (ręcznie trzeba ustawiać ostrość kręcąc pierścieniem ostrości na obiektywie) nie mają 'śrubokręta' - choć trzeba przyznać, że szkła AF-S też nie mają 'śrubokręta' i ręcznie można na nich ostrzyć dzięki posiadanemu sprzęgiełku.

Pzdr.

Ale obiektywy z serii D mają śrubokręt, tak? Bo akurat o te szkła mi chodzi...

tomitom
30-04-2011, 19:18
Nie, D nie oznacza mechanizm AFu są wersje starsze bez "D" mające przeniesienie napędu AF z aparatu (np mój made in japan 50mm 1.8 z połowy lat '80).

wasilewk
30-04-2011, 19:33
Ale obiektywy z serii D mają śrubokręt, tak? Bo akurat o te szkła mi chodzi...

Jeśli chodzi o Nikkory (obiektywy Nikona), to wszystkie z oznaczeniem "AF" (czy D czy bez D) mają śrubokręt.

Pzdr.

P.S.
Kiedyś myślałem, że wszystkie z pięcioma stykami elektrycznymi mają śrubokręt, ale okazało się, że to nie prawda: są teraz Samyangi ze stykami - ale manualne.

Cysiu
30-04-2011, 22:00
Takie proste, aczkolwiek skomplikowane dla mnie... Wolę się spytać o coś, o co jestem pewny, żeby mieć pewności jeszcze więcej :)