Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Kalibracja Nec P221W za pomocą Lafot LMC03

bialogardzianin
26-04-2011, 15:29
Witam! Niedawno przeinstalowałem sobie system i zadaję sobie pytanie czy można skutecznie oprofilować / skalibrować Neca P221W Lafotem LMC03? Czy ten model Neca poddaje się profilowaniu ww. urządzeniem i jakie mogą być tego skutki? Z góry dziękuję za opinie.

bialogardzianin
02-05-2011, 10:05
No to jak, nikt nie próbował? Nie da się choćby sprofilować (pomijając sprzętową kalibrację)?

ruffio
03-05-2011, 13:28
Zagadaj do Czornyja - on tu guru w te klocki.

conik
03-05-2011, 13:46
nie wiem jak lafot ale I1 pro daje rade...efekty bardzo zadowalajace.

marszull
03-05-2011, 14:45
najlepiej zeby przeniesc watek do komputerow wtedy tom1 albo czornyj ci odpowiedza

bialogardzianin
03-05-2011, 16:51
Ja już znam zdanie toma1, zapewne Czornyj wypowiedziałby się w podobnym tonie. Gdyby było mnie stać na I1Pro, to bym nie kupował Neca P221W. ;) Ponoć Color Munki do tego Neca jeszcze zdatny jest.
Godzinę temu skalibrowałem sobie monitor tym lafotem. Patrząc na obraz testowy dostępny tu http://monitory.mastiff.pl/temp/cmm.jpg (źródło: mva.pl http://mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=6 ) stwierdzam, że lewa strona jest OK, ale prawa nie. :( Przed reinstalacją systemu miałem we właściwościach karty graficznej ustawiony profil sRGB, wtedy wyregulowałem sobie samymi przyciskami na necu patrząc na załadowane zdjęcia testowe pobrane z ftpa Dagmara Łosowskiego z AD Studio oraz odbitki tychże trzymane obok monitora. ustawiłem wówczas Neca tak, że po lewej i prawej stronie nie miałem ŻADNEJ dominanty, no może gdzieś tam ociupinkę było widać po prawej, ale na serio byłem zadowolony. Pozostali członkowie rodziny również porównywali odbitkę z ekranem i byli zadowoleni z efektów. Czy mam teraz guzikami monitora poklikać w kanałach RGB lekko, żeby pod dwóch stronach było szaro? Jak jest u Was z tą tablicą? Dodam na koniec, że nie chodzi tu o to, aby wykazać czyjąś słabość/ ułomność w kalibrowaniu. Ja zaraz zapodam sobie te jpgi od AD Studio i pooglądam odbitki.

bialogardzianin
03-05-2011, 20:52
Mam pytanie i proszę o odpowiedź: jeśli wygenerowany w ramach kalibracji programowej przez Lafota profil ICC (D65, gamma 2,2, 120 cd) jest usadowiony w systemie (widać go we właściwościach karty graficznej/Zarządzanie kolorami), czy obszar roboczy w LR powinien być ustawiony w sRGB? Martwię się tym, że zdjęcie oglądane w przeglądarce windowsowej/ firefox (jpg z wszytym profilem sRGB) jest inne od tego, jakim je widziałem w Lightroomie. Jeśli obrabiam nefa w LR i potem eksportuję go do jpga, to widzę dwa inne zdjęcia z inną czerwienią. Czy tak ma być?

bialogardzianin
03-05-2011, 22:58
Tu jest opisany podobny przypadek do mojego http://canon-board.info/showpost.php?p=738557&postcount=12

Tom01
04-05-2011, 11:14
Czy mam teraz guzikami monitora poklikać w kanałach RGB lekko, żeby pod dwóch stronach było szaro?

Regulacja kanałów RGB nie wpływa na równomierność. To, że Pan jej wcześniej nie widział to inna bajka.

czy obszar roboczy w LR powinien być ustawiony w sRGB?

Tak, lub AdobeRGB, zależnie od obiegu pracy.

Martwię się tym, że zdjęcie oglądane w przeglądarce windowsowej/ firefox (jpg z wszytym profilem sRGB) jest inne od tego, jakim je widziałem w Lightroomie.

W przeglądarce windowsowej zawsze będzie inaczej. W FF powinno być tak samo, o ile jest ustawiony gfx.colormanagement.mode na 1.

Kyle
04-05-2011, 12:44
W przeglądarce windowsowej zawsze będzie inaczej. W FF powinno być tak samo, o ile jest ustawiony gfx.colormanagement.mode na 1.
Przeglądarka windowsowa w trybie okna poprawnie profiluje (Vista, ale 7 zapewne też).

bialogardzianin
04-05-2011, 12:55
Dzięki Tomaszu za informacje, już jest jakieś światełko w tunelu, choć nadal błądzę po omacku. :(

