Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dysk - jak skopiować zawartość na inny...?

velaskez
24-04-2011, 19:04
Wątków dotyczących zmiany dysku, typów dysków, rodzai było milion. Mnie interesuje inna rzecz. W lapku mam dysk 100GB, i trochę mi zaczyna brakować miejsca. Jak zrobić, żeby skopiować zawartość na inny. Tak bit po bicie;) Powiedzmy, że kupię 250GB. Do dyspozycji jest stacjonarny komputer, jeśli trzeba by to gdzieś podpinać. Zna ktoś jakiś sposób na to?
Po prostu nie mam ochoty instalować całego swojego softu od zera.

R
24-04-2011, 19:13
ctrl+c ctrl+v

velaskez
24-04-2011, 19:14
Serio czy żartujesz sobie ze mnie? Aż mi się wierzyć nie chce, że to takie proste.

Pimps
24-04-2011, 19:16
Wydaje mi się że kolega R nie wie co pisze.
Są programy którymi można zgrać całą partycję czy dysk np. Ghost lub Acronis True Image.

FajaR
24-04-2011, 21:08
Używam Acronis'a i zdecydowanie mogę polecić. Szybki i prosty w obsłudze, sporo dość ciekawych opcji.

P.S. Nie ma sensu zwiększanie stopnia kompresji, wynikowy plik backup'u różni się wielkością minimalnie a czas kompresji wzrasta baaaardzo znacząco.

RAQ
25-04-2011, 08:38
polecam ten program : http://www.dobreprogramy.pl/Paragon-Backup-Recovery,Program,Windows,15537.html, zero problemów

Dante_85
25-04-2011, 11:29
podepnij stary i nowy dysk pod stacjonarny komputer i użyj Acronis True Image w zależności od ilości danych czas trwania takiej operacji może zająć od kilku minut do nastu czy dziesięciu. Program ten kopiuje dane bit po bicie wraz z sektorem rozruchowym dysku. tzn ni mniej ni więcej że włożysz po tej operacji większy dysk do laptopa i zapomnisz o sprawie. Sam go używam i jest świetny.

Greg77
25-04-2011, 16:03
Chwila, czyli jak kupie SSD do laptopa to moge tak skopiowac system bit po bicie z lapka na nowy SSD i bedzie dzialac??

amirez
25-04-2011, 17:41
Generalnie to zwykłe "kopiuj" nie zadziała. Pierwszy problem to różnice w pojemności dysków. Np. mam 100, kupię 320 - program zobaczy 100 i będzie trzeba kombinować z partycjami. Trzeba wymontować dysk z lapka, mieć przelotki z 2.5 na 3.5, aby podpiąć do stacjonarnego /mieć też stacjonarnego ;)/. Kopiowanie idzie automatycznie i działa - to fakt.
Sugestie: jeżeli potrafisz, to lepiej wymienić dysk i postawić system od nowa. Ot, jest okazja zrobić porządek na dysku. Kupić za grosze obudowę do dysku zewnętrznego i stary dysk doń władować.
Jak nie jesteś obyty z dyskami, a masz kumpla świra komputerowego - lepiej odżałować litra ;)
Z dyskiem SSD też powinno zadziałać, w końcu komputer widzi to ustrojstwo jako zwykły dysk.
ps. 250 chyba się nie opłaca kupować. Lepiej 320 lub 500 i ciachnąć na części.

velaskez
25-04-2011, 17:51
Mając tylko 100GB to naprawdę mam porządek :D Większość zajmują programy, których używam no i oczywiście kochane Win7. Więc na porządki parcia nie mam, ale na zwiększenie pojemności już raczej tak;)

Dante_85
25-04-2011, 23:04
w jakich czasach ty żyjesz jakie przelotki na dysk sata 2,5 na 3,5 cala heheh dobre sobie no chyba że mówimy o standardzie pata to co innego. ale na 99% To SATA
Skorzystaj z Acronis true image masz wiele możliwości przekopiować lub jak kto woli sklonować dysk 1 do 1 czy zmienić podział partycji i ich wielkość w zależności od widzi mi się właściciela
Masz tu instrukcję w PDF po polsku do wersji 11, sposób działania jest tam opisany zakładka 6.4 str.161
http://www.megaupload.com/?d=78Y8U0QN
Miłej lektury