PDA

Zobacz pełną wersję : Co do video - D7000 vs 600/60D

morzon
24-04-2011, 17:02
Hej,

nie wiem czy do dobrego działo to wrzucam, czy teoretycznie nie lepiej do "Inne systemy", ale tu chyba (no na pewno) więcej osób zagląda więc i większa szansa, że dostane więcej podpowiedzi ;)
Zasadniczo to tak jak w temacie - co wybrać do video z puszek wymienionych w tytule(ew. jakieś inne propozycje, ale rozsądne - tzn takie które mają coś wartego uwagi)?

Zasadniczo sprawa jest taka, że to puszka nie dla mnie tylko dla kumpla kamerzysty z którym ściśle współpracuje - będzie startował od zera z którymkolwiek systemem więc szkieł żadnych póki co nie ma.

-argumentem za nikonem jest to, że skoro będziemy często działać razem, może korzystać z mojej szklarni, dodatkowo ja prawdopodobnie kupie następce D700 jak tylko wyjdzie (oczywiście jeśli będzie miał filmowanie, ale chyba innej opcji już w tym momencie nie ma), więc mielibyśmy ciągłość sprzętu (backupy, możliwość wymiany sprzętu, brak dublowania szkieł w dwóch systemach, mniej kasy w sumie to wydania).

-argumentem za przykładowo 600D jest cena, za 60D... wykonanie (w stosunku do 600)? Uchylne ekraniki? 60/50fpsów (no chcemy się slow motion pobawić)? Plus oczywiście wszystkie inne zalety canonów przy filmowaniu o których mam nadzieje, że mi coś napiszecie :P no bo właśnie nie do końca sie obaj w tym orientujemy... czytanie suchych specyfikacji niewiele daje właściwie.

Chętnie bym poznał opinie/porady/podpowiedzi/wskazówki praktyków i bardziej zorientowanych w temacie teoretyków ;) wiem, że na CB jest osobny dział, ale jakoś ciężko mi tam wyłuskać jakieś użyteczne info.

Pozdr

Michaelg
24-04-2011, 20:51
Nie wiem ile kasy chcecie na to przeznaczyć- Twój kolega- jednak może warto obejrzeć się za Canonem 7d- mój kolega go używa właśnie tylko do filmowania (albo głównie) studiuje w szkole filmowej i raczej nie narzeka. Za pewne o 5d wiecie, ale to już kasa większa. Jednak 7d jest chyba nieco lepszy od 60d ? Oder...?

morzon
24-04-2011, 21:07
7D odpada - te same właściwości filmowe co 550/600/60D, do tego z tego co wiem brak ML no i bez uchylnego ekraniku (tu te nowsze wygrywają), a cena wyższa od wszystkich wymienionych.
O 5D oczywiście wiemy, ale na razie za duży koszt. Docelowo będzie coś tej klasy (choć mam nadzieję, że nikona), ale póki co musimy w inne rzeczy poiwnwestować, więc puszka musi być w miarę tania.

cz4rnuch
24-04-2011, 21:11
Chętnie bym poznał opinie/porady/podpowiedzi/wskazówki praktyków i bardziej zorientowanych w temacie teoretyków ;) wiem, że na CB jest osobny dział, ale jakoś ciężko mi tam wyłuskać jakieś użyteczne info.

Nie jestem ani praktykiem, ani teoretykiem ale do listy dorzuciłbym D5100. Na papierze prezentuje się lepiej niż D7000( o video piszemy :))

Edit:

Nie wiem jak stoi z manualem.

pxl666
25-04-2011, 19:29
kumpel kupil d7k zamiast 60d z powodu entuzjastycznej opinii fatmana i tego ze ja mam osprzet nikona.
uzywam go do filmowania na slubach (narazie jednym) i napewno jestem zadowolony z jakosci obrazka z jasnymi szklami, niestety brak 50p daje sie we znaki.
manualne ostrzenie nie jest jakims problemem nie do przeskoczenia a nawet czasem przeostrzam automatem - czesto jest tak szybciej i pewniej aczkolwiek moment przeostrzania nalezy pozniej wyciac przy edycji klipu - szkoda ze nikon nie zrobil af w lv bardziej kamerowego - moglby przeostrzac powoli i wtedy nie waliloby tak po oczach

musze tez przyznac ze jestem zadowolony z mikrofonu - jak na "dodatek" to zbiera swietnie glos aczkolwiek brakuje regulacji poziomu w trakcie filmowania i szkoda ze nie ma zadnego wskaznika poziomu - o przesterze dowiesz sie dopiero w domu...

dokupilem lcdvf meike za 200 i ostrzy sie lepiej (o wiele w ostrym swietle), o wiele wygodniej tez filmuje sie mocujac aparat na statywiku naramiennym (mam taki za 50zeta i jest ekstra), ostatnia mocna strona to dwa gniazda kart - jedna na foto , druga na video - doskonale

co mnie jeszcze boli to brak mozliwosci zmiany przyslony w lv - duzy minus

wiec jak sie nie boisz ze mozesz miec trafiony af to kupuj , chyba ze musisz miec ekranik uchylny i 50p...

Fatman
25-04-2011, 19:51
Zdecydowanie 600D -jeśli D7000 to tylko przez sentyment do Nikona.

Oczywiście jeśli tylko do filmowania.

Nie jestem ani praktykiem, ani teoretykiem ale do listy dorzuciłbym D5100. Na papierze prezentuje się lepiej niż D7000( o video piszemy :))

Edit:

Nie wiem jak stoi z manualem.

Kiepsko. Nie ma go :-(

A co do zalet C nad N przy filmowaniu:

1. światłomierz działa jak powinien, czyli ma odpowiednią bezwładność -unikamy wtedy nagłego, delikatnego rozjaśniania/ściemniania obrazu. Dzięki temu zapinasz np. Heliosa, ustawiasz priorytet przysłony na puszce i jedziesz.

2. 25 i 30fps w FullHD. No i wspomniane 50/60fps w HDReady.

i w sumie to tyle, bo jak na razie nikt nie udowodnił przewagi bitrate kodeka z Canona nad tym w Nikonie. Są tylko teksty typu: w C jest lepiej (a to sobie można wsadzić...).

pxl666
25-04-2011, 20:09
http://filmcyfrowy.blogspot.com/
polecam poczytac

biegly
26-04-2011, 18:27
Kiepsko. Nie ma go
Nie używam video, ale bawiłem się manualem w trybie video!
Czas i wartość F ustawiałem jak mi się chciało !
Chyba że o coś innego chodzi?

Fatman
26-04-2011, 19:29
Nie używam video, ale bawiłem się manualem w trybie video!
Czas i wartość F ustawiałem jak mi się chciało !
Chyba że o coś innego chodzi?

Tylko Ci się wydawało. To, że kręciłeś pokrętłem i zmieniały się parametry, niestety nic nie znaczy. Jest tylko pełny automat (z możliwością zmiany przysłony, przed wejściem do LV). :-(