Zobacz pełną wersję : Dysk - jak skopiować zawartość na inny...?
velaskez
24-04-2011, 19:04
Wątków dotyczących zmiany dysku, typów dysków, rodzai było milion. Mnie interesuje inna rzecz. W lapku mam dysk 100GB, i trochę mi zaczyna brakować miejsca. Jak zrobić, żeby skopiować zawartość na inny. Tak bit po bicie;) Powiedzmy, że kupię 250GB. Do dyspozycji jest stacjonarny komputer, jeśli trzeba by to gdzieś podpinać. Zna ktoś jakiś sposób na to?
Po prostu nie mam ochoty instalować całego swojego softu od zera.
velaskez
24-04-2011, 19:14
Serio czy żartujesz sobie ze mnie? Aż mi się wierzyć nie chce, że to takie proste.
Wydaje mi się że kolega R nie wie co pisze.
Są programy którymi można zgrać całą partycję czy dysk np. Ghost lub Acronis True Image.
Używam Acronis'a i zdecydowanie mogę polecić. Szybki i prosty w obsłudze, sporo dość ciekawych opcji.
P.S. Nie ma sensu zwiększanie stopnia kompresji, wynikowy plik backup'u różni się wielkością minimalnie a czas kompresji wzrasta baaaardzo znacząco.
polecam ten program : http://www.dobreprogramy.pl/Paragon-Backup-Recovery,Program,Windows,15537.html, zero problemów
Dante_85
25-04-2011, 11:29
podepnij stary i nowy dysk pod stacjonarny komputer i użyj Acronis True Image w zależności od ilości danych czas trwania takiej operacji może zająć od kilku minut do nastu czy dziesięciu. Program ten kopiuje dane bit po bicie wraz z sektorem rozruchowym dysku. tzn ni mniej ni więcej że włożysz po tej operacji większy dysk do laptopa i zapomnisz o sprawie. Sam go używam i jest świetny.
Chwila, czyli jak kupie SSD do laptopa to moge tak skopiowac system bit po bicie z lapka na nowy SSD i bedzie dzialac??
Generalnie to zwykłe "kopiuj" nie zadziała. Pierwszy problem to różnice w pojemności dysków. Np. mam 100, kupię 320 - program zobaczy 100 i będzie trzeba kombinować z partycjami. Trzeba wymontować dysk z lapka, mieć przelotki z 2.5 na 3.5, aby podpiąć do stacjonarnego /mieć też stacjonarnego ;)/. Kopiowanie idzie automatycznie i działa - to fakt.
Sugestie: jeżeli potrafisz, to lepiej wymienić dysk i postawić system od nowa. Ot, jest okazja zrobić porządek na dysku. Kupić za grosze obudowę do dysku zewnętrznego i stary dysk doń władować.
Jak nie jesteś obyty z dyskami, a masz kumpla świra komputerowego - lepiej odżałować litra ;)
Z dyskiem SSD też powinno zadziałać, w końcu komputer widzi to ustrojstwo jako zwykły dysk.
ps. 250 chyba się nie opłaca kupować. Lepiej 320 lub 500 i ciachnąć na części.
velaskez
25-04-2011, 17:51
Mając tylko 100GB to naprawdę mam porządek :D Większość zajmują programy, których używam no i oczywiście kochane Win7. Więc na porządki parcia nie mam, ale na zwiększenie pojemności już raczej tak;)
Dante_85
25-04-2011, 23:04
w jakich czasach ty żyjesz jakie przelotki na dysk sata 2,5 na 3,5 cala heheh dobre sobie no chyba że mówimy o standardzie pata to co innego. ale na 99% To SATA
Skorzystaj z Acronis true image masz wiele możliwości przekopiować lub jak kto woli sklonować dysk 1 do 1 czy zmienić podział partycji i ich wielkość w zależności od widzi mi się właściciela
Masz tu instrukcję w PDF po polsku do wersji 11, sposób działania jest tam opisany zakładka 6.4 str.161
http://www.megaupload.com/?d=78Y8U0QN
Miłej lektury