Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Makro ] Wiosenne testy nikor 105

Atum
26-04-2011, 15:32
Witam!

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/13636/DSC_2955.JPG)

P.S. Walczyłem też z portretem :/ Takiej aberacji, jaką daje moja 105 przy f2,8-3,5 a nawet więcej to dawno nie widziałem :( Wiem oczywiście,że to makro i przy małej liczbie przysłony jest gorzej ale to co zobaczyłem na zdjęciach robionych w słoneczny dzień mnie trochę zniesmaczyło. Mam też dłuższą stałkę 300/2,8 i nie ma mowy o jakiejś aberacji:)

Proszę użytkowników Nikor 105/2,8 vr o opinie na temat zdjęć robionych na "pełnej dziurce".Jestem ciekaw czy to ogólna przypadłość czy w moim coś w ChRL źle skręcili :/

Karbulot
26-04-2011, 18:46
Z tego co słyszałem, wśród Nikkorów 105 Micro trafiają się często sztuki abberujące i mydlące. Trzeba mieć szczęście aby dobrze trafić. Między innymi dlatego zdecydowałem sie na Tamrona 90. Połowę tańszy, trzy razy lżejszy i do tego udana seria, bez żadnych mydleń czy aberracji. Może słabiej się spisuje pod światło, jest plastikowy, brakuje mu stabilizacji, wyjeżdża tubus przy ostrzeniu oraz ma te 15mm mniej. Ale optycznie jest bez zarzutu i to wystarczy. A ja też nie muszę się pochylać nad każdym kwiatkiem czy robaczkiem z toną gratów na szyi :) .

arachiusz
26-04-2011, 20:32
hmmm jeśli chodzi o makro mój jest ostry , kumpla już mniej są widoczne różnice , za to mojemu zepsuł się AF nigdy nie używałem włączyłem po 2 latach ze 4 razy i za piątym się zepsuł (robiłem piłkę ręczną)

Motorniczy
26-04-2011, 20:36
Z tego co słyszałem, wśród Nikkorów 105 Micro trafiają się często sztuki abberujące i mydlące. Trzeba mieć szczęście aby dobrze trafić. Między innymi dlatego zdecydowałem sie na Tamrona 90. Połowę tańszy, trzy razy lżejszy i do tego udana seria, bez żadnych mydleń czy aberracji. Może słabiej się spisuje pod światło, jest plastikowy, brakuje mu stabilizacji, wyjeżdża tubus przy ostrzeniu oraz ma te 15mm mniej. Ale optycznie jest bez zarzutu i to wystarczy. A ja też nie muszę się pochylać nad każdym kwiatkiem czy robaczkiem z toną gratów na szyi :) .

Mialm sztuke, z ktorej makro bylo dosc slabe a jesli juz to trzeba bylo zrobic kilka powtorzen. Natomiast robiac zdjecia portretowe czy inne nie bylo takiego problemu wcale, wrecz bylem oczarowany ostroscia i jakoscia zdjec . Dziwne

arachiusz
26-04-2011, 20:51
Mialm sztuke, z ktorej makro bylo dosc slabe a jesli juz to trzeba bylo zrobic kilka powtorzen. Natomiast robiac zdjecia portretowe czy inne nie bylo takiego problemu wcale, wrecz bylem oczarowany ostroscia i jakoscia zdjec . Dziwne
No właśnie do portretu mz za ostry

Motorniczy
26-04-2011, 20:58
No właśnie do portretu mz za ostry

Zalezy do jakiego portretu a swoja droga to 3k piechota nie chodzi .

Karbulot
26-04-2011, 21:04
No za tą kasę Nikon powinien bardziej się postarać.
Niestety przespał i teraz większość ludzi wciaga Tamrony.

Motorniczy
26-04-2011, 23:29
No za tą kasę Nikon powinien bardziej się postarać.
Niestety przespał i teraz większość ludzi wciaga Tamrony.

Ile taki Tamron kosztuje ?

blackangelek
27-04-2011, 06:48
Ile taki Tamron kosztuje ?

http://allegro.pl/interfoto-tamron-90-2-8-macro-nikon-90mm-fvat-wwa-i1577993132.html ;)

Karbulot
27-04-2011, 09:38
Tu masz więcej sklepów - http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/442886
O ile jesteś z Polski (pod avatarkiem widzę Włochy).

wigi
27-04-2011, 16:57
Może makro robiłeś z ręki? Nie jest wcale łatwo zrobić dobre ostre makro, nawet super ostrym obiektywem.

Motorniczy
27-04-2011, 17:31
Może makro robiłeś z ręki? Nie jest wcale łatwo zrobić dobre ostre makro, nawet super ostrym obiektywem.

Robilem i zreki i ze statywu na wielu roznych na 2.8, 4, 16, itd.. wszystko przelecialem , widocznie cos mu nie gralo w macro. Ruletka ale jak wczesniej wspomnialem dalekie plany robil kosmicznie.