Wszystkie mądrości/ artykuły o kalibracji monitorów kończą się przeważnie na skalibrowaniu monitora i wszyscy potem są happy, a NIKT nie pisze co dalej z Windows, z zarządzaniem kolorów w karcie graficznej, programach do obróbki i powstałymi z tego tytułu różnicami w obrazowaniu w różnych programach. Wczoraj przeczytałem w internecie fragment publikacji Heliona o PS3. Dzięki temu artykułowi o systemie zarządzania kolorem, oraz wypowiedziom z forum zrozumiałem jedno: kalibracja D65/ gamma 2,2/ świecenie 100 cd/m. kw. to kalibracja na sposób, abym zdjęcia obrabiane w sRGB lub Adobe RGB widział na ekranie monitora w sposób zbliżony do tego, co trzymałbym w ręku w formie odbitki (+/-)! Ta kalibracja kłóci się przecież z obszarem roboczym sRGB ustawionym do dnia kalibracji na trzech płaszczyznach:
- monitor
- windows (właściwości karty graf.)
- Lightroom
i to muszę pojąć, aby nie napytać sobie biedy.

Jeśli skalibruję sprzętowo LCD (lub software'owo kartę kolorymetrem) do zadanych parametrów D65/2,2/100 (120), jeden z elementów ww. triady zaczyna odstawać od reszty i tu ja zaczynam się gubić, bo nie wiem jak to potem zgrać, żeby nie skrzywdzić ludzi obróbką w postaci czerwonej (a la poparzonej) skóry. Jak zapanować nad systemem kolorów w sytuacji, kiedy z trójcy "sRGBowej": monitor, windows, LR- jeden z elementów odbiega od reszty (przestaje być sRGB)? Idąc dalej, jak do tego dojdzie robienie NEFów i obrabianie ich w AdobeRGB, to już w ogóle nie wiem jak to ugryźć, bo przecież monitor nadal zostaje sRGB lub skalibrowany pod papier, czyli 6500K, gamma 2,2 i luminacja 100 (120) cd/m. kw. Proszę o wyjaśnienie lub wklejenie linków do poczytania i zrozumienia tematu, żeby nie obrabiać zdjęć w sposób, który okaże się totalną porażką na ekranach monitorów cioć, wujków, rodzeństwa (nie zapominając oczywiście o wpisaniu do jpg podczas eksportu profilu sRGB- dla zdjęć zrobionych i obrobionych w Adobe RGB).

Tom01
04-05-2011, 13:05
kalibracja na sposób, abym zdjęcia obrabiane w sRGB lub Adobe RGB widział na ekranie monitora w sposób zbliżony do tego, co trzymałbym w ręku w formie odbitki (+/-)!

Nie. Kalibracja jest po to żeby widzieć zdjęcia takimi jakie one są na dysku.

bialogardzianin
04-05-2011, 13:09
Mam Win XP SP3 uaktualniany na bieżąco.
Wczoraj, po kalibracji Lafotem wg parametrów D65/2,2/120, osiągnąłem stan, w którym sampel testowy od Dagmara Łosowskiego (z wpisanym profilem sRGB), z papryczkami i pomidorami (1 zdjęcie od góry po lewej) inaczej wyglądał w LR (obszar roboczy sRGB), a inaczej w Irfan View, przeglądarce windowsowej i Firefoxie.
Trzymając odbitkę tego samego ujęcia w ręku stwierdziłem, że to co widzę na papierze jest bardzo zbliżone do tego, co widzę w LR, natomiast w Irfanie, Firefoxie i przeglądarce windowsowej czerwień papryczek i pomidorów była bardziej jaskrawa od tej na papierze. Załamałem się, bo stwierdziłem, że nie wiem pod który obraz mam obrabiać zdjęcia- pod to co widzę w LR, czy to, co widzi "zwykły smiertelnik" w internecie lub na ekranie laptopa kiedy otrzyma ode mnie wyeksportowane jpgi? Dlaczego jest tak, że mając skalibrowany monitor na D65/2,2/100, obraz jest inny w LR i inny w windows, a bez profilu (czyli karta graf, monitor, LR- wszystkie w sRGB) inny, różniący się od odbitki (co jest dla mnie bardziej zrozumiałe)?

Tom01
04-05-2011, 13:12
Przeglądarki muszą mieć moduł CMM, inaczej barwy będą przesycone. LR ma, FF ma (trzeba przestawić), Irfan nie. prosze też pamiętać aby nie gubić profili do zdjęć.

bialogardzianin
04-05-2011, 20:53
... inaczej barwy będą przesycone....
To zdjęcia z wpisanym sRGB winienem udostępniać wraz z przeglądarką posiadającą moduł CMM co by kolory nie były przejaskrawione?
Reasumując:
1) mam się nie przejmować i tworzyć fotografie w Adobe RGB/ sRGB we właściwym dla nich obszarze roboczym
2) RAWy eksportować do tif/jpg wpisując:
a) profil sRGB do internetu/ oglądania na monitorze (i godząc się z faktem, że będzie inaczej niż w LR)
b) pozostawiając profil Adobe RGB/ wpisując profil papieru, aby mieć odbitki jak najlepiej zbliżone do tego, co widzę w LR?

Ostatnie pytania (w tym poście ;) ): gdzie najprawdopodobniej poszło coś nie tak, że miałem nadmiar dominanty czerwonej na zdjęciu (po kalibracji sprzętowej)?
Dlaczego forumowicz z CB (jego odpowiedź pozostała bez odpowiedzi), poniekąd i ja, mieliśmy podobny problem?

