Zobacz pełną wersję : Chcę kupić Nikona bez większego uszczerbku na budżecie
Wreszcie zdecydowałem się na dobry sprzęt. W związku z tym chcę kupić Nikona, lecz bez większego uszczerbku na budżecie. Rozmawiałem ze sprzedawca mówił mi że D3100 i para obiektywów. Oczekuje od aparatu między innymi szybkiej reakcji i dokładności w nastawianiu ostrości.
1. Do czego potrzebny aparat, jakie zdjęcia, w jakich warunkach?
2. Jaki budżet?
3. Interesuje Cię późniejsza rozbudowa systemu(inne obiektywy, lampy, etc.)?
Jeśli do wszystkiego, jak najmniejszy budżet (w okolicy tego co podałeś) i nie to spojrzyj na górną półkę "małpek" np Canony Gxx czy Panasonic LX. Albo jeszcze inaczej - Samsung NX :)
Na pewno do dużo różnych rzeczy. Ostatnio nawet próbuje robić animacje, więc i wężyk spustowy też będę używał. Szybkość i dokładność nastawiania ostrości, pełno-klatkowy sensor czy nie skomplikowanie rozbudowane opcje.
Chodzi mi o taki tani model który niewiele odbiega od jakości jak D3. Mój budżet to powiedzmy 3000zł:D
Sapphiron
25-04-2011, 11:06
nie odbiega jakością od d3, pełnoklatkowy, do 3k?
Tylko Kodak 14n...
Eeee... no to swietmym rozwiazaniem dla Ciebie bedzie... cokolwiek, co bedzie mialo z soba instrukcje obslugi :P
Na pewno do dużo różnych rzeczy. Ostatnio nawet próbuje robić animacje, więc i wężyk spustowy też będę używał. Szybkość i dokładność nastawiania ostrości, pełno-klatkowy sensor czy nie skomplikowanie rozbudowane opcje.
Chodzi mi o taki tani model który niewiele odbiega od jakości jak D3. Mój budżet to powiedzmy 3000zł:DTaaaa... Szybkie jak Veyron, luksusowe jak Bentley, tanie w utrzymaniu jak Panda i do powiedzmy 20k nówka... I jeszcze gwiazdkę z nieba included...
A tak na poważnie - czyste SF. Zrób sobie REALNE rozeznanie rynku w temacie co za ile, bo z takim koncertem życzeń to co byś nie kupił spotka Cię rozczarowanie.
I jedna najważniejsza rzecz, jak to ktoś na forum ładnie określił, niestety nadal nie ma aparatu z guzikiem p.t. DZIEŁO.
"Chcę kupić Nikona bez większego uszczerbku na budżecie" jak my wszyscy ;-) ;-)
A czy ten wybór jest dobrym pomysłem?
http://allegro.pl/nikon-d90-18-105-vr-i1571177352.html
Sapphiron
25-04-2011, 15:49
To nie jest Full Frame, a to była jedna z wytycznych które sam dałeś...
Oczekuje od aparatu między innymi szybkiej reakcji i dokładności w nastawianiu ostrości.
Oczekujesz od aparatu dokładności w nastawianiu ostrości - aparat spełni twoje oczekiwania. Ustawi ostrosć dokładnie tam gdzie chce :). Jeśli chcesz mieć wpływ na ten parametr to powinieneś zapomnieć o trybie auto i poczytać najpierw co to jest przysłona, głębia ostrości oraz inne parametry mające wpływ na zdjęcie. Bo możesz się mocno rozczarować gdy np. na pierwszy plan w kadrze wejdzie Ci przypadkiem jakaś gałązka i wszystko poza nią nagle straci ostrość. Jeśli nie chcesz mieć wpływu na ustawienia aparatu i powierzasz wszystko automatyce to lepiej zakupić dobry kompakt. D90 to bardzo dobry sprzęt, ale obawiam się że nie wykorzystasz w pełni jego możliwości. Instrukcja obsługi tego aparatu liczy 278 stron. Jeśli chcesz się do niej zabrać to musisz mieć podstawowe pojęcie o terminach stosowanych w fotografii. Nie możesz wymagać cudów od aparatu, ale wiedzy od siebie - to ci pozwoli opanować aparat na tyle, by wypluwał dzięki tobie fajne zdjęcia.
Zgadzam się że aparat sam nie zrobi dobrych zdjęć. Przekonany jestem że można zrobić Druhem lepsze zdjęcia niż najlepszym aparatem. Wszystko zależy od tego kto fotografuje. Swoją drogą podobne motto jest mojej strony o polskich aparatach fotograficznych www.polskieaparaty.republika.pl. Pytanie zadałem na tym forum bo na pewno wiecie najwięcej o zaletach wszystkich Nikonów. Robie od czasu do czasu aparatem Mamiya RB a digitale traktowałem po omacku używając od 2002 roku Nikonów z serii Coolpix. Teraz chciałbym zamienić kompakt na lepszy aparat. Gubię się troszeczkę w tych wszystkich funkcjach dlatego potrzebuje małej pomocy w zdecydowaniu się na model aparatu. Z tego wynika że pełna klatka sensora nie występuje w D90. To nic mogę to przeboleć. Słyszałem że VR znajduje się w obiektywach to będę potrzebował. Który z obiektywów by był najostrzejszy, praktycznie bez błędny?
superkomornik
25-04-2011, 18:48
Chodzi mi o taki tani model który niewiele odbiega od jakości jak D3. Mój budżet to powiedzmy 3000zł:D
Ja Ci sprzedam taki aparat za 3000zł, ale Ty mi sprzedasz Mercedesa S w cenie malucha, ok? ;)
Najostrzejszy i bezbłędny... myślę że Zeiss da radę, ale Zeiss kosztuje tyle co D90 i nie ma VR. Kolego, za dużo wymagasz.
