PDA

Zobacz pełną wersję : Brudna matryca? Problemy z ostroscia na wysokich F. Prosze o porade.

zgf1
24-04-2011, 13:04
Mam Nikona D40X z kitowym obiektywem 18-55 VR.

Mam dwa problemy, pierwszy z nich to brudna matryca:
http://zgf1.e-net24.pl/temp/F22.JPG

Jest tragicznie wedlug Was? Wysokich F nie uzywam zbyt czesto ale czy takie zabrudzenia moga miec wplyw na ostrosc zdjec przy nizszych F? Dlaczego brud widac tylko na wysokich F?

Wlasnie drugi problem mam nastepujacy, zdjecie pierwsze wykonane na F5.6, a kolejne na F14 i to drugie jest znacznie mniej ostre, dlaczego tak sie dzieje? Czy to wina kitowego obiektywu? Jest to normalne?
http://zgf1.e-net24.pl/temp/F56.JPG
http://zgf1.e-net24.pl/temp/F14.JPG

A tu kolejne zdjecie wykonane na F3.5, jest podobnie znacznie mniej ostre jak to wykonane na F5.6.\
To normalne?

http://zgf1.e-net24.pl/temp/F35.JPG

LordRamzes
24-04-2011, 13:14
zacznę od końca czasami na b przymkniętej przysłonie występuje zjawisko zwane dyfrakcją (odsyłam do google) i tracimy na ostrości
, matryce to Ty masz czyściutką jak na F22 :) , zabrudzenia matrycy jak się przemieszczają w komorze mogą mieć wpływ na pomiar światła :)

zgf1
24-04-2011, 13:24
Czyli w skrocie mowiac wszystko mam w porzadku?
Ostrosc zdjec tez taka jak powinna byc?

Tylko troche martwi mnie to F3.5, najczesciej robie zdjecia na F5.6(brak winietowania) jednak czasem to F3.5 sie przydaje zwlaszcza przed burza, jednak ta utrata ostrosci mnie przeraza, wydaje mi sie, ze kiedys bylo znacznie lepiej ale moze to tylko zludzenie.

wer
24-04-2011, 17:35
Wejdź sobie na optyczne.pl i poszukaj testu swojego obiektywu. Zobaczysz wykres rozdzielczości. Obiektywy mają największą rozdzielczość po przymknięciu o 2,3 działki. Powyżej przysłony 11 zaczyna się spadek rozdzielczości związany z dyfrakcją. To jest jak najbardziej normalne zjawisko.

LordRamzes
24-04-2011, 21:46
Czyli w skrocie mowiac wszystko mam w porzadku?
Ostrosc zdjec tez taka jak powinna byc?

Tylko troche martwi mnie to F3.5, najczesciej robie zdjecia na F5.6(brak winietowania) jednak czasem to F3.5 sie przydaje zwlaszcza przed burza, jednak ta utrata ostrosci mnie przeraza, wydaje mi sie, ze kiedys bylo znacznie lepiej ale moze to tylko zludzenie.

wszystko jest ok i tak jak Kolega napisał niektóre obiektywy na minimalnej wartości nie są tak ostre jak oczekujemy i trzeba przymykać :) a z kolei jak za bardzo to ostrość pochłania dyfrakcja :) moim zdaniem nie ma się czym przejmować ,gdybyś zobaczył moją matrycę na której już na f8 widać pyłki :)

chrupkus
25-04-2011, 15:31
Co do sprawdzania czystosci matrycy to najlepiej zrobic zdjecie bialego tla.... wtedy widac niemalze kazdy pyłek...

jackrabbit
25-04-2011, 15:49
Co do sprawdzania czystosci matrycy to najlepiej zrobic zdjecie bialego tla.... wtedy widac niemalze kazdy pyłek...

na czasie typu 1 sekunda i bez ostrzenia, do tego ruszajac aparatem

amirez
25-04-2011, 18:00
1. jak już musisz, kup gruchę /tylko bez talku i podmuchaj/,
2. bo na 5.6 obiektyw ma najlepsze parametry.

