Zobacz pełną wersję : Porada imac
lemur126
23-04-2011, 20:02
Hej
Planuje zakup nowego kompa i zastanawiam sie nad zmiana z pc na imac 27 cali. Nigdy nie uzywalem wczesniej tego systemu i nie orientuje sie obecnie jakie parametry podzespolow tzn ram, procek i grafka powinien miec do w miare normalnego uzytkowania tego sprzetu.
Głownie bede uzywal go do obrobki grafiki, internet i czasmi moze jakas gra (rzadko). Widoczna jest roznica w pracy pomiedzy 512 mb a 1gb grafika i 3,2 gb core i3 a 2,8 coer i5 procek. Zastanawiam sie czy jest sens doplacac 350 funtow.???
pentaksik
23-04-2011, 21:51
Miałem podobny dylemat, w rezultacie kupiłem normalną stacjonarke i porządny monitor (Eizo s2243W). wyszło mi taniej i do tego komputer jest szybszy niż iMac.
Komputer:
amd phenom ii x4 965
8gb 1666MHz
3 x samsung 500 GB (z tego dwa z nich w raid0 a trzeci jako backup)
jakaś NVidia z 512MB + CUDA (generalnie chodziło mi tylko o najtańszą kartę z CUDA)
+ ciche wentylatorki i obudowa
:)
Henio Jawa
24-04-2011, 10:52
Hej
Planuje zakup nowego kompa i zastanawiam sie nad zmiana z pc na imac 27 cali. Nigdy nie uzywalem wczesniej tego systemu i nie orientuje sie obecnie jakie parametry podzespolow tzn ram, procek i grafka powinien miec do w miare normalnego uzytkowania tego sprzetu.
Głownie bede uzywal go do obrobki grafiki, internet i czasmi moze jakas gra (rzadko). Widoczna jest roznica w pracy pomiedzy 512 mb a 1gb grafika i 3,2 gb core i3 a 2,8 coer i5 procek. Zastanawiam sie czy jest sens doplacac 350 funtow.???
Co do podzespołów to Ci nie pomogę ale wróble ćwierkają o odświeżeniu mac mini. Powinni tam wsadzić i3/i5 może czterordzeniowe? :-)
IMHO miniak to lepszy pomysł od iMaca. Dobierasz monitor jaki chcesz. Dodatkowo w iMacach pojawiały się problemy z odbarwieniami matryc na skutek przegrzewania od komponentów komputera.
Nie wiem jak u Ciebie z presją czasu ale może warto trochę wstrzymać konie:-)
lemur126
24-04-2011, 16:09
Nie spieszy mi sie, az tak. Poczekamy zobaczymy.
Tnx !!!
Hej
Granie na Macu? Hm. No można, ostatnio w wolnych chwilach odpalam Civ5, jest miodnie. Ale wybór tytułów, nawet na Steam- no średni. Ale przecież nie po to wchodziłem w ten system.
i5 to chyba dobry wybór. Co do grafiki- nie wiem, mam 512 mb, nie odczuwam potrzeby zwiększania. Ostatnio za to dołożyłem dwie kości RAM-u, zwiększając tę pamięć z 4 do 12 GB i w LR widać wyraźne zwiększenie szybkości. Ale to koszt niezbyt duży, w PL wydałem 470 PLN.
<| MICHAŁ |>
29-04-2011, 19:05
komputer PC w cenie maka bedzie w wydajnosci prawdziwa bestią.
mi osobiscie osx nie podszedl... jesli sie nie bawiles i nie masz doswiadczenia... to uwazaj, zebys sie nie przejechal... bo strata na ewentualnej odsprzedazy bedzie duza...
de Fresz
29-04-2011, 22:42
Nigdy nie uzywalem wczesniej tego systemu i nie orientuje sie obecnie jakie parametry podzespolow tzn ram, procek i grafka powinien miec do w miare normalnego uzytkowania tego sprzetu.
Do "normalnego używania" każdy nowy ma wystarczające parametry.
Widoczna jest roznica w pracy pomiedzy 512 mb a 1gb grafika
Na codzień - żadna, w nowszych grach może być widoczna.
i 3,2 gb core i3 a 2,8 coer i5 procek.
Dla zwykłych śmiertelników - bez praktycznego znaczenia. I porAada z Miniaczem i osobno dobrym monitorem ma w sobie dużo sensu.
wyszło mi taniej i do tego komputer jest szybszy niż iMac.
Ale czy Ty pracujesz szybciej?