Tom01
04-05-2011, 21:04
Najczęstszym problemem jest gubienie profili. Typowym objawem jest właśnie czerwona skóra. Zdjęcia MUSZĄ mieć dopisany profil przestrzeni do której zostały skonwertowane. Nie profil monitora ani papieru tylko własnej przestrzeni. Z profilem papieru wysyła się zdjęcia na maszynę, nie do wyświetlania. Tylko w ten sposób zminimalizuje Pan nieprawidłowe wyświetlanie. Nigdy nie osiągnie Pan stanu, kiedy wszędzie i zawsze będzie dobrze. Szczególnie w Windows.

sote
29-08-2011, 11:58
Nie jest tak, ze zdjecia, ktore na monitorze szerokogamutowym ogladane w sofcie, ktory nie ma modulu CMM beda wlasnie przesaturowane?
a te same zdjecia na "normalnym" monitorze beda wygladaly ok nawet ogladane w sofcie bez modulu CMM?

Tom01
29-08-2011, 12:01
Nie jest tak, ze zdjecia, ktore na monitorze szerokogamutowym ogladane w sofcie, ktory nie ma modulu CMM beda wlasnie przesaturowane?
a te same zdjecia na "normalnym" monitorze beda wygladaly ok nawet ogladane w sofcie bez modulu CMM?

Dokładnie tak.

bialogardzianin
29-08-2011, 12:06

Tak, jest jak Tom01 prawi, ciągle się na tym łapię i o tym zapominam. Potem zdjęcia idą w świat i dobre ludki gadają, że zdjęcia mdławe, wyblakłe, sprane z kolorów. :)
EDIT: Tom01 rozjaśnił mi już swego czasu jakie są zależności w tym łańcuchu post procesowym. ;) Inną sprawą jest poprawna kalibracja naszego cholernego P221W. ;)

sote
29-08-2011, 12:47
wcale nie kalibracja nec'a tylko to, ze niektore programy maja te cholerne moduly CMM a inne nie ;)

Tom01
29-08-2011, 12:51
wcale nie kalibracja nec'a tylko to, ze niektore programy maja te cholerne moduly CMM a inne nie ;)

Nooo.... :)

sote
29-08-2011, 14:18
no to moze jest gdzies (przyznaje bez bicia ze nie szukalem jeszcze) lista programow do przegladania zdjec (typu Irfan, ACD See itp...) i przegladarek internetowych,
ktore obsluguja CMM, oczywiscie najlepiej darmowych ;) bo, ze np. Bridge wyswietla poprawnie to wiem :)

Tom01
29-08-2011, 14:26
Przeglądarki internetowe:
- Firefox
- Safari
Przeglądarki:
- Wszystkie wywoływarki RAWów (DPP, Nikon NX, ACR, Capture 1)
- Wszystkie możliwe przeglądarki na MAC'a.
- Bridge
- Xnview
- Irfan (z problemami ale cośtam działa)
- ACD See (z problemami ale cośtam działa)
- FastStone (z problemami ale cośtam działa)

sote
29-08-2011, 14:54
o! dzieki :]

sote
30-08-2011, 21:07
cos ten xnview nie dziala... mimo tego ze kaze mu czytac profile, a domyslnie ustawiam sRGB to foty wygladaja nie tak jak trzeba...

Tom01
30-08-2011, 21:11
cos ten xnview nie dziala...

O ile dobrze pamiętam, trzeba mu pokazać profil monitora.

bialogardzianin
31-08-2011, 12:01
BTW, ciekawe czy gdyby sprowadzić sobie coś takiego z USA, to byłoby po kłopocie http://www.necdisplay.com/p/SVII-PRO-KIT . To tańsze rozwiązanie niż osobno kupione Color Munki Photo i SV II.

Tom01
31-08-2011, 12:24
BTW, ciekawe czy gdyby sprowadzić sobie coś takiego z USA

Firmy nie bardzo chcą wysyłać to poza granice USA. Trzeba byłoby poprosić kogoś na miejscu.

sote
01-09-2011, 08:13
O ile dobrze pamiętam, trzeba mu pokazać profil monitora.

Dziala. Dzieki!
tylko cholernie wolno laduja sie fotki jak xnview ma czytac profil :(

Kyle
01-09-2011, 08:32
Jaki masz procesor?

sote
01-09-2011, 09:15
i5, wiec chyba powinien dac rade, co? ;)
nie jest to chyba az tak procesorozerna operacja...

Kyle
01-09-2011, 09:46
nie jest to chyba az tak procesorozerna operacja...Pamiętam że Firefox 3.0 na Athlon X2 3600+ 1,9 Ghz profilował dosyć wolno (można by było określić prędkość tego profilowania, tak jak to określiłeś w przypadku tego i5 :-) ).

sote
01-09-2011, 09:54
ze stoperem w reku nie sprawdzalem ile to trwa ;)
w kazdym razie przegladania zdjec nie mozna nazwac komfortowym niesteyty...