W pełnej klatce masz najtaniej Sony 850, z tym że... na papierze jest prawie jak D3X dobry, w praktyce niestety nie jest tak różowo.
Najtańsza nowoczesna FF w Nikonie to D700, a on kosztuje i to sporo.
Co do obiektywu, ostry jest 18-105, demonem szybkości nie jest, ale ma VR i jest w miarę ostry. Aberracja chromatyczna oczywiście jak na Nikkora - występuje.
Jak kolega wyżej napisał, z pustego i salomon nie naleje, też bym chciał nowe Ferrari z 670KM tak do 25000zł (i z autopilotem :) ), załatwisz? :)
Posiadam duży wybór Lamborghini. Koledze mogę załatwić jakiegoś diablo za jedno zero więcej;)
Co do aparatów to wstrzymuje mnie premiera Fuji x100. http://cgi.ebay.com/NEW-BOXED-FUJI-FUJIFILM-FINEPIX-X100-DIGITAL-CAMERA-/380333850032?pt=Digital_Cameras&hash=item588da9fdb0 Ze względu na to że nie przepadam za opcjami wyświetlanymi na monitorku. W tym przypadku obiecują wiele między innymi powrót do normalności więc pokrętła z czasami i obiektyw z pierścieniem przysłon. Cóż więcej można chcieć. Resztę myślę że np. na Adobe Photoshop "pomalować". Nikona cenie i szanuje , więc jak narazię to dla mnie jedyny wybór. Poza tym Fuji nie powstrzymała się od akumulatorka jak inne marki i jeszcze jedną wadą jest stało ogniskowy nie wymienny obiektyw.
Zapomniał bym wspomnieć o cenie. W USA pojawił się za około 1600 US$ . Przemawia wszystko za Nikonem:smile:
Wstrzymaj się z zakupem przez 5-6 lat. Po tym czasie bez większych problemów powinieneś móc kupić używany D700 w tej cenie.
Sapphiron
26-04-2011, 09:04
Ale bez przesady... na niskim ISO starczy mu przeca Kodak 14n. Fulfrejm jest, jakość jest, megapixele są, szpan jest...
jackrabbit
26-04-2011, 09:23
Resztę myślę że np. na Adobe Photoshop "pomalować". Nikona cenie i szanuje , więc jak narazię to dla mnie jedyny wybór. Poza tym Fuji nie powstrzymała się od akumulatorka jak inne marki i jeszcze jedną wadą jest stało ogniskowy nie wymienny obiektyw.
nie myslales zeby sie zarejestrowac na anglojezycznym forum? nie da sie zrozumiec tego co piszesz
Lata szpanu to lata 90-te ja je przeżyłem nieświadomie. Teraz jakby ktoś chciał zaszpanować to polecam Start II lub Alfe 2;) Coolpix 3100 w 2002 to był szpan. Kupiłem go za powiedzmy 4000 zł. Teraz można go kupić za 60 zł :smile:
Daleko mi do teraźniejszych "liczydeł" pixeli:-)
Powróćmy do tematu. Może lepiej kupić D3100 z dwoma obiektywami a nie D90 z jednym? Czy płytki tych dwu aparatów są takiej samej wielkości?
Wadą niektórych programów forum jest to że nie można edytować wpisu po zauważeniu błędów np stylistycznych. Mam nadzieje że jacek-zając też tak smiało zwraca uwagę anglo-saksonom :-)
pomijając Twoją ogólną nie wiedzę w temacie "co z czym i jak", nazywaj chociaż pewne elementy po imieniu, nie "płytka" tylko "matryca".... tutaj na forum nikt nie "rozwiąże" za ciebie łamigłówki...najpierw określ potrzeby, potem budżet a potem poczytaj google a potem wróć do nas z pytaniami. Trochę obcesowo, ale temat troszkę drażni ....sorry !
Dziękuje za mądre wypowiedzi które dały mi obraz możliwości aktualnych Nikonów i za wszystkie życzliwe wypowiedzi :-)
ja proponuje, Nikon F100+ Epson V500 + obiektywik
fulfrejm, szybko ostrzy i jakosc jak D3 w cenie do 3000
Matryca D90 23,6 x 15,8, matryca D3100 23,1 x 15,4 (obie na DX). Jak masz kasę na twoim miejscu brałbym D90 ale z dobrym obiektywem będzie problem. Albo świetny optycznie, jasny, ale wolny Tamron 17-55 2.8 VR, albo dobry szybki ciemniejszy kit pokroju 18-105 VR czy 16-85 VR. Możesz się też zastanowić nad dobrą jasną stałką 35 1.8 ale bez stabilizacji, albo iść na całość i dołożyć do używanego nikkora 17-55 2.8 - czasem ok. 3000zł. - jasnego, szybkiego, celnego ale też bez stabilizacji. Opcji jest wiele - wszystko zależy od budżetu.
Jest milion podobnych tematów, milion zakładek w których mogłes to umiescic zamiast w testach sprzętu.
Sam nie wiesz czego potrzebujesz. Kup sobie Fuji S1600 za 500 zł i spokój.
Chcesz jakosc ? Za późno juz na szukanie okazji. Kupuj póki są d90 z 18-105 albo 55 VR i ciesz się dobrym aparatem.