zgf1
26-04-2011, 15:50
Dziekuje za odpowiedzi, uspokoiliscie mnie troszke, zamowilem gruszke jak bedzie to przedmucham i zobacze jak bedzie :)

A co do obiektywow czy do D40X mozna kupic cos w sensownej cenie ale jasnego?
2.8-3.5 zeby bylo ostre? W obecnym obiektywie w sumie ograniczony jestem do F5.6, ale czasem cos chcialoby sie zrobic w ciemniejszych waruknach, czasem stabilizator juz nie wystarcza, ISO wyzszego niz 200 to nie akceptuje ;)

Nie musi byc zmiennoogniskowy w sumie i tak praktycznie nigdy nie korzystam z zoomowania.

LordRamzes
26-04-2011, 18:56
Dziekuje za odpowiedzi, uspokoiliscie mnie troszke, zamowilem gruszke jak bedzie to przedmucham i zobacze jak bedzie :)

2.8-3.5 zeby bylo ostre? W obecnym obiektywie w sumie ograniczony jestem do F5.6, ale czasem cos chcialoby sie zrobic w ciemniejszych waruknach, czasem stabilizator juz nie wystarcza, ISO wyzszego niz 200 to nie akceptuje ;)

Nie musi byc zmiennoogniskowy w sumie i tak praktycznie nigdy nie korzystam z zoomowania.

hmmmm apropop gruszki to na początku może to i dobre ale docelowo to urządzenie do przedmuchiwania syfów z kąta w kąt po prostu raz na rok czy na 6 miesięcy oddaj sprzęt do czyszczenia niech CI wezmą i odkurzą paprochy :) , ja polecam 35 f1,8 jak się stałek nie boisz do pleneru fajne szkło ale nie do bliskiego portretu lub tamrona 17-50 sprawdzi się wewnątrz pomieszczeń i w plenerze tylko wybrać ostrą sztukę i bez wad FF/BF

zgf1
27-04-2011, 20:31
Jesli chodzi o to czyszczenie to chetnie oddalbym aparat na takowe, ale ja do Warszawy mam prawie 400km, a czekac dlugo na wysylki jakos mi sie nie widzi...

Czyli taki Tamron 17-50 bedzie znacznie lepszy od mojego obecnego obiektywu?
Tylko bez stabilizacji niestety, nie ma jakiegos zlotego srodka? ;)

Stalka to taka?
http://allegro.pl/nikkor-35mm-f1-8-af-s-g-dx-nikon-35-1-8-uv-i1585049862.html

Heh dalbym wiele aby moc przetestowac roznice kitu i tego w ktorys dzien.

marciing
27-04-2011, 20:50
Masz 2 opcje:

1. Tamron 17-50 z silnikiem w wersji ze stabilizacją lub bez niej
2. Nikkor 35 1,8

Oba rozwiązania mają swoje plusy i minusy. 35mm może czasami być za wąskie i będziesz zmuszony i tak zakładać swój kitowy obiektyw.

jo44
27-04-2011, 23:54
Jesli chodzi o to czyszczenie to chetnie oddalbym aparat na takowe, ale ja do Warszawy mam prawie 400km, a czekac dlugo na wysylki jakos mi sie nie widzi...
Tu masz bliżej: http://www.fotoserwis.krakow.pl/ .

wer
28-04-2011, 01:20

A co Ci przeszkadza wyższe ISO? Oglądasz zdjęcia na monitorze w powiększeniu 400%?

Masz 35/1.8, niedługo pojawi się w sklepach 50/1.8 z silnikiem.

AlleG
29-04-2011, 18:05
iso wyzsze niz 200 nie akceptowalne?
o kurcze ...

Greg77
30-04-2011, 08:46
18-55 tak ma! A matryce, chlopie masz czysta jak kraglosci niemowlaka:D