Zobacz pełną wersję : 30 f/1.4 czy 20 f/1.8
Czy ktos mial moze stycznosc z tymi dwoma szkielkami sigmy i ma porownanie do ich pracy/mozliwosci?
Za 20 sklania mnie oczywiscie szerszy obrazek, za 30tka swiatlo...
darkmajin
24-04-2011, 13:31
3 topic o S20 f/1.8 w tym tyg :> ,popatrzyłeś coś w tym temacie w ogóle ?
masz 35 i 20 na pewno potrzebujesz tych szkieł ?
tak, bo wymieniam na jasniejsze :)
Pisze specjalnie w nowym, majac nadzieje, ze moze ktos oba takie posiada i napisze porownanie krociutkie z rekomentacja, ktore mu blizej serca jest ;)
darkmajin
24-04-2011, 13:39
ogniskowe trochę za blisko dużo ludzi raczej takiej kombinacji nie kupuje, ostatnio zakupiłem S20 bardzo mi się podoba to szkło zwłaszcza że ostrzy tak 2-3cm od soczewki
Po przeczytaniu kilku watkow (okazalo sie, ze jest ich calkiem sporo) tez sklaniam sie ku 20'tce. A czy miales problem z AF na dalszych odleglosciach? To jest najczesciej opisywany problem.
Ja generalnie lubie szerokie, a polaczenie tego z plastyka i miekkim obrazkiem wydaje sie bardzo przyjazne oku. To ma byc szkielko do uroczystosci slubnych - foty w ciemnych wnetrzach. Domyslnie zamierzam tez dokupic w najblizszych dniach N85 f/1.8 i bedzie juz komplet :) 20tka na pelnej klatce, 35 na D300 i 85 w zaleznosci od potrzeb.
darkmajin
24-04-2011, 13:55
żadnych problemów, jedyna wada która komuś może przeszkadzać to winieta mnie akurat jej nawet brakuje to niestety nie 35 1.8 :)
Zawsze mozna w dalszej pracy ze zdjeciem dodac :) Lepiej przyciemnic w programie niz rozjasniac zbyt duza winiete.